Νόελ Κλαρκ: 20 γυναίκες τον καταγγέλλουν ως σεξουαλικό αρπακτικό - «Θώπευε, παρενοχλούσε και εκφόβιζε»

Νόελ Κλαρκ: 20 γυναίκες τον καταγγέλλουν ως σεξουαλικό αρπακτικό - «Θώπευε, παρενοχλούσε και εκφόβιζε»

Υπό το φως των αποκαλύψεων για τον Βρετανό ηθοποιό και σκηνοθέτη η BAFTA ανέστειλε την ιδιότητα μέλους του και την πρόσφατη βράβευσή του για εξαιρετική συνεισφορά στον κινηματογράφο

noel
Ως «σεξουαλικό αρπακτικό» που επί σειρά ετών εκμεταλλευόταν την ισχυρή θέση του στο χώρο του θεάματος για να παρενοχλεί σεξουαλικά, να θωπεύει χωρίς τη συγκατάθεσή τους και να εκφοβίζει γυναίκες, κατηγορούν 20 γυναίκες τον Βρετανό Νόελ Κλαρκ.

Ο 45χρονος ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης, που πριν από μερικές εβδομάδες βραβεύτηκε από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο εξαιρετικής συνεισφοράς στον κινηματογράφο, είναι περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του στο Doctor Who και ως συν-δημιουργός της επιτυχημένης σειράς ταινιών The Hood Trilogy.

Τις καταγγελίες εις βάρος του Κλαρκ έφερε στο φως η εφημερίδα Guardian, που αποκάλυψε ότι πριν ακόμα του απονεμηθεί το βραβείο στις 10 Απριλίου, η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου είχε λάβει ανώνυμα email με μαρτυρίες για την ανάρμοστη συμπεριφορά του 45χρονου απέναντι σε γυναίκες στον χώρο. Αν και αρχικά επέλεξε να αγνοήσει τις καταγγελίες, λόγω «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων», το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας με τις μαρτυρίες των φερόμενων θυμάτων του Κλαρκ φαίνεται να άλλαξε γνώμη στους υπεύθυνους του οργανισμού.



«Υπό το φως του κομματιού της Guardian, που παρουσίασε για πρώτη φορά φορά αναλυτικές περιγραφές με σοβαρές καταγγελίες για τη συμπεριφορά του Νόελ Κλαρκ, αναστείλαμε άμεσα τη βράβευση και την ιδιότητα μέλους του Κλαρ από την BAFTA, μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης», αναφέρει η δήλωση που εξέδωσε η Ακαδημία πριν από μερικές ώρες.

Κλείσιμο
Ο ίδιος ο Κλαρκ διαψεύδει κατηγορηματικά όσα καταγγέλλουν οι γυναίκες που τον γνώρισαν τα περασμένα χρόνια μέσω της επαγγελματικής του ιδιότητας. Η Guardian μίλησε συνολικά με 20 γυναίκες που του προσάπτουν, ανάλογα με την περίπτωση, σεξουαλική παρενόχληση, ερωτικά αγγίγματα και θωπείες χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά στο σετ, αντιδεοντολογική συμπεριφορά, λήψη και διαμοιρασμό γυμνών φωτογραφιών και βίντεο χωρίς τη συγκατάθεσή τους, και εκφοβισμό. Όλα τα καταγγελόμενα περιστατικά αφορούν στην περίοδο 2004-2019, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μέσω μιας επιστολής 29 σελίδων που συνέταξαν οι δικηγόροι του, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης απορρίπτει τις καταγγελίες των γυναικών μία προς μία. Το μόνο που φαίνεται να αποδέχεται είναι ένα περιστατικό όπου έκανε ένα ανάρμοστο σχόλιο για μια γυναίκα, για το οποίο όμως ισχυρίζεται ότι ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη.



Τι αναφέρουν οι καταγγέλλουσες

Η Τζόνα Πάουελ, που εργάστηκε ως παραγωγός για τον Κλαρκ από το 2014 έως το 2017, αποκάλυψε στην Guardian ότι ο 45χρονος την παρενοχλούσε συνεχώς. Κάποτε μάλιστα της είχε πει ότι αρχικός του σκοπός ήταν να την «πη@@ξει και να την απολύσει» αλλά στη συνέχεια άλλαξε γνώμη. Επίσης αναφέρει ότι ο Κλαρκ καυχιόταν συχνά ότι διέθετε σεξουαλικό υλικό στον σκληρό δίσκο του για πολλές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών που είχε τραβήξει γυμνές σε οντισιόν.

Μια συγκεκριμένη καταγγελία που ερευνά η Guardian αφορά σε πλάνα από «γυμνή οντισιόν» της ηθοποιού Τζαχάνα Τζέιμς που φέρεται να τράβηξε κρυφά ο σκηνοθέτης. Ο ίδιος αρνείται ότι συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο με τη συγκεκριμένη ηθοποιό ή οποιαδήποτε άλλη. Η Τζέιμς με τη σειρά της καταγγέλλει τον σταρ για ανάρμοστα σχόλια και αντιδεοντολογική συμπεριφορά σε κάποιες περιπτώσεις, παρότι την είχε βοηθήσει στο ξεκίνημα της καριέρας της.

Σύμφωνα με πολυάριθμες μαρτυρίες, ο Κλαρκ έδειχνε συχνά σε συναδέλφους γυμνές φωτογραφίες και βίντεο γυναικών. Επίσης κατηγορείται ότι τραβούσε το τολμηρό υλικό χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως άδεια από τις εικονιζόμενες.

noel_2


Η Νορβηγίδα σκηνοθέτιδα Σινε Σελτβέιτ καταγγέλλει τον Κλαρκ ότι της άγγιξε τα οπίσθια σε μία περίπτωση, και σε μετέπειτα επικοινωνία τους με email της έστειλε μια φωτογραφία του πέους του σε στύση. Μια άλλη βοηθός του σκηνοθέτη ισχυρίζεται ότι ο Κλαρκ τράβηξε μια φωτογραφία της ενώ χόρευε σε ένα πάρτι, στην οποία φαινόταν το εσώρουχό της, και ότι κατόπιν έδειχνε παντού τη φωτογραφία για να την εξευτελίσει.

Αρκετές γυναίκες κατηγορούν τον Κλαρ για θωπείες, φιλιά και άλλου είδους ανάρμοστη συμπεριφορά. Ένα μέλος κινηματογραφικού συνεργείου καταγγέλλει τον 45χρονο για ανεπιθύμητα σεξουαλικά αγγίγματα σε μια αποθήκη στο σετ. Μια νεαρή ηθοποιός που συμμετείχε στο φιλμ του Kidulthood, περιγράφει πώς στην αρχή των γυρισμάτων την είχε φιλήσει βάζοντας τη γλώσσα του στο στόμα της, και κάνει λόγο για αδιάκοπη σεξουαλική παρενόχληση. «Ήμουν πολύ φοβισμένη για να πω κάτι», αναφέρει η γυναίκα.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν σε μετέπειτα συνεργασία τους, λόγω του ιστορικού της σχέσης τους, η ίδια αρνήθηκε να γυρύσει μια ερωτική σκηνή μαζί του, ο Κλαρκ την απείλησε ότι θα φρόντιζε να μην ξαναβρεί δουλειά ως ηθοποιός.


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 44 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες σε θρησκευτική γιορτή στο Μερόν - Δείτε βίντεο

Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι το Πάσχα – Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης

ΗΠΑ: Στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης