Netlix: Αντιδράσεις στο Twitter για τη μαύρη Κλεοπάτρα - «Ήταν Ελληνίδα, είναι λάθος ιστορικά»

Netlix: Αντιδράσεις στο Twitter για τη μαύρη Κλεοπάτρα - «Ήταν Ελληνίδα, είναι λάθος ιστορικά»

Η φράση «δεν με νοιάζει τι λένε στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη» ακούγεται στο trailer της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, με αφηγήτρια και παραγωγό την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ

kleopatra_netflix_xr
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα social media το trailer ενός νέου ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Queen Cleopatra», το οποίο «υπόσχεται» να διερευνήσει τη ζωή και την προσωπικότητα μιας από τις πιο διάσημες ιστορικές φιγούρες της Αιγύπτου, της Κλεοπάτρας.

Η επιλογή της νεαρής μαύρης ηθοποιού Αντέλ Τζέιμς για να υποδυθεί την Κλεοπάτρα Ζ' της Αιγύπτου, «ξένισε» αρκετούς σχολιαστές στο διαδίκτυο, που έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η συγκεκριμένη μονάρχης ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μίας ελληνικής οικογένειας μακεδονικής καταγωγής, που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Queen Cleopatra | Official Trailer | Netflix



«Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα μακεδονικής καταγωγής» γράφουν σε αναρτήσεις τους πολλοί σχολιαστές, ενώ αναρωτιούνται γιατί οι συντελεστές ενός ντοκιμαντέρ (ενός είδους που υποτίθεται ότι βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και πηγές) επέλεξε τη συγκεκτριμένη προσέγγιση. Ένα από τα πρόσωπα που εκφράστηκαν αρνητικά για τους ισχυρισμούς που φαίνεται να διατυπώνει το ντοκιμαντέρ είναι και ο Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζαχί Χαουάς, σύμφωνα με το site Egypt Independent. Υπενθυμίζοντας την ελληνική καταγωγή της Κλεοπάτρας, ο Χαουάς επισήμανε ότι η πλειοψηφία των ιστορικών ευρημάτων και απεικονίσεων της εποχής στηρίζουν την άποψη των περισσότερων ακαδημαϊκών, ότι δηλ. η δυναμική μονάρχης δεν ήταν μαύρη.


Κλείσιμο
Παρόλο που η σειρά ντοκιμαντέρ δεν έχει προβληθεί ακόμη, είναι εμφανές από το trailer ότι η εξαιρετικά ικανή μονάρχης παρουσιάζεται από τους συντελεστές της σειράς ως μια μαύρη γυναίκα, πιθανώς με «παρεξηγημένη καταγωγή». Ένα από τα πρόσωπα μιλούν στο σύντομο κλιπ αναφέρει μάλιστα τα εξής: «Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει, "δεν με νοιάζει τι διδάσκουν στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη"».



«Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ με παραγωγό την Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ διερευνά τις ζωές επιφανών και εμβληματικών βασιλισσών της Αφρικής. Σε αυτήν τη σεζόν παρουσιάζεται η Κλεοπάτρα, η πιο διάσημη, ισχυρή και παρεξηγημένη γυναίκα του κόσμου - μια τολμηρή βασίλισσα, της οποίας η ομορφιά και οι έρωτες επισκιάζουν το αληθινό προσόν της, το μυαλό της. Η κληρονομιά της Κλεοπάτρας έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών διενέξεων στους ακαδημαϊκούς κύκλους, κάτι που συχνά παραβλέπει το Χόλιγουντ. Η σειρά μας επαναξιολογεί αυτό το συναρπαστικό κομμάτι της ιστορία της» αναφέρει η περιγραφή του νέου προγράμματος στη σελίδα YouTube του Netfix.



Εκτός από παραγωγός του ντοκιμαντέρ, η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ για την Κλεοπάτρα και ως αφηγήτρια. Η 51χρονη σύζυγος του Γουιλ Σμιθ, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για το βίαιο ξέσπασμα του ηθοποιού στα Όσκαρ του 2022 εις βάρος του κωμικού Κρις Ροκ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη συμμετοχή της στο εν λόγω πρότζεκτ με μια ανάρτησή της στα social media, διατυπώνοντας την ευχή «να μάθει το κοινό όσα έμαθε και η ίδια για αυτή τη συναρπαστική γυναίκα».



Παρά τη... σιγουριά της Σμιθ για το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ, είναι εμφανές ότι πολλοί αμφιβάλλουν πως θα είναι ιστορικά ακριβές.

Μια αίτηση στο change.org που ζητούσε την ακύρωση του «Queen Cleopatra» εξαιτίας των εσφαλμένων ισχυρισμών του συγκέντρωσε αρκετές χιλιάδες υπογραφές, προτού η πλατφόρμα τελικά την αφαιρέσει για παραβίαση των όρων χρήσης της.





Ειδήσεις σήμερα: 

Τρία παιδιά τραυματίστηκαν σοβαρά από βεγγαλικά σε Ρόδο, Αγκίστρι, Σύμη

Χάος και αιματοχυσία στο Σουδάν: 56 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες σε με ανελέητη κόντρα για την εξουσία

Αστυνομικοί στις ΗΠΑ χτύπησαν λάθος πόρτα και σκότωσαν τον ιδιοκτήτη επειδή βγήκε με όπλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης