Γιώργος Παπαδόγαμβρος: 25 χρόνια sur mesure, ιστορίες από τον ράφτη των διάσημων

Γιώργος Παπαδόγαμβρος: 25 χρόνια sur mesure, ιστορίες από τον ράφτη των διάσημων

Εχει ντύσει περισσότερους από 5.000 γαμπρούς και έχει ράψει αμέτρητα κοστούμια για επιχειρηματίες, πολιτικούς, αθλητές και σταρ της πίστας -  Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σάκη Ρουβά μέχρι τους αδερφούς Αντετοκούνμπο, οι πιο καλοντυμένοι άντρες της πόλης εμπιστεύονται τις εμφανίσεις τους στα επιδέξια χέρια του

papadogamvros
Ο Γιώργος Παπαδόγαμβρος δεν είναι ένας ακόμα ράφτης που κάνει θαύματα με τη βελόνα και την κλωστή κατά παραγγελία του πελάτη. Είναι εκείνος που στην ουσία εισήγαγε στην Ελλάδα τον όρο «σχεδιαστικό ραφτάδικο» .

Το πελατολόγιό του περιλαμβάνει επιχειρηματίες, πολιτικούς, αθλητές και τραγουδιστές, οι οποίοι εμπιστεύονται τα κοστούμια τους στα χέρια και τις προτάσεις του εδώ και 25 χρόνια. «Μου φαίνεται απίστευτο που πέρασαν 25 χρόνια από το 1998, όταν άνοιξα το μαγαζί.

Ημουν 24 χρόνων και είχα μόλις γυρίσει από την Ιταλία. Ηταν κάτι πρωτοπόρο για την εποχή γιατί τότε υπήρχαν τα τυποποιημένα ραφτάδικα κι εγώ λανσάρισα το “σχεδιαστικό ραφτάδικο”. Δηλαδή, ο πελάτης δεν διάλεγε μόνο το ύφασμα. Εγώ του πρότεινα και το σχέδιο και το στυλ, που συμβάδιζε με τη μόδα του εξωτερικού», μου αναφέρει όταν τον συναντώ στο καλόγουστο ατελιέ του στον πρώτο όροφο του καταστήματός του στην Κηφισιά. Στο ισόγειο φιλοξενούνται οι συλλογές από παπούτσια που σχεδιάζει ο ίδιος τα τελευταία πέντε χρόνια, ώστε να κάνει ολοκληρωμένες ενδυματολογικές προτάσεις στους αναρίθμητους πιστούς πελάτες του. «Το παπούτσι για μένα είναι το μισό ντύσιμο. Είναι αυτό που θα αναδείξει το κοστούμι ή το πουκάμισο με το παντελόνι», διευκρινίζει.

GALA: Πώς αποφάσισες να γίνεις ράφτης;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΔΟΓΑΜΒΡΟΣ: Είχα μια παράδοση από την οικογένεια. Ο παππούς μου και ο πατέρας μου ήταν ράφτες, μεγάλωσα στον χώρο του υφάσματος, οπότε μου μπήκε αυτό το μικρόβιο, αλλά μου μπήκε όμορφα. Δεν με πίεσε κανένας, που αυτό είναι και το σωστό. Γιατί αν σε πιέσουν να μπεις σε μια δουλειά, δεν θα την κάνεις καλά. Σπούδασα στη Σχολή Βελουδάκη στην Αθήνα και μετά πήγα στο Μιλάνο για ενάμιση χρόνο για να κάνω το master μου και να δουλέψω σε μια μεγάλη εταιρεία με ρούχα για να μπω στο κλίμα. Μετά επέστρεψα στην Ελλάδα παρότι είχα προτάσεις να εργαστώ στο Μιλάνο.

G.: Γιατί δεν τις αποδέχτηκες;
Γ.Π.: Γιατί ήμουν μικρός και προτιμούσα να γυρίσω στη χώρα μου. Βέβαια, αν μου το πρότειναν σήμερα, που πιστεύω ότι έχω πετύχει πολλά πράγματα στον χώρο, θα το σκεφτόμουν. Εχω μέσα μου το μικρόβιο του εξωτερικού, γι’ αυτό ετοιμάζω πράγματα για να κάνω στην Αμερική. Σκέφτομαι να κάνω αυτό που κάνουν οι Ιταλοί, που ταξιδεύουν τέσσερις φορές τον χρόνο, κλείνουν μια ωραία σουίτα ξενοδοχείου και δέχονται εκεί τους πελάτες τους. Εχω ήδη πολλούς Αμερικανούς πελάτες, που έγιναν ακόμα περισσότεροι μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Εχω λοιπόν αυτή τη σκέψη στην άκρη του μυαλού μου και θα πρέπει κάποια στιγμή να την υλοποιήσω για να μη μου μείνει απωθημένο.

G.: Υπάρχουν στιγμές-σταθμοί που σε καθόρισαν;
Γ.Π.: Κάθε χρονιά είναι διαφορετική και με άλλες εικόνες. Οταν ξεκίνησα, επειδή μου αρέσει πολύ ο αθλητισμός, άρχισαν να μου έρχονται κάποιοι αθλητές. Πριν από περίπου 12 χρόνια έγινε ένα μεγάλο μπαμ, με τον Τζιμπρίλ Σισέ που φόρεσε φούστα στην εκδήλωση για τους Αντρες της Χρονιάς και ακούστηκα περισσότερο για το σχεδιαστικό κομμάτι. Μετά ακολούθησαν όλοι οι υπόλοιποι πελάτες μου.
image1
Gala-portrait58501

G.: Υπάρχει μόδα στο κοστούμι;
Γ.Π.: Φυσικά υπάρχει, όπως και στο γυναικείο. Απλώς στο αντρικό δεν αλλάζει τόσο γρήγορα. Αυτό που κάνει όμως ένα κοστούμι διαχρονικό είναι πάντα η ποιότητα. Για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα. Και επειδή έχω μια πολύ δυνατή πελατεία, είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ πρώτη ύλη με την καλύτερη ποιότητα στον κόσμο. Ποιότητα, ράψιμο και στυλ ταυτόχρονα, αυτό είναι το ιδανικό τρίπτυχο.

G.: Πιστεύεις ότι ταιριάζουν σε όλους τους άντρες τα κοστούμια;
Κλείσιμο
Γ.Π.: Ταιριάζουν, εφόσον ραφτούν πάνω τους και το κοστούμι είναι bespoke, δηλαδή χειροποίητο, στο οποίο έχεις προσαρμόσει τα μέτρα τους και την προσωπικότητά τους. Ενα χειροποίητο κοστούμι δεν έχει καμία σχέση με τα ετοιματζίδικα.

G.: Οι σημερινοί άντρες έρχονται να ράψουν κοστούμια όπως παλαιότερα;
Γ.Π.: Δεν θέλω να δείξω έπαρση, αλλά έχω τόσους πελάτες που δεν προλαβαίνω. Και όπως λένε όλοι οι μεγάλοι ράφτες, αν σου ράψουν μια φορά κοστούμι και μείνεις ευχαριστημένος, δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν λέω ότι έρχονται σε μένα μόνο γιατί είμαι ο καλύτερος ράφτης, γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που ράβουν καλύτερα. Αυτό που με ξεχωρίζει είναι η ποιότητα και η προσωπικότητα που θα δώσω στο κοστούμι. Ράφτης με ράφτη έχουν άλλη οπτική γωνία και η δουλειά μας είναι καλλιτεχνική. Κάθε πελάτης έχει διαφορετική προσωπικότητα. Αλλιώς θα ντύσεις έναν τραγουδιστή, όπως τον Σάκη Ρουβά, αλλιώς έναν αθλητή, όπως τον Γιάννη Αντεντοκούνμπο, και αλλιώς έναν πολιτικό, όπως τον πρωθυπουργό.

G.: Ακολουθείς τις οδηγίες του πελάτη;
Γ.Π.: Ενας λόγος που έχω πετύχει είναι ότι κάνω τη δική μου πρόταση, δεν ακολουθώ ποτέ τις οδηγίες του πελάτη. Απλώς ακολουθώ το στυλ του. Γι’ αυτό και θεωρώ επιτυχία μου ότι όλοι οι πελάτες έρχονται χωρίς τις συζύγους τους. Εκείνες έρχονται μόνο την πρώτη φορά και μόλις καταλαβαίνουν τι άνθρωπος είμαι, δεν ξανάρχονται. «Αφού πας στον Γιώργο, ξέρουμε τι θα σου δώσει, του έχουμε εμπιστοσύνη», λένε.

G.: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των κοστουμιών που ράβεις;
Γ.Π.: Μου αρέσει ο πελάτης να βγαίνει πάντα σικάτος. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με το κοστούμι. Μπορεί ένας άντρας να είναι κομψός και με ένα πουκάμισο, ένα παντελόνι και ένα πολύ ωραίο παπούτσι. Το παπούτσι για μένα είναι το μισό ντύσιμο. Είναι αυτό που δίνει ώθηση στο κοστούμι.
image0-_1_
image-4

G.: Γιατί ράβεις μόνο για άντρες;
Γ.Π.: Καλή ερώτηση. Δεν προλαβαίνω. Μου αρέσει το γυναικείο και είχα δουλέψει και ως εξωτερικός σχεδιαστής στα Zeus+Δione για δύο χρόνια, αλλά μετά δεν μου έφτανε ο χρόνος. Γενικά προτιμώ το αντρικό. Τον άντρα αν τον κερδίσεις, τον έχεις για πάντα. Η γυναίκα είναι πιο ιδιόρρυθμη και πιο παρεμβατική.

G.: Ποιες ιστορίες με πελάτες σου θυμάσαι;
Γ.Π.: Εχω πάρα πολλές και όμορφες και συγκινητικές. Συγκινητικές είναι οι στιγμές που έρχονται οι γαμπροί με τη μητέρα τους, η οποία βάζει τα κλάματα που βλέπει τον γιο της να έχει μεγαλώσει και να ετοιμάζεται να παντρευτεί. Εκεί βέβαια συγκινούμαι κι εγώ. Εχω επίσης ιστορίες με επιχειρηματίες πελάτες μας, που όταν έχουν κάποιο σοβαρό meeting ή ετοιμάζονται να κλείσουν δουλειά, μου ζητούν να τους ράψω κοστούμι. Μετά με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Γιώργο, θα σου δώσω ποσοστά. Το κοστούμι που μου έραψες έκλεισε τη δουλειά». Ολα αυτά ακούγονται πολύ ωραία στο αυτί σου και σου δίνουν ώθηση να συνεχίσεις, να μην τεμπελιάζεις.
image0

G.: Τι σχεδιάζεις για το μέλλον;
Γ.Π.: Μακροπρόθεσμα, σκέφτομαι να κάνω μια σειρά από έτοιμα κοστούμια, για να μπορέσω να ικανοποιήσω και τους πελάτες που δεν προλαβαίνω ή εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν ένα κοστούμι κατά παραγγελία. Θα είναι μια πιο οικονομική σειρά. Βραχυπρόθεσμα, το φετινό καλοκαίρι δηλαδή, θα ράψω τα κοστούμια των τεχνικών και των παικτών της Εθνικής Μπάσκετ για το Μουντομπάσκετ που θα γίνει στις Φιλιππίνες. Θα τα δείτε για πρώτη φορά στις 18 Αυγούστου, όταν η Εθνική θα παίξει φιλικό στο Αμπου Ντάμπι απέναντι στις ΗΠΑ. Το θεωρώ ύψιστη τιμή μου.

image-6
image1_1


Ειδήσεις σήμερα:

Eπιστροφή Μητσοτάκη στις περιοδείες με «αέρα νίκης» από τις δημοσκοπήσεις

Σβήνουν οι ελπίδες για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου - Διεθνείς έρευνες για το κύκλωμα δουλεμπορίας

Drones και ειδικά σκυλιά «χτενίζουν» τη Κω για την 27χρονη - Ίχνη πάλης σε έναν από τους αλλοδαπούς
----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης