Σάκης Ρουβάς: Αισθάνομαι ευλογημένος που θα τραγουδήσω το «Άξιον Εστί»

Σάκης Ρουβάς: Αισθάνομαι ευλογημένος που θα τραγουδήσω το «Άξιον Εστί»

«Είναι ένα στοίχημα για εμάς ο Μίκης Θεοδωράκης και το μνημειώδες έργο του να μεταλαμπαδευτούν σε νέους ανθρώπους και θεωρούμε τον Σάκη Ρουβά ως τον πλέον κατάλληλο καλλιτέχνη , ως το πρότυπο, για να καταφέρει το στόχο αυτό», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης 

Σάκης Ρουβάς: Αισθάνομαι ευλογημένος που θα τραγουδήσω το «Άξιον Εστί»
«Είναι ένα στοίχημα για εμάς ο Μίκης Θεοδωράκης και το μνημειώδες έργο του να μεταλαμπαδευτούν σε νέους ανθρώπους και θεωρούμε τον Σάκη Ρουβά ως τον πλέον κατάλληλο καλλιτέχνη , ως το πρότυπο, για να καταφέρει το στόχο αυτό. Ο Σάκης με την καλλιτεχνική του διαδρομή έχει αποδείξει ότι μπορεί και μεταλλάσσεται με επιτυχία καλλιτεχνικά, χωρίς παρωπίδες».

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Βαγγέλης Χατζατουριάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού-αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μεγάλη συναυλία 90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης «Άξιον Εστί» την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης στις 2 Μαΐου στις 21.00 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, με ελεύθερη είσοδο. 

‘Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζατουριάν, «το ερχόμενο Σάββατο θα είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη μας, καθώς θα δοθεί μια πανελλαδικής εμβέλειας συναυλία με το μνημειώδες έργο «Αξιον Εστί», με τον παγκόσμιας φήμης διευθυντή ορχήστρας, Θεόδωρο Ορφανίδη, με τον πολύ αξιόλογο και χαμηλών τόνων ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο, στο ρόλο του αφηγητή, το βαρύτονο Κώστα Ραφαηλίδη και με έναν καλλιτέχνη σαν το Σάκη Ρουβά ως βασικό ερμηνευτή του έργου». 

Κλείσιμο
Όπως τόνισε ο κ. Χατζατουριάν ,η συγκεκριμένη συναυλία αποτελεί αιχμή του δόρατος όσον αφορά στις εκδηλώσεις εορτασμού για την εργατική Πρωτομαγιά, τιμώντας παράλληλα και τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, για τον οποίο -όπως είπε-  πέραν του ότι όλες οι πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας τον θεωρούν δικό τους παιδί, για τη Νέα Σμύρνη είναι πραγματικά δικό της παιδί, γιατί εδώ, στην πόλη της Νέας Σμύρνης ο συνθέτης ολοκλήρωσε το «’Άξιον Εστί».  «Θέλουμε λοιπόν με αυτή τη συναυλία να μεταλαμπαδεύσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, την ιστορία στις νέες γενιές».

Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, κ. Σταύρος Τζουλάκης υπογράμμισε από τη μεριά του ότι οι εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά αποτελούν πλέον θεσμό για τη Νέα Σμύρνη.  «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επιλέξαμε το Μίκη Θεοδωράκη για να τιμήσουμε τα 90 χρόνια από τη γέννησή του και επιλέξαμε επίσης το Σάκη Ρουβά, έναν καλλιτέχνη χαμηλών τόνων που δεν έχει ξανατραγουδήσει το συγκεκριμένο έργο, ο οποίος ό,τι έχει αναλάβει το έχει επάξια φέρει εις πέρας και γι’ αυτό ελπίζουμε σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Θέλουμε όλοι οι νέοι άνθρωποι που θα παραστούν στη συναυλία να σιγοτραγουδούν αυτό που άκουσαν φεύγοντας και γι’ αυτόν το λόγο επιβάλλεται να τραγουδήσει το έργο αυτό ο Σάκης Ρουβάς».

Ο μαέστρος κ. Θεόδωρος Ορφανίδης παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι «το «Άξιον εστί» είναι ένα έργο ενωτικό, ένα έργο οικουμενικό και ο Σάκης Ρουβάς ένας καλλιτέχνης που με το ήθος και τις ικανότητές του θα εκπαιδεύσει και θα εκπαιδευτεί από το κοινό. Η μουσική είναι μία, φέρνει τον κόσμο κοντά, και πόσω μάλλον ένα τέτοιο έργο.” Όπως είπε, “ θα αποδειχθεί περίτρανα το βράδυ της συναυλίας ότι άξιζε τον κόπο από μεριάς μας να υλοποιηθεί αυτό το έργο».

Ο ηθοποιός κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι αποτελεί τιμή γι’ αυτόν να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη  και επίσης τιμή το γεγονός ότι θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με το Σάκη Ρουβά. Ο κ. Γιαννόπουλος κάλεσε όλους «να ανοίξουμε τις αισθήσεις και τα αυτιά μας, να αφήσουμε να δοκιμάζονται καινούργιοι άνθρωποι σε μεγάλα έργα” και κλείνοντας υπενθύμισε με νόημα το στίχο του Σεφέρη “Εμπρός βοηθήστε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».


Ο Σάκης Ρουβάς παίρνοντας τελευταίος το λόγο ανέφερε ότι ήταν γι’ αυτόν τιμητική η πρόσκληση-πρόκληση που του έγινε από το δήμο Νέας Σμύρνης και πως θα δώσει το δικό του αποτύπωμα σε αυτό το τεράστιο έργο. Όπως ανέφερε:  “Αισθάνομαι ευλογημένος που είμαι εδώ σήμερα και μιλάω γι’ αυτό το σπουδαίο γεγονός. Θυμάμαι στα παιδικά και στα μαθητικά μου χρόνια, πόσες φορές τραγουδήσαμε τα τραγούδια αυτά. Δεν μπορούσα να καταλάβω το γεμάτο ρεύμα συναίσθημα που δημιουργεί το τραγούδι αυτό, είναι από τα ανεξήγητα της τέχνης. Καλούμαστε να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε τα έργα αυτά που μας έλκουν και μας κάνουν όλους μαθητές». Αναφερόμενος στη δήλωση του συνθέτη σχετικά με την επιλογή του ως βασικού ερμηνευτή του έργου, είπε πως ο Μίκης Θεοδωράκης απένειμε δικαιοσύνη, πως είναι δάσκαλος για όλους μας και πως αποτελεί φάρο του Πολιτισμού και του Ελληνισμού. 
Όπως σημείωσε “Είναι ένα δαιμόνιο μέσα μας που μας οδηγεί να δοκιμάζουμε καινούργιες κορυφές και αυτή εδώ είναι η Κορυφή.  Θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα και οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό, περισσεύει». 


Να σημειωθεί ότι ο Σάκης Ρουβάς θα τραγουδήσει το εμβληματικό αυτό έργο με τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε. Ανάμεσα σε αυτά, το" Ένα το Χελιδόνι", το "Με το λύχνο του Άστρου", το "Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ" και το "Της Αγάπης Αίματα".  Ο Θεόδωρος Ορφανίδης θα διευθύνει την Οrchestra Mobile, με τη συμμετοχή της χορωδίας της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, σε μουσική διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα.  Αφηγητής θα είναι ο ηθοποιός, Γιώργος Γιαννόπουλος και Ψάλτης ο βαρύτονος, Κώστας Ραφαηλίδης.

 Πριν τη συναυλία θα αναγνωσθεί χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης