Κορωνοϊός: Ανησυχία στην εστίαση για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη – Ποιες περιοχές απειλούνται με μίνι lockdown

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην εστίαση για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη – Ποιες περιοχές απειλούνται με μίνι lockdown

Με «μίνι» lockdown απειλούνται οκτώ περιοχές στην ηπειρωτική χώρα και πολλά νησιά - Στο «τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας - Αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα – Δείτε βίντεο

Κορωνοϊός: Ανησυχία στην εστίαση για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη – Ποιες περιοχές απειλούνται με μίνι lockdown
Ο Αύγουστος βαίνει προς το τέλος του και η προσοχή των υγειονομικών αρχών στρέφεται σταδιακά στον Σεπτέμβριο και τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν, ανάλογα και με την εικόνα των κρουσμάτων, αρχής γενομένης και της 13ης Σεπτεμβρίου που τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 3.000-3.500 τις τελευταίες ημέρες, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως οι θετικές διαγνώσεις μειώνονται στις περιοχές όπου έχει επιβληθεί μίνι lockdown. Στα θετικά συγκαταλέγεται από την μία η σχετική σταθεροποίηση της διασποράς και αφετέρου η αποτελεσματικότητα που δείχνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, απομακρύνοντας έτσι -τουλάχιστον προς το παρόν- το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown.

Πάντως το «μαύρο ρεκόρ» των 4.608 κρουσμάτων στην επικράτεια που καταγράφηκε μόλις την Τρίτη, αποτρέπει οποιαδήποτε διάθεση για εφησυχασμό.

Καββαθάς: Σε μίνι «lockdown» η εστίαση από 13 Σεπτεμβρίου

Την ίδια ώρα, αναταράξεις και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στον κλάδο της εστίασης τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από 13 Σεπτεμβρίου. Από την συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα, στα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.

«Η πολύπαθη εστίαση μπαίνει από τις 13/9 μπαίνει σε μίνι lockdown. Το 50% των συμπολιτών μας είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Οι δυνητικοί μας πελάτες μειώνονται κατά 50%. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στην εστίαση» δήλωσε στο ΜEGA το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς έκανε λόγο για εργαλειοποίηση του κλάδου της εστίασης. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης της κοινωνίας για μέτρα που η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει», είπε. Όπως ανέφερε, ο ίδιος και οι υπόλοιποι άνθρωποι της εστίασης, ανέμεναν από την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ρευστότητα, ενίσχυση στο θέμα των ενοικίων αλλά και τη μέριμνα για τις αναστολές εργασίας.

Παράλληλα, συνέχισε, ο κλάδος της εστίασης είχε ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα επιδότησης μηχανημάτων καθαρισμού αέρα. «Από 13 του μηνός θα είμαστε απέναντι από τους πελάτες μας» υπογράμμισε.

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cduvqt68wnsx-se)

Στο «τραπέζι» η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Πάντως στην περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα, είναι πολύ πιθανό μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών να ακολουθήσουν κι άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η επέκταση της υποχρεωτικότητας υπάρχει στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών, και αυτό άφορα επαγγελματικές ομάδες όπως εκπαιδευτικούς ή σώματα ασφάλειας. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε».

Κλείσιμο
Οι επόμενοι στη λίστα της υποχρεωτικότητας θα είναι οι εργαζομένοι στα σώματα ασφαλείας, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό. Επίσης οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο. Γενικότερα, η υποχρεωτικότητα θα αφορά τους εργαζόμενους που έρχονται σε μεγάλη επαφή με ανθρώπους.

Πάντως ανοιχτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης«Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε  μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Παρασκευή  και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων οργάνων.

Απαντώντας στην κριτική πως ενώ στους κλειστούς χώρους το χειμώνα οι πελάτες θα είναι αμιγώς εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το προσωπικό μπορεί να μην είναι εμβολιασμένο, εξήγησε ότι «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι τα μέτρα θα είναι αυστηρά, με μάσκα σε κάθε στάση της δουλειάς των υπαλλήλων στην εστίαση και δυο τεστ κορωνοϊού εβδομαδιαίως. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μειώνονται τα κρούσματα στις περιοχές των lockdown

Σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της προηγούμενης Παρασκευής (3.265) κινούνται οι νέες διαγνώσεις κορωνοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.076 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία προέκυψαν από σχεδόν 113.000 διαγνωστικούς ελέγχους (15.196 μοριακά και 97.733 rapid τεστ).

Η Αττική -σταθερή πρωταθλήτρια στον μαραθώνιο των κρουσμάτων- κόβει και σήμερα πρώτη το νήμα με 674 λοιμώξεις και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 323, με τα κρούσματα στις δύο μεγαλύτερες περιοχές της Ελλάδας να παρουσιάζουν μικρή διακύμανση συγκριτικά με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας (768 και 376 αντίστοιχα στις 20/8). Τη διαφορά στον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα, ωστόσο, κάνουν οι περιοχές που έχουν τεθεί σε καθεστώς μίνι lockdown.

Συγκεκριμένα, σημαντική πτώση της διασποράς παρατηρείται σε Χανιά και Ρέθυμνο, όπου σήμερα εντοπίστηκαν μόλις 50 και 27 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ στις 20 Αυγούστου είχαν καταγραφεί υπερδιπλάσιες λοιμώξεις και στις δύο περιοχές (106 και 65 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται ότι τα Χανιά βρίσκονται υπό περιοριστικά μέτρα από τις 6 Αυγούστου (135 κρούσματα) και το Ρέθυμνο από τις 18 Αυγούστου (75 κρούσματα). Ηπιότερη, αλλά πάντως, σημαντική μείωση της εξάπλωσης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στο Ηράκλειο και τη Μεσσηνία όπου, επίσης, έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ενδεικτικά, στο Ηράκλειο (lockdown από τις 11 Αυγούστου με 240 κρούσματα) καταγράφηκαν 94 νέες λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο, ενώ στη Μεσσηνία (lockdown από τις 24 Αυγούστου με 146 κρούσματα) καταγράφηκαν σήμερα 95 νέες λοιμώξεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τον περιορισμό της πανδημίας (απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης) φαίνεται να αποδίδουν, μειώνοντας σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό την εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Σε ποιες περιοχές είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα 

Παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν επιδέχεται εφησυχασμού, δεδομένου ότι τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται ήδη από την σημαντικά επιβαρυμένη εικόνα αρκετών ακόμα περιοχών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, με εφαρμογή αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα (140 κρούσματα σήμερα), η Ηλεία (97), η Εύβοια και η Κοζάνη (70), ο Έβρος (67), η Καβάλα (66), η Λάρισα (65) και η Αιτωλοακαρνανία (60). Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα νησιά, καθώς η αποχώρηση και των τελευταίων τουριστών τις επόμενες ημέρες θα αποτυπώσει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα στην εκάστοτε νησιωτική περιοχή. Προς το παρόν, πάντως, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρόδος (77 νέες λοιμώξεις), η Χίος (32), η Κάλυμνος (21), η Νάξος (19) και η Ικαρία (11).

Προκειμένου, μάλιστα, να πείσει τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές να υποβληθούν σε έλεγχο για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στην ηπειρωτική χώρα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τη δωρεάν διάθεση δύο self test. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τα εργαλεία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα διατίθενται σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε μη εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού) και σε μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών.

Τέλος, σταθερή παραμένει η εικόνα του τελευταίου 24ωρου και από τα νοσοκομεία, αφού σήμερα πραγματοποιήθηκαν 248 νέες εισαγωγές, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανήλθαν σε 337, ενώ καταγράφηκαν και 22 νέοι θάνατοι συμπολιτών μας από τη λοίμωξη COVID-19.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές: Προβληματισμός για 50 σχολές που έμειναν χωρίς εισακτέους

Κορωνοϊός: Με «μίνι» lockdown απειλούνται οκτώ περιοχές στην ηπειρωτική χώρα και πολλά νησιά

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με drones τζιχαντιστές - Νεκρός «σχεδιαστής» επιθέσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network