Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τους ανεμβολίαστους - Κίνδυνος να επικρατήσει τον Αύγουστο

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τους ανεμβολίαστους - Κίνδυνος να επικρατήσει τον Αύγουστο

Ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη για την διασπορά της μετάλλαξης - Κίνδυνος επιστροφής σε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον κίνδυνο νοσηλείας - Διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

estiasi_kosmos_art
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, που εκτιμάται ότι θα γίνει η κυρίαρχη μέσα στον Αύγουστο, τόσο στις άλλες χώρες όσο και στην Ελλάδα και θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους, όπου ο κίνδυνος νοσηλείας αυξάνεται στο διπλάσιο και τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου δεν αποκλείεται να επανέλθουν περιοριστικά μέτρα.

Ήδη η μετάλλαξη διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλον τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίζεται στο 90% των νέων κρουσμάτων. Άλλωστε σε αυτή αποδίδεται τόσο η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, όσο και η καθυστέρηση στην «Ημέρα Ελευθερίας», που θα σήμαινε την άρση όλων των περιορισμών.

Στην Ελλάδα, το μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, εντοπίστηκαν 18 στελέχη το διάστημα 11 Μαΐου - 16 Ιουνίου, 15 εκ των οποίων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νοσούντες είναι άτομα νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λότερ Βίλερ διαβεβαίωσε ότι ο πλήρης εμβολιασμός προστατεύει από την μετάλλαξη. «Γνωρίζουμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από σοβαρές επιπλοκές της παραλλαγής "Δέλτα"», τόνισε ο κ. Βίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ζήτησε από τους πολίτες «να λάβουν πραγματικά πλήρη προστασία εμβολιασμού».

Έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμό ειδικά προς τους ευάλωτους

Το ζήτημα συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών  μελών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει μετά το τέλος του Συμβουλίου ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι η επικρατούσα, με βάση τις εκτιμήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό, ειδικά σε μεγαλύτερους σε ηλικία, ενώ παρέπεμψε στα στοιχεία των νοσοκομείων, που όπως είπε, δείχνουν ότι οι νοσηλείες αφορούν σε μη εμβολιασμένους.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Αρκουμανέας: Εμβόλια για να μην πάμε σε τοπικά lockdown

Κλείσιμο
Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών περιοριστικών μέτρων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εφόσον υπάρξει μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης.

Ωστόσο, κ. Αρκουμανέας διευκρίνισε ότι είναι στο χέρι μας να αποτραπεί η επαναφορά περιορισμών, μέσω του εμβολίου «για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα λοκντάουν και τέταρτα κύματα». «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε. «17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Παρά τα θετικά επιδημιολογικά στοιχεία, που δείχνουν το τρίτο κύμα της πανδημίας να υποχωρεί, οι αρχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εκφράζουν ανησυχία, ενώ ετοιμάζονται για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει. Όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας «η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».

Το ECDC εκτιμά ότι το στέλεχος Δέλτα θα αποτελεί το 90% των κρουσμάτων

Προειδοποιήσεις για την ευρεία διασπορά της μετάλλαξης το καλοκαίρι, ειδικά μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν εμπίπτουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα απηύθυνε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η διευθύντρια Αντρέα Αμμόν ανέφερε ότι το στέλεχος μπορεί να αποτελεί το 90% όλων των περιπτώσεων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος Αυγούστου.«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τα πιο ευάλωτα άτομα, τα οποία αν μολυνθούν μπορεί να υποστούν σοβαρή ασθένεια, ακόμα και θάνατο, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως» πρόσθεσε.

Γιατί η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ανησυχίες

Βρετανική έρευνα έχει αναδείξει την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η ινδική μετάλλαξη. Σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα, τη γνωστή «βρετανική» μετάλλαξη που διαδόθηκε ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτός το 2020, η «ινδική» παρουσιάζει 50% έως 100% αυξημένη μεταδοτικότητα.

«Αν η Άλφα είχε περίπου 50% αυξημένη μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα, τότε μιλάμε για έναν ιό που είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από ατο αρχικό στέλεχος» δήλωσε ο Άρης Κατζουράκης, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με το περιοδικό Science.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ίσως παίζει ρόλο. Τα στοιχεία από την Αγγλία και τη Σκωτία δείχνουν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca προσφέρουν ελαφρώς λιγότερη προστασία έναντι της Δέλτα, σε σύγκριση με την Αλφα. Εντούτοις, όσοι έχουν λάβει μόνο μία δόση, όπως πολλοί στο Ηνωμένο Βασίλειο - είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Αντιθέτως, δύο δόσεις και των δύο εμβολίων προσφέρουν υψηλό επίπεδο προστασίας. Το πόσο καλά προστατεύουν τα άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο έναντι της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι ακόμα γνωστό καθώς δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα -κυρίως- και η διαφαινόμενη -σε ένα βαθμό- ανοσοδιαφυγή είναι τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία στην περίπτωση της μετάλλαξης «Δέλτα». Επιπλέον, η Δέλτα μπορεί να είναι πιο πιθανό από την Αλφα να οδηγήσει στο νοσοκομείο μη εμβολιασμένα άτομα. Τα πρώιμα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας μπορεί να είναι διπλάσιος σε σχέση με την Άλφα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζόνσον: Δεκτή η συγγνώμη του Χάνκοκ για το στενό τετ-α-τετ με τη σύμβουλό του

Γαλλία: Λιποθύμησε από συγκίνηση η Βαλερί Μπακό - Ο εισαγγελέας εισηγείται να αφεθεί ελεύθερη

Άγριο έγκλημα για κτηματικές διαφορές στη Λάρισα: 35χρονος πυροβόλησε και σκότωσε 70χρονο συγχωριανό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ