Κορωνοϊός: Σε ανοδική πορεία η πανδημία σε όλη την επικράτεια - Στον «αναπνευστήρα» οι ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Σε ανοδική πορεία η πανδημία σε όλη την επικράτεια - Στον «αναπνευστήρα» οι ΜΕΘ

Η ηλικιακή ομάδα 25-55 οδηγεί την πανδημία, η 45-65 γεμίζει τα νοσοκομεία - 20.000 ενεργά κρούσματα και τα μισά στην Αττική -  Η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες - Η πληρότητα ΜΕΘ-COVID-19 στο λεκανοπέδιο αγγίζει το 92%

Κορωνοϊός: Σε ανοδική πορεία η πανδημία σε όλη την επικράτεια - Στον «αναπνευστήρα» οι ΜΕΘ
Στην αναπόφευκτη παράταση του αυστηρού lockdown στην Αττική οδήγησε η επιδημιολογική πορεία της χώρας, καθώς επίσης και στην υπαγωγή νέων περιοχών στο «βαθύ» κόκκινο επίπεδο συναγερμού και τη διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών βαθμίδων –πλην των ειδικών σχολείων– από τις 16 έως 29 Μαρτίου, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Αν και λιγότεροι έλεγχοι κορωνοϊού δίνουν αναμενόμενα λιγότερα νέα κρούσματα -2.405 σήμερα κατόπιν 47.557 τεστ σε σύγκριση με 2.570 από 50.078 τεστ χθες-, το τρίτο κύμα της πανδημίας αποτυπώνεται από τους σκληρούς δείκτες στις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και τα στοιχεία από τα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ): την ταχεία αύξηση των διασωληνωμένων που πέρασαν στους 521 από 506 χθες, ενώ την 1η Μαρτίου αριθμούσαν 406, και τα νοσοκομεία που λυγίζουν υπό το βάρος νέων περιστατικών. Το περασμένο 24ωρο εισήχθησαν 479 ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, χθες νοσηλεύονταν συνολικά 4.032 ασθενείς με κορωνοϊό.

20.000 ενεργά κρούσματα και τα μισά στην Αττική

Τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ήταν αποκαλυπτικά για τη σφοδρότητα της πανδημίας και του τρίτου κύματος που, αν και εξελίσσεται με βραδύτερους ρυθμούς από το δεύτερο, όπως εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, δεν παύει να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας και των πολιτών, η κόπωση των οποίων δεν αποτελεί σύμμαχο στη μάχη κατά του ιού.

Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται παρά τα μέτρα, ορίζοντας τον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων ανά ημέρα σε περισσότερα από 2.100 για την τελευταία εβδομάδα, το Rt πάνω από 1, και τον δείκτη θετικότητας στο 4,5 –πάνω από το 4 πρώτη φορά για το 2021. Σε περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική με αυξημένα περιοριστικά μέτρα από τον Νοέμβριο ήδη, ο δείκτης ξεπερνά το 7%.

Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια αγγίζουν τα 20.000 και τα 10.000 φιλοξενούνται στην Αττική. Η ηλικιακή ομάδα 25-55 οδηγεί την πανδημία, η 45-65 γεμίζει τα νοσοκομεία. «Όταν αυξάνει η διασπορά, πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες μετά τις εισαγωγές που έφτασαν τις 400 ανά ημέρα για την εβδομάδα.

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η Αττική που δέχτηκε 2.000 ασθενείς στα νοσοκομεία της, με το 5% αυτών να εκτιμάται ότι θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η πληρότητα ΜΕΘ-COVID-19 στο λεκανοπέδιο αγγίζει το 92%, αρκετά υψηλό παρά το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, με αναπροσαρμογές στα δημόσια νοσοκομεία και τη συμμετοχή ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Η πίεση στις ΜΕΘ-COVID-19 στην επικράτεια για τη βδομάδα ανήλθε σε 15% και η πληρότητά τους εκτιμάται σε πάνω από 69%.

«Οι αυξημένες εισαγωγές, δυστυχώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδες», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης. Με 49 νέους θανάτους, οι απώλειες για τον Μάρτιο φτάνουν τις 482.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα παρατείνουν το lockdown – Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Η επιδημία καταγράφει ανοδική πορεία σε όλη την επικράτεια, βαδίζοντας στα χνάρια του Νοεμβρίου. «O δείκτης αναπαραγωγής της νόσου, το Rt, είναι παντού πάνω από το 1» σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, με τα στοιχεία να αποδίδουν την αυξημένη διασπορά σε συγχρωτισμό σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, σε συναθροίσεις σε σπίτια, στους εργασιακούς χώρους και την ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.137 νέα κρούσματα, η οποία κατέγραψε επιδημιολογική αύξηση 20-25% για την εβδομάδα. Τα 164 αφορούν τον Πειραιά και 278 το Κέντρο, το οποίο σημειώνει σταθερά τον υψηλότερο αριθμό νέων διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής: 137 Ανατολική Αττική, 58 Δυτική Αττική, 182 Βόρειος, 147 Δυτικός και 126 Νότιος Τομέας Αθηνών, και 18 στις Νήσους.

Η Θεσσαλονίκη (235 νέα κρούσματα) παρουσίασε αύξηση μικρότερη του 20% για την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, το σύστημα υγείας της αναμένεται συμπιεστεί εντός της εβδομάδας, αν και λιγότερο απ’ όσο προβλέπεται για την Αττική. Οι δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες δίνουν ενδείξεις σταθεροποίησης, τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων όμως θα φανούν την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αναχαίτισης του κύματος με τον ιό παρόντα στην κοινότητα και τις μεταλλάξεις να μεταδίδονται ταχέως, οι νέες αποφάσεις που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέραν τη τηλεκπαίδευσης για τις σχολικές βαθμίδες όλης της χώρας, διαμορφώνουν τον επιδημιολογικό χάρτη ως εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου - «βαθύ κόκκινο»:

Κλείσιμο
παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας (30 νέα κρούσματα), Αχαΐας (87), Βοιωτίας (37), Εύβοιας (40) πλην του Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδας (20), Φωκίδας (3), Αργολίδας (30), Αρκαδίας (18), Κορινθίας (57), Θεσσαλονίκης, Άρτας (4), Θεσπρωτίας (6), Ηρακλείου (61), Σάμου (2), Λευκάδας (3) πλην Δήμου Μεγανησίου, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.

εντάσσονται από αύριο έως 22 Μαρτίου οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής (15), Ευρυτανίας (6) και Λέσβου (8), οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και Σκιάθου.

Η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

12.000 κρούσματα λιγότερα χάρη στα εμβόλια

Στη σημαντικό όπλο του εμβολιασμού αναφέρθηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, το οποίο έχει καταφέρει να μειώσει τα κρούσματα και τις νοσηλείες ηλικιωμένων άνω των 80 ετών στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της καθηγήτριας, 7,8% του πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου 3,6 δύο. Μέχρι σήμερα, οι εμβολιασμοί ανέρχονται σε 1.254.087. «Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας, μέσω του εμβολιασμού, έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα», επεσήμανε.

Η καθηγήτρια σχολίασε και την περίπτωση θρόμβωσης σε εμβολιασθέντα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, το μοναδικό περιστατικό σε σύνολο 170.000 εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Το περιστατικό ερευνά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Όπως διευκρίνισε η ίδια, το συμβάν δεν εμφανίζει αιτιολογική συσχέτιση. Προς το παρόν, οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα διενεργηθούν κανονικά, σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network