Σάκης Ρουβάς: Αισθάνομαι ευλογημένος που θα τραγουδήσω το «Άξιον Εστί»

Σάκης Ρουβάς: Αισθάνομαι ευλογημένος που θα τραγουδήσω το «Άξιον Εστί»

«Είναι ένα στοίχημα για εμάς ο Μίκης Θεοδωράκης και το μνημειώδες έργο του να μεταλαμπαδευτούν σε νέους ανθρώπους και θεωρούμε τον Σάκη Ρουβά ως τον πλέον κατάλληλο καλλιτέχνη , ως το πρότυπο, για να καταφέρει το στόχο αυτό», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης 

«Είναι ένα στοίχημα για εμάς ο Μίκης Θεοδωράκης και το μνημειώδες έργο του να μεταλαμπαδευτούν σε νέους ανθρώπους και θεωρούμε τον Σάκη Ρουβά ως τον πλέον κατάλληλο καλλιτέχνη , ως το πρότυπο, για να καταφέρει το στόχο αυτό. Ο Σάκης με την καλλιτεχνική του διαδρομή έχει αποδείξει ότι μπορεί και μεταλλάσσεται με επιτυχία καλλιτεχνικά, χωρίς παρωπίδες».

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Χατζατουριάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού-αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μεγάλη συναυλία 90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης «Άξιον Εστί» την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης στις 2 Μαΐου στις 21.00 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, με ελεύθερη είσοδο. 

‘Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζατουριάν, «το ερχόμενο Σάββατο θα είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη μας, καθώς θα δοθεί μια πανελλαδικής εμβέλειας συναυλία με το μνημειώδες έργο «Αξιον Εστί», με τον παγκόσμιας φήμης διευθυντή ορχήστρας, Θεόδωρο Ορφανίδη, με τον πολύ αξιόλογο και χαμηλών τόνων ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο, στο ρόλο του αφηγητή, το βαρύτονο Κώστα Ραφαηλίδη και με έναν καλλιτέχνη σαν το Σάκη Ρουβά ως βασικό ερμηνευτή του έργου». 

Όπως τόνισε ο κ. Χατζατουριάν ,η συγκεκριμένη συναυλία αποτελεί αιχμή του δόρατος όσον αφορά στις εκδηλώσεις εορτασμού για την εργατική Πρωτομαγιά, τιμώντας παράλληλα και τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, για τον οποίο -όπως είπε-  πέραν του ότι όλες οι πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας τον θεωρούν δικό τους παιδί, για τη Νέα Σμύρνη είναι πραγματικά δικό της παιδί, γιατί εδώ, στην πόλη της Νέας Σμύρνης ο συνθέτης ολοκλήρωσε το «’Άξιον Εστί».  «Θέλουμε λοιπόν με αυτή τη συναυλία να μεταλαμπαδεύσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, την ιστορία στις νέες γενιές».

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, κ. Σταύρος Τζουλάκης υπογράμμισε από τη μεριά του ότι οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά αποτελούν πλέον θεσμό για τη Νέα Σμύρνη.  «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επιλέξαμε το Μίκη Θεοδωράκη για να τιμήσουμε τα 90 χρόνια από τη γέννησή του και επιλέξαμε επίσης το Σάκη Ρουβά, έναν καλλιτέχνη χαμηλών τόνων που δεν έχει ξανατραγουδήσει το συγκεκριμένο έργο, ο οποίος ό,τι έχει αναλάβει το έχει επάξια φέρει εις πέρας και γι’ αυτό ελπίζουμε σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Θέλουμε όλοι οι νέοι άνθρωποι που θα παραστούν στη συναυλία να σιγοτραγουδούν αυτό που άκουσαν φεύγοντας και γι’ αυτόν το λόγο επιβάλλεται να τραγουδήσει το έργο αυτό ο Σάκης Ρουβάς».

Ο μαέστρος κ. Θεόδωρος Ορφανίδης παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι «το «Άξιον εστί» είναι ένα έργο ενωτικό, ένα έργο οικουμενικό και ο Σάκης Ρουβάς ένας καλλιτέχνης που με το ήθος και τις ικανότητές του θα εκπαιδεύσει και θα εκπαιδευτεί από το κοινό. Η μουσική είναι μία, φέρνει τον κόσμο κοντά, και πόσω μάλλον ένα τέτοιο έργο.” Όπως είπε, “ θα αποδειχθεί περίτρανα το βράδυ της συναυλίας ότι άξιζε τον κόπο από μεριάς μας να υλοποιηθεί αυτό το έργο».

Ο ηθοποιός κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι αποτελεί τιμή γι’ αυτόν να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη  και επίσης τιμή το γεγονός ότι θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με το Σάκη Ρουβά. Ο κ. Γιαννόπουλος κάλεσε όλους «να ανοίξουμε τις αισθήσεις και τα αυτιά μας, να αφήσουμε να δοκιμάζονται καινούργιοι άνθρωποι σε μεγάλα έργα” και κλείνοντας υπενθύμισε με νόημα το στίχο του Σεφέρη “Εμπρός βοηθήστε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».


Ο Σάκης Ρουβάς παίρνοντας τελευταίος το λόγο ανέφερε ότι ήταν γι’ αυτόν τιμητική η πρόσκληση-πρόκληση που του έγινε από το δήμο Νέας Σμύρνης και πως θα δώσει το δικό του αποτύπωμα σε αυτό το τεράστιο έργο. Όπως ανέφερε:  “Αισθάνομαι ευλογημένος που είμαι εδώ σήμερα και μιλάω γι’ αυτό το σπουδαίο γεγονός. Θυμάμαι στα παιδικά και στα μαθητικά μου χρόνια, πόσες φορές τραγουδήσαμε τα τραγούδια αυτά. Δεν μπορούσα να καταλάβω το γεμάτο ρεύμα συναίσθημα που δημιουργεί το τραγούδι αυτό, είναι από τα ανεξήγητα της τέχνης. Καλούμαστε να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε τα έργα αυτά που μας έλκουν και μας κάνουν όλους μαθητές». Αναφερόμενος στη δήλωση του συνθέτη σχετικά με την επιλογή του ως βασικού ερμηνευτή του έργου, είπε πως ο Μίκης Θεοδωράκης απένειμε δικαιοσύνη, πως είναι δάσκαλος για όλους μας και πως αποτελεί φάρο του Πολιτισμού και του Ελληνισμού. 
Όπως σημείωσε “Είναι ένα δαιμόνιο μέσα μας που μας οδηγεί να δοκιμάζουμε καινούργιες κορυφές και αυτή εδώ είναι η Κορυφή.  Θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα και οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό, περισσεύει». 


Να σημειωθεί ότι ο Σάκης Ρουβάς θα τραγουδήσει το εμβληματικό αυτό έργο με τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε. Ανάμεσα σε αυτά, το" Ένα το Χελιδόνι", το "Με το λύχνο του Άστρου", το "Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ" και το "Της Αγάπης Αίματα".  Ο Θεόδωρος Ορφανίδης θα διευθύνει την Οrchestra Mobile, με τη συμμετοχή της χορωδίας της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, σε μουσική διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα.  Αφηγητής θα είναι ο ηθοποιός, Γιώργος Γιαννόπουλος και Ψάλτης ο βαρύτονος, Κώστας Ραφαηλίδης.

 Πριν τη συναυλία θα αναγνωσθεί χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη. 

ΣΧΟΛΙΑ (19)

smart

Ασχολουνται ολοι με τον Σακη που στην χειροτερη θα δωσει μια μετρια ερμηνεια στα 5 "λαικα" τραγουδια που περιλαμβανει το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Το εργο περιλαμβανει και ψαλτη , αφηγητη, χορωδια και κλασικη ορχηστρα. Να δουμε τι θα κανουν λοιπον και οι λοιποι συντελεστες , επιλογης του κου Ορφανιδη με την ορχηστρα mobile, γιατι η αποδοση του εργου και ειδικα ο κ. Ορφανισης θα κριθουν για το συνολο. Μια παρατηρηση για τον αφηγητη. Κε Γιαννοπουλε πηγατε σε μια συνεντευξη και κανατε και δηλωσεις αδιαβαστος!!! Το "ομπρος βοηθατε να σηκωσουμε τον ηλιο πανω απ την Ελλαδα" δεν το'γραψε ο Σεφερης αλλα ο Αγγελος Σικελιανος και εχει μελοποιηθει επισης απο τον Μικη Θεοδωρακη στο περιφημο εργο του "Πνευματικο Εμβατηριο" πρεμιερα του οποιου δωθηκε μετα την απελευθερωση του Μικη απο τις φυλακες Ωρωπου το 1970 στο καταμεστο London Albert Hall με την Συμφωνικη Ορχηστρα του Λονδινου υπο την διευθυνση του Μικη. Φοβαμαι οτι ακομα και αυτη η δηλωση δειχνει προχειροτητα στις επιλογες του κου Ορφανιδη.

Κώστας Δημητριάδης

Αμάν ρε Σάκη, όλο ευλογημένος αισθάνεσαι! Ευλογημένος που θα τραγουδήσεις Άξιον Εστί, ευλογημένος που είσαι κολητάρι της Βαρδινογιάννη, ευλογημένος που σε έβγαλε από την αφάνεια ο Δάκης, ευλογημένος που σε έκανε φίρμα η θεά, ο Ψηνάκης, ευλογημένος που σε είχαν για ντιγκιντάγκα, αρκεί να έλεγαν σωστά το όνομα σου, ευλογημένος που γνώρισες την Κάτια, για τα παιδιά σου, για τις Ρουβίτσες, για τις διαφημίσεις με τα πατατάκια και άλλα προϊόντα, που έπαιξες Επίδαυρο, που έκανες θέατρο, που ...έγινες θέατρο, για τα μπότοξ που σου έκαναν τη μούρη μούμια, για, για, για... Άσε μας στην ησυχία μας!

πατ

εγκρινω το σχόλιο ...και συμπληρωνω ....ωραιος για αρραβωνιαστικια του Ψηνακη ,αλλα ,,,ΕΛΕΟΣ πια

πατ

και δεν πρεπει να εκμεταλευονται που τα εχει χαμενα ο Μικης ετσι ;;

sotis

Δεν μπορώ να καταλάβω , γιατι ο " ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΣ " πριν είχε το δικαίωμα να τραγουδίσει το αξιον εστί και ΟΧΙ ο Σάκης ??!!! Τί βλακεία και υστερία βλακείας είναι αυτή ?!!! Κάθε ερμηνευτής έχει το δικαίωμα να δώσει την δική του διάσταση στην ΕΡΜΗΝΕΙΑ και το κοινό να εκφράσει την κρίση του !!! Ο ιδιος ο ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του και διακινδυνεύει , αν διακινδυνεύει την φήμη του . Εδώ ανεχόμαστε πολλούς ηθοποιούς και τραγουδιστές "τραυλίζοντες " και δεν μιλάμε !@!! Η ανοχή έχει και τα όρια της .Μήπως όμως υπάρχει φόβος , οτι το ΝΕΟ ΑΚΟΥΣΜΑ θα δώσει μια νέα διάσταση και θα τύχει ΕΥΡΥΤΑΤΗΣ αποδοχής ?!!!!!

α.

Χαχαχαχαχα!!!!! Πολύ γέλιο η τελευταια σου φραση να σαι καλα!!

το αξιον εστι

κατα την ταπεινη υποκειμενικη μου αποψη είναι ενα ιδαίτερα απαιτητικό άσμα στην ερμηνεία του γιατί ειναι αναπόσπαστο συστατικο στοιχειο της σύνθεσης του και ο εκαστοτε ερμηνευτής η ερμηνεύτρια για να καταξιωθεί ερμηνευοντας το θα πρεπει εκτος των φωνητικών προσωντων θα κάνει τον κόπο να καταδυθεί στο παρελθον και στο βαρυ πολιτικα κλιμα μεσα στο οποιο γραφτηκε το ασμα το οποιο ανταλακλα στα βασανα του λαού και τίς εθνικές ελπίδες και προσδοκιες που εκφραζε τοτε και εξακολουθεί να εκφράζει σημεραν λογω της οικονομικής κρίσης.δηλαδή δεν μπορεί να το ερμηνεύσει ένας τραγουδιστής που έχει αναδειχτεί στη σουου μπιζ απο την πετυχημένη καριέρα του στην δισκογραφία των πρώτων ερωτικών σκυρτηματων πιτσιρικαριας οσο καλος και να ναι.ειναι αλλο το ειδος.είναι και ενα έντονα πολιτικοποιημενο τραγουδι.από παλια φιλμ της ερτ βλεπουμε στις μεγάλες μαζικες συναυλιες έντονα πολιτικοποιημενους πολυ γνωστους ερμηνευτές με μουσια σαν αρχιμανδριτες και ύφος κακουργου να ερμηνεύουν το άσμα με έντονο πολιτικό πάθος και να επηρεάζουν έτσι τον κοσμο με ευσχημο τροπο μέσα απο αυτήν την μορφη στρατευμένης τεχνης στην κομουνιστική ιδεολογια του καταξιωμενου συνθετη και των ίδιων των ερμηνευτών και αυτό ακριβώς το άσμα χρησιμοποιουσε και χρησιμοποιει το ΚΚΕ στις εκδηλωσεις του.εκτωτε οι ερμηνευτές εκείνοι άλλαξαν ιδεολογία αφού κατέρρευσε ο κομουνισμος και οι ίδιοι απο τα αμυθητα κέρδη των συναυλιων κλπ δίσκων και σι ντι απέκτησαν ραντζα στις ΗΠΑ ,χρυσαφικά ακίνητα βηλες κι αυτοκίνητα και διαχώρισαν τη θέση τους ενω οι συναυλιες αραίωσαν και άνοιξαν τα μεγάλα κλειστά κλαμπ στην παραλιακη και αλλου με αλλά νεώτερα και πιο μοντέρνα είδη ασμάτων επηρεασμένων απο τα διεθνή ρευματα ποπ και ροκ.έτσι ασματα οπως το άξιον εστί θεωρείται μεν διαχρονικό αλλά κάπως παρωχημένο και για ειδικό κοινο και ειδικές περιπτώσεις όπως συναυλιες με συμφωνικες ορχήστρες και μεγαλες χωροδιες σε επετειους κλπ εκδηλωσεις.δεν είναι για κλαμπ .ο καταξιωμενος συνθέτης εχει κανει το τελευταία διάστημα έντονη προσπάθεια εκτός από τις αντιευρωπαηκες δηλώσεις του να βάλει τα άσματα του σε κλαμπ και παραλιακά μαγαζιά δίνοντας έτσι μια κακομοιρικη κσι τριτοκισμικη εικονα στην νυχτερινή διασκέδαση με αυτου του ειδους την αντιμνημονιακη χροιά διαμαρτυρίας ,φυσικα αυτό απέτυχε παταγωδως και καταστραφηκε η καριερα νέων τραγουδιστών πολύ ερμηνευσαν τραγούδια του κ. Θεοδωράκη στα νυχτερινά παραλιακά μαγαζιά.Προσεχε Σακη μην εκτεθείς να μην σε χρησιμοποιουν και το κοινο σου δεν θα δεχτεί ευσχημο κομουνισμο.

υπερβολες

Πολύ ασχολήθηκε ο κόσμος με αυτό το αίσχος που θέλει να γίνει και ποιοτικός καλλιτέχνης

MK2

Ποσο, μα ΠΟΣΟ εμπαθης και 'στεγνος' ανθρωπος(?) εισαι! Κλασσικος τυπος 'γκρινιαρη' που εχει γνωμη επι παντος επιστητου και απο τον καναπε του πεταει τη λασπη! Ο ιδιος ο Μικης - που στο κατω κατω θα ειχ καθε δικαιομα να πει οτιδηποτε, εδωσε το 'πρασινο φως' Ο δε Σακης Ρουβας, εχει ηδη βαλει τα 'ενσημα' του στον χωο της μουσικης, και πολυ, μα ΠΟΛΥ επιτυχως! Και εκεινο που τον κανει ακομη πιο 'ξεχωριστο' ειναι αυτο ακριβως για το οποιο τον 'κραζεις'! Δηλαδη εχει τα 'μεζεα' να βγει και να ρισκαρει αυτο που πολλοι, παρα πολλοι αλλοι 'καλλητεχνες' θα απεφευγαν οπως ο διαολος το λιβανι! Να ρισκαρει να ΕΚΤΕΘΕΙ! Για αυτο και μονο, τον παραδεχομαι! Σε λιγες ημερες, ΑΦΟΥ θα τον εχουμε ακουσει, θα δικαιουμαστε ολοι να τον κρινουμε. Νομιζω!!!!

smart

θεωρω το εργο αριστουργημα εμπνευσης, μουσικης ποιησης. Πιστευω οτι τα εργα πρεπει να επανεκτελουνται. Διαφωνω ομως με την επιλογη του κου Ορφανιδη και του Δημου γιατι ο κ. Ρουβας που νομιζω ηταν απο τους πιο καλους στο χωρο που υπηρετουσε, εκφραζει κατι διαφορετικο, τον κοσμο του σταρ συστεμ και της γκλαμουριας. Δεν ταιριαζει η εικονα με το "για να γυρισει ο ηλιος θελει δουλεια πολυ, θελει νεκροι χιλιαδες ναναι στους τροχους , θελει κι οι ζωντανοι να δινουν το αιμα τους" Το επιχειρημα να φερει νεους στη πλατεια ειναι επισης σαθρο, αν μαζευτει δηλαδη η πιτσιρικαρια στις γυρω καφετεριες με φρεντο στο χερι θα μαθει σε 2 ωρες τον Θεοδωρακη και τον Ελυτη? ΟΛο το συστημα σπρωχνει με καθε τροπο τον κ. Ρουβα για να του αλλαξει προφιλ γιατι πια στα 43 οι κοιλιακοι θ' αρχισουν να μην μετρανε πια, ολα τα καναλια επαιζαν χτες την συνεντευξη. Ποτε ξαναγινε αυτο οταν εχουν παρουσιαστει εργα του Θεοδωρακη ταυτοχρονα με συμφωνιες του Σοστακοβιτς ή το εκπληκτικο Ρεκβιεμ που παρουσιαστηκε περισυ? Θα γινει η ιδια καλυψη για την παρουσιαση της 1ης συμφωνιας του και του Αξιον Εστι στο φεστιβαλ Αθηνων στις 14 Ιουλιου με την ΚΟΑ? ή θα πρεπει και εκει να τραγουδησει ο Ρουβας για να ασχοληθουν τα ΜΜΕ? Πρεπει παντως να παραδεχτουμε οτι ο κ. Ρουβας εχει σπουδαιο μανατζερ. Παντως και οι πολυπληθεις φιλοι του Μικη, μεταξυ των οποιων και εγω δεν θα πρεπει να ανησυχουν , το εργο δεν θα παθει τιποτα ουτε θα μειωθει η διαχρονικη αξια του απο μια "διεκπεραιωτικη" ερμηνεια οπως πιστευω οτι θα ειναι υπο την διευθυνση του κου Ορφανιδη.

Ρουβας ενα ωραίο αγόρι ως νέος

Σήμερα ώριμος πια ειναι επίσης αρκετά συμπαθητικός . Τίποτα περισσότερο . Οι φωνητικές του ικανότητες και οι υποκριτικές του ηταν καλές γι'αυτο που έκανε . Το σύστημα που τον αγαπα και τον προβάλει ,θέλει και να τον επιβάλει ως ποιοτικό και ταλαντούχο . Τι να κάνουμε ,δεν ειναι γι'αυτα . Ειναι ενα κατασκεύασμα .

Να το πεις Ρουβάκο!

Ό, τι θες να πεις!Μην τους ακούς!

Αχιλλέας

Ο Ρουβάς ήταν ένας όμορφος - sexy νέος τραγουδιστής, με κοινό γύρω από την εφηβεία. Αυτό τον ρόλο τον υπηρετούσε με επιτυχία, παρότι γενικά είναι ατάλαντος. Πλέον δεν είναι το όμορφο νέο αγόρι που θα κουνάει τους γοφούς του και θα εκστασιάζει τις πιτσιρίκες. Από κει και πέρα, το να θέλουν κάποιοι κύκλοι να μας τον επιβάλλουν ως ποιοτικό ηθοποιό ή έντεχνο τραγουδιστή δεν το καταλαβαίνω... Άντε και γλύπτης και εικαστικός...

Εμεις να δεις πόσο ευλογημένοι είμαστε

Ευτυχώς θα απομυθοποιηθει η μουσική Θεοδωράκη ,που θεωρείτε σοβαρή μουσική . Εγω προσωπικά δεν συμπαθώ καθόλου ουτε το δημιουργό ,ουτε τη μουσική του .

ΑΝΖ

ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ....ΤΡΑΒΑ ΣΕ ΚΑΝΑ ΣΚΥΛΑΔΙΚΟ.....ΜΠΕΕΕΕ

smart

Θα απομυθοποιηθει το εργο? Ανοιξε το ιντερνετ και δες ποσες φορες το χρονο παιζεται και απο ποιες ορχηστρες σε ολο τον κοσμο, οπως και η κλασικη μουσικη του θεοδωρακη. Αμα κανεις δεν ξερει καλυτερα να μην μιλαει, να κραταει την ασχετοσυνη του για τον εαυτο του.

.

Από αυτή την άποψη έχεις δίκιο. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης