Κορωνοϊός: Κλείνουν οι Φοιτητικές Εστίες την Τετάρτη 25 Μαρτίου

Κορωνοϊός: Κλείνουν οι Φοιτητικές Εστίες την Τετάρτη 25 Μαρτίου

Κορωνοϊός: Πού θα πανε οι φοιτητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους ή δεν έχουν οικογένεια

foititiki_estia
Στις 25 Μαρτίου αναμένεται να κλείσουν οι Φαιτητικές Εστίες.

Σύμφωνα με ΚΥΑ που υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στις 21 Μαρτίου, αναφέρεται ότι: «Ως προς τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, που κατά τη δημοσίευση της παρούσας διαμένουν σε εστίες, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 25.3.2020 και διαρκεί έως και τις 10.4.2020.»

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν και καλούνται να εκκενώσουν τις φοιτητικές εστίες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς, σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση: φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των Α.Ε.Ι. ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, έχει ήδη εκδώσει αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής για αυτές νομοθετικών προβλέψεων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού και τις διοικήσεις των ΑΕΙ. Σύμφωνα με το υπουργείο οι φοιτητές που δεν έχουν σπίτι μα επιστρέψουν ή δεν μπορούν λόγτω συνθηκών αν επσιτρέψουν στις κατοικίες τους θα μείνουν σε ξενοδοχεία.

Αναλυτικά οι οδηγίες του υπουργείο Παιδείας:

«Με την με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21-03-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄956) επιβλήθηκε, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής για το χρονικό διάστημα από 25.3.2020 έως 10.4.2020.

Για την ορθή και ενιαία εφαρμογή του ως άνω μέτρου πρόληψης, οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι., μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τους καλούνται να ενημερώσουν άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο τους διαμένοντες στις εστίες ότι θα πρέπει να εκκενώσουν τα δωμάτιά τους, καθώς η λειτουργία των φοιτητικών εστιών διακόπτεται από την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020.

Σε περίπτωση όπου υπάρχουν φοιτητές των Α.Ε.Ι. ή αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται σε εστίες των Α.Ε.Ι. ή σε ξενοδοχειακές μονάδες με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., και δεν δύνανται αποδεδειγμένα να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, δύνανται κατ΄ εξαίρεση να στεγαστούν σε τουριστικά καταλύματα, σε εφαρμογή της με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035/22-03-2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄987).Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Α.Ε.Ι. οφείλουν να ενημερώσουν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. σχετικά με το εάν υπάρχουν διαμένοντες, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, όπου δύνανται να διαμείνουν για όσο χρονικό διάστημα οι εστίες τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ