Βασιλάκοπουλος: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Βασιλάκοπουλος: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ο καθηγητής θεωρεί  ως πιθανότερο σενάριο την καθιέρωση του ετήσιου εμβολιασμού των πολιτών - Τι προβλέπει για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα

basilakopoulos
Ο καθηγητής Πνευμολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.

«Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καλύτερος μήνας. Η πανδημία έχει πάρει την «κατιούσα», έχουν μειωθεί τα κρούσματα, λόγω και του μίνι  lockdown που κάναμε λόγω των καιρικών συνθηκών αυτών των ημερών, τα πράγματα πήγαν ακόμα καλύτερα», ανέφερε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Φτάνει στο τέλος της η πανδημία;

«Να βγάλουμε τον κορωνοϊό από τη ζωή μας είναι δύσκολο και σχεδόν αδύνατον, το πιο πιθανό και καλό σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, με τέτοιο τρόπο που να μην έχουμε τόσους θανάτους, να μην κλεινόμαστε σαν κοινωνία κα να μην στερούμαστε από τις καθημερινές μας συνήθειες. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα, για έναν συνδυασμό λόγων. Σε λίγους μήνες, θα έχουμε εμβόλια για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, και πρεπει να οργανωθούν εμβολιαστικες αλυσίδες και, σαφώς, ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό θα μειώσει την δημιουργία νέων στελεχών», συμπλήρωσε.

«Την προηγούμενη βδομάδα, ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer. Το πιθανότερο θα είναι να το κάνουμε μία φορά τον χρόνο», αποκάλυψε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Άνοιγμα σχολείων με… κουβέρτες

Για το πρόβλημα που δημιουργείται στα σχολεία σχετικά με την θέρμανση και ταυτόχρονα τον εξαερισμό των τάξεων, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε μεταξύ αλλων:

«Με μαζικό εμβολιασμό των παιδιών και καλύτερη θέρμανση. Πρέπει να έχουν θέρμανση τα σχολεία. Είναι άλλο πράγμα να ανοίξει η θέρμανση και άλλο να ανανεωθεί ο αέρας. Όλα τα παιδιά εχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Επιπλέον, η επιστήμη θα προχωρήσει και ήδη οι επιστήμονες, ψάχνουν νέα φίλτρα αέρα που θα μειώνουν τις ασθένειες όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και άλλων αναπνευστικών ασθενειών.

4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Κλείσιμο
«Είναι πολύ σημαντικό για τους ανοσόκατεσταλμένους, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, λόγω του ότι είναι ευάλωτο, χειάζεται μεγαλύτερη διέγερση. Προτείνεται το σενάριο του εμβολιασμού στους τρεις  μήνες μετά την 3η δόση.

Όμικρον και υποπαραλλαγές

«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής αυτή την παραλλαγή, ωστόσο είναι εύκολο να νοσήσει κάποιος ξανά με άλλο στέλεχος κορωνοϊού. Με την τόση διασπορά ο κόσμος φοβάται λιγότερο την νόσηση με «Όμικρον» γιατί έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο έχουμε πάνω από 300.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την πορεία της πανδημίας», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Εμβόλιο μία φορα στα τρία χρόνια;

«Υπάρχει σοβαρή ελπίδα να βγει ένα εμβόλιο για τις σταθερές περιοχές του κορωνοϊού και όχι για τις περιοχές του στελέχους που μεταλλάσσονται. Η συχνότητα που θα επαναλαμβάνονται είναι άγνωστη προς το παρόν», κατέληξε λέγοντας ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και χιόνια

Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί ως τις 31 Μαρτίου

Πώς «ναυάγησε» η μομφή του Τσίπρα: Ούτε διαρροές από τη γαλάζια Κ.Ο., ούτε αντικυβερνητικό μέτωπο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ