Πρίγκιπας Χάρι: Ο Τύπος έχει πιάσει πάτο - Τα ταμπλόιντ κατέστρεψαν τις σχέσεις μου

Πρίγκιπας Χάρι: Ο Τύπος έχει πιάσει πάτο - Τα ταμπλόιντ κατέστρεψαν τις σχέσεις μου

Σφοδρή επίθεση κατά του σκανδαλοθηρικού Τύπου και των μεθόδων του από τον πρίγκιπα στη δίκη κατά της Daily Miiror

harry-m
Κάθε φορά που επιστρέφει στη Βρετανία, από τότε που εγκατέλειψε τα υψηλά του καθήκοντα και μετακόμισε με τη σύζυγό του στις ΗΠΑ, όσα δηλώνει από κεί ο πρίγκιπας Χάρι  δεν περνούν απαρατήρητα. Αυτή τη φορά ο στόχος του ήταν τα ταμπλόιντ, ο σκανδαλοθηρικός Τύπος που είχαν πληγώσει τόσο πολύ τη μητέρα του, καθώς φαίνεται όμως και τον ίδιο.

Είναι ένα είδος οικογενειακού τραύματος όσα περιέγραψε ο πρίγκιπας στο δικαστήριο την Τρίτη κατά των εφημερίδων του συγκροτήματος της Daily Mirror.

Οι δημοσιογράφοι είχαν καταφέρει να έχουν πρόσβαση στα ηχητικά του μηνύματα, όσο ήταν ακόμη έφηβος, και του είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εμπιστοσύνης. Αλλά και από τη γέννησή του κιόλας, όπως τόνισε, «βίωνα εχθρότητα από τον Τύπο».

Ο Χάρι ισχυρίζεται ότι περίπου 140 άρθρα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1996 και 2010 περιείχαν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με παράνομες μεθόδους – τα 33 έχουν επιλεγεί για να εξεταστούν στη δικαστική υπόθεση. Η πλευρά της Mirror υποστηρίζει ότι κάποια από τα επίμαχα άρθρα ήταν απλώς συνέχεια όσων γράφηκαν σε άλλα μέσα ενημέρωσης.

Τα δημοσιεύματα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τραυματισμό που είχε υποστεί ο Χάρι παίζοντας ράγκμπι, έναν τσακωμό με τον αδερφό του, Γουίλιαμ, και πολλές λεπτομέρειες της σχέσης του με την πρώην ερωμένη του Τσέλσι Ντέιβι. «Ήμουν παιδί, στο σχολείο, όλα αυτά τα άρθρα ήταν απίστευτα παρεμβατικά, κάθε φορά που ένα από αυτά τα άρθρα γραφόταν, είχε αντίκτυπο στη ζωή μου, στους ανθρώπους γύρω μου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη μητέρα μου», είπε.

Η απάντηση της Mirror, δια του δικηγόρου της, Άντριου Γκριν, ήταν απλώς ότι «συμπάσχει με τον δούκα». Παραδέχτηκε πάντως ότι «δεν ήταν όλες παράνομες» οι ενέργειες των δημοσιογράφων. Αλλά, όπως σημειώνει και το BBC, ο δικηγόρος των ταμπλόιντ, ήταν όλο και πιο προκλητικός στα ερωτήματά του -και όμως ο πρίγκιπας, που ήταν στην αρχή σφιγμένος, σταδιακά ανακτούσε την αυτοπεποίθησή του.

Ο Γκριν, με εμπειρία δεκαετιών και τη φήμη «θηρίου στη δικαστική αίθουσα» ρωτούσε λεπτομερώς για την προέλευση των άρθρων, υπονοώντας ότι βασίζονταν σε επίσημες δηλώσεις ή δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες. Ο Χάρι, που συνήθως απαντούσε με συντομία, τόνιζε την υποψία του ότι κάθε άρθρο συνδεόταν με πληρωμή σε ιδιωτικό ερευνητή.

Οι δημοσιογράφοι «ψάχνουν απεγνωσμένα για οτιδήποτε βασιλικό» και ότι «κάθε στοιχείο της ιδιωτικής μας ζωής ενδιαφέρει το κοινό», απάντησε ο πρίγκιπας και σχολίασε ότι «το γεγονός ότι υπήρξε ένα άρθρο στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν προσπάθειες να προχωρήσει παρά πέρα».

«Ο Τύπος έχει πιάσει πάτο»

Σε γραπτή δήλωσή του την Τρίτη, σε οργίλο ύφος, ο Χάρι κατηγορούσε τον Τύπο των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων ότι «χτίζει» ρόλους για μέλη της βασιλικής οικογένειας και δημιουργεί μια «εναλλακτική και διαστρεβλωμένη εκδοχή» του χαρακτήρα του.

Κλείσιμο
Και προσθέτει: «Στη συνέχεια, σε σπρώχνουν να παίξεις τον ρόλο ή τους ρόλους που τους ταιριάζει καλύτερα και που πουλάν όσο το δυνατόν περισσότερα φύλλα, ειδικά αν είσαι ο "εφεδρικός" του "διαδόχου".  Τότε είσαι είτε ο 'πρίγκιπας playboy', είτε ο 'αποτυχημένος', είτε 'αυτός που ξέμεινε', είτε, στην περίπτωσή μου, ο 'χαζούλης', ο 'απατεώνας', ο 'ανήλικος πότης', ο 'ανεύθυνος χρήστης ναρκωτικών'...».

Ο δούκας του Σάσεξ είπε επίσης ότι τα άρθρα που πίστευε ότι προέρχονταν από χάκινγκ όχι μόνο προκαλούσαν ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά κατέστρεψαν και τις σχέσεις του. «Ένιωσα ότι δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανέναν, το οποίο ήταν ένα απαίσιο συναίσθημα για μένα, ειδικά σε τόσο νεαρή ηλικία».

Επιτέθηκε ευθέως στον τότε εκδότη της Daily Mirror, τον Πιρς Μόργκαν και των δημοσιογράφων του «που παρακολουθούσαν τα προσωπικά και ευαίσθητα μηνύματα της μητέρας μου» τους μήνες πριν από τον τραγικό θάνατό της στο Παρίσι το 1997, κάτι που έκανε τον Χάρι «να αισθάνεται αηδία».

Αλλά, γενικότερα, κατηγόρησε τον σκανδαλοθηρικό Τύπο ότι προσπάθησε επανειλημμένα να καταστρέψει τις σχέσεις του, λέγοντας ότι ο «διεστραμμένος στόχος» του συνεχίζεται και σήμερα, όπως και ότι ο Τύπος είναι η πηγή για το διαδικτυακό τρολάρισμα, κάτι που «έχει σκοτώσει ανθρώπους».

Τύπος και κυβέρνηση «έχουν πιάσει πάτο», είπε και πρόσθεσε ότι τα μέσα ενημέρωσης «συνασπίζονται για να προστατεύσει ο ένας τον άλλον» όπως και ότι οι κυβερνώντες «κάνουν τα στραβά μάτια για να διασφαλίσουν ότι αυτό θα συνεχιστεί».

Ο πρίγκιπας Χάρι θα επιστρέψει για να συνεχίσει την κατάθεσή του την Τετάρτη. Είναι το πρώτο σημαντικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που καταθέτει σε δικαστήριο εδώ και 130 χρόνια.



Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Στις 25 Ιουνίου να κάνουμε το άλμα για την αυτοδύναμη Ελλάδα - Δείτε βίντεο

ΣΔΟΕ: Συνελήφθη ηγετικό μέλος της αλβανικής μαφίας ναρκωτικών - Τζίρος €250 εκατ. σε 10 χρόνια

Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Πέρντιου στον Δανίκα: Περιμένουμε Έλληνες για διδακτορικό με αμοιβή $35.000

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης