ΗΠΑ: Ο εμβολιασμός κατά της Covid δεν θα είναι «μία βόλτα στο πάρκο»

ΗΠΑ: Ο εμβολιασμός κατά της Covid δεν θα είναι «μία βόλτα στο πάρκο»

«Θα πρέπει να πάρετε μια ημέρα ρεπό από τη δουλειά κάνοντας τη δεύτερη δόση»

emvoliasmos_pis
Tην ενημέρωση των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά του Covid για τις δυσάρεστες παρενέργειες που θα μπορεί να έχει, ζητούν Αμερικανοί γιατροί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Oι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι κάνοντας το εμβόλιο, δεν θα είναι σαν να κάνουν βόλτα στο πάρκο.

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο «CNBC», από την πρώτη δόση των εμβολίων που είναι έτοιμα να λάβουν το πράσινο φως από τις αρχές, οι πολίτες ενδέχεται να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η καθηγήτρια Σάντρα Φράιχοφερ, μέλος της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, δήλωσε πως, τόσο τα εμβόλια Covid -19 της Pfizer όσο και της Moderna, απαιτούν δύο δόσεις και το γεγονός που την ανησυχεί είναι εάν οι πολίτες κάνοντας την πρώτη δόση, θα πάνε και για τη δεύτερη δόση λόγω των δυνητικά δυσάρεστων παρενεργειών.

Και οι δύο εταιρείες- Pfizer και Moderna - έχουν παραδεχτεί ότι τα εμβόλια τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες παρόμοιες με τα συμπτώματα ασθενών με Covid που νοσούν σε ήπια μορφή, όπως μυαλγίες, ρίγη και κεφαλαλγία.

«Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και φαρμακοποιοί θα πρέπει να προειδοποιήσουν τους πολίτες ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορεί να έχουν κάποιες σκληρές παρενέργειες οπότε οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι τους περιμένει και να μην φοβηθούν να κάνουν τη δεύτερη δόση» όπως υποστήριξαν Αμερικανοί γιατροί σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με αξιωματούχους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι συστάσεις έρχονται καθώς τα κράτη ετοιμάζονται να διανείμουν τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές από τον επόμενο μήνα.

«Πρέπει πραγματικά να ενημερώσουμε τους ασθενείς για να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βόλτα στο πάρκο», δήλωσε η καθηγήτρια Φράιχοφερ, κατά τη διάρκεια βιντεοσύσκεψης με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης (ACIP), μια ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν το CDC.

«Οι πολίτες θα ξέρουν ότι έκαναν το εμβόλιο. Πιθανότατα δεν θα αισθανθούν υπέροχα. Αλλά πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση», τόνισε.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές εμβολίων της Moderna και της Pfizer είχαν πει στο δίκτυο CNBC τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι εμφάνισαν υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα, έντονη κεφαλαλγία, κόπωση και άλλα συμπτώματα μετά τη λήψη του εμβολίου.

Ενώ τα συμπτώματα ήταν άβολα και μερικές φορές έντονα για τους εθελοντές των δοκιμών της Moderna, οι περισσότεροι είπα ότι τα συμπτώματα έφυγαν ύστερα από μία ημέρα.

«Εάν (το εμβόλιο της Moderna) αποδειχθεί αποτελεσματικό, οι άνθρωποι θα πρέπει να σκληρύνουν», υποστηρίζει μία εθελόντρια από τη Βόρεια Καρολίνα που συμμετείχε στις δοκιμές.

«Η πρώτη δόση δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Αλλά η δεύτερη δόση σίγουρα θα σας απογοητεύσει. Θα πρέπει να πάρετε μια ημέρα ρεπό από τη δουλειά κάνοντας τη δεύτερη δόση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η νοσοκόμα παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μινεσότα, Πάτσι Στίνχφιλντ δήλωσε ότι αξιωματούχοι σε θέματα υγείας και φαρμακοποιοί θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να μιλήσουν για τις παρενέργειες με θετικό τρόπο. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για παράδειγμα τη λέξη «απάντηση» του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό αντί για «ανεπιθύμητη αντίδραση».

«Αυτές είναι ανοσολογικές αντιδράσεις», τόνισε η Στίνxφιλντ. «Κι έτσι, αν νιώσετε κάτι μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να περιμένετε ότι θα το αισθανθείτε. Όταν κάνετε το εμβόλιο, είναι φυσιολογικό να έχετε πόνο στο χέρι ή κόπωση, πόνο στο σώμα και ίσως ακόμη και πυρετό. Ίσως ακόμη και να πρέπει να μείνετε στο σπίτι και να μην πάτε στη δουλειά», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Μάλιστα, η ίδια επισημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι που συμμετείχαν στις δοκιμές των εμβολίων, είχαν απογοητευτεί που δεν υπέφεραν από ανεπιθύμητες παρενέργειες τις οποίες ανέφεραν οι άλλοι, πιστεύοντας ότι τους χορηγήθηκε το εικονικό φάρμακο (placebo).

Ειδήσεις σήμερα: 

Μαντόνα: «Who’s that girl» - Η σοκαριστική μετάλλαξή της σε… Άλιεν στο Instagram

ΚΑΔ Επιχειρήσεων - Lockdown: Μείωση ενοικίου 40% για τον Νοέμβριο - Η απόφαση με τους ΚΑΔ

Εκτός σχεδίου δόμηση: Τι αλλάζει - Πώς θα χτίζονται οικόπεδα κάτω από τα 4 στρέμματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ