Κορωνοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για τρίτη δόση στους 4 μήνες - Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για τρίτη δόση στους 4 μήνες - Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

«Τρέχει» για μέτρα η Ευρώπη μετά την «Όμικρον» -  Ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή θα προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων - Χριστούγεννα χωρίς lockdown αλλά με self test

kosmos_covid_krousmata_art
Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στο νέο τοπίο, διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό, που διαμορφώνεται από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron, καθώς η υγειονομική πίεση στην ευρωπαϊκή ήπειρο αναμένεται να κορυφωθεί τους «προσεχείς μήνες».

«Όλα τα εργαλεία»

Υπό αυτό το πρίσμα, την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε μέσο ανάσχεσης του κορωνοϊού διατύπωσε για χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge. «Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο μαζικός εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, ως οι πλέον ευάλωτοι απέναντι στην προσβολή τους από τον ιό.

«Κακό σενάριο» για την Ευρώπη

Η ίδια φιλοσοφία διέπει και τις πολιτικές για την πανδημία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η μία μετά την άλλη προχωρούν σε αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων τις τελευταίες ώρες, αλλά και στην εισαγωγή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να οχυρωθούν από την νέα «απειλή», δηλαδή την παραλλαγή Omicron. Ακόμη και αν ο «θεός της Αθήνας» κάνει πράξη το «καλό σενάριο» για την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να συμβεί η «επιπεδοποίηση» της πανδημίας στα μέσα Δεκέμβρη, η εμφάνιση της νέας παραλλαγής, ωστόσο, ανατρέπει πλήρως το ευρωπαϊκό σκηνικό, σύμφωνα με το οποίο η «Omicron» αναμένεται να επικρατήσει στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στο χειμώνα, προκαλώντας μοιραία αυξημένες απώλειες.

«Με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάσθηκε το ECDC, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Το σήμα για τον πανευρωπαϊκό συναγερμό με αφορμή την παραλλαγή Omicron έδωσε η ίδια η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας πως η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού «είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» και ζητώντας παράλληλα «κοινή και συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων από την αναζωπύρωση της νόσου COVID-19».

«Τρέχει» για μέτρα η Ευρώπη

Στο ευρωπαϊκό «χορό» των έκτακτων μέτρων για την νέα παραλλαγή μπήκαν χθες τόσο η Γερμανία, όσο και η Νορβηγία, μακραίνοντας τη λίστα με τα κράτη που «θωρακίζονται» ενόψει και των γιορτών. Στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου η κατάσταση στο σύστημα υγείας περιγράφεται ως «δραματική», επιβλήθηκε γενικό lockdown στους ανεμβολίαστους πολίτες σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα εισόδου τους μόνο σε χώρους προμήθειας τροφίμων και φαρμακεία, ενώ υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού εισηγήθηκε η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Στην επαναφορά των περιοριστικών μέτρων προχώρησε από πλευράς της η Νορβηγία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εστίαση και τους δημόσιους χώρους.

Η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν περνά απαρατήρητη από την Αθήνα, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο ενόψει των γιορτών δημιουργεί μια πρόσθετη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο και το χαλαρό κλίμα των ημερών. Για το λόγο αυτό, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» εξήγησε χθες ο Πρωθυπουργός στον κ. Kluge κατά τη συνάντησή τους, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, μπροστά στη δίνη, στην οποία εκτιμάται ότι μπορεί να περιέλθει άμεσα η Ευρώπη, εξαιτίας της παραλλαγής Omicron.

Ανοιχτή η επέκταση

Κλείσιμο
Ως πιθανή, στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως «πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση». Στην ίδια κατεύθυνση, η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού παραμένει στο τραπέζι επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, απόφαση η οποία θα εξαρτηθεί τόσο από την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και από την πορεία της παραλλαγής Omicron. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», στον απόηχο της δήλωσης της Προέδρου της Κομισιόν για την εκκίνηση της συζήτησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, η λήψη της όποιας απόφασης για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν αναμένεται άμεσα, καθώς στην κυβέρνηση αναμένουν με ενδιαφέρον την εμβολιαστική ροή και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με δεδομένο ότι διαθέσιμες είναι πλέον 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού την ερχόμενη Κυριακή. Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γνωστοποίησε χθες ότι «30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση», καταγράφοντας σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική επίδοση, η οποία όμως χρειάζεται κάποιο χρόνο, για να κορυφωθεί.

Το παράδειγμα των Τρικάλων

Παράλληλα, ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί και η αποδοτικότητα του μέτρου που επιλέγεται κάθε φορά, που ειδικά στην περίπτωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αυτό στοχεύει ευθέως στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, αλλά και την πρόληψη των ενδιάμεσων σταδίων από την μόλυνση του ασθενή μέχρι την διακομιδή του στα νοσοκομεία. Με αυτά τα δεδομένα, πιο βάσιμη θεωρείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού πολιτών ηλικίας 50 -60 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.

«Μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη αυτή την εβδομάδα, αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, είχαμε αύξηση στους ενήλικες 50 έως 70 ετών, σχετιζόμενη με την καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης» ανέφερε σχετικά χθες και η Καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου και επικαλέστηκε το παράδειγμα του νομού Τρικάλων, όπου «σημειώνεται μία αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, όπου μόλις 1 στους 4 από αυτούς που έχουν κλείσει ήδη 6 μήνες από τη δεύτερη δόση έχει προσέλθει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης», όπως σημείωσε.

Στον αντίποδα, σε άμεσο χρόνο -και πιθανότατα σήμερα- αναμένεται η έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου με απόσταση τεσσάρων μηνών από την προηγούμενη αντί για έξι, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε προς τους επιστήμονες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τεστ για το ρεβεγιόν

Παρά το περιοριστικό πλαίσιο που επιβάλλει η νέα διεθνής συνθήκη λόγω της πανδημίας, Χριστούγεννα προ πανδημίας -τουλάχιστον μερικώς- φαίνεται να επιθυμούν κυβέρνηση και ειδικοί. «Η σκέψη μας είναι στα Χριστούγεννα που όλοι ευελπιστούμε να είναι καλύτερα από πέρυσι» παρατήρησε χθες η κ. Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας πως η «χορήγηση ενός self test σε όλους τους πολίτες δύο βδομάδες πριν τις γιορτές αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα πριν την εορταστική περίοδο».

Μάλιστα, η ίδια μετέφερε την έκκληση των επιστημόνων όλοι οι «πολίτες να ελέγχονται συστηματικά όταν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια κοινωνική συνάθροιση», προχωρώντας στη διενέργεια τεστ πριν την έξοδο για διασκέδαση ή εν προκειμένω πριν το ρεβεγιόν. «Ο συστηματικός έλεγχος από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πριν τη συμμετοχή σε κοινωνικές συναθροίσεις κατά την διάρκεια των γιορτών και όχι μόνο, σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους μας» κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου, τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα, όπως αυτή θα αποτυπωθεί ευκρινώς από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ στις 7 Ιανουαρίου 2022, είναι και αυτή η οποία θα βαρύνει τελικά τις όποιες, κυβερνητικές αποφάσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποφυλακίζεται το μοντέλο Αφροδίτη Μπάρμπα

Συγκινεί ο αδελφός της Παρθένας Κουτμερίδου- «Θα είμαι κοντά στο παιδί σου, θα του πω πως θυσίασες τη ζωή σου για κείνο...»

Από πού προήλθε η «περίεργη» παραλλαγή Όμικρον; Τα τρία σενάρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ