Kάρλος Γκοσν: Πώς απέδρασα από την Ιαπωνία μέσα σε μία βαλίτσα

Kάρλος Γκοσν: Πώς απέδρασα από την Ιαπωνία μέσα σε μία βαλίτσα

Συνέντευξη του πρώην επικεφαλής της Νissan στο BBC  -  Ο άντρας που ήταν κάποτε το ισχυρό αφεντικό τόσο της Nissan όσο και της Renault μιλάει ανοιχτά για την τολμηρή του απόδραση 

Carlos_Ghosn2
Ήταν 10.30 μ.μ , μία κρύα νύχτα του Δεκέμβρη του 2019, όταν ένας πρώην τιτάνας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας κουλουριάστηκε μέσα σε μία θήκη μουσικού οργάνου που μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στην πατρίδα του, προκειμένου να αποδράσει από την Ιαπωνία. «Το αεροπλάνο είχε προγραμματιστεί να απογειωθεί στις 11 μ.μ», θυμάται ο Κάρλος Γκοσν γυρίζοντας πίσω το χρόνο. «Τα 30 λεπτά αναμονής στη βαλίτσα , περιμένοντας το αεροπλάνο να απογειωθεί, ήταν ίσως η μεγαλύτερη αναμονή που έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά. 

Για πρώτη φορά, ο άντρας που ήταν κάποτε το αφεντικό τόσο της Nissan όσο και της Renault μιλάει ανοιχτά για την τολμηρή του απόδραση. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο BBC, ο κάποτε κραταιός ιδρυτής της γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας Renault Nissan ανοίγει τα χαρτιά του ενώ βρίσκεται στην έπαυλή του στη Βηρυτό.  Αποκαλύπτει ότι αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί για να περάσει απαρατήρητος στους δρόμους του Τόκιο, κι ότι προτίμησε μία μεγάλη θήκη μουσικού εξοπλισμού για να περάσει λαθραία και τη χαρά που ένιωσε όταν τελικά το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πατρίδα του, τον Λίβανο.


Δείτε το βίντεο: O Kάρλος Γκοσν εξηγεί στο ΒΒC πως δραπεύτευσε από την Ιαπωνία μέσα σε μια βαλίτσα


Ο Κάρλος Γκοσν συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 στην Ιαπωνία κατηγορούμενος  για απόκρυψη εσόδων και πλουτισμό μέσω πληρωμών σε αντιπροσωπείες της Nissan στη Μέση Ανατολή.  Μετά τη σύλληψη, το Δ.Σ. της εταιρείας τον απέλυσε, ενώ λίγο καιρό αργότερα «καθαιρέθηκε» και από το Δ.Σ. της Renault, διότι διοικούσε αμφότερες τις εταιρείες της συμμαχίας.  Η Nissan, επίσης, διεξήγαγε εσωτερική έρευνα σχετικά με τις αμοιβές του. Το συμπέρασμα ήταν ότι, ενώ διατελούσε διευθύνων σύμβουλός της, είχε δηλώσει λιγότερα έσοδα στην εφορία της Ιαπωνίας και μετέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της Nissan σε λογαριασμό ιδίων συμφερόντων. 
 
Ο Κάρλος Γκοσν δηλώνει μέχρι σήμερα αθώος. Από τη Βηρυτό, αρνείται ότι φυγοδικεί, επισημαίνοντας πως διέφυγε «από την πολιτική δίωξη και από ένα διεφθαρμένο και απάνθρωπο σύστημα απονομής δικαιοσύνης», όπως αυτό της Ιαπωνίας. Περιγράφοντας τη στιγμή της σύλληψής του στο αεροδρόμιο του Τόκιο πριν από τρία χρόνια, ο Γκοσν υποστηρίζει:

 «Ήταν σαν να με χτύπησε λεωφορείο ή κάτι πολύ τραυματικό. Το μόνο που θυμάμαι από εκείνη τη στιγμή είναι το σοκ, ένα παγωμένο τραύμα", είπε.

Ο Γκοσν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Κράτησης του Τόκιο όπου του δόθηκαν ρούχα φυλακής με τους δεσμοφύλακες να τον βάζουν σ' ένα κελί.
 
«Ξαφνικά έπρεπε να μάθω να ζω χωρίς ρολόι, χωρίς υπολογιστή, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς ειδήσεις, χωρίς στυλό - τίποτα», λέει.

Κλείσιμο
000_8QY4GJ
Ο Κάρλος Γκόσν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε για την απόδρασή του


Για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Γκοσν πέρασε μεγάλες περιόδους υπό κράτηση και  τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο Τόκιο αφότου αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.  Δεν ήταν σαφές πότε θα διεξαγόταν η δίκη του- φοβόταν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει  χρόνια - και ο Γκοσν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει 15 χρόνια ποινή φυλάκισης εάν καταδικαζόταν, σε μια χώρα που έχει ποσοστό να καταδικαστεί 99,4%.

Κάρλος Γκοσν : Η πτώση του θεού των αυτοκινήτων

Στη διάρκεια που είχε τεθεί σε κατ 'οίκον περιορισμό, ο Γκοσν ενημερώθηκε ότι δεν του επιτρεπόταν να έρθει σε επαφή με τη σύζυγό του, Κάρολ. Τότε αποφάσισε να αποδράσει.  «Το σχέδιο ήταν ότι δεν μπορούσα να δείξω το πρόσωπό μου, έτσι έπρεπε να να κρυφτώ κάπου... Και ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να κρυφτώ ήταν μέσα σ΄ένα κουτί  ή στις αποσκευές  ώστε κανείς να μην μπορεί να με δει, κανείς να μην μπορεί να με αναγνωρίσει και το σχέδιο να μπορεί να λειτουργήσει.»

Τόνισε επίσης ότι η ιδέα να χρησιμοποιήσει μία μεγάλη θήκη, ειδική για να μεταφέρει μουσικά όργανα, «ήταν η πιο λογική, ειδικά για εκείνη την περίοδο που πραγματοποιούνταν πολλές συναυλίες στην Ιαπωνία». Αλλά πώς κάποιος που ήταν άλλοτε τόσο διάσημος στην Ιαπωνία - και στη συνέχεια κατηγορούμενος για εγκλήματα, θα μπορούσε να αποδράσει από το σπίτι του στο Τόκιο και να φθάσει σε κάποιο αεροδρόμιο για να αποδράσει;

«Το σχέδιο ήταν, όπως λέει ο Γκοσν,  να συμπεριφέρομαι όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά την ημέρα της απόδρασης».   Προμηθεύτηκε απλά ρούχα όπως τζιν που δεν είχε αγοράσει ποτέ ως μεγαλοστέλεχος αυτοκινητοβιομηχανίας. 
Από το Τόκιο, ταξίδεψε με υπερταχεία στην Οσάκα, όπου ένα ιδιωτικό τζετ τον περίμενε στο τοπικό αεροδρόμιο. Το κουτί υπήρξε ήδη σ ένα κοντινό ξενοδοχείο και  τον περίμενε...

«Όταν μπήκα στο κουτί, δεν σκέφτηκα το παρελθόν, δεν σκέφτηκα το μέλλον, απλά σκέφτηκα τη στιγμή», είπε. «(Την ώρα εκείνη) δεν φοβάσαι, δεν έχεις κανένα συναίσθημα εκτός από την τεράστια συγκέντρωση στο ότι αυτή είναι η ευκαιρία σου, δεν μπορείς να μην τα καταφέρεις. Εάν δεν τα καταφέρεις, θα το πληρώσεις με τη ζωή σου, με τη ζωή ενός «ομήρου στην Ιαπωνία». 

 Ο Γκοσν μεταφέρθηκε από το ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο με την βοήθεια δύο αντρών ,τον πατέρα και τον γιο του Michael και τον Peter Taylor, που παρίσταναν τους μουσικούς. Συνολικά, ο Γκοσν έμεινε στη βαλίτσα για περίπου μιάμιση ώρα, αν και νόμιζε ότι ήταν επί «ενάμιση χρόνο».

068_FtpTrial-AA_16012020_1091237
Εικόνα από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τους δύο «μουσικούς» συνεργάτες του, που τον βοήθησαν στην απόδραση του, να φθάνουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης


Από την Ιαπωνία, ο Γκοσν άλλαξε αεροπλάνο στην Τουρκία- συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης -πριν προσγειωθεί στη Βηρυτό το επόμενο πρωί. Οι δύο Αμερικανοί που παρίσταναν τους μουσικούς βοηθώντας στην απόδραση του Γκοσν αντιμετωπίζουν τρία χρόνια φυλάκισης.  «Λυπάμαι για όλους τους ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα του συστήματος ομηρείας στην Ιαπωνία», λέει. 
 
Ο Κάρλος Γκοσν, μισός Λιβανέζος - μισός Βραζιλιάνος έζησε περισσότερο σαν αρχηγός κράτους παρά επικεφαλής της βιομηχανίας, όπως γράφει το BBC στην ιστοσελίδα του.  Η ιστορία του έχει τα πάντα: κίνδυνο, διεθνή πολιτική και μια απόδραση που αξίζει να γίνει ταινία στου Χόλιγουντ. Στόχος του Κάρλος Γκοσν είναι η κάθαρση του ονόματός του. Μέχρι τότε, ζει εξόριστους στη Βηρυτό με ένοπλους άνδρες να τον φρουρούν νύχτα μέρα. 

000_1NJ85O
Η βαλίτσα μέσα στην οποία κρύφτηκε το πάλαι ποτέ ισχυρό αφεντικό της Nissan - Renault για να δραπετεύσει από την Ιαπωνία

Σήμερα , θα προβληθεί στο BBC η σειρά ντοκιμαντέρ «Storyville» που περιγράφει την εντυπωσιακή του άνοδο και την ξαφνική πτώση του: «The Last Flight»...


Ειδήσεις σήμερα

Μέγκαν Φοξ: Ήπιε αγιαχουάσκα με τον φίλο της και... «πήγε στην κόλαση»

Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται ανοσία αγέλης χωρίς εμβόλια - Πρέπει να νοσήσουν 4 εκατομμύρια

Αποκάλυψη protothema.gr: Ο αστυνομικός ανάγκασε τη 19χρονη να γυρίσει πορνό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης