Μπρους Γουίλις: Τα «σημάδια» της αφασίας και η σταδιακή επιδείνωση μπροστά στα μάτια των συναδέλφων του

Μπρους Γουίλις: Τα «σημάδια» της αφασίας και η σταδιακή επιδείνωση μπροστά στα μάτια των συναδέλφων του

Με ακουστικό, «κομμένες» ατάκες και αντικαταστάτες τα γυρίσματα των τελευταίων του ταινιών - Εξέφραζε απορία για το τι συνέβαινε γύρω του - Το ανησυχητικό συμβάν με τη «λάθος» εκπυρσοκρότηση όπλου σε σετ πριν από δύο χρόνια

bruce_willis_art
Λίγες μέρες πριν εμφανιστεί ο Μπρους Γουίλις στα γυρίσματα μίας από τις τελευταίες του ταινίες δράσης, ο διευθυντής του πρότζεκτ έστειλε στον σεναριογράφο ένα επείγον αίτημα: Μίκρυνε τον ρόλο του πρωταγωνιστή. «Πρέπει να κόψουμε περίπου πέντε σελίδες από τα λόγια του Μπρους» έγραφε τον Ιούνιο του 2020 ο Μάικ Μπερνς, σκηνοθέτης του «Out of Death» στον σεναριογράφο του φιλμ. «Θα χρειαστεί επίσης να τροποποιήσουμε τον διάλογο ώστε να μην υπάρχουν μονόλογοι κ.λπ.».

Ο Μπερνς δεν ανέφερε τότε τους λόγους για τους οποίους οι ατάκες του σταρ του Χόλιγουντ έπρεπε να είναι «σύντομες και περιεκτικές». Εχθές όμως, το κοινό έμαθε κάτι που υποψιάζονταν εδώ και χρόνια πολλοί σκηνοθέτες και παραγωγοί που συνεργάστηκαν με τον Γουίλις: Ότι ο 67χρονος πρόκειται να αποσυρθεί από την υποκριτική επειδή πάσχει από αφασία. Η συγκεκριμένη γνωστική διαταραχή επηρεάζει την ικανότητα του πάσχοντα να επικοινωνεί και μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή που πάσχουν από κάποια εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου.

«Ως αποτέλεσμα της πάθησής του και μετά από πολλή σκέψη, ο Μπρους αποσύρεται από την καριέρα που υπήρξε τόσο σημαντική για αυτόν» ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση «βόμβα» για τους εκατομμύρια φαν του «Πολύ σκληρού για να πεθάνει» Γουίλις. Τη συγκινητική ανακοίνωση υπέγραφε η κόρη του, Ρούμερ, η σημερινή σύζυγος του ηθοποιού, Έμμα, και η πρώην του, Ντέμι Μουρ.



Όπως επισημαίνει δημοσίευμα των LA Times, όσοι είχαν δουλέψει με τον σταρ τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει μάρτυρες της σταδιακής επιδείνωσης του. Σε συνεντεύξεις με τους Times αυτόν τον μήνα, πάνω από 20 άτομα που βρέθηκαν στο ίδιο σετ με τον Γουίλις εξέφρασαν ανησυχία για την κατάστασή του. Αυτά τα άτομα διατύπωναν αμφιβολίες για το αν ο σταρ έχει πλήρη επίγνωση των όσων συμβαίνουν γύρω του στο γύρισμα, όπου πληρωνόταν περίπου 2 εκατομμύρια για δύο μέρες δουλειάς, σύμφωνα με έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση η εφημερίδα.

Συντελεστές περιέγραψαν τραγικά στιγμιότυπα κατά τα οποία ο πολυαγαπημένος πρωταγωνιστής του Pulp Fiction έδειχνε σημάδια απώλειας της οξύνοιάς του και αγωνιζόταν να θυμηθεί τα λόγια του. Σύμφωνα με αρκετές πηγές, ένας άλλος ηθοποιός υπενθύμιζε συνεχώς μέσα από ένα ακουστικό στον 67χρονο τις ατάκες του. Οι περισσότερες σκηνές, ιδίως αυτές που περιλάμβαναν πυροβολισμούς, γυρίζονταν με αντικαταστάτη για τον Γουίλις.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, πριν από δύο χρόνια, στο σετ των γυρισμάτων για την ταινία «Hard Kill» στο Σινσινάτι, ο Γουίλις είχε πυροβολήσει με ένα όπλο με άσφαιρα στη λάθος ατάκα. Κανεις δεν τραυματίστηκε, ωστόσο τόσο οι ηθοποιοί όσο και οι τεχνικοί θορηβήθηκαν από το συμβάν. Ο παραγωγός του φιλμ είχε διαψεύσει ότι το περιστατικό συνέβη, ωστόσο υπό το φως των τελευταίων αποκαλύψεων, η ιστορία αυτή επανεμφαστηκε στον διεθνή Τύπο.

Ο Μπερνς ήταν από τους ανθρώπους που γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι ο Γουίλις είχε προβλήματα μνήμης, όμως δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση του σταρ μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Τότε που ανέλαβε τη σκηνοθεσία του «Out of Death», μίας από τις 22 (!) ταινίες που γύρισε ο σταρ μέσα σε μια τετραετία.

OUT OF DEATH Official Trailer (2021)


«Ήδη από την πρώτη μέρα της συνεργασίας με τον Μπρους και βλέποντας με τα μάτια μου τι συνέβαινε, συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρότερο. Γι' αυτό ζήτησα να λιγοστέψουν οι ατάκες του» εξηγεί ο σκηνοθέτης. Ο Μπερνς χρειάστηκε να «συμπιέσει» όλες τις σκηνές του Γουίλις - περίπου 25 σελίδες διαλόγου - σε μία μέρα γυρίσματος, κάτι εξαιρετικά δύσκολο και αγχωτικό.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Μπερνς δέχθηκε πρόταση να σκηνοθετήσει μια άλλη ταινία του Γουίλις, το «Wrong Place», όμως ανησυχούσε για την υγεία του σταρ. Τηλεφώνησε λοιπόν σε έναν συνεργάτη του 67χρονου και τον ρώτησε: «Πώς είναι ο Μπρους;». Η απάντηση που έλαβε ήταν άκρως καθησυχαστική: «Πραγματικά άλλος άνθρωπος... πολύ καλύτερα από την περασμένη χρονιά».

A DAY TO DIE Trailer (2022) Bruce Willis


Ο Μπερνς τον πίστεψε και δέχτηκε την πρόταση. Όταν όμως ξεκίνησαν τα γυρίσματα τον περασμένο Οκτώβρη, συνειδητοποίησε τη θλιβερή αλήθεια: «Εμένα δεν μου φαινόταν καλύτερα, αλλά χειρότερα. Όταν τελειώσαμε είπα "τέρμα, δεν κάνω άλλες ταινίες με τον Μπρους Γουίλις". Είμαι ανακουφισμένος που θα κάνει ένα διάλειμμα».

Εκπρόσωπος του ηθοποιού αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε πέρα πέρα από την ανακοίνωση της οικογένειας, επισημαίνει η εφημερίδα.

Υπήρχαν όμως και άλλοι σκηνοθέτες που μίλησαν στους Times για την ανησυχία που τους προξένησε πέρυσι η κατάσταση του ηθοποιού.

Ο Τζέσι Β. Τζόνσον, που σκηνοθέτησε το low-budget φιλμ «White Elephant» με πρωταγωνιστή τον Γουίλις, είχε πρωτογνωρίσει τον σταρ πριν δεκαετίες, όταν ο ίδιος ήταν κασκαντέρ. Όταν συναντήθηκαν λίγο πριν την έναρξη των γυρισμάτων στην Τζόρτζια τον περασμένο Απρίλιο «ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήταν ο ίδιος Μπρους». Ανήσυχος για αυτό που αντίκρισε, προσέγγισε την ομάδα του σταρ και ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει. «Μου είπαν ότι είναι χαρούμενος που συμμετέχει στο φιλμ αλλά θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τις σκηνές του μέχρι το μεσημέρι για να φύγει νωρίς», λέει σήμερα ο Τζόνσον. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν εσπευσμένα, με τον Γουίλις να εκφράζει κάποιες στιγμές απορία για το τι συνέβαινε γύρω του. «Ξέρω γιατί είσαι εσύ εδώ, ξέρω γιατί εισαι εσύ εδώ, αλλά γιατί είμαι εγώ εδώ;» τον άκουσαν να ρωτά δύο μέλη του καστ.

Όλο το συνεργείο εργάστηκε σκληρά ώστε να βγει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, όταν όμως δέχθηκαν πρόταση για να συνεργαστούν ξανά με τον Γουίλις, η απάντηση του Τζόνσον και της ομάδας του ήταν αρνητική. «Είμαστε όλοι φαν του, όμως αυτές οι συνθήκες εργασίες μας φαίνονταν λάθος και σε τελική ανάλυση ήταν ένα θλιβερό τέλος σε μια απίστευτη καριέρα, ένα τέλος με το οποίο κανείς μας δεν αισθανόταν άνετα».




Ειδήσεις σήμερα:

Πότε η κεταμίνη μπορεί να επιφέρει τον θάνατο

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για γενική κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία - Στο ναδίρ οι σχέσεις Πούτιν-Αμπράμοβιτς

Αψιμαχίες Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη για τις ψήφους των κεντρώων και το δίλημμα: «Σταθερότητα ή ακυβερνησία;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης