Κορωνοϊός: Λιγότεροι αλλά με σοβαρότερη νόσο οι καπνιστές που καταλήγουν στο νοσοκομείο

Κορωνοϊός: Λιγότεροι αλλά με σοβαρότερη νόσο οι καπνιστές που καταλήγουν στο νοσοκομείο

Τι δείχνει έρευνα με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες που υποστηρίζουν τη μελέτη της νικοτίνης ως θεραπευτικού μέσου – Οι λίγοι καπνιστές που καταλήγουν στο νοσοκομείο έχουν 53%-59% αυξημένες πιθανότητες γα κακή έκβαση 

Κορωνοϊός: Λιγότεροι αλλά με σοβαρότερη νόσο οι καπνιστές που καταλήγουν στο νοσοκομείο
Το ποσοστό των νοσηλευομένων καπνιστών ασθενών με Covid-19 είναι τρεις έως τέσσερις φορές χαμηλότερο από το ποσοστό των καπνιστών στο γενικό πληθυσμό. Από την άλλη, οι λίγοι καπνιστές που καταλήγουν στο νοσοκομείο, έχουν 53% έως 59% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν σοβαρή νόσο Covid-19 και κακή έκβαση.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο διεθνές ιατρικό περιοδικό «Therapeutic Advances in Chronic Disease» και η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Κατάνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Φαρσαλινό.

Έγινε αξιολόγηση 30 μελετών για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και Covid-19. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μετα-ανάλυση σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, η οποία αφορούσε συνολικά 11.104 ασθενείς, από τους οποίους 961 ήσαν καπνιστές.

«Οι καπνιστές θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα»

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι εξαιρετικά χαμηλός ο αριθμός των καπνιστών ασθενών με Covid-19 που καταλήγουν στο νοσοκομείο. Τα ευρήματα της μελέτης, όπως αναφέρουν, δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές ασθένειες και δυσμενείς συνέπειες περιορίζεται στους λίγους καπνιστές που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας και όχι στον γενικό πληθυσμό των καπνιστών.

Οι ερευνητές δηλώνουν σαφώς ότι «οι καπνιστές θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο, ο πολύ χαμηλός αριθμός καπνιστών που νοσηλεύονται για Covid-19, φέρνει στο προσκήνιο για άλλη μια φορά την υπόθεση ότι η φαρμακευτική νικοτίνη έχει πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στη νόσο Covid-19, μια υπόθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, «τα ευρήματα της μελέτης ίσως θα μπορούσαν να εξηγηθούν, τουλάχιστον εν μέρει, από το γεγονός ότι αμέσως μετά την είσοδο των καπνιστών στο νοσοκομείο διακόπτεται η πρόσληψη νικοτίνης και δεν υποκαθίσταται με φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να στερούνται των πιθανών ευεργετικών δράσεων της νικοτίνης».

Ο ενδεχόμενος ρόλος της νικοτίνης στη νόσο

Το θέμα απασχολεί έντονα την ερευνητική ομάδα στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Πουλάς, «η ομάδα μας από τις αρχές Μαρτίου διαπίστωσε ότι στην Κίνα οι καπνιστές υποεκπροσωπούνταν στους νοσηλευόμενους από Covid-19, αλλά από τη στιγμή που αυτοί -οι αισθητά λιγότεροι- νοσηλευθούν, πεθαίνουν γρήγορα. Αυτό συνεχίσαμε να το παρατηρούμε σε περισσότερες σειρές ασθενών, όχι μόνο από την Κίνα αλλά και από άλλες Δυτικές χώρες. Από αυτό προέκυψε μια δημοσίευση μας σε περιοδικό με κριτές, όπου γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενο ρόλο της νικοτίνης στη νόσο».

Ακολούθως οι Έλληνες ερευνητές εξέφρασαν την άποψη ότι η Covid-19 είναι νόσος του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος, κάνοντας σχετική δημοσίευση στα τέλη Απριλίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ.Πουλά, «ο γνωστός Γάλλος νευροεπιστήμονας J.P. Changeux διατύπωσε μια αντίστοιχη θεωρία, ακολουθώντας τα δικά μας βήματα».

Όπως λέει ο Έλληνας επιστήμονας, «στις 19 Απριλίου οι Γάλλοι αντέγραψαν την μεθοδολογία μας στις μελέτες από την Κίνα, που παρουσιάσαμε ήδη από το Μάρτιο, και την εφάρμοσαν σε ένα μικρό δείγμα ασθενών στη Γαλλία. Παρουσίασαν έτσι ως δική τους θεωρία την πιθανή προστατευτική δράση της νικοτίνης, όταν εμείς στο ίδιο site παρουσιάσαμε την υπόθεση στις 3 Απριλίου ξεκάθαρα».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ.Πουλά, «επειδή ο καπνιστής λαμβάνει νικοτίνη και όχι επειδή καπνίζει, ο κορωνοϊός δεν μπορεί να τον "χτυπήσει" με την τοξική ακολουθία του. Όταν κάποιος καπνιστής ωστόσο νοσηλευθεί, το πρώτο που γίνεται, είναι να του κόβουν το κάπνισμα -πολύ σωστά βέβαια- αλλά δεν του αντικαθιστούν την νικοτίνη με ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, όπως ενδεχομένως οφείλουν. Οι θέσεις στους κυτταρικούς υποδοχείς του "αδειάζουν" ταχύτατα και ο ιός βρίσκει την ευκαιρία να δηλητηριάσει τους ανοιχτούς πλέον υποδοχείς. Δεδομένης βέβαια και της κατάστασης ενός καπνιστή, ο θάνατος επέρχεται ευκολότερα».

Η ελληνική έρευνα συνεχίζεται και οι Έλληνες ερευνητές θεωρούν ότι η σημασία της νικοτίνης πρέπει να ληφθεί υπόψη στα εμβόλια ή στα υπό ανάπτυξη μονοκλωνικά αντισώματα, αλλιώς, κατά τη γνώμη του κ.Πουλά, «τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά».

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλη την έρευνα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μύκονος: Ανοίγει σήμερα το Alemagou που είχε κλείσει λόγω... κορωνοϊού

Αλλάζει ο αριθμός επιβατών για ΙΧ, ταξί και βαν - Τι ισχύει για μάσκες και πρόστιμα

Η ΔΕΗ δίνει παράταση στην έκπτωση 8% προς τους καταναλωτές μέχρι τον Σεπτέμβριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network