Oppenheimer: Αποθεώθηκε από τους κριτικούς - Tο χαρακτήρισαν «ένα θεαματικό επίτευγμα»

Oppenheimer: Αποθεώθηκε από τους κριτικούς - Tο χαρακτήρισαν «ένα θεαματικό επίτευγμα»

Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν έκανε πρεμιέρα την Τρίτη, 11 Ιουλίου, στο Παρίσι εν μέσω διθυραμβικών κριτικών

oppenheimer__1_
Το «Oppenheimer», σε σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν, αποτελεί ένα δραματικό έπος για τον επιστήμονα Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ που είναι γνωστός ως ο πατέρας της ατομικής βόμβας.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι την Τρίτη 11 Ιουλίου και οι κριτικοί έδειξαν τον έντονο ενθουσιασμό τους για το νέο κινηματογραφικό εγχείρημα του καταξιωμένου σκηνοθέτη.
Matt_Damon__Robert_Downey_Jr__Cillian_Murphy__Emily_Blunt__Christopher_Nolan_and_Jason_Clarke
Τροντ Φάουσα Άουρβαγκ, Ματ Ντέιμον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Κίλιαν Μέρφι, Έμιλι Μπλαντ, Κρίστοφερ Νόλαν και Τζέισον Κλαρκ

Δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν την ταινία κατέφυγαν στο Twitter για να μοιραστούν τις ενθουσιώδεις κριτικές τους για την ταινία, με έναν κριτικό να περιγράφει πως η ταινία «μου άνοιξε τον εγκέφαλο» και «με άφησε να κλαίω με λυγμούς μέχρι τους τίτλους τέλους».

Το «Oppenheimer» διαθέτει ένα cast αστέρων με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι, ο οποίος υποδύεται τον θεωρητικό φυσικό που βοήθησε στην ανάπτυξη της βόμβας, Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Το καστ περιλαμβάνει την Έμιλι Μπλαντ, τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και τον Ματ Ντέιμον. Η Φλόρενς Πιου υποδύεται την ερωμένη του Οπενχάιμερ, ενώ συμμετέχουν επίσης ο Κένεθ Μπράνα, ο Ράμι Μάλεκ και ο Τζος Χάρνετ.

Ο κριτικός κινηματογράφου Ρόμπι Κόλλιν από την «Telegraph» προχώρησε σε ένα παραλήρημα στο Twitter: «Είμαι διχασμένος ανάμεσα στο να είμαι σιωπηλός και μυστηριώδης για το "Oppenheimer" και στο να βγω και να πω ότι είναι μια απόλυτη επιτυχία που μου άνοιξε τον εγκέφαλο σαν συσπασμένος πυρήνας πλουτωνίου και με άφησε να κλαίω με λυγμούς στους τίτλους τέλους, όπως δεν μπορώ καν να θυμηθώ ποια άλλη (το έκανε)».
Κλείσιμο
Επίσης, προανήγγειλε πολλές σκηνές σεξ: «Και για όλους εκείνους που γκρίνιαζαν για την έλλειψη σεξ στις προηγούμενες δουλειές του Κρίστοφερ Νόλαν... φίλε μου, θα έχετε σεξ όπως μόνο ο Νόλαν θα μπορούσε να το σκηνοθετήσει σε αυτό εδώ».

Ο κριτικός ταινιών του «Vulture» Μπιλτζ Εμπίρι ξετρελάθηκε: «Το OPPENHEIMER είναι... απίστευτο. Η λέξη που μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό είναι "τρομακτικό". Ένα αδυσώπητα γρήγορο, εξωφρενικά λεπτομερές, περίπλοκο ιστορικό δράμα που χτίζεται και χτίζεται και χτίζεται, μέχρι που ο Νόλαν ρίχνει το σφυρί κάτω με τον πιο εκπληκτικό, συγκλονιστικό τρόπο».
Ο Τζόναθαν Ντιν των «Sunday Times» χαρακτήρισε την ταινία «τολμηρή» και «ευρηματική», ενώ άσκησε κριτική και στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι γυναικείοι χαρακτήρες.

«Απορροφήθηκα εντελώς στο OPPENHEIMER, μια πυκνή, ομιλητική, τεταμένη ταινία εν μέρει για τη βόμβα, κυρίως για το πόσο καταδικασμένοι είμαστε. Καλό καλοκαίρι! Ο Μέρφι είναι καλός, αλλά η υποστήριξη είναι απαραίτητη: Ντέιμον, Ντάουνι Τζ. & [Άλντεν] Ερενράιχ φέρνουν ακόμα και γέλια. Μια τολμηρή, ευρηματική, σύνθετη ταινία που θα ταρακουνήσει το κοινό της», έγραψε.
«Το μειονέκτημα; Οι γυναίκες εξυπηρετούνται άσχημα - η Έμιλι Μπλαντ βγαίνει μόνο μία φορά από το ρόλο της αγχωμένης μητέρας της. Αλλά (η ταινία) είναι κατευθείαν στην πρώτη τριάδα του Νόλαν μου, μαζί με το "Memento" και το "Prestige"», πρόσθεσε ο κριτικός.

Η Λίντσεϊ Μπαρ, συγγραφέας κινηματογραφικών κριτικών για το «Associated Press», ήταν επίσης γοητευμένη.

«Το Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν είναι πραγματικά ένα θεαματικό επίτευγμα, με την αληθινή, περιεκτική διασκευή, την ευρηματική αφήγηση και τις αποχρώσεις των ερμηνειών του Κίλιαν Μέρφι, της Έμιλι Μπλαντ, του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, του Ματ Ντέιμον και των πολλών, πολλών άλλων που συμμετείχαν - μερικοί μόνο για μια σκηνή», έγραψε.
«Είναι δύσκολο να μιλήσεις για κάτι τόσο πυκνό όσο αυτό σε κάτι τόσο ανόητο όσο ένα tweet ή ένα νήμα, αλλά το Oppenheimer είναι πραγματικά ένα σοβαρό, φιλοσοφικό, ενήλικο δράμα που είναι τόσο έντονο και συναρπαστικό όσο το "Dunkirk". Και η μεγάλη στιγμή - ΑΥΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ - προκαλεί δέος», συνέχισε.
«Τόσα πολλά χρόνια αφότου είδα το εναρκτήριο πλάνο του "Dark Knight" σε IMAX στο CityWalk και μη καταλαβαίνοντας τι είδα σε τεχνικό επίπεδο, αλλά νιώθοντάς το, νιώθω πολύ τυχερή που είδα το "Oppenheimer" σε 70mm IMAX. Μια μοναδική εμπειρία ζωής», πρόσθεσε ο Λίντσεϊ.
Ο Ματ Μέιτουμ της «Total Film» ήταν επίσης ενθουσιασμένος από το δράμα: «Το Oppenheimer με άφησε άναυδο: μια μελέτη χαρακτήρα στην πιο μεγάλη κλίμακα, με μια μεγαλειώδη κεντρική ερμηνεία από τον Κίλιαν Μέρφι. Ένα επικό ιστορικό δράμα, αλλά με μια σαφώς νολανική ευαισθησία: η ένταση, η δομή, η αίσθηση της κλίμακας, ο εκπληκτικός ηχητικός σχεδιασμός, η αξιοσημείωτη οπτική. Ουάου».
Εντωμεταξύ, η Έλσα Κεσλάσι από το «Variety» έγραψε στο Τwitter: «Η ταινία είναι πολύ καλή: Ένα σημάδι ότι οι Γάλλοι θεατές λάτρεψαν το Oppenheimer είναι ότι έμειναν μπροστά από την αίθουσα Grand Rex πολύ μετά το τέλος της ταινίας για να συζητήσουν γι' αυτήν!».

Ο Οπενχάιμερ ήταν ο διευθυντής του εργαστηρίου που σχεδίασε την ατομική βόμβα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο πλαίσιο του άκρως απόρρητου «Προγράμματος Μανχάταν».
Oppenheimer | New Trailer

Η ταινία διασκευάζεται από το βιβλίο του 2006, «Αμερικανικός Προμηθέας: Ο θρίαμβος και η τραγωδία του J. Robert Oppenheimer», των Κάι Μπέρντ και Μάρτιν Σέργουιν.

Το βιβλίο, το οποίο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, περιγράφει λεπτομερώς την προσωπική ζωή του Οπενχάιμερ και την εποχή που ηγήθηκε του «Προγράμματος Μανχάταν» στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 1940.

Φωτογραφία: Ziya / SplashNews.com / IDEAL IMAGE

Ειδήσεις σήμερα:

Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για τα F-16: Ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε

Καύσωνας Κλέων: Εγκύκλιος για μέτρα στο Δημόσιο – Τι προβλέπει για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες

ΣΥΡΙΖΑ: «Εμφύλιος» στο διαδίκτυο «για τα μάτια» της Έφης Αχτσιόγλου μεταξύ τρολ και φιλο-ΣΥΡΙΖΑ σάιτ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης