Κορωνοϊός: Στις ΜΕΘ με τους ήρωες της πρώτης γραμμής

Κορωνοϊός: Στις ΜΕΘ με τους ήρωες της πρώτης γραμμής

Συγκλονιστικές μαρτυρίες μέσα από τις ΜΕΘ - Με τις ειδικές στολές προστασίας επιπέδου 3, γάντια και προστατευτικές μάσκες, περιποιούνται τους ασθενείς - Κάποιοι από αυτούς ζουν χωριστά από συζύγους και παιδιά για να μην τους εκθέσουν σε κίνδυνο

Κορωνοϊός: Στις ΜΕΘ με τους ήρωες της πρώτης γραμμής
Φωτογραφικά ντοκουμέντα μέσα από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων της χώρας στις οποίες νοσηλεύονται πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 φέρνει στο φως το «ΘΕΜΑ». Παράλληλα μιλούν τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του κορωνοϊού για τον φόβο, την αγωνία αλλά και το πείσμα που τους διακατέχει κάθε φορά που καλούνται να φορέσουν την ειδική στολή προστασίας...

Τις νοσηλεύτριες που αποχωρίστηκαν τις οικογένειές τους και μένουν σε ξεχωριστά διαμερίσματα, τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν μάθει να λειτουργούν υπό συνθήκες έντονου στρες υπό τον φόβο να μην κάνουν ακόμη και το παραμικρό λάθος που μπορεί να στοιχίσει ακριβά. Ολους αυτούς που ευχαρίστησε προσωπικά ο Σωτήρης Τσιόδρας όταν επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το πρωί της Τετάρτης το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα». Με λόγια μέσα από την καρδιά του τούς έδωσε κουράγιο και δύναμη, εμψυχώνοντας γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πόλεμος θα κερδηθεί.

Οι εικόνες μέσα από τις Εντατικές τρομάζουν. Γιατροί και νοσηλευτές με τις ειδικές στολές προστασίας επιπέδου 3, γάντια και προστατευτικές μάσκες ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στον θανατηφόρο ιό, περιποιούνται με προσεκτικές κινήσεις έναν ασθενή που βρίσκεται σε καταστολή. Πρόκειται για εικόνες μέσα από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Κατερίνης, όπου πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι νέα Παθολογική Κλινική COVID-19 τέθηκε σε λειτουργία, με σκοπό να περιθάλψει πιθανά περιστατικά με κορωνοϊό από την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας. Και δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο της Κατερίνης αλλά και άλλες κλινικές της επαρχίας που αυτό τον καιρό εξοπλίζονται και προετοιμάζονται όσο το δυνατόν καλύτερα για το χειρότερο σενάριο της πανδημίας, ανακουφίζοντας τα νοσοκομεία αναφοράς.

Πίσω από τις ειδικές στολές κρύβονται τα πρόσωπα της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ που εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο, όντας υποχρεωμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έστω κι αν χρειαστεί να βρεθούν μόλις 30 εκατοστά από την πηγή της μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Στις ΜΕΘ με τους ήρωες της πρώτης γραμμής
Νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Κατερίνης με την ειδική στολή προστασίας επιπέδου 3, γάντια και προστατευτική μάσκα περιποιείται ασθενή που βρίσκεται σε καταστολή


Για παράδειγμα, ο αναισθησιολόγος του Αττικόν Δήμητρης Μανίκης, ο οποίος τυγχάνει να έχει διασωληνώσει το δεύτερο κρούσμα COVID-19 στη χώρα, έναν 69χρονο άνδρα που κατέληξε από τις επιπλοκές που προκάλεσε στον οργανισμό του η φονική νόσος.

«Η σωστή προφύλαξη παίζει σημαντικό ρόλο όταν χρειάζεται να χειριστείς περιστατικά COVID-19. Φανταστείτε ότι εμείς οι αναισθησιολόγοι φτάνουμε σε απόσταση αναπνοής από τον φορέα, στα 30 εκατοστά από το στόμα του ανθρώπου, δηλαδή στην πηγή της μόλυνσης», μας λέει ο κ. Μανίκης.

Στη σκέψη του υπάρχει πάντα ένα στοιχείο που τον κρατά σε εγρήγορση κάθε φορά που χρειάζεται να διασωληνώσει κάποιο πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Κλείσιμο
«Στην Ιταλία έχουν χαθεί μέχρι σήμερα 66 γιατροί, ίσως και παραπάνω, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν συνάδελφοί μου. Υπό το βάρος λοιπόν αυτών των δεδομένων, προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μου, χωρίς να υποπέσω στο παραμικρό λάθος που αυτόματα μπορεί να με βάλει σε κίνδυνο», συμπληρώνει.

Κορωνοϊός: Στις ΜΕΘ με τους ήρωες της πρώτης γραμμής
H νοσηλεύτρια Σοφία Βασιλειάδου επί το έργον στη ΜΕΘ του Αττικόν


Εξω από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό Αττικόν στέκονται οι νοσηλεύτριες Σοφία Βασιλειάδου και Αννα Ραφαηλίδου, οι οποίες εργάζονται στην Αναισθησιολογική Κλινική. Η Αννα μού δείχνει τα χέρια της. Είναι γεμάτα πληγές και σημάδια από τα γάντια που είναι υποχρεωμένη να φοράει συνεχώς, αλλά και από το απολυμαντικό υγρό το οποίο πρέπει να χρησιμοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η Σοφία έχει αποχωριστεί με δική της απόφαση τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Εχει επιλέξει να μετακομίσει σε άλλο διαμέρισμα προκειμένου να μην τους εκθέσει σε κίνδυνο τουλάχιστον μέχρι να ξορκίσουμε τον εφιάλτη του κορωνοϊού.

Περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπαίνουν οι νοσηλεύτριες στα χειρουργεία για να συνδράμουν στο έργο των αναισθησιολόγων: «Η στολή είναι ζεστή, πολύ ζεστή, και κλιματισμός δεν υπάρχει για ευνόητους λόγους. Ιδρώνουμε μέχρι το μεδούλι και επειδή σε κυριεύουν το άγχος και η ταχυπαλμία, οι αναπνοές αυξάνονται. Τότε πρέπει να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, να συγκεντρωθείς επαναλαμβάνοντας από μέσα σου ότι όσο φοράς την ειδική στολή είσαι απόλυτα προστατευμένος, άρα το μοναδικό μέλημά σου πρέπει να είναι η επιτυχία της εκάστοτε χειρουργικής επέμβασης».

Η κυρία Βασιλειάδου συμμετείχε στνη πρώτη καισαρική επέμβαση σε φορέα COVID-19. Συνέβαλε στο να έρθει στη ζωή το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορωνοϊό. Αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο χειρουργείο, αλλά και στην ψυχολογία της ασθενούς: «Επειδή ήταν η πρώτη φορά, καθώς στη πορεία ακολούθησαν κι άλλα περιστατικά, χρειάστηκα λίγο χρόνο για να καταλαγιάσω το άγχος μου. Να τσεκάρω δυο και τρεις φορές εάν έχω εφαρμόσει σωστά τα προστατευτικά μέτρα. Ηθελα λίγο παραπάνω χρόνο για να συγκεντρωθώ και να προχωρήσω. Από την άλλη, είχα να κάνω με μια ασθενή που ήταν γενικά χαλαρή, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Εβηξε λίγο κατά τη διάρκεια της τρίωρης παραμονής μας στο χειρουργείο, είχε λίγο πυρετό. Της ήταν δύσκολο να συνειδητοποιήσει όλο αυτό που γινόταν γύρω της, βλέποντάς μας όλους με... τις διαστημικές στολές να της δίνουμε οδηγίες. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά».

Κορωνοϊός: Στις ΜΕΘ με τους ήρωες της πρώτης γραμμής
«Εμείς οι αναισθησιολόγοι φτάνουμε σε απόσταση αναπνοής από τον φορέα, στα 30 εκατοστά από το στόμα του ανθρώπου, δηλαδή στην πηγή της μόλυνσης», λέει ο γιατρός Δημήτρης Μανίκης


Ο έμπειρος διασώστης του ΕΚΑΒ με 29χρόνια προϋπηρεσίας Σταύρος Παπαδήμας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κρούσης. Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του ζουν με τον συνεχή φόβο ότι μπορεί να μολυνθούν από έναν αόρατο εχθρό που αναγκαστικά πρέπει να αντιμετωπίσουν.

«Δεν γίνεται να μην αισθανθείς φόβο ή να παραμερίσεις τις σκέψεις που σε κυριεύουν κάθε φορά που καλείσαι να χειριστείς ένα ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού», θα πει ο κ. Παπαδήμας. Για να προσθέσει: «Υπερισχύει όμως η λογική, η εκπαίδευση που έχεις λάβει ώστε να αξιοποιείς στο έπακρο τα μέσα προστασίας που έχεις στη διάθεσή σου. Γιατί τελικά το μόνο που ξέρεις εκείνη τη στιγμή είναι ο τρόπος που θα προστατευτείς».

Η καθημερινότητά του, όπως και των άλλων διασωστών, έχει αλλάξει. Εχουν αυξηθεί τα πιθανά περιστατικά που διακομίζονται σε νοσοκομεία, αλλά παράλληλα διαπιστώνουν ότι έχουν μειωθεί δραστικά γενικώς τα περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ.

Αμέσως μόλις το τηλεφωνικό κέντρο λάβει κλήση για ασθενή με πυρετό, βήχα και δύσπνοια σημαίνει συναγερμός στη βάρδια. Οι διασώστες φορούν τις ειδικές στολές επιπέδου 3, που σε κάνουν να μοιάζεις με αστροναύτη, και έτσι φέρνουν εις πέρας την επικίνδυνη διακομιδή. Ο φόβος μοιάζει να αδρανοποιείται και να υποτάσσεται στη λογική τις ώρες υπηρεσίας, αλλά θεριεύει τις υπόλοιπες.

Κορωνοϊός: Στις ΜΕΘ με τους ήρωες της πρώτης γραμμής


«Φοβάμαι όταν επιστρέφω σπίτι, στην οικογένειά μου, ναι, έχω αγωνία. Συνεχίζω να τηρώ τα μέτρα προστασίας, πλένω πολύ καλά τα χέρια μου με σαπούνι και νερό, θέλω να προστατεύσω τους δικούς μου. Ξέρω ότι δεν έχω άλλο όπλο όχι μόνο στην παρούσα φάση, παρά γενικώς τον εμβολιασμό μου όπου υπάρχει εμβόλιο, και την τήρηση μέτρων υγιεινής», επισημαίνει ο κ. Παπαδήμας.

Μεχρι στιγμής στο ΕΚΑΒ έχει καταγραφεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου COVID-19. «Ολοι ξέρουμε ότι θα εκτεθεί και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, αυτό που θελουμε είναι να πρόκειται για τη μικρότερη δυνατή έκθεση. Γιατί θα δημιουργήσει κενά. Ξέρουμε πως αν νοσήσει προσωπικό στο τηλεφωνικό κεντρο, δεν θα λαμβάνονται αμεσα οι κλήσεις, αν νοσήσουν τα συνεργεία δεν θα έχουμε ασθενοφόρα, αν νοσήσουν διασώστες, το ίδιο, όπως κι αν έχει, θα υπάρξουν επιπτώσεις», καταλήγει ο κ. Παπαδήμας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network