Η μετάλλαξη Omicron απλώνει δίχτυ πάνω από την Ευρώπη - Δύο «γραμμές άμυνας» από την Αθήνα

Η μετάλλαξη Omicron απλώνει δίχτυ πάνω από την Ευρώπη - Δύο «γραμμές άμυνας» από την Αθήνα

Τι μέτρα παίρνουν οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μέτρων μετά τις γιορτές στην Ελλάδα

omicron_metra_eurwpi_xr
Για Χριστούγεννα με συνδαιτημόνα την παραλλαγή «Omicron» ετοιμάζονται οι περισσότερες, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς το ντόμινο αναβάθμισης των περιοριστικών μέτρων ακουμπά την μία μετά την άλλη τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Ο εορταστικός…συναγερμός ήχησε για άλλη μια φορά χθες, όταν το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όλες τις χώρες της ηπείρου, μετρώντας ήδη τα ίχνη της νέας παραλλαγής σε 38 από τα 53 συνολικά μέλη του. Η κατάσταση επί ευρωπαϊκού εδάφους προβλέπεται ακόμη πιο σύνθετη, καθώς η παραλλαγή «Omicron» έχει ήδη επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Πορτογαλία, με τις εθνικές κυβερνήσεις τους να προχωρούν στη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας.

Αρχής γενομένης από τη Γερμανία, η οποία δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, ο νέος Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα (συμπεριλαμβάνοντας και τους πλήρως εμβολιασμένους), τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 28 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται περιορισμοί στις συναθροίσεις, ενώ εκδηλώσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της παραλλαγής «Omicron», ρολά κατέβασαν χθες στην Πορτογαλία νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ενώ προτροπή για εργασία από το σπίτι συνέστησαν οι Αρχές για το διάστημα από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, ώστε να αποφευχθούν νέες εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Στις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας, Αντόνιο Κόστα περιλαμβάνεται ακόμη η επίδειξη αρνητικού τεστ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας, ενώ οι υπαίθριες συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται μόνο ανά 10 άτομα κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Κλείσιμο
Στη Δανία, «μαύρη μέρα» υπήρξε η χθεσινή ως προς τον αριθμό των νέων μολύνσεων από την νέα παραλλαγή, με την κυβέρνηση της χώρας να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού παράλληλα με την εισαγωγή νέων περιορισμών, όπως η αναστολή λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, καθώς μία στις τρείς μολύνσεις στο Παρίσι οφείλεται πλέον στην νέα μετάλλαξη, ενώ την οδό των νέων υγειονομικών μέτρων φαίνεται πως θα ακολουθήσει και το Βέλγιο, καθώς συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών, προτείνοντας παύση λειτουργίας της εστίασης στις 20.00 αντί στις 23.00, επιστροφή στον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό, τηλεργασία στο 100%, ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων, κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό και αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα.

«Στο κόκκινο» αναφορικά με τα επίπεδα εντοπισμού της νέας παραλλαγής βρίσκεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, να μεταθέτει τα όποια νέα μέτρα προστασίας μετά τα Χριστούγεννα, συστήνοντας στους πολίτες να είναι απλά προσεκτικοί.

Στην τροχιά της «Omicron» κινείται και η Σουηδία, καθώς οι Αρχές της χώρας ζήτησαν την χρήση της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ενώ επίκεινται και μέτρα για τους μαζικούς χώρους.

Κυρίαρχη και στις ΗΠΑ

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η παραλλαγή «Omicron» είναι κιόλας κυρίαρχη, με τον Πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ετοιμότητα για την αντιμετώπισή της. «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διάθεση 500 εκατομμυρίων self test για την ανίχνευση του ιού, προκειμένου να διατεθούν ανά νοικοκυριό τον Ιανουάριο. «Δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία μας ή η οικονομία μας» τόνισε ακόμη ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μπροστά στην παναμερικανική ανησυχία για την νέα μετάλλαξη, ενώ το τρίπτυχο της αμερικανικής διοίκησης για την αντιμετώπισή της «Omicron» συνοψίζεται σε: περισσότερα τεστ, περισσότερα εμβόλια και ενίσχυση των νοσοκομείων.

Δύο φάσεις για την Αθήνα

Τόσο ο ευρωπαϊκός συναγερμός, όσο και ο «παγκόσμιος υγειονομικός κίνδυνος» έχουν κινητοποιήσει και το Μέγαρο Μαξίμου, μολονότι τα κρούσματα της νέας παραλλαγής επί ελληνικού εδάφους παραμένουν ακόμη διψήφια. Στις βεβαιότητες, ωστόσο, της νέας εκδοχής του κορωνοϊού περιλαμβάνεται η ταχεία μετάδοσή της, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώνει χθες, κατά την εισαγωγική παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο της κυβέρνησης σε δύο φάσεις και με διπλό στόχο.

Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι αφενός «να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει» και αφετέρου «να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο». Για το σκοπό αυτό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τη διάθεση δωρεάν δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) σε κάθε πολίτη (εμβολιασμένο και μη), προκειμένου να αποτυπωθεί ευκρινώς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί 80 εκατομμύρια δωρεάν self test, αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η διάθεση των νέων τεστ γίνεται «με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να τα χρησιμοποιήσουν, ει δυνατόν, πριν τις μαζικές, εορταστικές εκδηλώσεις.

Στον αντίποδα, ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη λύση που κυοφορούνταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για την είσοδο των εμβολιασμένων πολιτών σε κλειστούς χώρους με αρνητική βεβαίωση rapid test, εξηγώντας χθες πως «ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». «Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος περιέγραψε την «πρώτη γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης απέναντι στην νέα παραλλαγή, η οποία για την περίοδο των γιορτών επικεντρώνεται στην αυξημένη ιχνηλάτηση του ιού μέσα από τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, στους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών, στη θωράκιση των πολιτών άνω των 60 ετών, αλλά και τον έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα με μοριακά, αλλά και με rapid test.

Υπό αυτό το πρίσμα, «αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα» ξεκαθάρισε χθες ο Πρωθυπουργός, θέτοντας ως προϋπόθεση «να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν», επικαλούμενος στο ίδιο πλαίσιο, τους «συχνούς ελέγχους» που προετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ, επιστρατεύοντας 10.000 αστυνομικούς την περίοδο των γιορτών.

Νέο έτος, νέα μέτρα

Ανοιχτό, ωστόσο, άφησε χθες ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο νέων περιορισμών μετά τις γιορτές, ιδίως αν η παραλλαγή «Omicron» εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, περιγράφοντας πως στο κυβερνητικό συρτάρι περιμένουν σε μια τέτοια περίπτωση, η επέκταση της τηλεργασίας και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και τη διασκέδαση, με τα σχολεία να παραμένουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτά.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κουρτζίδης πάει να πάρει το κόμμα Τράγκα - «Πόλεμος» με την οικογένεια του δημοσιογράφου

Σκάφη με περισσότερους από 350 επίδοξους μετανάστες αναχαιτίστηκαν στ' ανοιχτά του Μαρόκου

Ρεκόρ κρουσμάτων σε μία ημέρα στην Ισπανία - Τα μισά αποδίδονται στην Όμικρον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network