Πόλεμος στο διαδίκτυο: Haters vs Influencers - Αίμα, δάκρυα και κατάρες στα social media

Πόλεμος στο διαδίκτυο: Haters vs Influencers - Αίμα, δάκρυα και κατάρες στα social media

Η αποκαθήλωση των celebrities στην αρένα των κοινωνικών δικτύων και η δικτατορία της ανωνυμίας από χρήστες που μοιράζουν εκ του ασφαλούς «ψόφους και καρκίνους» - Οι υβριστικές αναρτήσεις που προκάλεσαν το ξέσπασμα με λυγμούς της Κόνι Μεταξά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
influencers34
Με δάκρυα στα μάτια, αλλοιωμένα τα όμορφα χαρακτηριστικά της από τους λυγμούς και την οργή, με φωνές και σχεδόν σε απόγνωση η Κόνι Μεταξά πριν από μερικές ημέρες ανέβασε ένα βίντεο στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram, το οποίο σοκάρει.

«Πριν μιλήσετε, ίσως, δείτε όλο το βίντεο. Ολοι εσείς που πάτε να το παίξετε μάγκες, γιατί εγώ παίρνω τηλέφωνα, δεν στέλνω να κάνουν report. Εγώ, αν έχω κάποιο πρόβλημα, παίρνω τηλέφωνο τον άνθρωπο, και αυτό έκανα. Οποιος έχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να επικοινωνήσει κατευθείαν μαζί μου. Δεν θα μου κάνετε εμένα bullying στα 30 μου. Δεν θα μου ξαναπεί κανένας για διατροφικές διαταραχές, γιατί έχω περάσει τρεις».

Ολα ξεκίνησαν από μια ανώδυνη ουσιαστικά παρότρυνση που απηύθυνε η νεαρή κόρη του Λευτέρη Πανταζή να αποφεύγουν τις «κακές τροφές» οι ακόλουθοί της.
koni
«Οχι, δεν θα κλείσω τα social media επειδή δεν μπορώ να χειριστώ τους haters. Γιατί μπορώ, αλλά όχι κάθε μέρα», λέει εν μέσω λυγμών η Κόνυ Μεταξά στο βίντεο που ανάρτησε στο Instagram

«Εμάς μας έχουν συνηθίσει με ένα χαμόγελο. Υπάρχουν στιγμές όμως που ταραζόμαστε, στενοχωριόμαστε, που θέλουμε να κλάψουμε. Εννοείται ότι δεν είναι ωραίο να βρίζεις τον κόσμο, αλλά περάσαμε σε μια εποχή που οι influencers και οι celebrities πρέπει να δείχνουμε όχι μόνο τα καλά. Ανέβασα ένα βίντεο με τη διατροφή που κάνω και βγήκαν κάποιοι “διατροφολόγοι” και ξεκίνησαν ένα κίνημα να κάνουν report σε εμένα. Αν έχεις επαγγελματικό προφίλ, σημαίνει ότι μπορεί να σου το κατεβάσουν κι εγώ να μην μπορώ να εργαστώ. Μίλησα αυτοπροσώπως με την κοπέλα που μου έκανε report και αυτή ήταν ειρωνική μαζί μου».

Κλείσιμο
Ετσι εξήγησε τι και γιατί συνέβη, όμως, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η κατάσταση εκτροχιάστηκε και οι ράγες αγνοούνται. Ο σχολιασμός του συγκεκριμένου περιστατικού από παρουσιαστές και συνεργάτες τηλεοπτικών εκπομπών οδήγησε σε νέα σύγκρουση και νέα ξεσπάσματα της νεαρής κοπέλας, η οποία δεν άφησε να πέσει κάτω τίποτα. Ούτε καν τη χιουμοριστική προσέγγιση του θέματος από τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη στο MEGA.

«Να βγαίνεις και να κάνεις ξέσπασμα για το bullying και να σε κοροϊδεύουν αυτοί που σε βάζουν στις εκπομπές τους. “Οι influencers δεν έχουν χρόνο να μαγειρεύουν, γι’ αυτό τρώνε από πακετάκια”. Ολα τα βλέπω». Η σχεδόν τρομακτική επιμονή της Κόνι Μεταξά να παρακολουθεί και να απαντά σε καθετί που αναφέρεται στην περίπτωσή της είναι ενδεικτική της ψευδαίσθησης που δημιουργεί το Διαδίκτυο. Ακόμη και στο πάνελ της εκπομπής «Happy Day» απάντησε και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.
influencers__3_

«Σε αυτό το σημείο να πω: Εσύ, εγώ, κάποιος άλλος δυνατός άνθρωπος μπορεί να αγνοήσει τα κακόβουλα σχόλια. Οι haters όμως υπάρχουν παντού. Και δεν έχουν όλοι τη δύναμη να τους αγνοήσουν. Ισα-ίσα, τέτοια σχόλια μπορεί να τους καταστρέψουν τη ζωή.

Το να έχεις τη δυναμική της τηλεόρασης και να λες στον κόσμο ότι είναι λάθος να αντιδράει σε αυτά και να μιλάει δυνατά για αυτό (βάζουμε τα προβλήματά μας κάτω από το χαλί) είναι μια νοοτροπία που πρέπει να σταματήσει τώρα. Οχι για εμένα, όχι για εσένα, όχι για τον “κόσμο των media”, αλλά για το παιδί σου. Οχι, δεν ντρέπομαι που με βλέπω έτσι. Οχι, δεν ντρέπομαι που είμαι μια κοπέλα που έδειξα τις ατέλειές μου. Οχι, δεν ντρέπομαι που αντέδρασα. Οχι, δεν το μετανιώνω. Ντρέπομαι για τους ανθρώπους που ακόμα δίνουν τέτοιες συμβουλές. Οχι, δεν θα κλείσω τα social media επειδή δεν μπορώ να χειριστώ τους haters. Γιατί μπορώ, αλλά όχι κάθε μέρα».

Ουσιαστικά ως τρίτη καλύτερη influencer στην Ελλάδα, όπως αναγράφεται στο προφίλ της, η Κωνσταντίνα Παγκοζίδη -αυτό είναι το όνομά της- υπερασπίζεται έναν τίτλο ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι τόσο σημαντικός για εκείνη ώστε να συγκρουστεί με όποιον και ό,τι μπορεί να τον απειλήσει. «Επειδή απ’ ότι βλέπω ό,τι κάνω γίνεται μόδα, θέλετε να μου πείτε ποιο είναι το επόμενο πράγμα που θέλετε να κάνω», θεωρώντας πως μέσα από give away και την παρουσία της στο Instagram διαμορφώνει κοινωνικές τάσεις...
influencers__2_
Ακραίες επιθέσεις δέχτηκε ο Σάββας Πούμπουρας λόγω μιας άστοχης τοποθέτησης που έκανε στο Instagram και ουσιαστικά μεταφράστηκε ως παρότρυνση για απλήρωτη εργασία

Ο Σάββας και ο «ψόφος»

Σε πιο δύσκολη θέση όμως βρέθηκε νωρίτερα ο Σάββας Πούμπουρας, εις βάρος του οποίου έγιναν ακραίες επιθέσεις λόγω μιας άστοχης τοποθέτησης που έκανε στο Instagram και ουσιαστικά μεταφράστηκε ως παρότρυνση για απλήρωτη εργασία.

«Υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας, όποιος θέλει να βγάλει χρήματα έχει τη δυνατότητα. Κι εγώ όταν ξεκίνησα δεν είχα ούτε βιογραφικό, ούτε πτυχίο, πήγα με θράσος και ζήτησα δουλειά. Ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να βρουν δουλειά, όπως να δουλέψουν δωρεάν για μια εταιρεία. Μην κοιτάτε αυτό, κοιτάτε τι θα αποκομίσετε από την τριβή με την εργασία, από τον κύκλο που θα διευρύνετε. Από τις γνωριμίες που θα κάνετε μπορεί να βρεθεί μια άλλη ευκαιρία. Τελικά, τι είναι προτιμότερο: να κάθεσαι σπίτι και να τα περιμένεις ουρανοκατέβατα ή αφού δεν κάνεις τίποτα να πηγαίνεις, να δουλεύεις κάπου κι ας μην παίρνεις μία;».

Αυτό ήταν. Ακολούθησε ένα τεράστιο, ανεξέλεγκτο κύμα επιθέσεων σε Instagram και Twitter, όπου, μεταξύ άλλων, ο παρουσιαστής δέχτηκε απειλές, ενώ πολλοί χρήστες τού ευχήθηκαν το γνωστό «ψόφο και καρκίνο». Είναι το σύγχρονο επιχείρημα του ανώνυμου ή και ψευδώνυμου πλήθους του Διαδικτύου που πίσω από μια ψεύτικη φωτογραφία εισβάλλει στους λογαριασμούς επωνύμων ή πολιτικών, αθλητών ή ακόμη και ανθρώπων που βρέθηκαν στη δημοσιότητα λόγω κάποιας επικαιρότητας και εκτοξεύουν χυδαία, απειλητικά και απαράδεκτα σχόλια. Ηταν τόσο μεγάλη η πίεση, τόσο έντονη η επίθεση και η αναπαραγωγή της που ο Σάββας Πούμπουρας αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα βίντεο και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη προκειμένου να καταλαγιάσει την οργή και τις επιθέσεις.

«Φίλοι μου, γεια σας. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου οπτική για το βίντεο που ανέβασα στις 17 Απριλίου στο Instagram. Θέλω να σας μιλήσω για το γιατί της δικής μου προσπάθειας, γιατί κάνω τις ημέρες καριέρας, γιατί θέλω να βοηθήσω νέους ανθρώπους να βρουν εργασία. Το γιατί μου ξεκινάει από τη δική μου αναζήτηση να βρω εργασία σε μικρή ηλικία και να διαχειριστώ τα δικά μου εμπόδια… Το γιατί μου έχει να κάνει με τα δικά μου βιώματα, τις δικές μου εμπειρίες και τις δικές μου δυσκολίες και, αν μπορώ να βοηθήσω έστω και έναν άνθρωπο να βρει εργασία, τότε θα είμαι διπλά χαρούμενος. Η πρόθεσή μου είναι ανιδιοτελής, τα κίνητρά μου είναι αγνά και θέλω να χρησιμοποιώ το βήμα μου όπως και όπου μπορώ. Θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα, τα οποία δεν επικοινώνησα σωστά και θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη από αυτούς που άθελά μου έθιξα.
Σε καμιά περίπτωση δεν ήταν αυτό στις προθέσεις μου. Θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να κρίνει τον εαυτό του και την αξία του μόνος του και να εργαστεί σε εταιρείες που τον σέβονται και είναι σύμφωνες με τα δικά του κριτήρια. Αυτό θέλω να κρατήσετε. Αν δείτε όλο το βίντεο, θα καταλάβετε ότι συνομιλώ και αναφέρομαι σε παιδιά που μόλις τελειώνουν το σχολείο, σε νέους 18 χρονών που χρειάζονται την εμπειρία για τη μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη. Σε καμιά περίπτωση δεν ήθελα να συσχετιστεί αυτό με εργασία χωρίς αμοιβή. Μετά από αυτό που έγινε, το οποίο έφερε σε δύσκολη θέση όχι μόνο εμένα, αλλά και την οικογένειά μου, πήρα ένα πολύ σοβαρό μάθημα. Να λέω αυτό που έχω στην καρδιά μου και την αλήθεια μου με τον πιο δυνατό τρόπο».
influencers__1_
«Δεν ξέρετε τι σημαίνει ο καρκίνος που εύχεστε και το εύχομαι να μην το μάθετε ποτέ, αδέλφια μου», απάντησε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος - ο ίδιος έχασε πριν από λίγο καιρό τη μητέρα του από καρκίνο...

Νωρίτερα ο Δημήτρης Ουγγαρέζος λόγω έντονης κριτικής σε παίκτη του «Survivor» δέχτηκε παρόμοια επίθεση και προχώρησε σε μια λιτή ανάρτηση στην οποία ανέφερε: «Σας το λέω με πολλή αγάπη και αλήθεια, με δάκρυα στα μάτια: δεν ξέρετε τι σημαίνει ο καρκίνος που εύχεστε και το εύχομαι να μην το μάθετε ποτέ, αδέλφια μου», καθώς ο ίδιος έχασε πριν από λίγο καιρό τη μητέρα του από καρκίνο...

Θα μπορούσαν να γεμίσουν όλες οι σελίδες της εφημερίδας από ανάλογες περιπτώσεις οι οποίες ξεκινούν εδώ και χρόνια και έχουν κλίμακα βαρβαρότητας. Στη θέση του επιχειρήματος στο οποίο βασίζεται κάθε δημοκρατικός διάλογος και σεβασμός στην άποψη βρίσκεται πλέον ο διαδικτυακός κανιβαλισμός, ο οποίος ωστόσο έρχεται και πληγώνει περισσότερο όλους όσοι θεωρούν εαυτόν βασιλέα των κοινωνικών δικτύων. Οι τρεις πιο πρόσφατες περιπτώσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα βουνό ανάλογων περιπτώσεων που καταδεικνύουν το ανοχύρωτο της κάθε πλατφόρμας και της ανάγκης για αναθεώρηση των όρων χρήσης. Ηδη το Twitter προχώρησε σε ανάλογη πρωτοβουλία ενώ και το Instagram αυστηροποιεί τους όρους και τα reports βοηθούν έστω και προσωρινά την «κατάπαυση του πυρός». Είναι αρκετά; Μάλλον όχι. Ευτυχώς, όσο η κανονική ζωή επιστρέφει, η ψευδαίσθηση της διαδικτυακής υποχωρεί...


Ειδήσεις σήμερα:

Μπουρλά: Η περίπτωση του Ισραήλ δείχνει την αποτρεπτική δυνατότητα του εμβολίου κατά της Covid

Γεωργιάδης: Μέσα σε 4 εβδομάδες από την αίτηση η καταβολή της επιδότησης στην εστίαση

Η αλήθεια για τη λεγόμενη αθηναϊκή μετάλλαξη που «σαρώνει» μαζί με τη βρετανική το κέντρο της Αθήνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης