Κορωνοϊός στη Γαλλία: «Πόλεμος» Μακρόν - Ντιντιέ Ραούλ για την χλωροκίνη

Κορωνοϊός στη Γαλλία: «Πόλεμος» Μακρόν - Ντιντιέ Ραούλ για την χλωροκίνη

O κορυφαίος Γάλλος λοιμωξιολόγος και υπέρμαχος της χλωροκίνης για την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό κηρύσσει τον πόλεμο στον Μακρόν και δηλώνει ότι αποχωρεί από το επιστημονικό συμβούλιο του Ελιζέ για την καταπολέμηση του Covid-19 - Eπιστολή του Ντιντιέ Ραούλ στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde»

Κορωνοϊός στη Γαλλία: «Πόλεμος» Μακρόν - Ντιντιέ Ραούλ για την χλωροκίνη
«Ο γιατρός μπορεί και πρέπει να σκέφτεται σαν γιατρός, όχι σαν μεθοδολόγος», γράφει σε επιστολή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ο Ντιντιέ Ραούλ ρίχνοντας το γάντι στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που βλέπει με δυσπιστία το έργο του. Για το Ελιζέ, o Ντιντιέ θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Ο διάσημος λοιμωξιολόγος της Μασσαλίας, ένθερμος υποστηρικτής της ουσίας χλωροκίνης για την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, δικαιολογεί τις μεθόδους του και επιτίθεται στους ηθικούς κανόνες που ισχύουν σήμερα στη Γαλλία. Η δραστική ουσία που χρησιμοποιεί βρέθηκε στο στόχαστρο των επιστημόνων όταν την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σε μικρής κλίμακας μελέτη (με τη συμμετοχή μόλις 24 ατόμων) εξαφάνισε τον ιό από τον οργανισμό των ασθενών.

«Η κοινωνία πρέπει να μιλάει για θέματα δεοντολογίας και, ειδικότερα, για ιατρική δεοντολογία. Έχουν δημιουργηθεί ιδρύματα για να ανταποκριθούν σε αυτό, όπως η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής για τις Επιστήμες της Ζωής και την Υγεία (CCNE) ή οι Επιτροπές Προσωπικής Προστασίας που είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση των ιατρικών ερευνητικών προγραμμάτων. Δυστυχώς, αυτές οι δομές έχουν εξελιχθεί υπό την επήρεια ειδικών στη μέθοδο και, σιγά-σιγά, η μέθοδος έχει τελικά υπερισχύσει της ουσίας.

»Τα πραγματικά ηθικά και δεοντολογικά προβλήματα μου φαίνεται ότι δεν έχουν πλέον προτεραιότητα. Ήμουν ανοικτός στον καθηγητή Ντιντιέ Ζικάρ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής για τις Επιστήμες της Ζωής και την Υγεία (CCNE). Ο ίδιος συμφώνησε πλήρως μαζί μου. Η γνώμη της επιτροπής δεοντολογίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ή για τον περιορισμό των βασικών φαρμάκων έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο γνωμοδότησης από μια «πραγματική» επιτροπή δεοντολογίας.

«Για παράδειγμα, το έργο του Ιδρύματος Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (IHU) που δημιούργησα πριν από δέκα χρόνια, περιελάμβανε τη δημιουργία επιτροπής «δεοντολογίας». Από τότε, αυτή η επιτροπή έδωσε αρκετές ιδέες, οι οποίες με βρίσκουν σύμφωνο. Επέμεινε σχετικά με τη σημασία της διαφάνειας καθώς κινδυνεύει να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων».

Με την επιστολή του αυτή ο καθηγητής Ραούλ αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο που έχει συσταθεί στο Ελιζέ για τον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien», ο καθηγητής αποφάσισε να μείνει στη Μασσαλία, όπου συνεχίζει τη έρευνά του με βάση τη χλωροκίνη.

Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα γίνουν νέες κλινικές δοκιμές του φαρμάκου με χλωροκίνη σε περισσότερους ασθενείς, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν αδιάσειστα τα ευρήματα. Ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι η θεραπεία με το φάρμακο Plaquenil (που εμπεριέχει την ουσία χλωροκίνη και χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα) ίσως έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε:

«Έλαβα υπόψη μου τα αποτελέσματα κι έδωσα την έγκριση για τη διενέργεια μεγαλύτερης δοκιμής το συντομότερο δυνατό σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από άλλες ομάδες». Τόνισε δε ότι ελπίζει πως οι νέες δοκιμές θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματα του καθηγητή Ραούλ, που συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την ανάσχεση του νέου κορωνοϊού. O ίδιος εξέφρασε για μία ακόμη φορά την διαφωνία του αναφορικά με την πολιτική του κατ' οίκον περιορισμού που εφαρμόζει κυβέρνηση Μακρόν, την οποία μάλιστα θεωρεί ως «μεσαιωνική».  Ο Γάλλος επιστήμονας τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν «μαζικά τεστ ανίχνευσης σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων, όπως έκανε η Νότιος Κορέα».

Υπενθυμίζεται ότι, στη Γαλλία, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών που εδρεύει στη Μασσαλία, κατόπιν αλλεπάλληλων κλινικών δοκιμών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δραστική ουσία χλωροκίνη έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ χορήγησε το φάρμακο Plaquenil. Αυτό, εμπεριέχει τη συγκεκριμένη ουσία σε 24 ασθενείς με κορωνοϊό επί ένα δεκαήμερο. Οι 18 από τους πάσχοντες από την έκτη μέρα δεν ήταν φορείς του ιού. Αυτό σημαίνει ότι κατάφεραν να σταματήσουν τη μεταδοτικότητα. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα στη συνέχεια. Χορηγήθηκε χλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη σε άτομα που παρουσίαζαν κλινικά συμπτώματα του αναπνευστικού λόγω του Covid-19 και οδηγούνταν σε πνευμονία.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Το υπ. Υγείας και ο ΕΟΦ παρήγγειλαν 5 τόνους χλωροκίνη από την Ινδία

Κρούσματα κορωνοϊού: Στρατιωτικός από Ξάνθη και παθολογικά παχύσαρκος ο 23ος νεκρός στην Ελλάδα

Κορωνοϊός - Ευρώπη: Η πανδημία «γονατίζει» Ιταλία και Ισπανία - Αλληλεγγύη και μέτρα από άλλες χώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network