«Συγγνώμη» στην Ινδιάνα που έστειλε ο Μπράντο στα Όσκαρ ζητά μετά από... 50 χρόνια η Ακαδημία

«Συγγνώμη» στην Ινδιάνα που έστειλε ο Μπράντο στα Όσκαρ ζητά μετά από... 50 χρόνια η Ακαδημία

«Εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια!» απαντά η ίδια η Σασίν Λιτλφέδερ

indiana_xr
Σχεδόν μισό αιώνα αφότου η Σασίν Λιτλφέδερ ανέβηκε στην σκηνή των Όσκαρ εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο για να καταγγείλει την απεικόνιση των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής στις ταινίες του Χόλιγουντ, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών της ζήτησε συγγνώμη για την «κακοποίηση» που υπέστη. Επιπλέον, το Μουσείο Κινηματογράφου της ακαδημίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διοργανώσει μια εκδήλωση «συνομιλίας, επούλωσης πληγών και εορτασμού» με καλεσμένη την 75χρονη σήμερα γυναίκα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όταν ο Μπράντο κέρδισε το Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου για τον «Νονό» το 1973, η Λιτλφέδερ ανέβηκε στη σκηνή της τελετής απονομής φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία και, με μια ομιλία 60 δευτερολέπτων, εξήγησε ότι ο ηθοποιός δεν μπορούσε να δεχθεί το βραβείο λόγω «της μεταχείρισης των Ινδιάνων από την κινηματογραφική βιομηχανία».

Ένα μέρος του κοινού την αποδοκίμασε έντονα. Ο πρωταγωνιστής των γουέστερν Τζον Γουέιν, ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στα παρασκήνια, φέρεται να έγινε έξαλλος και να χρειάστηκαν έξι άτομα από το προσωπικό ασφαλείας για να τον συγκρατήσουν, σύμφωνα με την Guardian.

Η τελετή των Όσκαρ του 1973 πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δίμηνης κατάληψης του Γούντεντ Νι από το Κίνημα Αμερικανών Ινδιάνων στη Νότια Ντακότα.

Marlon Brando's Oscar® win for "The Godfather"


Κλείσιμο
Από εκείνη τη βραδιά που σημάδεψε την ιστορία των Όσκαρ, η Λιτλφέδερ έγινε αντικείμενο χλευασμού και άγριων προσωπικών επιθέσεων και για τη σύντομη εμφάνισή της στην τελετή απονομής.

Στην ανακοίνωσή του για την επικείμενη εκδήλωση, το Μουσείο της Ακαδημίας μοιράστηκε μια επιστολή που έστειλε στην Λιτλφέδερ ο πρόεδρός της Ακαδημίας, Ντέιβιντ Ρούμπιν, τον περασμένο Ιούνιο. Ο Ρούμπιν χαρακτήρισε την ομιλία της Ινδιάνας «μια ισχυρή τοποθέτηση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα του σεβασμού και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Η κακοποίηση που υποστήκατε εξαιτίας αυτής της δήλωσης ήταν αδικαιολόγητη» έγραψε ο Ρούμπιν. «Το συναισθηματικό φορτίο που βιώσατε και το κόστος για τη δική σας καριέρα στον κλάδο μας είναι ανεπανόρθωτα. Για πάρα πολύ καιρό το θάρρος που δείξατε δεν είχε αναγνωριστεί. Για αυτό, ζητάμε συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς μας και εκφράζουμε ειλικρινή θαυμασμό για το πρόσωπό σας».

Σε δήλωση που εξέδωσε μετά τη συγγνώμη της Ακαδημίας, η 75χρονη Ινδιάνα χαρακτηρίζει εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τόσα πολλά από τότε που αρνήθηκε το αγαλματίδιο των Όσκαρ εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο πριν από 50 χρόνια.

«Σχετικά με τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια!» συμπλήρωσε η Λιτλφέδερ, εξηγώντας ότι η αίσθηση του χιούμορ είναι μία από τις στρατηγικές που έχουν αναπτύξει οι ιθαγενείς Αμερικάνοι για να επιβιώνουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε λίγες ώρες στο Ηράκλειο

Η Κίνα αυξάνει την πίεση στην Ταϊβάν με κυρώσεις σε «σκληροπυρηνικούς αυτονομιστές»

Fuel Pass 2: Πότε κλείνει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιδότηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης