Αρση lockdown: Καταργούνται από την Παρασκευή τα sms - Ελεύθερες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Αρση lockdown: Καταργούνται από την Παρασκευή τα sms - Ελεύθερες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς θα γίνει το «Πέρασμα στο Καλοκαίρι»: Από 1η Ιουνίου ενεργοποιείται το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί - Στις 00.30 θα ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας - Έως τις 00:15 η εστίαση - Χωρίς ραντεβού το λιανεμπόριο - Χωρίς μουσική η εστίαση έως το τέλος του μήνα - Με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson οι εμβολιασμοί σε 19 νησιά

limania_art
Στην άρση περιοριστικών μέτρων προχωρά από την Παρασκευή η Κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Ετσι, από την Παρασκευή καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις και τα ψώνια, επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ οι μετακινήσεις στα νησιά θα γίνονται με αρνητικό τεστ κάθε τύπου (ράπιντ, σελφ ή μοριακό), με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με βεβαίωση νόσησης. Παράλληλα, ο κ.Σκέρτσος  έκανε γνωστό ότι το πράσινο πιστοποιητικό τίθεται σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιασθεί.

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας


Ξεκινώντας, ο κ.Σκέρτσος επισήμανε ότι οι δείκτες της πανδημίας δείχνουν εκτόνωση, παρά την αυξημένη κινητικότητα των πολιτών. Τα self test , είπε αποδείχθηκαν σημαντικό εργαλείο, καθώς 11.532 πολίτες έχοντας κανει το συγκεκριμένο τεστ, επιβεβαίωσαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό.  «Είμαστε πολύ κοντά στον πρώτο σημαντικό στόχο, ώστε στα τέλη Μαϊου να υψώσουμε το πρώτο τείχος προστασίας. Πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου έως τα τέλη Ιουνίου».  Παράλληλα, ο κ.Σκέρτσος έκανε εκτενή αναφορά στις διαφορές ανάμεσα στην περσινή και τη φετινή χρονιά, όσον αφορά την άρση των μέτρων. 

Δείτε αναλυτικά τα δεδομένα και το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών που ανακοινώθηκαν από τους κυρίους Κικίλια και Σκέρτσο:


Περασμα-στο-καλοκαιρι1__1_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__2_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__3_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__4_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__5_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__6_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__7_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__8_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__9_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__10_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__11_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__12_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__13_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__14_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__15_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__16_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__17_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__18_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__19_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__20_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__21_
Περασμα-στο-καλοκαιρι1__22_

Ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η νέα πολιτική δημόσιας υγείας με τα σελφ τεστ λειτουργεί και υπάρχει συνεχής αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ, παρά την αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού.

Συνολικά, διατέθηκαν 8 εκατομμύρια δωρεάν σελφ τεστ σε 2,9 εκατομμύρια πολίτες. Αξιοσημείωτο είναι ότι 11.532 πολίτες επιβεβαίωσαν ότι είναι φορείς του κορωνοϊού χάριν στα τεστ αυτά.

Ο σημαντικότερος πυλώνας για αυτήν την πολίτικη είναι βεβαία τα εμβόλια. Η χώρα είναι πλέον κοντά στον πρώτο στόχο, ώστε στο τέλος Μαΐου να έχουμε το τείχος ανοσίας για τους 60 ετών και άνω. Τέλος Ιουνίου το 50% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί. Η χώρα μας είναι μάλιστα πρώτη σε ημερήσιους εμβολιασμούς σε επίπεδο G8 και G20.

Έτσι, προχωρά η περαιτέρω άρση περιορισμών. Συγκεκριμένα:

Από την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό. Από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ. Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επίσης: το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14 Μαΐου στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ, χωρίς πλέον click-in-a shop ή το click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17 Μαΐου), των θερινών κινηματογράφων (21 Μαΐου), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28 Μαΐου)

Από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Όλο το Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων:

«Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, με τη μεταφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 12:30 το βράδυ, η εστίαση θα είναι ανοικτή έως τις 12:15 τα μεσάνυχτα, ενώ η σχετική ΚΥΑ με τα νέα μέτρα, αναμένεται να υπογραφεί αύριο Πέμπτη.

Το λόγο πήρε αρχικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ανακοίνωσε ότι από αύριο αίρεται η αναστολή χορήγησης των κανονικών αδειών στο υγειονομικό προσωπικό. Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα φτάνουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τα νησιά, ανακοινώνοντας ότι σε 19 νησιά ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson, για όλους τους κατοίκους άνω των 18.


Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

Πιο αναλυτικά ο υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 106.000 εμβολιασμούς.

Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε και μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν πραγματοποιηθεί 3.915.568 εμβολιασμοί.

Στο τέλος της ημέρας θα αγγίξουμε τα 4.000.000 εμβολιασμούς και θα τα ξεπεράσουμε αύριο νωρίς το πρωί.

2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 13%.

Είναι εντυπωσιακό ότι το ποσοστό εμφάνισης στο ραντεβού με την «Ελευθερία» αγγίζει το 97%, στοιχείο που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις Ελληνίδες και στους Έλληνες για την αθρόα προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η υγειονομική επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει βάσει σχεδίου που έχει εκπονηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που η Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data.

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με την Επιχείρηση «Ελευθερία», οργανώνεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».

Στόχος ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου, έτσι ώστε οι νησιώτες μας να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος» - αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά (Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι).

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου

Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος».



Ειδήσεις σήμερα 

Βουλή: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια

Νετανιάχου: Εξουδετερώσαμε στρατηγούς της Χαμάς - Θα τους χτυπήσουμε όπως δεν έχουν φανταστεί

Οι Γερμανοί πολίτες ζητούν «απεγνωσμένα» να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ