Νέο κεφάλαιο στο The Crown: Πώς η Καμίλα... τούμπαρε την Eλισάβετ

Νέο κεφάλαιο στο The Crown: Πώς η Καμίλα... τούμπαρε την Eλισάβετ

Η αμφιλεγόμενη δούκισσα της Κορνουάλης αναβαθμίστηκε εν μια νυκτί από πριγκίπισσα σε μελλοντική βασίλισσα - Η Ελισάβετ, που για χρόνια την αντιπαθούσε, δεν τόλμησε ποτέ να πράξει το ίδιο για τον πολυαγαπημένο της σύζυγο που έζησε και πέθανε πρίγκιπας!

CAMILA2
Οι καιροί αλλάζουν. Το ίδιο και η βασίλισσα της Αγγλίας. Ακόμα και στη δύση της θητείας της, ακόμα και στη βαθιά δέκατη δεκαετία της ζωής της. Ποτέ δεν είναι αργά. Πολλοί προεξοφλούσαν πως μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου πέρυσι τον Απρίλιο η Ελισάβετ ήταν λίγο-πολύ ξοφλημένη. Ο παγκόσμιος Τύπος την περιέγραφε στα πρόθυρα της παραίτησης υπέρ του πρωτότοκου γιου της Καρόλου, ενώ συχνά η μακροβιότερη μονάρχης στην Ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιαζόταν κατά το κοινώς λεγόμενο με το ένα πόδι στον τάφο.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται και τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έπειτα από την ανακοίνωση του Κλάρενς Χάους πως ο πρίγκιπας Κάρολος διαγνώστηκε για δεύτερη φορά θετικός στον κορωνοϊό, την Πέμπτη. Δύο ημέρες νωρίτερα είχε συνάντηση με τη μητέρα του. Η βασίλισσα, που εικάζεται πως είναι τριπλά εμβολιασμένη, υποβάλλεται σύμφωνα με το Μπάγκιγχαμ σε διαρκείς ελέγχους για την υγεία της. Στην περίπτωση που συντρέξουν λόγοι οι οποίοι θα την εμποδίσουν να ασκεί τα καθήκοντά της, αυτά θα περάσουν σε συμβούλιο αποτελούμενο από τους τέσσερις πρώτους στη σειρά διαδοχής του θρόνου. Δηλαδή στους πρίγκιπες Κάρολο, Γουίλιαμ, Χάρι και Αντριου. Εφόσον ο Χάρι διαμένει στις ΗΠΑ και ο θείος του έχει εγκαταλείψει τα επίσημα καθήκοντά του λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Επστάιν, τον ρόλο θα αναλάβουν οι δύο πρώτοι.
prince_charles_camilla

Κλείσιμο
Πάντως, η βασίλισσα είναι αυταπόδεικτα γερό σκαρί. Είναι βέβαια και η γυναίκα που συνυπήρξε και συνεργάστηκε με 14 πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας, ανήγαγε σε θεσμό τα σχεδόν φουτουριστικά ροζ, κόκκινα και λαχανί ταγέρ, έκανε τα πικρά γλυκά για τα διαζύγια των τριών από τα τέσσερα παιδιά της και κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τον σκόπελο του Megxit. Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Περίμενε, όπως ακριβώς ένας θηρευτής το θήραμα για να επιτεθεί, την κατάλληλη στιγμή.

Ανήμερα της 70ής επετείου της από την άνοδό της στον θρόνο, στις 6 Φεβρουαρίου ή αλλιώς της ημέρας που όχι μόνο αποχαιρέτησε τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ‘ από τη ζωή αλλά αποχωρίστηκε και όποιο όνειρο κοινοθνητοσύνης είχε προλάβει να κάνει στα 25 της χρόνια, θέτοντας τον εαυτό της στην υπηρεσία του Στέμματος, η Ελισάβετ αποφάσισε να εξαπολύσει την επικοινωνιακή καταιγίδα της. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Σάντριγχαμ Χάους ήταν ό,τι πιο γενναιόδωρο, μεγαλόψυχο και κυρίως φεμινιστικό έπραξε η 95χρονη Ελισάβετ στη μακρόχρονη βασιλεία της.

Η γυναίκα που προσπάθησε να διαφυλάξει τα ιερά και τα όσια της μοναρχίας, εκείνη που έθεσε το πρωτόκολλο και την άμεμπτη έξωθεν μαρτυρία της οικογένειάς της υπεράνω της συναισθηματικής ευημερίας της αδελφής της πριγκίπισσας Μαργαρίτας αλλά και των παιδιών της, απαγορεύοντας στον Κάρολο και την Νταϊάνα την επιλογή του διαζυγίου, ακόμα και όταν ο γάμος τους είχε γίνει αποκαΐδι, τελικά αποφάσισε να ρίξει νερό στο κρασί της - ή αν προτιμάτε τόνικ στο ένα ποτηράκι τζιν που συνηθίζει ακόμα να απολαμβάνει καθημερινά.

Η βασίλισσα, αφού ευχαρίστησε τον λαό της αλλά και σε μια σπάνια έξαρση φιλελευθερισμού και συμπεριληπτικότητας και τους πολίτες άλλων φυλών, θρησκευμάτων και πολιτισμών για τον τρόπο που την έχουν αντιμετωπίσει στα εβδομήντα χρόνια της στον θρόνο, επεφύλασσε τη μεγαλύτερη έκπληξη για την κατακλείδα τού κατά τα άλλα εθιμοτυπικού μηνύματός της.
elizabeth_camilla_xr_2
Καμίλα και Βασίλισσα Ελισάβετ διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις

Σύμφωνα με την επιθυμία της Ελισάβετ, που φέτος γιορτάζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της και επί τη ευκαιρία προγραμματίζει πανηγυρικούς εορτασμούς για το τριήμερο μεταξύ 2ας και 5ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας, η Καμίλα, δεύτερη σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, μα κυρίως χαρακτηρισμένη ως «πέτρα του σκανδάλου», «αντροχωρίστρα», «παλλακίδα», «τρίτο πρόσωπο» στον γάμο του διαδόχου του θρόνου με την Νταϊάνα, αυτή που κηλιδώθηκε από τον Τύπο σε αγαστή σύμπνοια με το παλάτι, θα λάβει τον τίτλο της συζύγου βασίλισσας όταν ο 73χρονος πρίγκιπας της Ουαλίας ανέλθει στον θρόνο. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι; Οχι ακριβώς.

Το δώρο του τίτλου

Οι βασιλικοί συντάκτες προβαίνουν στην υπόθεση εργασίας πως η βασίλισσα ίσως μεθοδεύει το τέλος της περιόδου της και γι’ αυτό έσπευσε να απαλλάξει την 74χρονη Καμίλα από τις ρετσινιές που κατά καιρούς τής έχουν αποδοθεί. Από την άλλη, ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για τις βουλές της Ελισάβετ, η οποία εδώ και εβδομήντα χρόνια τρώει τον γάιδαρο της μοναρχίας και, σύμφωνα με αναλυτές που δεν διαβλέπουν πρόθεση παραίτησης πίσω από τις γραμμές, θα μείνει ενεργή ώσπου να φάει και την ουρά του.

Σε κάθε περίπτωση, αν και για τους πολίτες εκτός Βρετανίας το δώρο του τίτλου στην Καμίλα δεν σημαίνει πολλά, πέρα από το γεγονός ότι θα την παρακολουθήσουν να στέφεται κι εκείνη βασίλισσα στο πλευρό του Καρόλου, όταν, όποτε και εάν αυτό συμβεί, το μήνυμα της βασίλισσας είναι σαφές και ξεκάθαρο. Για κάποιους, ακόμα και σχεδόν ελευθεριακό για την αρτηριοσκληρωτική -κι αυτό δεν έχει να κάνει με ηλικιακή μομφή- στάση της απέναντι σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα που μια υπέργηρη γυναίκα δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει πεζή.
CAMILLA_2

Αλλά συνεκδοχικά θα παρατηρούσε κανείς ότι αυτή τη φορά η βασίλισσα δεν εμπιστεύθηκε τα πόδια της, ούτε καν τα λατρευτά της άλογα που συνεχίζει να ιππεύει, αλλά πάτησε τέρμα γκάζι στο αγαπημένο της Land Rover, το οποίο ενίοτε οδηγεί η ίδια παρά το προχωρημένο της ηλικίας της.

Η Καμίλα αναβαθμίστηκε εν μια νυκτί από πριγκίπισσα σε μελλοντική βασίλισσα, πράγμα που η Ελισάβετ δεν τόλμησε/ήθελε/σκέφτηκε να πράξει ποτέ για τον πολυαγαπημένο της σύζυγο που έζησε και πέθανε πρίγκιπας. Κι αυτό είναι κάτι που μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τον συμβολισμό της κίνησής της. Στοχοποιημένη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ως παράνομη ερωμένη του διαδόχου, σαν το παράσιτο που φύτρωσε εκεί που δεν το έσπειραν, αλλά και καταδικασμένη να ηττάται στη σύγκριση με την Νταϊάνα, η Καμίλα μόλις δικαιώθηκε. Μαζί της και όλες οι γυναίκες που έχουν κακοπάθει λιγότερο ή περισσότερο από τα μισογυνικά, πατριαρχικά, έμφυλα στερεότυπα.

Αν αρκεί το δώρο του τίτλου για να επουλώσει τις πληγές από την τρικυμιώδη σχέση της με τη βασίλισσα, τις οποίες πάντως ποτέ η Καμίλα δεν προσπάθησε να γλείψει δημόσια; Αυτό ενδεχομένως είναι κάτι που δεν το γνωρίζει ούτε ο Κάρολος που υποδέχτηκε με ανακούφιση την απόφαση της μητέρας του, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν ήταν παρούσα στον γάμο με τη δεύτερη σύζυγό του, αφού τον Απρίλιο του 2005, όταν δηλαδή ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η έκτοτε δούκισσα της Κορνουάλης αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης, η Αγγλικανική Εκκλησία επέτρεπε μόλις ένα γάμο εφ’ όρου ζωής στους πιστούς της.

Θα ήταν ανήκουστο για την Ελισάβετ, που εκτελεί και χρέη αρχηγού του εκκλησιαστικού σώματος, να παραβρεθεί σε μια γαμήλια τελετή που -τότε- δεν την ήθελε ούτε ο (αγγλικανικός) Θεός. Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια η Καμίλα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην ίδια και τη βασίλισσα, από την ημέρα που η τελευταία μυρίστηκε τα πρώτα σκιρτήματα του γιου της για την 23χρονη τότε Καμίλα Σαντ.
CAMILLA_QUEEN_2

Αμοιβαία έλξη

Γνωρίστηκαν με τον πολύφερνο διάδοχο στις αρχές του 1971 σε έναν αγώνα πόλο. Η έλξη ήταν αμοιβαία και τα κοινά ενδιαφέροντά τους -για τη φύση, τα ζώα, το φλεγματικό χιούμορ και τα σπορ- υπόσχονταν πως θα μπορούσαν να ενσαρκώσουν ένα ζευγάρι βγαλμένο από σεκάνς χολιγουντιανού ρομάντζου. Υπήρχε σπίθα ανάμεσά τους, την οποία φρόντισε να κάνει πυρκαγιά η νεαρή Καμίλα, υπενθυμίζοντας στον Κάρολο πως η προγιαγιά της είχε υπάρξει ερωμένη του βασιλιά Εδουάρδου Ζ‘, ήτοι του προπάππου του.

Ο έρωτάς τους θα ανθοφορούσε, αλλά θα χρειαζόταν να μεσολαβήσουν 34 χρόνια. Εκείνος έφυγε για τη στρατιωτική εκπαίδευσή του, η οποία διήρκεσε έως το 1976, εκείνη έχοντας πείσει τον εαυτό της πως δεν θα περνούσε ποτέ νύφη το κατώφλι των Ουίνδσορ παντρεύτηκε το 1973 -με μεθόδευση της οικογένειάς της- τον Αντριου Πάρκερ Μπόουλς, με τον οποίο είχαν χάσει το μέτρημα από τους χωρισμούς και τις επανασυνδέσεις. Απέκτησαν δύο παιδιά. Την 44χρονη σήμερα Λόρα Λόπες, που εργάζεται ως επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης, και τον 47χρονο κριτικό γεύσης Τομ Πάρκερ Μπόουλς, τον οποίο μάλιστα βάφτισε ο Κάρολος.

Οι δεσμοί του με την Καμίλα ποτέ δεν διερράγησαν, ούτε καν ξέφτισαν. Παρότι ο διάδοχος του θρόνου υποσχέθηκε το «για πάντα» στη λαίδη Σπένσερ τον Ιούλιο του 1981 ενώπιον Θεού, γαλαζοαίματων και κυρίως 750 εκατομμυρίων τηλεθεατών, το υποκείμενο του πόθου του παρέμενε πάντα η Καμίλα. Οσο πιο πολύ αναθερμαινόταν το νεανικό ειδύλλιό τους -χρονιά-ορόσημο ήταν το 1986-, τόσο βάθαινε η ρήξη στον γάμο Καρόλου και Νταϊάνας αλλά και πλήθαιναν τα χολερικά σχόλια για το «ροτβάιλερ», όπως είχε χαρακτηρίσει η αείμνηστη Lady D, την αιώνια αντίζηλό της. Η Νταϊάνα πίστευε πως η Καμίλα είχε πιάσει τον Κάρολο στα δόντια της και δεν θα τον άφηνε για τίποτα στον κόσμο.

Γι’ αυτό και οι θιασώτες της αείμνηστης λαίδης υποδέχτηκαν με πικρία τα νέα για την αναβάθμιση της Καμίλα, όπως και οι σκληροπυρηνικοί βασιλόφρονες. Ομως αυτές είναι μάλλον αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν περισσότερο από το θυμικό παρά από τη λογική. Μπορεί στο μεταίχμιο 80s και 90s ο ηθικός κώδικας των δυτικών κοινωνιών να θεωρούσε ανεκτή, αν όχι προσήκουσα, τη διαπόμπευση μιας γυναίκας που διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό, όμως πλέον φαντάζει όχι απλώς ξεπερασμένο, αλλά τουλάχιστον κακοποιητικό. Κι αυτό είναι κάτι που η βασίλισσα δείχνει, έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, να αφουγκράζεται.
Charles_Camilla

Παράνομοι εραστές

Το 1993, ενώ ο Κάρολος και η Νταϊάνα βρίσκονταν σε διάσταση, και η Καμίλα είχε αποκρυσταλλωθεί πια στην κοινή γνώμη ως νυμφίδιο, το αμερικανικό περιοδικό «People» δημοσίευσε έναν υποκλαπέντα τηλεφωνικό διάλογο των «παράνομων» εραστών, που ούτε ο Πίτερ Μόργκαν -ο ακροθιγώς σκανδαλοθήρας δημιουργός του «The Crown»- τόλμησε να συμπεριλάβει στο σενάριό του. Η τότε δημοσιογραφική επιτυχία του περιοδικού σήμερα μάλλον φαντάζει ως μνημείο κιτρινισμού. Γιατί; Διότι όλη η υφήλιος καταβρόχθισε την εντελώς επουσιώδη πληροφορία πως ο διάδοχος του θρόνου της Αγγλίας θα ήθελε στην επόμενη ζωή του να γεννηθεί ως προϊόν γυναικείας υγιεινής που θα βρισκόταν διαρκώς τοποθετημένο στη γενετήσια περιοχή της συντρόφου του. Ο ιδιωτικός διάλογος του ζευγαριού σόκαρε τότε μέχρι και τη βασίλισσα.

Η οικογένεια είχε ντροπιαστεί, οι ψίθυροι για την καταλληλότητα του Καρόλου για το στέμμα είχαν γίνει λευκός θόρυβος στα αυτιά της Ελισάβετ, η Νταϊάνα είχε για μία ακόμα φορά ταπεινωθεί - συνηθισμένα βέβαια τα βουνά στα χιόνια. Και για όλα έφταιγε με τη συλλογιστική της εποχής η Καμίλα. Τα απόνερα του εν λόγω σκανδάλου ακόμα και σήμερα δεν έχουν στεγνώσει. Κι αυτό το επιβεβαιώνει εμμέσως το γεγονός πως ο ηθοποιός Τζος Ο‘ Κόνορ, ο οποίος υποδύθηκε τον Κάρολο στην τρίτη και τέταρτη σεζόν του «The Crown», έθεσε εξαρχής όρο στο συμβόλαιό του να μην υπάρξει αναμόχλευση του λεγόμενου Tampon-gate.
charles_camilla

Η καθοδηγούμενη, όπως αποδείχτηκε, από τον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ συνέντευξη της Νταϊάνα στην εκπομπή Panorama του BBC τον Νοέμβριο του 1995 έδωσε τη χαριστική βολή στη δημόσια εικόνα της ερωμένης του Καρόλου. Ακόμα και μετά τον θάνατο της Lady D τον Αύγουστο του 1997 στην Καμίλα αποδόθηκε ο τίτλος της κακιάς άσχημης μητριάς, της γυναίκας που θα έπρεπε να καταπίνουν ως άλλο μουρουνόλαδο καθημερινά οι νεαροί ορφανοί πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι. Αν η Νταϊάνα ήταν η αδικοχαμένη -που όντως ήταν-, η Καμίλα έγινε η ανεξάντλητη πηγή του κακού.

Ομως έστω και όψιμα η Ιστορία -και πλέον και η βασίλισσα- δικαιώνουν τη δούκισσα της Κορνουάλης. Από το 2000 όταν έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή της στο πλευρό του Καρόλου και ειδικά από το 2005 που μπήκε και επισήμως στο γενεαλογικό δέντρο της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας -λίγες εβδομάδες πριν από τα 58α γενέθλιά της- η Καμίλα αφοσιώθηκε στην υπηρεσία του Στέμματος. Δεν προκάλεσε, δεν σκανδάλισε, δεν εκβίασε, ούτε ζητιάνεψε τα φώτα της δημοσιότητας. Αντιθέτως, αφιερώθηκε στο να αποδείξει πόσο χρήσιμη ήταν τελικά για τη διασημότερη γαλαζοαίματη φαμίλια του πλανήτη.

Σήμερα θεωρείται ένα από τα πλέον ακούραστα γρανάζια του παλατιού. Μόνο ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος εδώ που τα λέμε είναι και ο διάδοχος του θρόνου, έχει στο παλμαρέ του περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις από εκείνη. Προφανώς και η ίδια δεν υπήρξε άμωμη, ούτε φυσικά αγία. Αλλά στο εγγύς μέλλον θα γίνει βασίλισσα - έστω και ως σύζυγος. Και μάλιστα χωρίς ποτέ να της το υποσχεθεί ο Κάρολος. Καθάρισε για εκείνον η δαιμόνια και τετραπέρατη μαμά του.




Ειδήσεις σήμερα:

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης και όσους ξανακόλλησαν κορωνοϊό

Η Μόσχα ψεύδεται για την απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία λένε οι ΗΠΑ - Ποιες «ύποπτες» κινήσεις βλέπουν

Ο Μητσοτάκης στο τραπέζι για την Ουκρανία και η «μεγάλη εικόνα» στην ενέργεια

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης