Η πορεία του κορωνοϊού στον κόσμο: Ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο - Δείτε χάρτες

Η πορεία του κορωνοϊού στον κόσμο: Ποιες περιοχές πλήττονται περισσότερο - Δείτε χάρτες

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, με Ιταλία και Ισπανία να πλήττονται περισσότερο - Περισσότερα τα κρούσματα στην Ευρώπη από την Κίνα - Επιταχύνεται η πανδημία στις ΗΠΑ

koronoios_mask
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μολύνει περισσότερα από 489.500 άτομα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις. Μάλιστα, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, τουλάχιστον 21.975 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο ιός εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 171 χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μετάδοση του ιού είναι διαρκής σε εστίες σε έξι ηπείρους. Η υπηρεσία ελέγχου λοιμώξεων και νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει ζητήσει την απαγόρευση όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών από τις ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στη Νότια Κορέα, την Κίνα και το Ιράν. Επιπλέον, προειδοποίησε τους ηλικιωμένους και τους Αμερικανούς με υποκείμενα νοσήματα, να αποφύγουν τα ταξίδια σε οποιαδήποτε χώρα.

Δείτε στον ακόλουθο χάρτη, τις περιφέρειες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων ανά τον κόσμο 

krousmata_aux



Κλείσιμο
Κι ενώ το ξέσπασμα του κορωνοϊού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται, δεν αρρωσταίνουν σοβαρά και μόνο ένα μικρό ποσοστό απαιτεί εντατική φροντίδα. Οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενα νοσήματα (που σχετίζονται με την καρδιά ή τους πνεύμονες), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.


Ηνωμένες Πολιτείες

Ο αριθμός των γνωστών επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα. Μέχρι το πρωί της Πέμπτης (τοπικώ ώρα), έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον 75.178 περιπτώσεις, που επιβεβαιώνονται από εργαστηριακές εξετάσεις και 1.069 θάαντοι, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων των New York Times.


Ευρώπη

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να επιταχύνεται σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν πλέον συνολικά περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από όσες στην Κίνα, τη χώρα όπου ο ιός εμφανίστηκε κι εξαπλώθηκε για πρώτη φορά.


Πολλές από τις περιπτώσεις στην Ευρώπη έχουν εντοπιστεί στην Ιταλία, η οποία έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων στον κόσμο. Τουλάχιστον 74.386 άτομα είχαν βγει θετικά μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα.


Ασία

Η επιδημία πιστεύεται ότι ξεκίνησε σε μια αγορά θαλασσινών και πουλερικών στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων στην κεντρική Κίνα. Κατά τα φαινόμενα, ο ιός έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται πολύ εύκολα, ειδικά σε περιορισμένους χώρους, καθιστώντας τις προσπάθειες περιορισμού και αντιμετώπισής του, πολύ δύσκολες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει, περίπου, το 1%.


Οι ακριβείς διαστάσεις του ξεσπάσματος δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν, καθώς δεν έχουν διαγνωσθεί όλα τα μολυσμένα άτομα και ορισμένες χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, ακολουθούν στρατηγικές ενισχυμένου ελέγχου, πρόληψης και συγκράτησης της εξάπλωσης, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Συμβουλές των ειδικών

Η κατανόηση των ειδικών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αλλά υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που πιθανόν να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο: πόσο κοντά βρίσκεστε με κάποιον φορέα, πόσο καιρό βρίσκεστε κοντά του, αν αυτό το άτομο έχει εκτοξεύσει σταγονίδια με τον ιό προς εσάς και πόσο αγγίζετε το πρόσωπό σας.

Εάν η κοινότητά σας έχει προσβληθεί, μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης:

Πλύντε τα χέρια σας: Τρίψτε τα με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια τα στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα ή αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα.

Διατηρείτε απόσταση από άρρωστα άτομα: Προσπαθήστε να μείνετε δυο μέτρα μακριά από οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα που σχετίζονται με τη γρίπη ή το κρυολόγημα και μην πηγαίνετε στην εργασία αν είστε άρρωστος.

Προετοιμάστε την οικογένειά σας και επικοινωνήστε με το σχέδιό σας σχετικά με τις εκκενώσεις, τις προμήθειες και τα αναλώσιμα: Οι ειδικοί προτείνουν να έχετε φάρμακα για τουλάχιστον 30 ημέρες. Σκεφθείτε να κάνετε το ίδιο και για απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων και πάνες, αν έχετε μικρά παιδιά.

Ειδήσεις σήμερα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σχεδόν 3.500 τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις


Απαγόρευση κυκλοφορίας: 4,4 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033 τα πρώτα τρία 24ωρα

Κορωνοϊός - Βρετανία: 115 νεκροί σε μια ημέρα - Η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network