ΠΟΥ: Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας ενδέχεται να είναι φονικότερη από την πρώτη

ΠΟΥ: Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας ενδέχεται να είναι φονικότερη από την πρώτη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις πλούσιες χώρες να προσφέρουν εμβόλια στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες αντί να εμβολιάζουν παιδιά – Συνιστά προσοχή για την αφαίρεση της μάσκας για τους εμβολιασμένους

who-logo
Έκκληση προς τις πλούσιες χώρες, να επανεξετάσουν τα σχέδια εμβολιασμού παιδιών, κι αντ’ αυτού να προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πηγή μεγάλης ανησυχίας αποτελεί η Ινδία, όπου τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας αναμένεται να είναι φονικότερη από την πρώτη, με την Ινδία να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας.

«Κατανοώ γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, όμως αυτή τη στιγμή τους προτρέπω να το επανεξετάσουν και αντ’ αυτού να δωρίσουν εμβόλια στο #COVAX», επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης στη Γενεύη.

«Εκρηκτικά» είναι τα ποσοστά μολύνσεων στην Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και ορισμένες χώρες της Αμερικανικής ηπείρου. «η Covid-19 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ πιο φονική από την πρώτη», σημείωσε ο επικεφαλής του οργανισμού.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε σήμερα ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ σχετικά με τον καταμερισμό των εμβολίων με το διεθνές σύστημα Covax.

«Αναγνωρίζουν πως το να μοιραστούν αυτές οι δόσεις ενδέχεται να βοηθήσει να διασφαλιστεί μεγαλύτερος αντίκτυπος συνολικά», είπε ο Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ. «Θέλουν να είναι έτοιμοι όταν οι δόσεις θα είναι έτοιμες… Εργαζόμαστε παράλληλα».

Προσοχή για την αφαίρεση μάσκας από τους εμβολιασμένους

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως οι συνθήκες σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εάν μια χώρα σχεδιάζει να επιτρέψει σε εμβολιασμένους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες δημοσίως.

«Στην περίπτωση μιας χώρας που θέλει να άρει την εντολή για μάσκα αυτό θα πρέπει να γίνεται μονάχα εντός του πλαισίου του να εξετάζει τόσο την ένταση της μετάδοσης στην περιοχή όσο και το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης», επισήμανε ο ειδικός του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις Μάικ Ράιαν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημέρωσης από τη Γενεύη.

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) συνέστησαν χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και ότι θα μπορούσαν να μην τις φοράνε σε εσωτερικούς χώρους, στα περισσότερα μέρη.


Αναμένονται νέες μεταλλάξεις

Κλείσιμο
Σύμφωνα με ειδικό του ΠΟΥ, θεωρείται βέβαιο ότι θα εντοπιστούν περισσότερες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι «γνωρίζουμε τι να κάνουμε».

«Θα ήθελα ο φόβος των παραλλαγών να μετατραπεί σε κάτι παραγωγικό, κάτι που θα δίνει δύναμη», σημείωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19.


Ειδήσεις σήμερα:

«Άνοιξαν» οι διαδημοτικές μετακινήσεις - Όπου φύγει… φύγει για νησιά και εξοχικά οι Έλληνες

Τζιλ Μπάιντεν: «Αισθάνομαι γυμνή» χωρίς τη μάσκα!

Το διαζύγιο των Γκέιτς κυριάρχησε σε κοσμικό πάρτι τραπεζίτη στο Μαϊάμι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ