Queen Cleopatra: «Απίθανο να ήταν λευκή» - Επιμένει η σκηνοθέτιδα για τη μαύρη ηθοποιό του Netflix

Queen Cleopatra: «Απίθανο να ήταν λευκή» - Επιμένει η σκηνοθέτιδα για τη μαύρη ηθοποιό του Netflix

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ήταν λευκή» λέει μετά τις αντιδράσεις - «Ζήτησα από τους Αιγύπτιους να δουν τους εαυτούς τους ως Αφρικανούς και είναι έξαλλοι μαζί μου γι' αυτό»

cleopatra_arthro
Η επερχόμενη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, «Queen Cleopatra», έχει προκαλέσει σάλο πριν καν κυκλοφορήσει, εξαιτίας της επιλογής μαύρης ηθοποιού για τη βασίλισσα Κλεοπάτρα, η σκηνοθέτιδα όμως, Τίνα Γκαράβι, αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια.

Η σειρά, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 10 Μαΐου, περιλαμβάνει συνεντεύξεις ειδικών και αναπαραστάσεις για να αφηγηθεί την ιστορία της Κλεοπάτρας και τον αγώνα για την προστασία της κληρονομιάς της.

Η επιλογή της Αντέλ Τζέιμς, μιας μαύρης ηθοποιού, για τον ρόλο της Αιγύπτιας βασίλισσας προκάλεσε αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της μήνυσης που κατέθεσε ένας Αιγύπτιος δικηγόρος κατά του Netflix και των αιτημάτων να κλείσει η υπηρεσία streaming στην Αίγυπτο.
queen-cleopatra-3217987978

Ως απάντηση στις επικρίσεις, η σκηνοθέτιδα Τίνα Γκαράβι αντεπιτίθεται μέσω ενός άρθρου που γράφτηκε για το Variety. Η Γκαράβι, η οποία ανέλαβε τα ηνία του ντοκιμαντέρ πέρυσι, θυμήθηκε ότι είδε την Ελίζαμπεθ Τέιλορ να υποδύεται την Κλεοπάτρα στην ταινία του 1963 και ένιωσε ως παιδί ότι «η εικόνα δεν ήταν σωστή». Τότε άρχισε να ψάχνει την κατάλληλη ηθοποιό που θα υποδυόταν τη βασίλισσα, σημειώνοντας ότι «η πιθανότητα να είναι [η Κλεοπάτρα] λευκή [ήταν] κάπως απίθανη».

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα αναρωτήθηκε: «Ήταν λοιπόν η Κλεοπάτρα μαύρη; Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν λευκή όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με τους εαυτούς μας για το χρώμα και την εσωτερικευμένη λευκή υπεροχή με την οποία μας έχει γαλουχήσει το Χόλιγουντ».
queen-cleopatra-321

Όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει την Τζέιμς, η Τίνα Γκαράβι ένιωσε ότι είχε βρει μία ηθοποιό που «μπορούσε να μεταδώσει όχι μόνο την ομορφιά της Κλεοπάτρας αλλά και τη δύναμή της». Η σκηνοθέτιδα σημείωσε επίσης ότι η κληρονομιά της Κλεοπάτρας είχε αποδοθεί στους Έλληνες, τους Μακεδόνες και τους Πέρσες, διερωτώμενη αν οι αντιδράσεις δεν αφορούσαν μόνο το γεγονός ότι σκηνοθέτησε μια σειρά που παρουσιάζει την Κλεοπάτρα ως μαύρη, αλλά και ότι «ζήτησα από τους Αιγύπτιους να δουν τους εαυτούς τους ως Αφρικανούς και είναι έξαλλοι μαζί μου γι' αυτό».

Κλείνοντας η Τζέιμς δήλωσε πως στέκεται στο πλευρό των δημιουργών της σειράς, λέγοντας σε όσους δεν είναι ευχαριστημένοι με τις επιλογές του κάστινγκ να μην την παρακολουθήσουν και προσθέτει: «Είμαι εκστασιασμένη και θα συνεχίσω να είμαι!».
spl664620_030
Η Τίνα Γκαράβι επιμένει στην επιλογή της Αντέλ Τζέιμς και υποστηρίζει πως κανείς δεν είναι σίγουρος αν η Κλεοπάτρα ήταν λευκή

Σάλος με τη «μαύρη Κλεοπάτρα» - Η πλατφόρμα έκλεισε τα σχόλια, μηνύσεις από τους Αιγυπτίους

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στα social media η σειρά του Netflix, με τίτλο «Queen Cleopatra», που ερευνά τη ζωή της βασίλισσας της Αιγύπτου, η πλατφόρμα δέχτηκε μήνυση για παραβίαση της νομοθεσίας για τα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου.

Η αιτία πίσω από όλα αυτά δεν είναι άλλη, από την επιλογή της νεαρής μαύρης ηθοποιού, Αντέλ Τζέιμς για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το γεγονός πως η ηθοποιός είναι μαύρη «ξένισε» πολλούς οι οποίοι έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, της δυναστείας των Πτολεμαίων που κυβέρνησαν την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια, αμέσως μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι σχολιαστές κατηγορούν το Netflix ότι παραποιεί την ιστορία, με πολλούς να σημειώνουν πως οι επιλογές αυτές δεν έχουν κανένα νόημα, αλλά γίνονται καθαρά και μόνο για εμπορικούς λόγους για να εκμεταλλευτούν την δυναμική του woke κινήματος.

Queen Cleopatra | Official Trailer | Netflix

Το Netflix απενεργοποίησε τα σχόλια

Παράλληλα το Netflix φαίνεται ότι αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια στο νέο τρέιλερ της Queen Cleopatra μετά από τεράστιες αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Η σειρά προκάλεσε κύματα αντίδρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο που το Netflix αναγκάστηκε να αφαιρέσει εντελώς την επιλογή των ανθρώπων να σχολιάζουν.

cleopatra-sxolia-5


Παρόλο που η σειρά ντοκιμαντέρ δεν έχει προβληθεί ακόμη, είναι εμφανές από το τρέιλερ ότι η μονάρχης παρουσιάζεται ως μια μαύρη γυναίκα, πιθανώς με «παρεξηγημένη καταγωγή». Ένα από τα πρόσωπα που μιλούν στο σύντομο κλιπ αναφέρει: «Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει, "δεν με νοιάζει τι διδάσκουν στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη"».

Ακριβώς γι αυτούς τους λόγους, ο δικηγόρος Μαχμούντ Αλ-Σεμάρι από την Αίγυπτο κατήγγειλε τη διάσημη πλατφόρμα streaming, ζητώντας την απενεργοποίηση της σειράς κι υποστηρίζοντας πως προσπαθεί να διαγράψει την αιγυπτιακή ιστορία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Cairo24», ο Αλ-Σεμάρι σκοπεύει να λάβει όλα τα νομικά μέτρα κατά των υπεύθυνων, προκειμένου «να σταματήσει τη συμμετοχή του Netflix σε ένα "τέτοιο έγκλημα"».


Στην ανακοίνωση που έκανε, αναφέρει: «Σημειώθηκε πως την τελευταία περίοδο η πλατφόρμα του Netflix μεταδίδει οπτικό υλικό και περιεχόμενο που παραβιάζει τον έλεγχο περιεχομένου των μέσων, που έχουμε συνηθίσει στις αραβικές και ανατολικές κοινωνίες σε όλες τις χώρες του Αραβική και ισλαμική περιοχή, καθώς τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει αυτή η πλατφόρμα έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές της ισλαμικής και κυρίως, αιγυπτιακής κουλτούρας».

Στη συνέχεια, εξηγεί πως το Netflix «πάτησε στο γεγονός» ότι οι Αιγύπτιοι της εποχής είχαν σκούρο μεσογειακό δέρμα και μετέδωσε λανθασμένα την εντύπωση πως η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν επίσης μαύρη. Ωστόσο, τονίζει πως θα κάνει ότι μπορεί «για να μην προωθηθεί αυτή η αφροκεντρική ιδεολογία που διαδίδεται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαστρεβλώνει τον πολιτισμό και την ιστορία της Αιγύπτου».

Με αυτούς τους ισχυρισμούς φαίνεται πως συμφωνεί κι ένας κορυφαίος αρχαιολόγος, ο Ζαχί Χαγουάς. Μιλώντας στην εφημερίδα «al-Masry al-Youm», δήλωσε: «Όλα αυτά είναι εντελώς ψεύτικα. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, δηλαδή ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη». Εξήγησε μάλιστα, πως οι μόνοι ηγεμόνες της Αιγύπτου που ήταν γνωστό ότι ήταν μαύροι ήταν οι Κουσίτες βασιλιάδες της 25ης Δυναστείας».

Μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, εμφανίστηκε μια νέα αίτηση στο Change.org που ζητούσε να ακυρωθεί το ντοκιμαντέρ, μετά από αυτή την «παραποίηση της ιστορίας». Πάνω από 85.000 άτομα από όλο τον κόσμο συγκέντρωσαν υπογραφές σε μόλις δύο ημέρες. Ωστόσο, η πλατφόρμα τελικά, την αφαίρεσε για παραβίαση των όρων χρήσης της.

H πρωταγωνίστρια, Αντέλ Τζέιμς δεν άφησε τα σχόλια που ακούγονται για την επιλογή της αναπάντητα. Με μία ανάρτησή της στο Twitter ζήτησε από όσους «προσβάλλονται» από την ερμηνεία της να μη δουν το ντοκιμαντέρ και να πάψουν να σχολιάζουν. 

αντελ


Το «Queen Cleopatra» πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 10 Μαΐου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι η Αντέλ Τζέιμς, ο Κρεγκ Ράσελ και η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, της οποίας παραγωγή αποτελεί το ντοκιμαντέρ.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στο Σουδάν - ΥΠΕΞ: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι 8 Έλληνες

Πλαταμώνας: Μάχη για τη ζωή τους δίνουν οι 2 τραυματίες του τροχαίου με το ΚΤΕΛ - Σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι

Εκλογές 2023: Υποψήφια βουλευτής η Εύη Βατίδου με το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης