Γιάννης Μόσχος για την ομοφυλοφιλία: «Γιατί να ντρέπομαι που γεννήθηκα έτσι;»

Γιάννης Μόσχος για την ομοφυλοφιλία: «Γιατί να ντρέπομαι που γεννήθηκα έτσι;»

Η πρώτη δημόσια εξομολόγηση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου σχετικά με τη σεξουαλική του ταυτότητα

giannis_mosxos
Μια γενναία προσωπική εξομολόγηση σχετικά με την σεξουαλική του ταυτότητα έκανε ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο φύλλο της «Καθημερινής» μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν το είχε κάνει νωρίτερα ενώ αποκάλυψε και το σκληρό μπούλινγκ που είχε υποστεί στην παιδική του ηλικία εξαιτίας του σεξουαλικού του προαανατολισμού.  

Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη

Ερώτηση: Ξεκινήσατε με μότο ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους: φύλα, προσανατολισμούς, ηλικίες, χρώματα., σωματικές ιδιαιτερότητες, ιδεολογικές αντιλήψεις. Στην πράξη είναι εύκολο να γίνει.

Τίποτε δεν είναι εύκολο διότι είμαστε μια αρκετά κλειστοφοβική και συντηρητική κοινωνία, παρότι έγιναν βήματα προόδου. Πριν 10 χρόνια κανείς δεν άρθρωνε λέξη για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων. Ακόμη κάποιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει διεμφυλικό άτομο. Υπάρχουν τόσες ποικιλομορφίες, που και και εγώ που είμαι ομοφυλόφιλος χάνομαι. Η επόμενη συζήτηση στο Εθνικό θα είναι για την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, διότι υπάρχει άγνοια της ποικιλομορφίας που υπάρχει. Μιλώντας με ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου, αιφνιδιάστηκα με το πόσα στερεότυπα έχω και εγώ.
Giannis_Moschos

Ερώτηση: Πρώτη φορά δημοσιοποιείτε τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Ποιος είναι ο λόγος;

Ήταν γνωστό στον κύκλο μου. Συνειδητοποίησα όμως ότι δίσταζα να το πω δημόσια από δειλία. Αντιλαμβάνομαι ότι, έχοντας αυτή τη θέση, έχει σημασία να το πω ανοιχτά, δεν έχω πρόβλημα. Προφανώς όμως είχα παλιότερα πρόβλημα. Γιατί να ντρέπομαι που γεννήθηκα έτσι;

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μόσχος, μιλά για τις δύσκολες σχέσεις με την οικογένειά του αλλά και για τον εκφοβισμό που βίωσε ως παιδί στην κατασκήνωση: «Ακόμη το θυμάμαι: “Είσαι πού@@@!”. Ήταν πολύ τρομακτικό. Τώρα το λέω περήφανα “ναι, είμαι πού@@@”, οι λέξεις δεν είναι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι ο Γιάννης Μόσχος

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Μόσχος εργάζεται ως Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Στα φοιτητικά του χρόνια, ο ίδιος αφοσιώθηκε και στην τέχνη αλλά και στον χώρο της φαρμακευτικής, καθώς είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου και της Φαρμακευτικής Σχολής.

Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο του Νότου Αμόρε, το Εμπρός, το Θέατρο Πόρτα, την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” Θεσσαλονίκης, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά αναλόγια για το Εθνικό Θέατρο, το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Goethe.

Ακόμη, έχει διδάξει μεταξύ άλλων στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης «Εμπρός-Θεατροεργαστήριον» και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Τέλος, έχει μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος έργων. Την περίοδο 2001-2004 ήταν διευθυντής παραγωγής στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) ενώ την περίοδο 2003-2005 συνεργαζόταν στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση του ίδιου θεάτρου.

Ειδήσεις σήμερα:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης