Κορωνοϊός: 25χρονος που νόσησε για δεύτερη φορά εγείρει αμφιβολία για τον χρόνο ανοσίας

Κορωνοϊός: 25χρονος που νόσησε για δεύτερη φορά εγείρει αμφιβολία για τον χρόνο ανοσίας

Ο 25χρονος άνδρας από τη Νεβάδα νόσησε και δεύτερη φορά από Covid-19 και μάλιστα πιο σοβαρά - Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες για τον χρόνο της ανοσίας

ergastirio_lav
Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ «αλωνίζει» στις ΗΠΑ χωρίς μάσκα δηλώνοντας υγιέστατος λίγες μέρες αφότου νόσησε από το νέο κορωνοϊό, η είδηση ότι ένας 25χρονος άνδρας, χωρίς υποκείμενο νόσημα, μολύνθηκε για δεύτερη φορά από Covid-19 και μάλιστα πολύ πιο σοβαρά, σοκάρει την διεθνή κοινή γνώμη και προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες.

Ο 25χρονος άνδρας από τη Νεβάδα εμφάνισε το πρώτα συμπτώματα της νόσου στις 25 Μαρτίου όπως πονόλαιμο, βήχα, πονοκέφαλο, ναυτία και διάρροια.

Στις 18 Απριλίου βρέθηκε για πρώτη φορά θετικός στον ιό ενώ, στις 27 Απριλίου τα αρχικά συμπτώματα είχαν εξαλειφθεί πλήρως. Στις 9 και 26 Μαΐου υποβλήθηκε σε τεστ Covid και τα δύο βγήκαν αρνητικά. Στις 28 Μαΐου εμφανίζει ξανά συμπτώματα, αυτή τη φορά πονοκέφαλο, πυρετό, ζαλάδα, βήχα, ναυτία και διάρροια.

Ερωτήματα για τον χρόνο της ανοσίας

Με τους επιστήμονες να συγκρίνουν τον γενετικό κώδικα του ιού που ελήφθη την περίοδο που ο ασθενής εμφάνισε για πρώτη φορά συμπτώματα με αυτήν που εμφάνισε για δεύτερη φορά συμπτώματα, η έρευνά τους έδειξε ότι ήταν διαφορετικά στελέχη.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια προηγούμενη λοίμωξη μπορεί να μην προστατεύει απαραίτητα από μελλοντική λοίμωξη», δήλωσε ο Δρ Μαρκ Παντόρι από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδας και πρόσθεσε: «Η πιθανότητα αναμόλυνσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της ανοσίας της νόσου Covid-19».

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι όσοι έχουν αναρρώσει πλήρως θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση μάσκας προσώπου όπως και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Έχουν καταγραφή 22 τεκμηριωμένα κρούσματα αναμόλυνσης

O νεαρός άνδρας από τη Νεβάδα έχει αναρρώσει, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά η περίπτωσή του εγείρει ερωτήματα σχετικά με το χρονικό διάστημα στο οποίο αναπτύσσουμε ανοσία αφότου μολυνθούμε για πρώτη φορά από τον ιό.

«Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η νόσος COVID-19, δεν παρέχουν ισόβια ανοσία όπως μια λοίμωξη από ιλαρά. Κατά συνέπεια», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πολ Οφιτ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, «δεν εκπλήσσομαι καθόλου από το γεγονός ότι κάποιοι θα μπορούσαν να μολυνθούν δύο φορές από τον νέο κορωνοϊό».

Συνολικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τουλάχιστον 22 τεκμηριωμένα κρούσματα αναμόλυνσης από την έναρξη της πανδημίας, αλλά δεν είναι σαφές πόσες περιπτώσεις υπήρξαν στην πραγματικότητα και πόσο συχνές μπορεί να είναι μεταξύ αυτών που δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί.

«Είναι πιθανό ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων προστατεύεται πλήρως από την πιθανότητα να μολυνθούν για δεύτερη φορά, αλλά δεν μπορούμε να τους μετρήσουμε, επειδή δεν έρχονται στο νοσοκομείο», υποστηρίζει ο Ακίκο Ιβασάκι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και ερευνητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes, όπως γράφει η «Usatoday».

Κλείσιμο
Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί την πρώτη φορά, οπότε είναι δύσκολο να πούμε αν έχουν μολυνθεί και δεύτερη φορά.


Ειδήσεις σήμερα:

Από τις 10:00 το Oruc Reis έχει κλείσει το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού

Εταιρεία παραγωγής πορνό άνοιξε «θεματικό πάρκο ενηλίκων» στο Τόκιο

Τρίκαλα: Ξεριζώθηκαν μεγάλα δέντρα και καταπλάκωσαν αυτοκίνητα! - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ