Eurogroup- κορωνοϊός: Στο τραπέζι τα πρώτα μέτρα - Τι ζητά η Αθήνα

Eurogroup- κορωνοϊός: Στο τραπέζι τα πρώτα μέτρα - Τι ζητά η Αθήνα

Μισό δισ. ευρώ «για αρχή» σε Υγεία, επιχειρήσεις και εργαζομένους -Με ηλεκτρονικές αιτήσεις θα δοθεί το «πακέτο Βρούτση» σε όσους χάνουν τις δουλειές τους

eurogroup_koronoios
Ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης της Υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, παρουσιάζει σήμερα στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Εξ αποστάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μεταφέρει στο Eurogroup την δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού «να κάνει ό,τι χρειαστεί» η κυβέρνηση, ακόμα και χωρίς να περιμένει την έγκριση της ΕΕ.

Το θέμα της συνεδρίασης στο Eurogroup (σε διευρυμένη σύνθεση και με τη συμμετοχή των 27) είναι ένα και μοναδικό: αποφάσεις «εδώ και τώρα» για καταπολέμηση του Κορωνοϊού και των συνεπειών του. Όπως αποκάλυψε στην συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Αθήνα έχει στείλει ήδη εγγράφως τις προτάσεις της στο Eurogroup. Ζητά και πιέζει για ίση μεταχείριση με τις άλλες χώρες, δηλαδή να μην ισχύσει για φέτος με τα νέα δεδομένα στην Οικονομία, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σήμερα στο Eurogroup τα ελληνικά αιτήματα θα είναι τρία:

- (α) δημοσιονομική ευελιξία (δηλαδή χαλάρωση) λόγω της παγκόσμιας ύφεσης -κάτι που ισχύει για τις άλλες χώρες της ΕΕ αλλά όχι για την Ελλάδα

- (β) να μη μετράνε στο πλεόνασμα οι έκτακτες δαπάνες που θα γίνονται λόγω κορωνοϊού

- να μη θεωρηθούν «κρατική ενίσχυση» με αυστηρά κριτήρια, τα έκτακτα μέτρα στήριξης σε κλάδους και επιχειρήσεις.

Ήδη το πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέχρι χθες, αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Για αρχή δίνει:

- 200 εκατ. ευρώ επιπλέον στο υπουργείο Υγείας για ΜΕΘ, υγειονομικό υλικό, γάντια, μάσκες, ενημερωτικές καμπάνιες, προσλήψεις προσωπικού σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ κλπ ή «και ό,τι άλλο θελήσει και ζητήσει» όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Κλείσιμο
- 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 500.000 εργαζομένων σε 100.000 επιχειρήσεις που κλεινουν δια νόμου. Αφορά αποζημίωση ειδικού σκοπού, έκτακτο επίδομα, διατήρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και επιταγή κατάρτισης. Προς το παρόν το «πακέτο Βρούτση» αφορά εργαζομένους σε σχολεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ που κλείνουν «δια νόμου». Για τους μισθούς που χάνουν στο διάστημα που δεν εργάζονται επειδή οι επιχειρήσεις έκλεισαν, θα λάβουν περί τα 300 ή 400 ευρώ «στο χέρι», με μια αίτηση που θα κάνουν τις ερχόμενες ημέρες -εννοείται πως θα υποβληθεί ηλεκτρονικά. Τις επόμενες μέρες, ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, με εργαζομένους σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα και την κρίση, ασχέτως εάν διατάχθηκε να κλείσουν ή όχι.

- Πάνω από 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως να απαιτηθούν και για ειδικές άδειες σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (με βαριά προβλήματα υγείας ο κατάλογος των οποίων διευρύνεται), σε άδειες ειδικού σκοπού για γονείς, για πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών κλπ.

Το νέο πακέτο των παρεμβάσεων θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το Eurogroup για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Όπως προϊδέασε ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αποφάσεις, όπως παράταση του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και πάγωμα των δόσεων για οφειλές προς τις τράπεζες και τις εφορίες μέχρι και για ένα ακόμη τετράμηνο, αλλά και την άντληση φτηνής ρευστότητας από τις επιχειρήσεις που γονάτισαν λόγω της πανδημίας και χρειάζονται νέα χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια ή έκτακτες ενέσεις από τον προϋπολογισμό για να σταθούν όρθιες, ανάλογα με ένταση και έκταση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Η κρίση ενώνει και οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν μέσω βιντεοκλήσεων

Κορωνοϊός-μέτρα: Με το... τετραγωνικό στα σούπερ μάρκετ, επιτάσσονται φάρμακα, «με το γάντι» στις λαϊκές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ