Κορωνοϊός - Κομισιόν: Την 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό

Κορωνοϊός - Κομισιόν: Την 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό

Τρεις τύπους πιστοποιητικού προανήγγειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς - Τι θα γίνει με τους πολίτες που έχουν λάβει μόνο μία δόση

aerodromio-pass-arthro
Το ψηφιακό  πιστοποιητικό Covid-19 θα είναι έτοιμο για χρήση από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες την 1η Ιουλίου και για αυτόν τον σκοπό τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε να υπάρχουν άμεσα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα που θα το καταστήσουν πλήρως λειτουργικό. Αυτό δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες αναφορικά με τη χθεσινή συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το «EU Digital COVID certificate».

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ με καλά νέα για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Χθες οι διαπραγματευτές από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν ώστε κάθε πολίτης στην ΕΕ να έχει το δικαίωμα για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό Covid για το καλοκαίρι», δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 17 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε το ζήτημα προτείνοντας τη διαδικασία και πλέον μόλις δύο μήνες μετά έχουμε μια ιστορική συμφωνία που επετεύχθη με σκληρή δουλειά και από τα τρία θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα. Όπως υπογράμμισε ο Επίτροπος Ρέιντερς, το εν λόγω πιστοποιητικό θα επαναφέρει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, προστατεύοντας την υγεία των πολιτών και στηρίζοντας τους τομείς οικονομίας που εξαρτώνται από την ελεύθερη κυκλοφορία.

Τρεις τύπου πιστοποιητικού Covid-19

«Από την 1η Ιουλίου θα υπάρχουν τρεις τύποι πιστοποιητικού. Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα πιστοποιητικό αρνητικού τεστ και ένα ανάρρωσης από την νόσο», τόνισε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη, ώστε να μπορέσουν να παρέχουν προσιτά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID 19 προς τους πολίτες.

Παράλληλα ο Επίτροπος Ρέιντερς κάλεσε τα κράτη-μέλη να αποφύγουν να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε Ευρωπαίους πολίτες που διαθέτουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid και ζήτησε την πλήρη ετοιμότητα ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του πιστοποιητικού αποκτώντας πρόσβαση στην Ψηφιακή Πύλη, ώστε να επαληθεύεται η γνησιότητα του ψηφιακού ή έντυπου πιστοποιητικού, ανεξαρτήτως σε ποιο κράτος-μέλος έχει εκδοθεί.

Τι θα γίνει με τους πολίτες που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης δήλωσε ακόμα ότι η διάρκεια του εν λόγω πιστοποιητικού σε μη εμβολιασμένους πολίτες δεν έχει καθοριστεί ακόμα καθώς ενδέχεται ένας Ευρωπαίος πολίτης που θα ταξιδέψει τον Ιούλιο με πιστοποιητικό αρνητικού τεστ να χρειαστεί να εκδώσει καινούργιο, εάν ταξιδέψει ξανά έναν μήνα αργότερα. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, η καλύτερη λύση είναι η επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Ο Επίτροπος Ρέιντερς δήλωσε ακόμα ότι οι πολίτες που έχουν λάβει μόνο μια δόση του εμβολίου θα μπορούν επίσης να εκδώσουν το πιστοποιητικό, ωστόσο καθώς το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη το πώς θα το χρησιμοποιήσουν, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συντονίσει τις εθνικές κυβερνήσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Τρόμος για 22χρονη: Γνωρίστηκαν στο Facebook, βγήκαν ραντεβού και... την βίασε!

Πρίγκιπας Χάρι: Η Μέγκαν μου είπε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν το έκανε για χάρη μου

Μπιλ Γκέιτς: Γιατί φορά ακόμα τη βέρα του παρά την ανακοίνωση διαζυγίου με τη Μελίντα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ