Γιώργος Νταλάρας: Η γυναίκα της ζωής του, τα λάθη του και το τραγούδι που του «έκοψε» η χούντα

Γιώργος Νταλάρας: Η γυναίκα της ζωής του, τα λάθη του και το τραγούδι που του «έκοψε» η χούντα

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης ξεδίπλωσε το κουβάρι της ζωής του και είχε πολλά να πει

2020_05_09_00_41_43_7613_GIORGOS_NTALARAS_29082018-900x676
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Γιώργος Νταλάρας όπου μίλησε για την παδική του ηλικία στην Κοκκινιά όπου μεγάλωσε, για τον αγαπημένο του πατέρα τον οποίο αν και έχασε νωρίς τον επηρέασε βαθιά, για την γνωριμία του με τη γυναίκα της ζωής του, τα 50 χρόνια καριέρας αλλά και τη φήμη την οποία όπως είπε δεν τη θέλει γιατί τη θεωρεί αρρώστια.

Τα παιδικά του χρόνια και ο πρόωρος χαμός του πατέρα του
Ο σπουδαίος ερμηνευτής μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στην Κοκκινιά, για το πόσο τον επηρέασε ο θάνατος του πατέρα του -που ήταν ρεμπέτης με το όνομα Λουκάς Νταράλας- αλλά και πώς από εκεί που ήθελε να μπαρκάρει στα καράβια βρέθηκε με την πρώτη του κιθάρα από τον αδελφό του, με τον οποίο χωρίστηκαν σε πολύ μικρή ηλικία λόγω της φτώχειας. «Με επηρέασε στο τραγούδι ο πατέρας μου, τα πρώτα όμως ακόρντα μου τα έδειξε αδελφός μου. Τραγουδούσα από μικρό παιδί. Όταν έβγαλα το δημοτικό εγώ ήθελα να μπαρκάρω. Βρήκαμε με τη μητέρα μου μια χρυσή τομή να μείνω στην Αθήνα και να πάω σε τεχνική σχολή. Και σιγά σιγά το 1963 έρχεται ο Χρήστος ο αδερφός μου με μια κιθάρα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Νταλάρας.

Γιώργος Νταλάρας: Τώρα μαθαίνω να τραγουδάω, στην ηλικία που πρέπει να φύγω

Το τραγούδι που δεν του άρεσε και το έκοψε η χούντα
Κλείσιμο
Στην εκπομπή ακούστηκε ένα σπάνιο ακουστικό ντοκουμέντο, το πρώτο τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα που δεν έφτασε ποτέ να μπει σε δίσκο και είχε τίτλο «Η προσμονή» που ο ερμηνευτής έγραψε σε ηλικία 17 ετών.
Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών, αλλά κόπηκε από τη λογοκρισία των συνταγματαρχών. Ακούγοντας το τραγούδι του ανέφερε πως είναι ανυπόφορο. Μάλιστα παλαιότερα είχε τονίσει πως «ευτυχώς που το έκοψε η Χούντα, γιατί δεν μου άρεσε η ερμηνεία μου».

Γιώργος Νταλάρας: Ποιο τραγούδι του θεωρεί ανυπόφορο

50 χρόνια καριέρας
Ο Γιώργος Νταλάρας μιλώντας για την αρχή της καριέρας του είπε πως ξεκίνησε δειλά–δειλά τα πρώτα του μουσικά βήματα και τραγουδώντας σε ένα μικρό μαγαζί στην Πλάκα. Η καριέρα του άρχισε να παίρνει τις τεράστιες διαστάσεις που απέκτησε, και ήταν όταν στο εν λόγω μαγαζί πήγε και τον άκουσε ο Μάκης Μάτσας.

Για τα 50 και πλέον χρόνια που έχει συμπληρώσει στη μουσική του διαδρομή, ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε χαρακτηριστικά «Τώρα μαθαίνω να τραγουδάω. Στα 50 χρόνια στο τραγούδι, μέσα από τη δουλειά που μπήκα μικρός, έπρεπε να φτιάξω ένα χαρακτήρα. Πιστεύω πως κατάφερα πολλά πράγματα».

Ποιος τον επηρέασε τραγουδιστικά και ερμηνευτικά
Όσον αφορά τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει, ο Γιώργος Νταλάρας τα απέδωσε στον αγαπημένο του πατέρα.

«Πολλά στοιχεία στη φωνή μου και στη μουσική μου πορεία, τα πήρα από τον πατέρα μου, ο οποίος ήθελε με ό,τι καταπιανόταν, να το μαθαίνει. Μου έδειξε τι πρέπει να κάνω. Να βλέπω την ποίηση μέσα στους ανθρώπους. Έτσι, έπιασα και μελέτησα τους μεγάλους του ρεμπέτικου, τις διαφορές στους στιχουργούς. Έγινα άνθρωπος μέσα από το τραγούδι, ήταν ένα παράθυρο για να μπω στη ζωή με συναίσθηση και ευθύνη. Σιγά–σιγά, άρχισα να ανατρέπω αντιλήψεις. Κατάλαβα πως ήρωας είναι αυτός που νιώθει το αίσθημα της ελευθερίας και το χρησιμοποιεί για το κοινό καλό», δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας χαρακτηριστικά.

Η γυναίκα της ζωής του και η επεισοδιακή του γνωριμία 
«Την Άννα τη γνώρισα διώχνοντάς την γιατί έκανε θόρυβο ενώ κάναμε πρόβα ο Λουκιανός, η Τάνια και ο Βασιλης Παπακωνσταντίνου. Περάσαμε ωραία μαζί. Νομίζω ότι η Άννα ήταν ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή. Αν δεν ήταν η Άννα μπορεί να μην έκανα ούτε τα μισά από αυτά που έκανα. Η Άννα με βοήθησε να κάνω ένα βήμα προς την κοινωνικοποίηση. Και αυτό της το χρωστάω».
 
Όσον αφορά την ενασχόληση της συζύγου του με την πολιτική είπε πως αυτό είναι κάτι που έβλαψε την οικογένειά του.

Τα λάθη και η φήμη που τη θεωρεί αρρώστια
Ο τραγουδιστής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έκανε και μια αυτοκριτική για τα λάθη που έχει κάνει. Όπως είπε: «Έχω κάνει λάθη πολλά. Τα λάθη όμως των ανθρώπων είναι η βελτίωσή τους, είναι τα σκαλοπάτια για τη βελτίωση της ζωής τους». Όσον αφορά ωστόσο για λάθη που έχει κάνει και έχουν στοιχίσει σε άλλους, ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε: «θα ήθελα να μου αναφέρουν τα λάθη που έχω κάνει προς άλλους. Τα λάθη που έχω κάνει προς την κοινωνία».

Στη συνέχεια μίλησε και για τις επιθέσεις που έχει δεχτεί κατά καιρούς. Ο ερμηνευτής δήλωσε ότι κανείς δεν κατάλαβε ότι ο ίδιος είδε την Κύπρο σαν συνέχεια της Σμύρνης που είχε καταγωγή αλλά και ότι δεν πήρε χρήματα για τις συναυλίες που έκανε.

«Δεν ήξερα ότι η πορεία μου θα γίνει συζητήσιμη. Αυτό το μεγάλο όνομα που αποκτήθηκε εγώ δεν το θέλω, η φήμη είναι αρρώστια, έτσι πιστεύω. Κάποιος πρέπει να παίρνει την αναγνώριση που του αξίζει αλλά σε μια κοινωνία με μέτρο. Σε μια κοινωνία χωρίς μέτρο μπορεί να σε εκτιμούν για τη δουλειά σου και την ίδια στιγμή να εκτιμούν κάποιον άλλον που βγάζει τον πισινό του στο Σύνταγμα. Αυτό θέλει ταλέντο και εγώ δεν το έχω. Εγώ μέσα μου δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα μεγάλο όνομα και κανένα αστέρι. Η φήμη δεν μου αρέσει πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρότασή του για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διχασμένοι», είπε για την περίοδο μετά την πανδημία, ενώ εξέφρασε και την άποψή του για τη διάλυση της ΑΕΠΙ και το διάδοχο σχήμα της. «Η δική μου πρόταση είναι να γίνει μια επιτροπή από τα δύο σωματεία που έχουν δημιουργηθεί και να προχωρήσουν σε εκλογές σε όλον τον χώρο. Αυτοί οι άνθρωποι απαγορεύεται να βάλουν ο,τιδήποτε προσωπικό (αναφερόμενος στην ΕΔΕΜ) και πρέπει να σκεφτούν ότι το τραγούδι δεν θα σταματήσει και ότι δυναμιτίζουν το μέλλον των νέων παιδιών όσο δεν συνέρχονται σε έναν οργανισμό. Και αυτό για μένα είναι εγκληματικό».

Ειδήσεις σήμερα:

Δόγμα «νόμος και τάξη» από τον Τραμπ: Στρατός στον Λευκό Οίκο - Δείτε βίντεο

Επιβεβαίωση από την ιατροδικαστική υπηρεσία: Ανθρωποκτονία ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ

Επίθεση με βιτριόλι: Τι προσδοκά η ΕΛΑΣ από τη σημερινή κατάθεση της Ιωάννας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης