LIVE

Κορωνοϊός

«Φουά γκρα, χαβιάρι, καραβίδες: Δεν τα φάγαμε μαζί»

«Φουά γκρα, χαβιάρι, καραβίδες: Δεν τα φάγαμε μαζί»

Ο διάσημος σεφ Ηλίας Μαμαλάκης σχολιάζει το μενού που απόλαυσε ο Θόδωρος Πάγκαλος την Πρωτοχρονιά στο «King George» και επισημαίνει: «Δεν πήγαινε καλύτερα για παϊδάκια...»

Σαλάχι που κολυμπάει στα νερά του Βοσπόρου, μανιτάρι που κοστίζει (το κιλό) έως και 1.000 ευρώ, φιλέτο από άπαχο ζώο και σοκολάτα με φύλλα χρυσού είναι μερικά από τα gourmet πιάτα που απόλαυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το βράδυ της Παραμονής στο «King George», σε ένα γεύμα με κόστος 380 ευρώ το κεφάλι!

Το «ΘΕΜΑ» ζήτησε τη βοήθεια του βραβευμένου σεφ κ. Ηλία Μαμαλάκη για να… αποκωδικοποιήσει το μενούδώρο της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη προς τον κ. Θόδωρο Πάγκαλο και την οικογένειά του.

«Αυτό το μενού αντιπροσωπεύει την εποχή του Χρηματιστηρίου, όταν κάλπαζε ο νεοπλουτισμός και κάποιοι τα έτρωγαν για να ξοδέψουν χρήμα, χωρίς όμως να τους αρέσουν πραγματικά», σχολιάζει ο γνωστός σεφ.

Για να προσθέσει: «Επειδή ο κ. Πάγκαλος είναι Αρβανίτης, νομίζω ότι έφαγε τα πιάτα που συνόδευαν το μενού επειδή κάποτε σπούδασε στο Παρίσι. Αποκλείεται να του άρεσαν περισσότερο από ένα φρέσκο ψαράκι ή από μερικά λαχταριστά παϊδάκια».

Η ανάλυση του μενού πιάτο – πιάτο!

«Ποταμίσιες καραβίδες με χαβιάρι και τερίνα φουά γκρα με κρασί "Porto"»:
«Οι καραβίδες αυτές είναι γλυκού νερού και τις βρίσκουμε συνήθως στην Ηπειρο. Η τερίνα είναι ένα σκεύασμα το οποίο μοιάζει με αλοιφή και το οποίο παίρνεις από το συκώτι ή τη χήνα ή την πάπια ή όπου αλλού είναι, το μαγειρεύεις, το αλέθεις και γίνεται ένα συμπαγές πράγμα, το πήζουν μέσα σε μια φόρμα και έχει το σχήμα του κέικ, το οποίο κόβεται φετούλες».

«Κρέμα παρμαντιέ με ψητές γαρίδες και βασιλικά χτένια»:
«Τα χτένια είναι λίγο μεγάλα και γι’ αυτό τα λέει βασιλικά. Η κρέμα παρμαντιέ είναι άσπρη σάλτσα η οποία γίνεται με κρασί και κρόκους αβγών. Αυτός ο συνδυασμός με τις ψητές γαρίδες είναι τέλειος».

«Αστακός roasted με μανιτάρια ζιρόλ και τομάτα, φύλλα ρόκας με vinaigrette από το κοράλι του»:
«Το ζιρόλ είναι είδος μανιταριού που φυτρώνει στα δάση, κυρίως στα γαλλικά. Στα ελληνικά δάση είναι πολύ λίγα. Λέγοντας "από το κοράλλι" εννοεί από τα αβγά του, αλλά επειδή έχουν κοραλλένιο χρώμα λέμε από το κοράλλι του. Τα αλέθουν με λαδολέμονο και έχει κοραλλί χρώμα, γι' αυτό το λένε έτσι».

«Καλκάνι μπραιζέ με ριζότο Μιλανέζ  και μαύρη τρούφα»:
«Το καλκάνι είναι ένα ψάρι σαν το σαλάχι που κολυμπάει στα νερά του Βοσπόρου και της Μαύρης Θάλασσας και αναπτύσσεται ορισμένες εποχές του έτους. Τις υπόλοιπες είναι κατεψυγμένο. Μπρεζέ σημαίνει ότι είναι πολύ ελαφρά ψημένο, στον ατμό. Η μαύρη τρούφα είναι το περίφημο μανιτάρι που στοιχίζει πανάκριβα. Μπορεί να ξεκινάει από 1.000 ευρώ το κιλό τα γαλλικά και τα ιταλικά, και να φτάνει μέχρι τις 6.000 ευρώ. Η πρώτη παραγωγή που έγινε στην Ελλάδα πωλείται γύρω στα 250 ευρώ το κιλό. Είναι πιο φτηνό εδώ».

«Τουρνεντό από φιλέτο μόσχου "Black Angus" με φουά γκρα και πράσινα σπαράγγια»:
«Το τουρνεντό είναι ένα φιλέτο από μια ράτσα ζώου που λέγεται "Black Angus" και ψήνεται ολόκληρο και το κόβουν μετά. Είναι άπαχα ζώα, δεν έχουν καθόλου λίπος. Το φουά γκρά είναι το συκώτι της πάπιας».

«Χρυσό δάκρυ σοκολάτας Manjari με κομπότ βατόμουρο και διάφανα ζελέ lemongrass»:
«Το Manjari είναι ένα είδος σοκολάτας που βγαίνει στη Μαδαγασκάρη. Τίποτε το ιδιαίτερο κατά τη γνώμη μου, μόνο εντυπωσιακό όνομα έχει. Το "χρυσό δάκρυ" σημαίνει ότι η σοκολάτα έχει φύλλο χρυσού επάνω. Lemongrass είναι το λεμονόχορτο. Βγάζει μια γεύση από λεμόνι και το κάνουν ζελεδάκι. Το "κομπότ" είναι η γνωστή κομπόστα».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΑΝΩΝΥΜΟΣ

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ..... ΑΝΤΕ 400 ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΜΑΚΗΣ Ρ.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ ΝΑ ΦΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΕΕΕΕΙΙΙΙΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΚΑΣΕΙ ,ΝΑΙ ΓΛΥΤΩΣΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΟΥΤΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ,ΠΡΟΣΒΑΛΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΑ 3 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ 2009

martha

 οκ... μία φορά το χρόνο να τα φάει όλα αυτά, τις άλλες 364 τι τρώει και πιανού τρωέι?

θανος

Ολα καλά, απλά ο κος Μαμαλάκης δεν είναι και δε δηλώνει και ο ιδιος σεφ. Προσέξτε τα αυτά, δείχνουν προχειρότητα.

χχχ

 Ο ξιπασμένος χοντρός πολιτικός μιας πτωχευμένης χώρας θα επέλεγε πάντα ένα τέτοιο Βασιλικό και φλύαρο γεύμα για να το φτύσει στα μούτρα των κοπριτών και των ζώων που τον διατηρούν στην εξουσία!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης