Μάκης Παπαδημητρίου: «Έκανε ένα μπραφ ο χρόνος κι έγινα κάποιος άλλος»

Μάκης Παπαδημητρίου: «Έκανε ένα μπραφ ο χρόνος κι έγινα κάποιος άλλος»

Eχει κερδίσει την αποδοχή του κοινού και των συναδέλφων του, έχει δοκιμαστεί σε δύσκολα έργα και έχει βγει νικητής

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
makis-papadimitrioy-arthro
Είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσεις τον Μάκη Παπαδημητρίου. Μπορεί να τον παρακολουθείς να δεσπόζει στη σκηνή σε κατάσταση αυτοανάφλεξης, από κοντά όμως είναι ένας πολύ πράος, ήρεμος άνθρωπος, αρκετά κατασταλαγμένος και δύσκολα προσβάσιμος. Δεν το κάνει από σνομπισμό. Αλλά επειδή όντως θεωρεί πως η ζωή του είναι αρκετά ήρεμη και δεν πολυενδιαφέρει τον κόσμο, όπως λέει όταν έρχεται στο ραντεβού μας από τις πρόβες της «Μήδειας» του Μποστ, που από τις 7 Ιουλίου έχει ξεκινήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Μια θεατρική παράσταση που παιζόταν επί δύο χρόνια sold out, με τον ίδιο να κρατάει τον βασικό ρόλο. «Το στοίχημα δεν είναι ότι παίζω έναν γυναικείο ρόλο. Δεν επικεντρώνεται σε αυτό ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης. Μπορεί να ενισχύει την κωμωδία, αλλά το δέχεσαι περισσότερο σαν σύμβαση».

Τα πρώτα χρόνια

_CL8B9955a
«Δεν θα σου πω ότι πάντα ονειρευόμουν να γίνω ηθοποιός. Εμένα από παιδί -μεγάλωσα στην Ηλιούπολη- μου άρεσαν τα Μαθηματικά και σπούδασα φυσικός. Εκείνη την περίοδο μπήκα σε μια θεατρική ομάδα και μου άρεσε εξαιρετικά η διαδικασία. Δηλαδή, κάτι που το δοκίμασα από απλή περιέργεια έγινε τελικά το επάγγελμά μου.
Εδωσα εξετάσεις, έτυχε να περάσω στο Εθνικό, κι έτσι παράτησα την Επιστήμη για την Τέχνη. Δεν γινόταν να συνδυάσω και τα δύο. Τι παιδί ήμουν; Ηρεμο. Συνήθως βγαίναμε στις αλάνες και παίζαμε ή πηγαίναμε σε καφετέριες. Να σκεφτείς, στο κλαμπ της εποχής που ήταν τότε το “Plus Soda” (σ.σ.: ο Μάκης είναι 46 χρόνων) ζήτημα να είχα πάει πάνω από δύο φορές. Μετά άρχισα να βγαίνω στο κέντρο με τους συμφοιτητές μου από τη Σχολή. Εξάρχεια, Πετράλωνα, Κουκάκι, προς εκείνη την πλευρά».

Home, sweet home
Κλείσιμο
«Τα τελευταία 15 χρόνια ζω στην Κυψέλη, αλλά δεν θα έλεγα ότι είμαι παιδί του κέντρου γιατί το πατρικό μου παραμένει στον Ηλιούπολη και το επισκέπτομαι συχνά. Αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον πέντε φορές τη βδομάδα».

Ο συνδυασμός
Ο Μάκης θεωρείται από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Αν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι το ταλέντο από μόνο του αρκεί: «Το ταλέντο είναι δώρο, αλλά χρειάζεται να του φερθείς και ανάλογα. Στη δουλειά μας θεωρώ ότι το ταλέντο έχει άμεση σχέση με τη διαθεσιμότητά του. Πόσο χρόνο έχεις να του αφιερώσεις, να προσπαθήσεις, να κάνεις λάθη, πώς το επικοινωνείς με τον κόσμο. Είναι συνδυασμός. Από μόνο του δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία. Είναι πολλοί άνθρωποι που ξεκίνησαν να παίζουν επειδή αγαπούσαν την ηθοποιία και έγιναν πολύ καλύτεροι από άλλους που ονομάστηκαν ταλαντούχοι και έμειναν σε αυτό».

Απολογισμός
«Μέχρι τώρα είμαι ικανοποιημένος για το πώς ήρθαν τα πράγματα στη ζωή μου. Εχω δουλέψει με ανθρώπους που εκτιμώ και πιστεύω πως πρόκειται για αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Φυσικά και ο παράγοντας τύχη παίζει ρόλο, γιατί ήταν ελάχιστες οι φορές που έμεινα χωρίς δουλειά, και φυσικά οι ταινίες όπου έπαιξα ήταν ένα πολύ ωραίο δώρο. Την τηλεόραση μόνο δεν κυνηγάω ιδιαίτερα. Και είναι αρκετές φορές που έχω πει όχι, αλλά όταν τηρούνται κάποιες προϋ- ποθέσεις δεν είμαι αρνητικός».

Αυτοβελτίωση
Ο Μάκης έχει κόψει το κάπνισμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Εκανα μια ταινία μικρού μήκους στην Κύπρο και έπαθα βρογχίτιδα και είπα: Αϊ σιχτίρι, δεν το θέλω. Και δεν μου λείπει καθόλου». Τι άλλο άλλαξε; «Μεγαλώνοντας νιώθω ότι γίνομαι πιο επιλεκτικός και ίσως μερικές φορές και πιο ανεκτικός. Αλλά αυτό έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά του άλλου». Τι άνθρωπος είναι; «Δεν ξέρω τι είμαι. Δεν θέλω να απαντώ σε αυτές τις ερωτήσεις γιατί σε βάζουν σε μια διαδικασία να μιλάς για σένα. Θα προτιμούσα να απαντήσει κάποιος άλλος για μένα. Δυσκολεύομαι. Επίσης, διαβάζω συνεντεύξεις και ρωτάνε κάποιον ποιο είναι το αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα του και εκείνος απαντάει ευθαρσώς και το πιστεύει. Λέει, για παράδειγμα, “είμαι εγωιστής”. Ε και; Σου αρέσει που είσαι εγωιστής και παραμένεις και δεν μπαίνεις στη διαδικασία να το διορθώσεις. Τι μας το λες; Πώς μπορεί κάποιος να δηλώνει δημόσια κάτι αρνητικό του; Τι είδους ειλικρίνεια είναι αυτή; Πες ανοιχτά “είμαι κωλόπαιδο”, και; Σε τι θα βοηθούσε αυτό τον αναγνώστη;».

Το ελληνικό #metoo

_CL8B0268a
«Καλώς βγήκε και με αυτό τον τρόπο που βγήκε, τον θυμό, τις καταγγελίες. Και μπράβο στους ανθρώπους που βρήκαν το θάρρος και τα κότσια να μιλήσουν. Αν θα μπορούσα να το κάνω εγώ; Δεν ξέρω αν θα είχα την τόλμη. Ολοι αυτοί έκαναν κάτι πολύ δύσκολο και χρειάζονται στήριξη από όλους μας. Επίσης, με ενοχλεί η ερώτηση “γιατί τώρα;”. Δεν κατάλαβα. Υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα βρει ο άλλος το κουράγιο να καταδείξει κάποιον; Τι γιατί τώρα; Γιατί τώρα μπορεί. Και σταματάει εκεί η κουβέντα».

Όταν τον έδιωξαν από το σινεμά
Λένε πως μέσα από κάθε τραγωδία βγαίνει κάτι αστείο, και το αντίστροφο. Αλλωστε και η «Μήδεια» του Μποστ, που είναι μια υπέροχη σουρεαλιστική κωμωδία, είναι βασισμένη στη «Μήδεια» του Ευριπίδη.

Στην ηρωίδα που σκοτώνει τα παιδιά της για να εκδικηθεί τον άνδρα της που την εγκατέλειψε. «Η επιθυμία του Μποστ ήταν να αναδείξει την εποχή, δεν ήταν το θέμα του να αγγίξει την ψυχοσύνθεση της ηρωίδας. Αλλά, ναι, πολλές φορές έχει συμβεί μέσα από κάτι πολύ δραματικό να δεις το αστείο. Θυμάμαι, είχαμε πάει με τον ξάδελφό μου μικροί να δούμε το “Νύχτες με τον εχθρό μου”, ένα καραμπινάτο δράμα, κι εμείς γελάγαμε συνέχεια. Και αναγκάστηκαν οι άνθρωποι να μας διώξουν από την αίθουσα. Η τέχνη είναι πολύ υποκειμενική. Αλλιώς θα δεις έναν πίνακα εσύ, αλλιώς εγώ».

Πατρότητα & χρόνος
Ο Μάκης ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κατερίνα Λυπηρίδου με την οποία απέκτησαν έναν γιο που σήμερα είναι 11 χρόνων και τον οποίο αμέσως μετά την κουβέντα μας θα τον συναντούσε. «Με τον γιο μου περνάμε υπέροχα. Και νιώθω μερικές φορές σαν να ξεγλιστρά ο χρόνος. Ψηλώνει και λες: Τι έγινε τώρα; Πότε ήταν 5 ετών και τώρα είναι έφηβος... Το αντίστοιχο το παθαίνω με τα κιλά. Περνάνε έξι μήνες και λέω: Πότε πήρα 14 κιλά; Πώς έγινε αυτό; Δεν είναι το καθημερινό “σήμερα πήρα 1 κιλό” ή “200 γραμμάρια”. Κάνει ένα μπραφ ο χρόνος και έχω γίνει κάποιος άλλος. Είναι μια λυπηρή ιστορία που από πίσω έχει πολύ χιούμορ. Αν και δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τα παραπάνω κιλά και τις αυξομειώσεις βάρους, τελευταία έχω αρχίσει να τρέχω και θέλω να αδυνατίσω. Ακολούθησα κάποια διατροφή, είπα να κάνω κάποια δίαιτα, το αποτέλεσμα ήταν να πάρω κιλά αντί να χάσω. Δεν είχα καμία πειθαρχία».

_CL8B9917a
_CL8B0091a


Τα άδεια καθίσματα
«Οποιος σου πει ότι δεν τον ενοχλεί να παίζει για λιγότερο κοινό, θα σου πει ψέματα. Ειδικά στην κωμωδία θέλεις να αλληλεπιδράς με τον κόσμο. Δεν συγκρίνεται η αίσθηση όταν παίζαμε τη “Μήδεια” πριν από την πανδημία με γεμάτο θέατρο με αυτήν όταν την παίζαμε με πληρότητα 30% λόγω πανδημίας. Δεν ήταν ωραία. Ας ελπίσουμε τον φετινό χειμώνα να μην είναι έτσι. Και είχαμε καλομάθει».

Η διασημότητα
«Δεν θεωρώ ότι είμαι κάτι σημαντικό για να ασχολούνται μαζί μου. Θα δώσω μια συνέντευξη, αλλά μόνο μία, όταν είναι να προωθήσω κάποια παράσταση. Είχα μάθει παλιότερα ότι συνάδελφοι καλούσαν παπαράτσι να τους φωτογραφίσουν στο αεροδρόμιο. Δεν θέλω να μπω σε αυτό το παιχνίδι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης