Ο Ρομέν Γαβράς και οι έρωτές του με Αλβανίδες ποπ σταρ
gavras_dua_lipa_xr

Ο Ρομέν Γαβράς και οι έρωτές του με Αλβανίδες ποπ σταρ

Μετά την πολυσυζητημένη σχέση με τη Ρίτα Ορα, ο 41χρονος Ελληνογάλλος σκηνοθέτης ξαναζεί τον έρωτα, αυτή τη φορά με την Ντούα Λίπα

Ο Ρομέν Γαβράς λέει πως ανδρώθηκε και γαλουχήθηκε με την ελληνική μυθολογία στο προσκεφάλι του. Ο πατέρας του, ο εμβληματικός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, και η μητέρα του, η πάλαι ποτέ μαχητική δημοσιογράφος Μισέλ Ρέι-Γαβρά, η οποία μάλιστα αιχμαλωτίστηκε από τους Βιετκόνγκ όταν τη δεκαετία του ’60 κάλυπτε ως ανταποκρίτρια τον πόλεμο του Βιετνάμ, δεν επέτρεπαν παιδικές ταινίες της Disney στο σπίτι.

Ηταν αποφασισμένοι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε απόσταση ασφαλείας από τα καπιταλιστικά στερεότυπα και τα παντός είδους κλισέ. Γι’ αυτό και λαμβάνοντας κανείς υπόψη την ελληνική παιδεία και τις παιδιόθεν αναφορές στον αρχαίο κόσμο του 41χρονου Ελληνογάλλου σκηνοθέτη θα μπορούσε να παρατηρήσει πως τον τελευταίο καιρό στη ζωή του εμφανίζονται με εντυπωσιακή συνέπεια από μηχανής θεές. Και μάλιστα ενσαρκωμένες σε γυναίκες που, παρότι με την τέχνη τους υμνωδούν τον καπιταλισμό, βρίσκονται δηλαδή στον αντίποδα του εκπεφρασμένου αριστερού προσανατολισμού του υιού Γαβρά, αποδεικνύονται τελικά ακαταμάχητες για εκείνον. Αλλά τα ίδια δεν είχε κοντέψει να πάθει κι ολόκληρος Οδυσσέας με τις Σειρήνες;



Πριν από δύο χρόνια ήταν η Ρίτα Ορα που περιγραφόταν από τον διεθνή Τύπο ως το αταίριαστα ταιριαστό άλλο μισό του Ρομέν Γαβρά, πριν από λίγες ημέρες η Ντούα Λίπα πήρε τη σκυτάλη από την ποπ σταρ συνάδελφό της. Τι κι αν τα φιλμ του ανερχόμενου σκηνοθέτη -με πιο γνωστό το πρόσφατο «Athena», σε παραγωγή Netflix, το οποίο διαγωνίστηκε στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας- ακροπατούν στις παρυφές του εναλλακτικού, της δυστοπίας και του περιθωρίου, στην ιδιωτική του ζωή ο ίδιος φαίνεται πως ρέπει σε κάτι λίγο πιο ποπ. 

Δείτε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Let you love me» της Rita Ora

Rita Ora - Let You Love Me [Official Video]


Νοτιοβαλκανική ποπ

Το καλοκαίρι του 2020, το πρώτο μετά την πρώτη καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Γαβράς ο νεότερος βρέθηκε αντιμέτωπος με περισσότερη δημοσιότητα από εκείνη που πιθανότατα μπορούσε να καταναλώσει και τελικά να μεταβολίσει. Οχι για κάποια από τις τω όντι αξιόλογες και ενδιαφέρουσες ταινίες του, για κάποιο βιντεοκλίπ του Κάνιε Γουέστ, του Jay-Z, της M.I.A. ή των Last Shadow Puppets, ούτε βέβαια για κάποιο μικρού μήκους φιλμ από εκείνα που κατά καιρούς έχει δημιουργήσει για καμπάνιες οίκων όπως ο Louis Vuitton με μούσα την Εμα Στόουν, ο Dior με πρωταγωνίστρια τη Σαρλίζ Θερόν ή ο Yves Saint Laurent με κεντρική ηρωίδα την Εμιλι Μπλαντ.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας  «Αthena» του Ρομάν Γαβράς - Εμπνευσμένο από τα επεισόδια του 2008 στην Αθήνα  αλλά διαδραματίζεται στα γκέτο του Παρισιού

ATHENA directed by Romain Gavras | Official Trailer | Netflix




Ο λόγος της φλύαρης αναφοράς του ονόματός του από τον παγκόσμιο -ως επί το πλείστον σκανδαλοθηρικό- Τύπο ήταν το ειδύλλιό του με την τραγουδίστρια Ρίτα Ορα. Η Κοσοβάρα ποπ σταρ και ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης πρόσφεραν άφθονο φωτογραφικό υλικό από τις διακοπές τους εκείνο το καλοκαίρι στην Ιμπιζα και την Κέρκυρα και βέβαια έδωσαν τροφή για σκέψη (εντάξει, κυρίως για σχόλια) λόγω των διαφορετικών καλλιτεχνικών καταβολών τους, οι οποίες τελικά κάθε άλλο από τροχοπέδη αποδείχθηκαν. Μολονότι τελικά ο δεσμός τους δεν μακροημέρευσε, λόγω των βεβαρημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων αμφοτέρων, όπως θρυλείται, ο Ρομέν Γαβράς κόλλησε τότε τα πρώτα του ένσημα και απέκτησε εργατοώρες προϋπηρεσίας στο κυνήγι των παπαράτσι. Δεξιότητες δηλαδή που θα του είναι παραπάνω από χρήσιμες τώρα που η νέα του σχέση βρίσκεται σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο διασημότητας.

Η αλβανικής καταγωγής Ντούα Λίπα είναι το κορίτσι του ή, για να αποφύγουμε τη σεξιστική λούμπα, ο Ρομέν Γαβράς είναι το αγόρι της. Για την ιστορία, η 32χρονη σήμερα Ρίτα Ορα λίγους μήνες μετά τον χωρισμό της από τον Ελληνογάλλο σκηνοθέτη γνώρισε τον Νεοζηλανδό συνάδελφό του Τάικα Γουαϊτίτι (γνωστό για τις ταινίες του, μεταξύ άλλων, «Thor: Love and Thunder» και «Jojo»), με τον οποίο παντρεύτηκαν στα τέλη του 2022. Κανείς δεν χάνεται.




Οι φήμες για τον νέο -και δυσανάλογα της διάρκειάς του συζητημένο- δεσμό ξεκίνησαν αμέσως μετά το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή απονεμήθηκαν τα βραβεία BAFTA, κατά κόσμον τα βρετανικά Οσκαρ. Μπορεί το virality να ανήκε αυτοδίκαια στην Κέιτ Μίντλετον, η οποία απαθανατίστηκε να θωπεύει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ (βλ. διάδοχο του θρόνου) στο κόκκινο χαλί της απονομής, ωστόσο η συνύπαρξη της Ντούα Λίπα και του Ρομέν Γαβρά δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο 41χρονος δημιουργός και η 27χρονη σούπερ σταρ παραβρέθηκαν μαζί στο after party του Netflix και κυρίως εθεάθησαν να αποχωρούν παρέα. Θα μπορούσε βέβαια να είναι απλώς μία ακόμα κοινωνική συναναστροφή.

Την αμφιβολία φρόντισαν να διαλύσουν οι δυο τους την εβδομάδα που μας πέρασε. Το ζευγάρι αυτή τη φορά περιόδευσε τον έρωτά του στο Παρίσι, συγκεκριμένα στην Εβδομάδα Μόδας της γαλλικής πρωτεύουσας. Παρακολούθησαν το εντυπωσιακό σόου του οίκου Saint Laurent, το οποίο έλαβε χώρα με ιδανικό σκηνικό τον Πύργο του Αϊφελ, χειροκρότησαν τις κομψές ανδρόγυνες δημιουργίες του καλλιτεχνικού διευθυντή Αντονι Βακαρέλο και πέρασαν τόσο καλά ώστε όχι μόνο αποχώρησαν πιασμένοι χέρι-χέρι, αλλά και αποφάσισαν να επισφραγίσουν τη νέα έξοδό τους με ένα παθιασμένο δημόσιο φιλί. Ηταν και οι δυο ντυμένοι στα μαύρα: εκείνος φορούσε σκουφί και είχε ένα τσιγάρο κολλημένο στα χείλη, εκείνη ήταν απλώς ο εαυτός της, μια γυναίκα δηλαδή που υπερασπίζεται ακόμα και με το πιο μικρό της νεύμα τον τίτλο της πιο επιτυχημένης ποπ σταρ των καιρών μας.




Γεννημένος την 4η Ιουλίου

Ναι, ο Γαβράς και η Λίπα μοιάζουν να έρχονται από δύο διαφορετικούς κόσμους. Εκείνος γεννημένος στις 4 Ιουλίου του 1981 μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου όλα περιστρέφονταν γύρω από την τέχνη και το σινεμά - το πατρογονικό σπίτι του το ανακαλεί στη μνήμη του ως ένα μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο όπου συνέβαιναν όλα. Εχει άλλωστε μιλήσει για τον Ταρκόφσκι, τον Μπέργκμαν και τον Κουροσάβα που οι γονείς του τού έδωσαν με το πρώτο του γάλα. Εκείνος βέβαια τότε επέμενε να παρακολουθεί ως αντιστασιακή πράξη το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει».

Πατέρας μιας 13χρονης κόρης σήμερα, ο Γαβράς, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, αν και νιώθει βαθιά Ελληνας, ομολογεί πως δεν μιλά ελληνικά, είναι ένας ενδιαφέρων, αξιόλογος και ανερχόμενος δημιουργός που ευχαριστεί το μεγάλο εγώ του για το γεγονός ότι το βαρύ πατρογονικό όνομα δεν τον εμπόδισε να κάνει το σινεμά που ο ίδιος οραματίζεται. Και αναζητά με τις εικόνες του την ομορφιά είτε εκείνη βρίσκεται κρυμμένη στο παλίμψηστο της δυστοπίας, όπως λόγου χάρη στις ταινίες του, είτε είναι προφανής και αυταπόδεικτη, κάτι σύνηθες στις καμπάνιες βαρύτιμων οίκων μόδας που αναλαμβάνει.

Δείτε το βιντεοκλίπ του Ρομάν Γαβράς για το τραγούδι «No Church In The Wild» των Jey Z και Kanye West το οποίο εμπνεύστηκε από τα επεισόδια της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2008

Jay-Z & Kanye West - No Church In The Wild ft. Frank Ocean, The-Dream



Η Ντούα Λίπα, από την άλλη, μεγάλωσε σε μια οικογένεια Κοσοβάρων μεταναστών στο Λονδίνο. Από παιδί έμαθε να ζει δύο παράλληλες ζωές. Στο σπίτι της οικογένειας στα βορειοδυτικά προάστια της βρετανικής πρωτεύουσας τα πάντα ήταν αλβανικά: η γλώσσα, το φαγητό, οι ιστορίες που της αφηγούνταν οι γονείς της. Εκτός της οικογενειακής εστίας, η Λίπα ήταν ένα κορίτσι που ζυμωνόταν με οτιδήποτε βρετανικό, και άρα παγκόσμιο. Μικρή μαθήτευσε στο τσέλο και συμμετείχε στη σχολική χορωδία - με το ζόρι, όμως, αφού η δασκάλα δεν τη θεωρούσε απλώς μέτρια, αλλά κακή τραγουδίστρια. Την ίδια άποψη είχε χρόνια αργότερα και ο Μπεν Μόοουσον, ο άνθρωπος που δημιούργησε το ποπ φαινόμενο που εκείνη είναι σήμερα.

Δείτε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «New Rules» της Dua Lipa

Dua Lipa - New Rules (Official Music Video)



Προτού ακόμα τελειώσει το σχολείο, εκείνη είχε ήδη δημιουργήσει το δικό της κανάλι στο YouTube και καταπιανόταν με διασκευές τραγουδιών. Για τα προς το ζην δούλευε σερβιτόρα στο Σόχο. Τίποτα όμως δεν θα είχε πάρει μπροστά στη μουσική καριέρα που ονειρευόταν αν ένας φίλος της δεν μεθόδευε τη σημαδιακή, όπως αποδείχθηκε, συνάντησή της με τον Μόουσον, περιώνυμο μάνατζερ καλλιτεχνών στο ρόστερ του οποίου ανήκε τότε και η Λάνα ντελ Ρέι. Η αλήθεια είναι ότι η Ντούα πήγε στο ραντεβού με το άγχος που έχουν οι άνθρωποι όταν αποφασίζουν να ποντάρουν τα ρέστα τους σε μια στιγμή. Ο Μόουσον, με τον οποίο ολοκλήρωσαν πέρυσι τη συνεργασία τους, λέει πως δεν εντυπωσιάστηκε από τα φωνητικά προσόντα και τη μουσική της. Ούτε καν από την εμφάνισή της. Υπήρχε ωστόσο κάτι άρρητο που δεν κατάφερε να αγνοήσει, ένα αμάλγαμα συστολής, γοητείας και μυστηρίου. Αλλά και η προφανής φιλοδοξία της. Ετσι, αποφάσισε να την αναλάβει. Ηταν 2011.



Το κορίτσι της ντίσκο

Δώδεκα χρόνια μετά η αξία της Ντούα Λίπα παραμένει σε μονότονο limit up. Η μουσική της ακούγεται πολύ και παντού, τα πλέον βαρύτιμα brands, όπως ο οίκος Versace, συμπράττουν μαζί της, η ίδια αρθρώνει και πολιτικές απόψεις που όχι μόνο ακούγονται, αλλά και προκαλούν. Την άνοιξη του 2021 η τραγουδίστρια μαζί με τις αδελφές Μπέλα και Τζίτζι Χαντίντ -υπενθυμίζεται ότι η τραγουδίστρια υπήρξε επί χρόνια ζευγάρι με τον αδελφό τους, επίσης μοντέλο, Ανουάρ Χαντίντ- πήραν ανοιχτά θέση υπέρ των Παλαιστινίων με αφορμή τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει για μία ακόμα φορά στη Γάζα.

Οι δηλώσεις της θεωρήθηκαν αντισημιτικές από εβραϊκές οργανώσεις ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν μέσω ψηφίσματος την απαγόρευση της μετάδοσης των τραγουδιών της από τον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραήλ. Προς υπεράσπισή της τότε έσπευσε ο Μπέρνι Σάντερς, με τον οποίο η Ντούα συνδέεται με στενή φιλία από την περίοδο που προπαγάνδιζε υπέρ του για το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Ο ίδιος την έχει περιγράψει ως εκπρόσωπο μιας γενιάς νέων ηγετών που οραματίζονται κοινωνίες δομημένες στις ανθρώπινες ανάγκες και την πολιτική ισονομία. Αλλά ακόμα κι αν κανείς δεν αναγνωρίζει ή δεν τον ενδιαφέρουν οι αρετές που περιγράφει ο Σάντερς, η Ντούα Λίπα παραμένει η επιτομή της ποπ σταρ των καιρών μας.

Και ενσαρκώνει τόσο το «τώρα», ώστε κατάφερε να συγκινήσει έναν δημιουργό που τρέφεται από τα σημεία των καιρών, ζει και αναπνέει την εποχή του και προσπαθεί να την καθρεφτίζει στο σινεμά του. Φυσικά, η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης έχουν κάθε λόγο να λούζονται από κρύο ιδρώτα, αφού μόλις έχασαν τον τίτλο του πιο καυτού, φωτογενούς και ενδιαφέροντος ζευγαριού των Νοτίων Βαλκανίων. Αλλά συμβαίνουν αυτά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης