Μέχρι πρότινος, η μετάβαση από το ένα κράτος στο άλλο ήταν απλή υπόθεση. Η πανδημία Covid-19, ωστόσο, τα άλλαξε όλα. Η καραντίνα πολλών κρατών και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, προκάλεσαν άνευ προηγουμένου αναστάτωση στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου, με συνέπεια να εγκλωβιστούν εκεί περίπου 200 Έλληνες, οι οποίοι ανέμεναν να πετάξουν για την Ελλάδα και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ τοgnomip.gr, οι Έλληνες είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για τον σκοπό αυτό έφτασαν έγκαιρα στο αεροδρόμιο, ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Λίγο πριν παραδόσουν τις αποσκευές τους και ξεκινήσει η διαδικασία της επιβίβασης στο αεροπλάνο, η διεύθυνση του αεροδρομίου ανακοίνωσε την ακύρωση των πτήσεων, ανάμεσά τους και εκείνες με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Αρχικά ακυρώθηκε η πτήση της Θεσσαλονίκης και με διαφορά 15 λεπτών και η πτήση για Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για τις τελευταίες πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες και αναστάτωση. Οι επιβάτες ήρθαν σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για να βρεθεί τρόπος να επαναπατριστούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 80 Έλληνες ακόμη έχουν εγκλωβιστεί στο «Χίθροου».
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή της ότι «το υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας».
Κλείσιμο
ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας ο εγκλωβισμός πολιτών στο αεροδρόμιο
Ωστόσο, επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση επιστροφής τους στη χώρα.
Η σχετική ανακοίνωση:
«Στη συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων για διαμαρτυρίες Ελλήνων πολιτών ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο του Λονδίνου, σας ενημερώνουμε ότι είναι σε ισχύ η ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 23-03-2020 και Ω/ 06:00.
Ως εκ τούτου, η όποια ενημέρωση των πολιτών για πραγματοποίηση πτήσεων σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο προς Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν πολλοί Έλληνες πολίτες στο αεροδρόμιο είναι καθαρά ευθύνη της αεροπορικής εταιρίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών τις επόμενες ημέρες θα συγκεντρώσει όλα τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών και η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξετάσει την περίπτωση να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα μας».