Κορωνοϊός: Πιέσεις στον ΠΟΥ να βοηθήσει να κλείσουν αγορές όπου πωλούνται ζωντανά ζώα για το κρέας τους

Κορωνοϊός: Πιέσεις στον ΠΟΥ να βοηθήσει να κλείσουν αγορές όπου πωλούνται ζωντανά ζώα για το κρέας τους

Κίνδυνος θάνατος τα λεγόμενα «wet markets», όπου νυχτερίδες, σκυλιά και άλλα είδη σφαγιάζονται και πωλούνται - Ο Independent δημοσιεύει ανοιχτή επιστολή στον ΠΟΥ: Κλείστε τις αγορές που πουλούν φίδια και ζωντανά ζώα

nixterides_main
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχεται έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα για να επιβάλλει το κλείσιμο των αγορών όπου πωλούνται ζωντανά ζώα, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, πάνω από 200 ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος ανά τον κόσμο έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή, καλώντας τον ΠΟΥ να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εμποδίσει την εμφάνιση νέων ασθενειών από το εμπόριο άγριας ζωής, καθώς αυτές οι ασθένειες μπορεί να εξελιχθούν μελλοντικά σε πανδημίες.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα μέχρι τώρα στοιχεία για τον κορωνοϊό που προκαλεί την Covid-19 δείχνουν ότι προήλθε από ζώα - πιθανότατα νυχτερίδες - στα λεγόμενα «wet markets», δηλαδή σε αγορές όπου πωλούνται κρέατα, ψαρικά και άλλου είδους τρόφιμα. Σε κάποιες από τις εν λόγω αγορές διατίθενται προς πώληση ζώα, όπως σκυλιά, λαγοί και χελώνες, είτε νεκρά είτε ζωντανά, και σφαγιάζονται επί τόπου εφόσον το ζητήσει ο πελάτης.

Παλαιότερες επιδημίες, όπως εκείνη του SARS που σκότωσε περίπου 800 ανθρώπους το 2002-3 και του Έμπολα, που έχει θερίσει τουλάχιστον 11.300 ζωές, έχουν επίσης συνδεθεί με ιούς που προέκυψαν από τη θήρευση ή την κατανάλωση άγριων ζώων, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Από τότε που εμφανίστηκαν ενδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από τις υπαίθριες αγορές της Ουχάν, ειδικοί παγκοσμίως ζητούν να κλείσουν ανάλογες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, καθώς ελλοχεύει σε αυτές ο κίνδυνος εμφάνισης νέων ασθενειών.

Στη νέα αυτή επιστολή, ο ΠΟΥ καλείται να προτείνει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να απαγορεύσουν μόνιμα τις αγορές όπου πωλούνται ζωντανά άγρια ζώα και να σταματήσουν ή να μειώσουν το εμπόριο του κρέατος αυτών των ειδών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Οι ειδικοί ζητούν επίσης εμφατικά να εξαιρεθεί «κατηγορηματικά» η χρήση άγριων ζώων (συμπεριλαμβανομένων των εκτραφέντων σε αιχμαλωσία) από τους ορισμούς και τους κανόνες του οργανισμού για τα παραδοσιακά φάρμακα.

Οι ειδικοί ζητούν επιπλέον από τον ΠΟΥ να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και διεθνείς φορείς όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τους κινδύνους που ενέχει το εμπόριο άγριων ζώων για την ανθρώπινη υγεία και τις κοινωνίες μας. Επίσης ο Οργανισμός καλείται να ενθαρρύνει και να στηρίξει πρωτοβουλίες για τη διάθεση εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνης στους ανθρώπους, η επιβίωση των οποίων βασίζεται στην κατανάλωση άγριων ζώων.

Η πρωτοβουλία, τον συντονισμό της οποίας ανελαβε η οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής Born Free, έχει τη στήριξη οργανισμών όπως το Bat Conservation Trust, το International Fund for Animal Welfare και του Zoological Society of London.

Ο Mark Jones, επικεφαλής πολιτικής στην οργάνωση Born Free, εξηγεί ότι το εμπόριο άγριων ζώων, εκτός από τους κινδύνους που κρύβει για τα ίδια τα ζώα αλλά και για τον άνθρωπο, έχει συμβάλει δραματικά στη μείωση των πληθυσμών πολλών ειδών ανά τον κόσμο. «Πρέπει να επαναφέρουμε τη θεμελιώδη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, να επανεξετάσουμε τη θέση μας σε αυτόν και να αρχίσουμε να φερόμαστε στον πλανήτη μας και σε όλους τους κατοίκους του με πολύ περισσότερο σεβασμό, για το δικό του και το δικό μας καλό», υπογραμμίζει.


Ειδήσεις σήμερα:

Άγριες κόντρες, χρέος και... μνημόνια οδήγησαν στο αδιέξοδο του Eurogroup μετά από 16 ώρες

Δύο νέες μελέτες ρίχνουν περισσότερο φως στο πώς δρα ο κορωνοϊός μέσα στο σώμα μας

Καθηγητής γενετικής ΑΠΘ: Το DNA μας παίζει ρόλο στο αν θα προσβληθούμε από τον κορωνοϊό
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα