Κορωνοϊός - Λάρισα: 20 από τα 29 δείγματα θετικά στον οικισμό Ρομά

larissa-quarantine-0

Σε καραντίνα ο οικισμός Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα - Ολοκληρώθηκε η ιχνηλάτηση των επαφών του 32χρονου που αποτέλεσε το πρώτο εξακριβωμένο κρούσμα - Πάνω από 3.000 Ρομά διαβιούν στον συγκεκριμένο οικισμό - «Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές και την Πολιτική Προστασία μετά τη διαπίστωση τουλάχιστον 20 κρουσμάτων κορωνοϊού σε οικισμό Ρομά στην πόλη της Λάρισας. Χθες, στον συγκεκριμένο οικισμό είχε επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα. Στον συγκεκριμενο οικισμό διαβιούν περίπου 3.000 άνθρωποι και η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί φόβους επιδημικής έξαρσης.

Αργά το βράδυ της Πέμπτη ολοκληρώθηκαν τα τεστ και βγήκαν όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των δειγμάτων για κορωνοϊό τα οποία είχε συλλέξει το μεσημέρι της Πέμπτης κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στην συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και με ενημέρωση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη από τα 29 δείγματα που ελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης τα 20 είναι θετικά στην συγκεκριμένη συνοικία, ενώ τα 9 αρνητικά. Τα δείγματα είναι αποτέλεσμα ιχνηλάτησης και αφορούν τις στενές επαφές ενός 32χρονου Ρομά που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σε καραντίνα τέθηκε μεγάλο τμήμα του οικισμού Ρομά


Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε ότι επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια» τονίζοντας «ότι τα δείγματα που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή, η οποία κινούνταν το κρούσμα που χθες προέκυψε στην πόλη από τον συμπολίτη Ρομά, είναι αυξημένα».

Όπως είπε ο δήμαρχος Λαρισαίων «αυτό οδήγησε όλους και κυρίως την Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε καραντίνα ενός σημαντικού κομματιού της Νέας Σμύρνης» Επίσης αναφερόμενος στην πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η καραντίνα, ο κ. Καλογιάννης είπε ότι «μπορεί και να πλησιάζει τους 5.000 συμπολίτες μας»

«Θέλω να πω πως πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας Ρομά ότι οι φωνές μου ήταν για να αποφύγουμε αυτό. Δεν στάθηκε δυνατό όμως καθώς τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνταν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το φαινόμενο» είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται στα σημεία της εισόδου της συγκεκριμένης συνοικίας ώστε να τηρηθεί η διαδικασία της καραντίνας.

Το πρωί αναμένεται κλιμάκιο με γιατρούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων να προχωρήσουνε σε επιπλέον ελέγχους δειγμάτων στην συνοικία για να εντοπιστεί ακόμη καλύτερα το μέγεθος της διασποράς του ιου.

32χρονος ο πρώτος που επιβεβαιώθηκε

Ο πρώτος που επιβεβαιώθηκε ήταν ένας 32χρονος άνδρας και στη συνέχεια ιχνηλατήθηκαν και ελήφθησαν δείγματα από 29 στενές του επαφές.

Ο οικισμός μπήκε σε καραντίνα, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη έχει ως εξής: 

Λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου και πολλαπλασιαστή που προέκυψε από τα αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μετά την ιχνηλάτιση του χθεσινού θετικού κρούσματος στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και το Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη αποφασίζεται:

Σφραγισμένη η Ν Σμύρνη


Η κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.

Η εν λόγω κήρυξη ισχύει από σήμερα 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Χθες, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος κορωνοϊού στον οικισμό Ρομά της πόλης της Λάρισας, ο Δήμος Λαρισαίων είχε κάνει γνωστά τα εξής:

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης επικοινώνησε άμεσα με τον ΕΟΔΥ καθώς και με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, τους οποίους ενημέρωσε για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λαρισαίων το προηγούμενο διάστημα και πριν την επιβεβαίωση του κρούσματος υλοποίησε εκτεταμένο πρόγραμμα καθαριότητας και απολυμάνσεων στον οικισμό των Ρομά και ταυτόχρονα έγιναν και γίνονται συνεχείς συστάσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Τι έκανε η Ελλάδα και τι δεν έκανε η Βρετανία στη μάχη με τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς του ιού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (261)

κουκουρουκου

Οι γύφτοι πάντως πρέπει να έχουν καταλάβει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην εθνότητα τους εδώ και αρκετές εβδομάδες και επίσης έχουν καταλάβει ότι η επικινδυνότητα του είναι μικρή. Αν είχαν όντως τρομάξει θα είχε κατασκηνώσει όλη η φυλή τους στα νοσοκομεία, αυτοί πάνε στα νοσοκομεία για ψίλου πήδημα. Μου φαίνεται οι γύφτοι αποδείχθηκαν πιο ξύπνιοι από τους επιστήμονες της συμφοράς.

Duke

Να πάτε εσείς οί έγκριτοι δημοσιογράφοι νά κάνετε μία έρευνα,ρεπορτάζ, Σάββατο ξημερώματα η Κυριακή επίσης,στήν Αγ.Αννης καί Ορφέως η στήν Αγ.Αννης καί Πολυκάρπου η στη Δημαράκη χαμηλά.Εκεί θά δείτε παραβατικότητα.Εάν δέ θέλετε να λερώσετε τά ολοκαίνουργια sneaker σας,πηγαίνετε downtown.Αστιγγος,Ανδριανού αλλά και πλατεία Αβησσυνίας.Να δείτε καί νά διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ποιοί έχουν τα καλύτερα πραγματα καί πώς διακινείται το μαύρο χρήμα.Τά πολύ καλά πράγματα δε τά βλέπει τό φώς του ήλιου.Εχουν πάει μιλητά σε συλλέκτες.Μή με ρωτάτε πού βρίσκονται!!Ο νοών νοήτω,και ο έχων ώτα ακούειν,ακουέτω.Δέ τούς ακουμπάει κανείς.Καί έτσι καί τολμήσεις καί σηκώσεις τό τόνο τής φωνής σου στό παζάρι επάνω,μαζεύονται 10 αδερφοξαδέρφια από κοντά και σέ μαντρώνουν.Η Ο.Π.Κ.Ε από κοντά νά παρακολουθεί τήν ευταξία του αλισβερισίου.Κατά καιρούς καί τά φορτηγάκια του Δήμου νά τούς κατάσχουν?? τά τσόλια.Καί μετά η πραμάτεια νά ανακυκλώνεται καί να δίνεται σέ άλλους Τουρκόγυφτους.Ολοι στό κόλπο.Ανάλογα ποιός θά δώσει τα πιό πολλά.Αλήθεια,,έχει αναρωτηθεί κανένας τόσα,ρούχα καί παπούτσια μτχ ,βέβαια,πού βρίσκονται εκεί κάτω?Καί πάρα πολλά από αυτά σιδερωμένα καί σε εξαιρετική κατάσταση?

Χρίστος

Καθότι οι άνθρωποι είναι προχωρημένοι εφαρμόζουν την ανοσία της αγέλης κυριολεκτικά ...

ilay Κοκός

Εκεί άκριβώς δίπλα στην Πτέρυγα μάχης οι αεροπόροι λένε, ότι οι Αθίγγανοι μένουν σε σκηνές μέσα στα διαμερίσματά τους. Αληθεύει αυτό;

Τα αντέφρια μας

Κάτω τα χέρια από τους γκύφτους.

Πεσατε απο τα συννεφα;

Αφηνατε Αφγανους, γυφτους, και Πακιστανους να σουλατσαρουν ελευθερα σε Αθηνα και επαρχια και να κανουν ουρες στις τραπεζες να σηκωσουν τα 50ευρα τους και τα επιδοματα την ωρα που σπασατε τα ρεκορ με κλησεις σε Ελληνες πολιτες... Τολμηστε λοιπον να σηκωσετε απο τα κρεββατια των ΜΕΘ τιποτα ηλικιωμενους Ελληνες φορολογουμενους που τους περνατε τα λεφτα για να τα δινετε σε αυτες τις μειονοτητες, για να εισαγετε ανηλικους αρρωστους λαθρο-προσφυγες ! Το τελος σας θα ερθει !!

Δ.

Πραγματικά, όλο και κάποιος θα θολώσει αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Κώστας

Αυτά τ ακούω χρόνια και δε γίνεται και τίποτα.

Μακησ Παιτερυσ Χρυςοσ

Δε πιστεβο ποσ θα ιπαρχη προβλυμα , λογο επηδησ εμισ η Ρομα ημαστε πυθαρχιμενοσ λαοσ κε ακουμεε τισ αρχεσ.

ΤΕΣΤ - ΤΕΣΤ - ΤΕΣΤ

Μήπως το θέμα μας δεν θα θα έπρεπε να είναι οι Ρομά, αλλά απλά και μόνο το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έγιναν πολλαπλά τεστ; Αν γίνουν μαζικά τεστ επιτέλους στο σύνολο του πληθυσμού τι αποτελέσματα θα έχουμε άραγε;

Στέφανος

Ψήφοι είναι αυτοί κ. Απόστολε Καλογιάννη ! Δέν πά νά κλέβουν ότι βρούν μπροστά τους ! Τό θέμα είναι πώς θά κρατήσης τήν καρέκλα ακόμη μία περίοδο !

τα χαμε ολα

εχουμε και τους γυφτους τωρα...

Δ.

Και τους Αφγανούς - Σομαλούς - Πακιστανούς "πρόσφυγες".

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία