Dragons' Den: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν - Οι πρώτες δηλώσεις των επενδυτών

Dragons' Den: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν - Οι πρώτες δηλώσεις των επενδυτών

Τον Σεπτέμβριο ο επόμενος κύκλος του επιχειρηματικού σόου - «Οι επενδύσεις θα είναι ακόμα περισσότερες φέτος» λέει η Μαρία Χατζηστεφανή

dragons-den
Τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου του «Dragons' Den» ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Το σόου του ΑΝΤ1 που κέντρισε το ενδιαφέρον χιλιάδων τηλεθεατών «δίνει ραντεβού» με το κοινό τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, θα υπάρξουν αλλαγές, καθώς στις θέσεις των επενδυτών θα δούμε δύο νέα πρόσωπα.

Αφού ο Πολ Ευμορφίδης αποχώρησε από το σόου του ΑΝΤ1, δύο νέοι Dragons βρίσκονται στη θέση του. Ο λόγος για τον Τάσο Οικονόμου και τον Δημήτρη Μάλλιο. Οι καρέκλες όμως, παραμένουν πέντε. Αυτό σημαίνει ότι οι Dragons θα εναλλάσσονται σε κάθε επεισόδιο. Η Μαρία Χατζηστεφανή δήλωσε για τους δύο νέους επενδυτές: «Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε και τους νέους, γιατί έφεραν νέα ενέργεια κι άλλη δυναμική. Πιστεύω ότι η καινούρια αυτή ενέργεια θα φέρει μια πολύ καλή νέα σεζόν. Θα μας δείτε και τους 6, αλλά σε 5 καρέκλες, θα εναλλάσσεται».

AZ3A8056_copy
Όσο για το αν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, ο Τάσος Οικονόμου το αρνείται, τονίζοντας πως υπάρχει μόνο «ευγενής άμιλλα». Ωστόσο, η Μαρία Χατζηστεφανή έχει άλλη άποψη. «Ο κύριος έχει ευγενή άμιλλα, εγώ έχω ανταγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως λέει και ο Χάρης Βαφειάς, η ιδρύτρια της εταιρείας «Rodial» είναι και η πιο σκληρή Dragon. «Δεν της πάει κανείς κόντρα», αναφέρει.

Κλείσιμο
Για το αν υπάρχει κάποιος κοινός παρανομαστής ανάμεσα στους επενδυτές, ο Σάκης Τανιμανίδης δίνει την απάντηση. Όπως λέει, είναι έξι εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες κι αυτό είναι η επιτυχία του σόου. Το μόνο τους κοινό στοιχείο, σύμφωνα με τον Τάσο Οικονόμου, είναι το «επιχειρείν».

«Δεν έχουν κανένα κοινό, είναι ξεχωριστές προσωπικότητες. Είναι πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Το μόνο τους κοινό είναι ότι είναι άνθρωποι που ρίσκαραν και κυνήγησαν τα όνειρά τους», λέει ο Σάκης Τανιμανίδης.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ο νέος κύκλος θα έχει δύο παραπάνω επεισόδια, καθώς οι ιδέες που παρουσιάστηκαν φέτος ήταν ακόμα περισσότερες συγκριτικά με πέρυσι και οι συμμετέχοντες πιο σωστά προετοιμασμένοι.

«12 επεισόδια θα βγουν φέτος. Μετά την επιτυχία της 1ης σεζόν, ήταν και δική μας επιθυμία και του καναλιού να κάνουμε 12 επεισόδια», λέει ο Σάκης Τανιμανίδης, με τον Χάρη Βαφειά και τη Μαρία Χατζηστεφανή να συμπληρώνουν: «Οι επενδύσεις θα είναι ακόμα περισσότερες φέτος. Υπήρχαν πάρα πολλές καινοτόμες ιδέες κι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι όλοι έχουμε επενδύσει σε ιδέες που δεν είναι ο τομέας μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως αποκάλυψαν οι επενδυτές, στον φετινό κύκλο, υπήρξαν πολλοί συμμετέχοντες από την επαρχεία. «Είχαμε πολύ κόσμο από επαρχεία κι έχουν γίνει πολλές επενδύσεις. Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», αναφέρει η Μαρία Χατζηστεφανή.

AZ3A7792_copy

Σημαντικό είναι επίσης, πως αν και θα περίμενε κανείς να γίνει λόγος κυρίως για επενδύσεις πάνω στον αγροτικό τομέα, για παράδειγμα, ο Τάσος Οικονόμου επισημαίνει: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τομέας που ασχολούνται οι άνθρωποι από την επαρχεία κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία. Καλύπτουν όλο το φάσμα. Από παραγωγή, τεχνολογικά, apps, διατροφικά, διάστημα. Δεν θα το πιστεύετε. Κι ίσως αυτό είναι το έναυσμα να δούμε ότι υπάρχουν καταπληκτικές ιδέες. Κι αν κάνουμε έστω κι 1% από τον κόσμο να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα, πιστεύω θα αλλάξει η κοινωνία».

Αυτός ήταν άλλωστε, κι ο σκοπός του Σάκη Τανιμανίδη, όταν αποφάσισε να φέρει το πρότζεκτ από το εξωτερικό. «Όταν πρωτοείδα αυτό το κόνσεπτ στην Αμερική, είπα ότι αυτό το σόου εκτός από πολύ ενδιαφέρον, έχει ένα αντίκτυπο στην κοινωνια. Θεώρησα ότι θα εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα. Όταν άρχισα πρώτη φορά να το συζητώ για την Ελλάδα, 99% των ανθρώπων μου είπαν "μπράβο, αλλά στην Ελλάδα; Εδώ μόνο για κουτσομπολιά είμαστε, όχι business, επιχειρήσεις κλπ". Κάθε φορά που κάποιος μου έλεγε ότι είμαστε μόνο για κουτσομπολιά, άλλο τόσο ήθελα να το υλοποιήσω. Γιατί αυτή η απάντηση ήταν ο λόγος να κάνω αυτό το σόου. Κι αποδείχθηκε ότι τελικά, δεν ισχύει αυτό κι ότι οι Έλληνες τηλεθεατές έχουν την κρίση να δουν κάτι πιο ουσιαστικό. Κι αποδείχθηκε κι από την πρώτη σεζόν, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος», εξηγεί.

Ο Τάσος Οικονόμου θεωρεί πως το μεγαλύτερο «εμπόδιο» για κάποιον να κάνει ένα τέτοιο βήμα, είναι ο φόβος της αποτυχίας. «Το μυστικό είναι να τους ανοίξουμε λίγο τους ορίζοντες, να ψάξουν, να δουν τι άλλο υπάρχει. Οπότε, πρέπει να τους βοηθήσουμε σε αυτό. Στο να διώξουν τον φόβο της αποτυχίας. Ο στόχος εδώ δεν είναι να κάνουμε χαβαλέ, είναι να προωθήσουμε πράγματα που βγαίνουν και να θέσουμε ερωτηματικά. Να παρακινήσουμε», λέει.

«Ο επιχειρηματίας που θα έρθει έχει σκεφτεί το προβλημα, τις λύσεις που φέρνει και τη δυναμικότητα που βάζει, η επιχειρηματικότητα δεν σταματάει ποτέ. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να πιστεύει κανείς οτι δεν υπάρχουν σωστές ιδέες. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ιδεών, αλλά η έλλειψη υλοποίησης. Πάρτε όποιον θέλετε στον κόσμο, όποιον θέλετε και θα δείτε ότι σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή του είχε μια εκπληκτική ιδέα, το θέμα ήταν ότι δεν την υλοποίησε. Ο φόβος της αποτυχίας είναι αυτός που μας κάνει να σταματήσουμε. Δεν θα καταφέρω να βρω χρήματα, να πείσω, να πουλήσω. Όλα αυτά είναι ο φόβος της αποτυχίας», συμπλήρωσε.

Εκτός όμως, από μια πρωτότυπη ιδέα, οι Dragons ψάχνουν κι άλλα χαρακτηριστικά στον άνθρωπο, που θα επενδύσουν. Αρχικά, να έχει ένα όραμα και δεύτερον, να πιστεύει στον εαυτό του. «Αυτός που δεν πιστεύει στον εαυτό του φαίνεται. Σε εμάς δεν φτάνει να είναι μια καλή ιδέα. Πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του, αλλιώς τον καταλαβαίνουμε κι απλά δεν επενδύουμε. Φαίνεται αμέσως. Αν έχει μια πολύ καλή ιδέα και δεν έχει το υπόλοιπο, δεν φτάνει μόνο η ιδέα. Αλλιώς την παίρνουμε κι εμείς και την πραγματοποιούμε», σημειώνει ο Λέων Γιοχάη.
Dragons_Den_II__copy__1_

Όσο για το πιο κοινό λάθος κάποιου που δηλώνει συμμετοχή στο σόου, ο Χάρης Βαφειάς απαντά: «Το πιο κοινό λάθος συνήθως όσων έρχονται είναι η λάθος αποτίμηση της εταιρείας τους».

Υπήρξαν βέβαια, κι εκείνοι που προσπάθησαν να κλείσουν το «deal» με λάθος τρόπο, δίνοντας ψεύτικα στοιχεία της εταιρείας τους. «Κάποιες συνεργασίες δεν προχώρησαν. Για παράδειγμα, επειδή έχει πει κάποιος ανακρίβειες ή έχει πει άλλα στον αέρα κι άλλα ισχύουν. Υπήρχε ένας που ενώ περιμέναμε να παίξει το επεισόδιο κι ενώ συμφωνήσαμε, είχε ήδη κάνει deal με άλλον», λέει ο Χάρης Βαφειάς.

Άλλοι όμως, κατάφεραν με την αξία τους να πείσουν τους Dragons στον πρώτο κύκλο κι έκλεισαν συμφωνίες μαζί τους, με αποτέλεσμα νε έχουν ήδη δει τις πρώτες τους εισπράξεις. «Και σε εμένα έχουν έρθει ήδη πολλά κέρδη», λέει η Λιλή Περγαντά.

Και η Μαρία Χατζηστεφανή δείχνει ικανοποιημένη από τις πρώτες της επενδύσεις. «Πάνε πολύ καλά οι επενδύσεις από τον πρώτο κύκλο. Άλλες έχουν κλείσει, άλλες είναι σε προχωρημένο στάδιο. Θα δούμε την πορεία τους, μετά από έναν χρόνο», αναφέρει.

Βέβαια, ανεξαρτήτως αν οι συμμετέχοντες έκλεισαν κάποια συμφωνία ή όχι με τους Dragons, κέρδισαν την προβολή που χρειάζονταν για την επιχείρησή τους. Υπάρχουν κι εκείνοι που λαμβάνουν μέρος στο σόου, με μοναδικό τους σκοπό τη «διαφήμιση» στην τηλεόραση.

Το ίδιο όμως, ισχύει και με τους επενδυτές, οι οποίοι παραδέχονται πως η προβολή τους έχει κάνει καλό στις επιχειρήσεις τους. Η Λιλή Περγαντά από τη μεριά της αναφέρει: «Σίγουρα το σόου έχει παίξει σημαντικό ρόλο και στις επιχειρήσεις μας ξεχωριστά. Εκτός αυτού, όμως μας γνώρισε ο κόσμος. Εμένα με βλέπουν πχ, κάποιοι φαρμακοποιοί και μου λένε "δεν πιστεύαμε ότι είσαι έτσι σαν άνθρωπος"».

Αν και τα σχόλια που λαμβάνουν, αφού βγήκαν στην τηλεόραση, δεν είναι πάντα θετικά, η Μαρία Χατζηστεφανή λέει πως τα απολαμβάνει ιδιαίτερα. «Διαβάζω τα σχόλια στο Twitter. Μόνο ο Βαφειάς δεν τα διαβάζει. Εμένα μου αρέσουν πάρα πολύ. Ξυπνάω το πρωί και τα διαβάζω, ενώ πίνω καφέ. Ζω για αυτά, τα βρίσκω πολύ έξυπνα», λέει.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Καμμένος θυμήθηκε το 2015: Τι είπε για το δημοψήφισμα και τη 17ωρη διαπραγμάτευση του Τσίπρα - Δείτε βίντεο

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει αυξήσεις στο Δημόσιο - Προς τα €840 ο εισαγωγικός μισθός

Survivor All Star: Η Στέλλα είπε «αντίο» πριν τα ημιτελικά και ο Σάκης... έκλεισε θέση στο Γαλάτσι - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης