LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» για τους... σιωπηλούς φορείς: «Γυρίστε από διακοπές και μπείτε καραντίνα» - 270 νέα κρούσματα

return-0

«Σιωπηλοί φορείς» είναι όσοι επιστρέφουν από διακοπές, λέει ο Μαγιορκίνης και τους καλεί να μην επιστρέψουν αμέσως στις κανονικές τους δραστηριότητες, αλλά να παραμείνουν για ένα διάστημα σπίτι - Έκκληση στους νέους να συναναστρέφονται με μικρό αριθμό φίλων, για να μειωθεί ο ρυθμός αναμετάδοσης της νόσου - Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Στην Αττική καταγράφονται για μια ακόμη ημέρα οι περισσότερες μολύνσεις από τον κορωνοϊό με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να στρέφουν πλέον την προσοχή τους στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 30 ετών που όπως φαίνεται από τα στοιχεία αποτελούν τον κύριο αγωγό για μετάδοση της νόσου.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας τους χαρακτήρισε μάλιστα τον όρο «σιωπηλοί φορείς» αναφερόμενος σε όσους επιστρέφουν τώρα από διακοπές, τους προέτρεψε να μην επισκεφθούν ευπαθείς ομάδες για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και να μην επιστρέψουν αμέσως στις κανονικές τους δραστηριότητες.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας έκανε μάλιστα έκκληση στους νέους να συναναστρέφονται με ένα μικρό αριθμό φίλων, σε μια «κοινωνική φούσκα» όπως την χαρακτήρισε ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αναμετάδοσης του ιού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Συνολικά 270 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την πορεία της πανδημίας, εξήγησε ότι η διασπορά του ιού είναι πλέον μεγάλη στην ηλικιακή ομάδα των 20-30 ετών.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, όσοι επιστρέφουν από διακοπές, θα πρέπει να θεωρούν εαυτούς σιωπηλούς φορείς και να μένουν σε εθελούσιο περιορισμό για μία εβδομάδα, προκειμένου έτσι να προστατέψουν τους ηλικιωμένους.

Παράλληλα, κάλεσε όσους βρίσκονται σε διακοπές, να επιστρέψουν έως τις 31 Αυγούστου, προκειμένου να υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο και έτσι το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για μαθητές και καθηγητές.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, κάλεσε ακόμη τους νέους να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα, σε χώρους όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού. Τόνισε ακόμη ότι η ιχνηλάτηση των νέων είναι δύσκολη.

Χαρακτηριστικά, επισήμανε ότι τους νέους εμφανίζονται ήπια συμπτώματα και γι' αυτό συχνά είναι αδιάγνωστοι και έτσι μεταδίδουν τον ιο. Ο κ. Μαγιορκίνης ζήτησε να υπάρξει αποφυγή κοινωνικών επαφών για επτά με δέκα ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ενώ σημείωσε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να δούμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως υπογράμμισε, η πανδημία εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις της χώρα μας, εξαιτίας της επιστροφής από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και έκανε σύσταση για χρήση μάσκας στις κοντινές επαφές μας, ενώ από τους νέους ζήτησε περιορισμό κοινωνικών επαφών και, ει δυνατόν, αυτές να γίνονται με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων.

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες, όπως όλα τα εμβόλια. Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν, θα είναι πλήρως ελεγμένα και θα ανταποκρλινονται σε όλους τους κανόνες της ιατρικής.

Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης ερωτήθηκε κυρίως για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός παραμένει να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς, ενώ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν μοντέλα, που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλέστερο οι τάξεις να έχουν κάτω από 20 μαθητές.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από τα 270 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 238 είναι εγχώρια. Από αυτά, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 16 συνδέονται με επαφή με γνωστά επιβεβαιωμένα κρούσματα ή με ιχνηλατήσεις αυτών και 6 με γνωστές συρροές

Αναλυτικότερα:

- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 112 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 27 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 2 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
- 5 στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
- 5 στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 6 στην Π.Ε. Ημαθίας
- 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 στην Π.Ε. Καβάλας
- 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
- 9 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 από ιχνηλατήσεις γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
- 10 στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 στην Π.Ε. Λάρισας
- 8 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 2 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 3 στην Π.Ε. Ξάνθης
- 10 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
- 4 στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 στην Π.Ε. Φλώρινας
- 2 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 4 στην Π.Ε. Χανίων
- 2 στην Π.Ε. Χίου
- 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
xartis

Η εικόνα της πανδημίας

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
krousmata

35 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
ilikia

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 259 θανάτους συνολικά στη χώρα. 91 (35.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 917265 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10342(1.12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
deigmata

Ειδήσεις σήμερα: 

Μάγεψε τη Λάρισα η καλλονή σύντροφος του νέου άσου της ΑΕΛ Τιμ Σπαρβ

Αιχμές Λουκασένκο στη Δύση: «Μας χρησιμοποιούν ως τραμπολίνο προς τη Ρωσία»

Αυτή είναι η λίστα των κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ κατά της Τουρκίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (86)

Αψεκαστος νεοδουλος

Ήταν κομψή η μαρέγκα σήμερα?

Μετρα που ειναι αποκλειστικα για ΔΥ

Η περιοδος στηριζει και ασχολειται ΜΟΝΟ με τους ΔΥ. Αυτοι εχουν την δυνατοτητα να καααθονται και το παραδακι να πεφτει. Τα μετρα ειναι σχετικα μονο με αυτους, για τους οποιους ειναι ενας 'νεος παραδεισος'. Μενουμεσπιτακηδες ολοι για προφανεις λογους. Ομως εγω του ιδ τομεα εχω δυνατοτητα να κατσω σπιτι 2 εβδομαδες και μην δουλεψω για να ζησω, η και να ψαξω να βρω δουλεια για να ζησω? (καθως ειμαι ανεργος τωρα). Η πεινα και δυστυχια του χειμωνα θα πεσει πανω σε μενα και μονο (και ολους του ιδ τομεα), δεν θα αγγιξει καν τους βολεμενους του κρατους, που εχουν ξεχασει και τι θα πει πραγματικη εργασια εδω και χρονια ετσι κι αλλιως...

Σχόλιο

Πολύ παραμύθι μας πουλάνε.

Χαχαχα

Όλη η δουλειά είναι για να πουληθεί το εμβόλιο.Χοντρες κονομες χοντρές μίζες.Θυμηθητε τον Αβραμο με το 1,5 εκατ.εμβολια που ληξανε πριν μερικά χρόνια και τα πετάξαμε μύτη δεν άνοιξε και μη ρωτάτε ποιος τα πλήρωσε

Οτι ναναι

10.000.000 εμβολια επι 3 ευρω το 1 = 30.000.000. Η ζημια κατι δις. Πως το σκεφτηκες οτι γι αυτο το κανουν? Μπραβο αποκαλυψες την μεγαλη απατη

νικος

Στη τράπεζα πειραιωςαν και εχει βγει εσωτερικη εγκυκλιος οι εκαστοτε διευθυντες οχι μονο δε σε αφηνουν να βγεις καραντινα αλλά δε θελουν ουτε το τεστ να κανεις μη βγεις θετικος και κλεισει το καταστημα

ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ Π.Θ

ΦΑΤΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟ! Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΤΟ ΝΑΤΙΒΙΣΜΟ ΘΑ ΜΠΟΛΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝ.ΜΕΣΟΓΕΙΟ!!!

Δοκιμή σε 2500 ανθρώπους

Οκ έγινε δοκιμή σε 2500 ανθρώπους...που έχουν τον ιό? Που είναι ήδη σε νοσοκομεία; Η σε ανθρώπους που δέχτηκαν να γίνουν πειραματόζωα?? 2500 άνθρωποι για ένα εμβόλιο όπου θέλετε να το κάνουν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι... Μην δίνετε φρούδες ελπίδες κύριε μου. Το ξέρετε και σας το λένε και οι ξένοι ότι πριν το τέλος του 2021 εμβόλιο γιοκ. Προετοιμαστείτε σαν επιστήμονες και σαν κράτος κατάλληλα και αφήστε τα σταριλικια.

το παραμύθι

με την Χαλκιδική καλά πάει ρε λαμογια από την ημέρα που επιβάλετε την πονηριά με την μάσκα 1 κρούσμα 0 κρούσμα 1 κρούσμα 0 κρούσμα γελάνε και οι γλάροι στο Αιγαίο χοχολια γιατροί του....

322

Ο,τι και να κάνουμε εμείς, και στολή αστροναύτη αν φορέσουμε ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί όσο έχετε ανοιχτά τα αεροδρόμια και μας φερνετε κάθε καρυδιάς καρύδι. Άλλωστε ο ιός ειχε σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι που καλέσατε τους βρωμοτουριστες, το ξέχασες;

M

Δεν είναι τόσο απλό, δυστυχώς και μακάρι να ήταν, να είχαν όλοι τη δυνατότητα να καθησουν δύο βδομάδες σπίτι και μετά να επιστρέψουν στη δουλειά. Αυτά ισχύουν μόνο για το δημόσιο. Αν είσαι ιδιωτικος υπάλληλος, ακόμα χειρότερα αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας που οι υποχρεώσεις τρέχουν δεν υπάρχει καμία φόρο ελάφρυνση, αυτά δε γίνονται. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και πλάνο αυτή τη στιγμή στη χώρα σχετικά με την πανδημία, από τους ιθύνοντες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία