Αντζελίνα Τζολί: Το μήνυμα για τις γυναίκες που ζουν στο καθεστώς των Ταλιμπάν

Αντζελίνα Τζολί: Το μήνυμα για τις γυναίκες που ζουν στο καθεστώς των Ταλιμπάν

«14 εκατομμύρια Αφγανές έχασαν το δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο, να εργάζονται, να κινούνται ελεύθερα» έγραψε σε άρθρο της

jolietaliban
Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία του Αφγανιστάν, ύστερα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Έναν χρόνο οι πολίτες της χώρας βυθίζονται όλο και περισσότερο στον σκοταδισμό, με τις γυναίκες να είναι τα μεγαλύτερα θύματα, αφού είναι γνωστές οι πιέσεις και οι αυστηροί περιορισμοί στον τρόπο που οι Ταλιμπάν τους επιτρέπουν να ζουν.

Η Αντζελίνα Τζολί έφτιαξε το προφίλ της στο Instagram με σκοπό να επικοινωνεί τις ακτιβιστικές τις δράσεις με τον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν.

Με αφορμή αυτή τη «μαύρη επέτειο» του ενός χρόνου εξουσίας των Ταλιμπάν, η ηθοποιός έστειλε το δικό της μήνυμα μέσα από ένα κείμενο που έγραψε και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΤΙΜΕ.

Μέσω αυτού, η Τζολί αναφέρθηκε στη φρίκη που εξακολουθούν να βιώνουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν εξαιτίας του καταπιεστικού καθεστώτος.

taliban


Ανακάλεσε μάλιστα στη μνήμη της, τη συνάντηση με μία νεαρή πρόσφυγα στη Ρώμη, η οποία ήθελε μόνο λίγους μήνες για να ολοκληρώσει με τις σπουδές της στην ιατρική, υπογραμμίζοντας πως οι μικρότερες αδερφές του κοριτσιού στερήθηκαν την εκπαίδευσή τους.

«Μέσα σε μία νύχτα, εκείνες και 14 εκατομμύρια ακόμα Αφγανές γυναίκες και κορίτσια έχασαν το δικαίωμά τους να πάνε στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, το δικαίωμα να εργάζονται και το δικαίωμα στην ελευθερία της κίνησης», έγραψε η ηθοποιός στο άρθρο της και χαρακτήρισε την πρόοδο των Αφγανών γυναικών την τελευταία εικοσαετία «ένα λαμπερό φως μέσα στα χρόνια της συνεχούς βίας που εντέλει ανατράπηκε με απίστευτη ταχύτητα».

Μέσα από το προφίλ της στο Instagram η Τζολί μοιράστηκε έναν σχετικό ασύνδεσμο και δύο φωτογραφίες. Στη δεύτερη έγραψε σε μαύρο φόντο: «H μεγαλύτερη αντίσταση στην ανατροπή των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν δεν προήλθε από ξένες δυνάμεις, αλλά από τις ίδιες τις Αφγανές γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους».

Κλείσιμο
Στη λεζάντα της δημοσίευσης έγραψε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να τελειώσει εδώ».




Στο ίδιο άρθρο, αφού εξέφρασε τον θαυμασμό της τις Αφγανές και τη δύναμη που επέδειξαν και εξακολουθούν να επιδεικνύουν, μοιράστηκε με τους αναγνώστες του άρθρου, λεπτομέρειες για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και πώς τις μεταχειρίζονται.

Η Τζολί έγραψε ακόμη, για το νέο καθεστώς που περιλαμβάνει δημόσιους ξυλοδαρμούς, πολιτικές φυλακίσεις, απαγωγές και υποχρεωτικούς γάμους με αρχηγούς Ταλιμπάν.

Τέλος, δεν απέφυγε την κριτική στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, αποκαλώντας την κίνηση αυτή ως το χειρότερο πιθανό βήμα.

«Έχουν υπάρξει διάφορα κεφάλαια στην ιστορία του Αφγανιστάν και πολλές σκοτεινές στιγμές. Αυτό ήταν αναμφίβολα μία από αυτές. Όμως είμαι σίγουρη πως δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο. Το όνειρό ενός πλουραλιστικού, ανοιχτού Αφγανιστάν που είναι χτισμένο πάνω σε ίσες προσπάθειες και ελεύθερες φωνές των ανθρώπων του μπορεί να φαίνεται - και να είναι στην πραγματικότητα - μία μακρινή ελπίδα. Όμως γνωρίζω πως είναι πιθανό. Αυτό δεν τελειώνει εδώ», έγραψε στο κείμενό της.

Ειδήσεις σήμερα:

Τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα €751 από 1ης Ιανουαρίου

Μπόρις Τζόνσον: Συνεχίζει τις διακοπές του στην Ελλάδα- Δείτε φωτογραφίες από παραλία στην Εύβοια


«Συγγνώμη» στην Ινδιάνα που έστειλε ο Μπράντο στα Όσκαρ ζητά μετά από... 50 χρόνια η Ακαδημία





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης