Ο «tech αιώνας» των σίριαλ: Από τις σαπουνόπερες στο streaming
seires_thema_mk

Ο «tech αιώνας» των σίριαλ: Από τις σαπουνόπερες στο streaming

H εξέλιξη των τηλεοπτικών σειρών μέχρι τη σημερινή επανάσταση: από τις «εθιστικές» σαπουνόπερες του αναλογικού φιλμ, στις επιδραστικές δημιουργίες της ψηφιακής κοσμογονίας (τύπου Netflix) που έχουν διαμορφώσει μια νέα εποχή για τον κόσμο της ψυχαγωγίας

Οι τηλεοπτικές σειρές έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την ίδρυσή τους, εξελισσόμενες σε μια ποικίλη και επιδραστική μορφή ψυχαγωγίας που γοητεύει το κοινό σε όλο τον κόσμο. Από τις κοκκώδεις ασπρόμαυρες εκπομπές του παρελθόντος μέχρι το υψηλής ευκρίνειας, αξιοποιήσιμο περιεχόμενο των σημερινών υπηρεσιών streaming, η πορεία των τηλεοπτικών σειρών αντανακλά τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις όσο και τις διαρκώς μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των τηλεθεατών.

Τις πρώτες ημέρες της τηλεόρασης, οι περισσότερες σειρές ήταν ζωντανές. Αυτό σήμαινε ότι η εκπομπή μεταδιδόταν την ώρα που γυριζόταν, με το ρίσκο να γίνουν λάθη. Αυτό οδήγησε σε αρκετό αυθορμητισμό και ενθουσιασμό, αλλά δυσχέραινε επίσης την παραγωγή εκπομπών υψηλής ποιότητας. Το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που μεταδόθηκε στις ΗΠΑ ήταν ένα μονόπρακτο δράμα με τίτλο «The Queen’s Messenger». Η εκπομπή μεταδόθηκε από έναν σταθμό της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 1928. Ηταν ένα ραδιοφωνικό δράμα προσαρμοσμένο για την τηλεόραση και μετέδιδε ήχο και κινούμενες εικόνες. Αυτές λαμβάνονταν από τηλεοράσεις διαμέτρου 76 χιλιοστών που είχαν στηθεί σε διάφορα σημεία στην πόλη.

Για την εκπομπή υπήρχαν ειδικά σκηνικά με εφέ που ενίσχυαν την ερμηνεία των ηθοποιών και τους ήχους τους. Το «The Queen's Messenger» ήταν ένα βωβό μελόδραμα γραμμένο από τον Ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα Τζ. Χάρτλεϊ Μάνερς. Η υπόθεση αφορούσε τη ρομαντική συνάντηση ενός Βρετανού διπλωμάτη με μια μυστηριώδη Ρωσίδα, η οποία ήταν κατάσκοπος και προσπαθούσε κρυφά να αποκτήσει εμπιστευτικά έγγραφα που ο διπλωμάτης μετέφερε στη βαλίτσα αποστολής του για τη βασίλισσα, μετά από έναν χορό μεταμφιεσμένων στο Βερολίνο. Το κατασκοπευτικό δράμα επιλέχθηκε επειδή είχε μόνο δύο ηθοποιούς, την Ιζέτα Τζιούελ και τον Μόρις Ράνταλ και μπορούσαν να επιλέγουν εναλλάξ τις τρεις τηλεοπτικές κάμερες μεταξύ τους και τα σκηνικά.

Φιλμ και σαπουνόπερες

Καθώς η τεχνολογία βελτιωνόταν, οι τηλεοπτικές σειρές άρχισαν να καταγράφονται σε φιλμ. Αυτό επέτρεψε στους παραγωγούς να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία των εκπομπών τους και είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη ποιότητα παραγωγής. Τη δεκαετία του 1950, εμφανίστηκε ένα νέο είδος τηλεοπτικής σειράς: η σαπουνόπερα. Οι σαπουνόπερες ήταν δράματα που συνήθως μεταδίδονταν πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ηταν πολύ δημοφιλείς στις γυναίκες και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο γράφονταν και παράγονταν οι τηλεοπτικές σειρές. Οι δεκαετίες του ’50 και του ’60 θεωρούνται ως το πρώτο μέρος της χρυσής εποχής της τηλεόρασης, αφού σημειώθηκαν τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρήχθησαν πολλές κλασικές τηλεοπτικές σειρές, όπως «I Love Lucy», «The Twilight Zone», «The Ed Sullivan Show» και «Star Trek». Αυτές οι σειρές ήταν καινοτόμες και πρωτοποριακές και βοήθησαν στον καθορισμό των σύγχρονων τηλεοπτικών σειρών.

Η χρυσή εποχή της τηλεόρασης ήταν επίσης μια εποχή μεγάλης ποικιλομορφίας στον προγραμματισμό, καθώς αρκετά προγράμματα αντιμετώπισαν κοινωνικά ζητήματα με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει στην τηλεόραση και βοήθησαν να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονταν για τη φυλή, το φύλο και την τάξη. Στη δεκαετία του ’70, η καλωδιακή τηλεόραση άρχισε να αναδεικνύεται σε σημαντική δύναμη στην τηλεοπτική βιομηχανία. Η καλωδιακή τηλεόραση προσέφερε μεγαλύτερη ποικιλία προγραμμάτων από την τηλεοπτική μετάδοση και έδωσε επίσης στους τηλεθεατές τη δυνατότητα να παρακολουθούν εκπομπές κατά παραγγελία. Αυτό οδήγησε σε μείωση της δημοτικότητας της τηλεόρασης δικτύου, αλλά δημιούργησε επίσης νέες ευκαιρίες για τηλεοπτικές σειρές.

Στη δεκαετία του ’80 εμφανίστηκε ένα νέο είδος τηλεοπτικής σειράς: η μίνι σειρά. Οι μίνι σειρές ήταν δράματα μεγάλης διάρκειας που συνήθως μεταδίδονταν επί αρκετές εβδομάδες. Συχνά βασίζονταν σε ιστορικά γεγονότα ή λογοτεχνικά έργα και προσέφεραν στους θεατές μια πιο καθηλωτική και συναρπαστική εμπειρία θέασης σε σχέση με τις παραδοσιακές τηλεοπτικές σειρές.

1990: Η εξέλιξη

Στη δεκαετία του ’90, οι τηλεοπτικές σειρές συνέχισαν να εξελίσσονται και να αναπτύσσονται. Εμφανίστηκαν νέα είδη, όπως η κωμική σειρά, το αστυνομικό δράμα και το δράμα φαντασίας. Οι τηλεοπτικές σειρές έγιναν επίσης πιο σειριακές, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε επεισόδιο βασιζόταν στα γεγονότα των προηγούμενων επεισοδίων. Αυτό οδήγησε σε μια πιο σύνθετη και εξελιγμένη αφήγηση και βοήθησε στο να γίνουν οι τηλεοπτικές σειρές πιο εθιστικές στην παρακολούθηση.

Στη δεκαετία του 2000, η άνοδος του Διαδικτύου είχε σημαντικό αντίκτυπο στην τηλεοπτική βιομηχανία. Υπηρεσίες streaming όπως το Netflix, που ιδρύθηκε το 1997, έδωσαν για πρώτη φορά στους θεατές τη δυνατότητα να παρακολουθούν τηλεοπτικές σειρές κατά παραγγελία, κι αυτό οδήγησε σε μείωση της δημοτικότητας της τηλεόρασης δικτύου. Οι πλατφόρμες ροής έδωσαν επίσης στους τηλεθεατές πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία τηλεοπτικών σειρών από όλο τον κόσμο.

Στη δεκαετία του 2010 συνεχίστηκε η ανάπτυξη των υπηρεσιών streaming κι αυτό οδήγησε σε μια νέα χρυσή εποχή των τηλεοπτικών σειρών. Υπάρχουν πλέον περισσότερες τηλεοπτικές σειρές υψηλής ποιότητας από ποτέ και οι θεατές έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ.

Ο «σεισμός» του 2010

Την τελευταία δεκαετία, το τοπίο της ψυχαγωγίας γνώρισε μια σεισμική αλλαγή με την έλευση των υπηρεσιών streaming. Υπηρεσίες όπως το Netflix, το Amazon Prime Video, το Hulu και το Disney+ όχι μόνο άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε περιεχόμενο, αλλά και μεταμόρφωσαν ριζικά τη φύση των τηλεοπτικών σειρών. Από τον τρόπο με τον οποίο αφηγούνται τις ιστορίες μέχρι τη σχέση μεταξύ δημιουργών και θεατών, οι πλατφόρμες έχουν εγκαινιάσει μια νέα εποχή της τηλεόρασης, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή δημιουργικότητα, προσβασιμότητα και δέσμευση του κοινού.

Οι υπηρεσίες streaming έχουν απελευθερώσει τους δημιουργούς από τους περιορισμούς της συμβατικής τηλεοπτικής μετάδοσης, επιτρέποντας μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην αφήγηση. Η απουσία αυστηρών χρονικών πλαισίων για επεισόδια και διαφημίσεις επιτρέπει την ανάπτυξη πιο ελεύθερης αφηγηματικής προσέγγισης. Η στρατηγική απελευθέρωσης που εφαρμόζουν οι πλατφόρμες streaming, συχνά με την ταυτόχρονη κυκλοφορία ολόκληρων σεζόν, έχει οδηγήσει στο φαινόμενο του binge watching. Οι θεατές δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να περιμένουν όλη την εβδομάδα για νέα επεισόδια, αλλά μπορούν να αφεθούν σε μια ολοκληρωμένη εμβάθυνση στον κόσμο μιας σειράς, ακολουθώντας τον δικό τους ρυθμό. Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες streaming έχουν καταργήσει τα γεωγραφικά εμπόδια, επιτρέποντας την παγκόσμια πρόσβαση στο περιεχόμενο.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στη δημοφιλία σειρών διάφορης πολιτισμικής προέλευσης, παρέχοντας μια πλατφόρμα για την ανάδειξη διαφορετικών κειμένων. Διεθνείς σειρές όπως «La Casa de Papel», «Dark» και «Squid Game» έχουν αποκτήσει ευρεία αναγνώριση πέρα από τα εθνικά τους σύνορα, προωθώντας την αίσθηση της παγκόσμιας σύνδεσης. Επιπλέον, οι πλατφόρμες streaming συλλέγουν σημαντικά δεδομένα για τους θεατές, επιτρέποντάς τους να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενο που επιλέγουν. Αυτή η δεδομένη κεντρική προσέγγιση έχει δώσει την ευκαιρία στις πλατφόρμες να φτιάχνουν σειρές βασισμένες σε συγκεκριμένες προτιμήσεις του κοινού. Παράλληλα, οι δημιουργοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την ανταπόκριση του κοινού και να προσαρμόζουν τις αφηγήσεις τους ανάλογα.

Εν τέλει, η παραδοσιακή τηλεοπτική βιομηχανία συχνά προτιμά τις δοκιμασμένες φόρμουλες για να διασφαλίσει τη σταθερή τηλεθέαση.

Αντίθετα, οι υπηρεσίες streaming ενθαρρύνουν τον πειραματισμό και το ρίσκο. Αυτός ο διαδικαστικός πλούτος έχει οδηγήσει στη δημιουργία σειρών όπως οι «Stranger Things», «The Umbrella Academy» και «The Crown», που συνδυάζουν διάφορα είδη και αφηγηματικές προσεγγίσεις.
Παρά τις προκλήσεις, όπως η πολυπλοκότητα της πληθώρας περιεχομένου και οι αλγόριθμοι σύστασης, η εποχή του streaming έχει αναδείξει μια δημοκρατική προσέγγιση στο τηλεοπτικό τοπίο και έναν αναζωογονημένο τρόπο προσέγγισης της τέχνης της αφήγησης.

Καθώς οι πλατφόρμες streaming συνεχίζουν να εξελίσσονται, αναμένεται να συνεχίσουν να διαμορφώνουν το τοπίο της αφήγησης και της ψυχαγωγίας. Προβλέπεται ότι η εξέλιξη αυτή θα συνεχίσει να προσφέρει περισσότερες καινοτομίες και θα ενισχύει τη δέσμευση του κοινού στα επόμενα χρόνια. Συνολικά, ο ρόλος των υπηρεσιών streaming στις τηλεοπτικές σειρές είναι πρωτοφανής. Εχουν ανατρέψει παραδοσιακές προσεγγίσεις και έχουν διαμορφώσει μια νέα εποχή για τον κόσμο της ψυχαγωγίας.

Επίδραση στην κοινωνία

Οι τηλεοπτικές σειρές αποτελούν έναν καθρέφτη της εποχής μας, αντικατοπτρίζοντας τις κοινωνικές τάσεις και τις πολιτιστικές εξελίξεις. Συχνά, λειτουργούν ως εργαλείο για την έρευνα και την ανάλυση κοινωνικών ζητημάτων. Ανοίγουν ένα παράθυρο σε διαφορετικούς τρόπους ζωής και πραγματικότητες, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τις πολυμορφίες του κόσμου. Επιπλέον, ευαισθητοποιούν σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του ρατσισμού, του σεξισμού και της ομοφοβίας.

Πέρα από τον ψυχαγωγικό τους ρόλο, οι τηλεοπτικές σειρές έχουν συμβάλει και στη διαμόρφωση των αξιών. Μέσα από τις ιστορίες τους έχουν διδάξει τη σημασία της οικογένειας, της φιλίας και της αγάπης, ενώ ταυτόχρονα έχουν ενισχύσει την ανάγκη για την υπεράσπιση των προσωπικών ιδανικών και τη συμμετοχή στον αγώνα για δικαιοσύνη. Ετσι, αναδεικνύουν την ικανότητα της τηλεόρασης να λειτουργεί ως ισχυρό κοινωνικό και πολιτισμικό μέσο, που σχηματίζει και ανασχηματίζει την κοινωνία με μοναδικό τρόπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης