LIVE

Κορωνοϊός

Σχολεία - Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Όχι στην καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων

sxoleia1

Όπως διατείνεται, πάντως, η Αρχή,  η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι νόμιμη

Ναι μεν σε περιπτώσεις πανδημίας είναι νόμιμη η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων, αποφάνθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και μέλη της Αρχής πραγματοποίησαν τηλεδιασκέψεις με το προεδρείο και τη νομική σύμβουλο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ και εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων, μετά από σχετικά αιτήματά τους.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής απετέλεσε νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή παρατηρεί ότι «ο σκοπός της συγκεκριμένης επεξεργασίας που συνίσταται στην παροχή εκπαίδευσης είναι κατ’ αρχήν νόμιμος και μπορεί να αποτελέσει, υπό προϋποθέσεις, τη βάση για τη σύννομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των διδασκόντων και των μαθητών στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

Πέραν όμως «της απαγόρευσης της καταγραφής και αποθήκευσης του μαθήματος», ύστερα από συμβουλευτική σύσταση της Αρχής, ορίστηκε ο υπεύθυνος επεξεργασίας, περιορίστηκε ο σκοπός χρήσης των μεταδιδομένων (πληροφορίες που παράγονται κατά τη λειτουργία των συστημάτων τηλεκπαίδευσης, π.χ. δεδομένα για τους χρόνους διάσκεψης ενός χρήστη) και «θεσπίσθηκε η υποχρέωση καταστροφής τους».

Περαιτέρω ετέθη, ως προϋπόθεση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, «η διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου». Με την υπουργική αυτή απόφαση «θα οριστούν, πλην άλλων, και οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων. Με την απόφαση αυτή θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου τρόπου διδακτικής και θα είναι δυνατή η συνολική αξιολόγησή του από την άποψη της αρχής της αναλογικότητας που διέπει το δίκαιο των προσωπικών δεδομένων».

Παράλληλα, η Αρχή αναγνωρίζει ότι «η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προβλέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση επιδημικής νόσου.

Υπογραμμίζει όμως, η Αρχή ότι «η εφαρμογή της διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμενων πράξεων επεξεργασίας στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία διενεργείται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, ώστε να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις, τα μέτρα και οι μηχανισμοί ασφάλειας μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, των μαθητών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και άλλων ενδιαφερόμενων προσώπων».


Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: «Μην το παίρνουμε στα αστεία, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε χαλάρωση» - 18 νέα κρούσματα

Με μάσκα, αποστάσεις ασφαλείας και έως 50 άτομα στις Εκκλησίες

Χαρδαλιάς: Ελεύθερες μετακινήσεις προς την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα από 18 Μαΐου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Ελένη

Επίτηδες συγχέει το Υπουργείο την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος (δυο διαφορετικά πράγματα), για να λένε οι οπαδοί της κυβέρνησης ότι οι εκπαιδευτικοί δε θέλουν κάμερες για να μην αξιολογούνται. Ενώ φυσικά μπορούν ν'αξιολογηθούν από σύμβουλο που θα μπει δια ζώσης στην τάξη να παρακολουθήσει το μάθημα. Ε λοιπόν, καιρός να καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι ΓΟΝΕΙΣ κι οι ΜΑΘΗΤΕΣ δε θέλουν να αναμεταδίδονται κι ότι έχασε ΠΟΛΛΟΥΣ ψηφοφόρους σε αυτές τις 2 ομάδες!

Κλεάνθης

Μην πάρει η κάμερα κατα λαθος κάναν μαθητή να πουλάει κάνα μπάφο κατω απο το θρανίο και έχουμε θέμα

Γιώργος

Προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, μην δίνετε σημασία σε τέτοιες αντιδράσεις , αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν η χώρα να προοδεύσει, θέλουν να την διαλύσουν για να μπορούν να έχουν λόγο σε μελλοντικές εξελίξεις. Κυριάκο , προχώρα μην δίνεις σημασία στους αριστερούς, χρησιμοποιούν τον προοδευτικό δήθεν λόγο, για να μην γίνεται τίποτα. Αγνοήστε τους για να έχετε επιτυχίες.

Κάτων

Η αρχή «προστασίας» απαρτίζεται από ευθυνόφοβους που διυλίζουν τον κώνωπα, και υποστηρίζεται στην απόφαση της αυτή από γονείς ή κηδεμόνες που ανάθεμά μου αν έχουν διαβάσει τον νόμο ή/και τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ημιμαθείς και δογματικοί παντού πλέον...

@19.50 Επτά χρόνια γύψο.Μέχρι το 2060 υποθήκευση δημ. περουσίας....ΤΟ ΧΘΕΣ -ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...

,

Γονεας

Το παιδι δεν εχει φαιςμπουκ ουτε βαζω φωτογραφιες του σε κοινη θεα απο που και ως που θα καταγραφονται ανηλικα παιδια 13-15 χρονων χωρις εγγραφη συγκαταθεση των γονεων εκτος οτι απαγορευεται ακομη και περιοδικα οταν βαζουν φωτογραφιες κρυβουν τα προσωπα των παιδιων. Ποιος ειναι αστικα και ποινικα υπευθυνος αν διαρρευσει ενα στιγμιοτυπο σε ιντερνετ γιαχου κλπ. Η αρχη προσ.δεδ.;το υπουργειο; το σχολειο; ο διευθυντης; και μην πειτε στο τελος οτι το καθε ανηλικο που παρακολουθει απο τον υπολογιστη, κινητο φερει ευθυνη δηλαδη ο γονιος του.

Dr.

Ο καθηγητής που κάνει το μάθημα θα καταγράφεται, όχι τα παιδιά.

Regling Klaus

Για πείτε ρε παιδιά, ήθελε η Κεραμέως να βάλει τις κάμερες μέσα στην τάξη, έλεγε ψέματα πως είχε το οκ από την αρχή και στο τέλος την άδειασαν; Δεν το πιστεύω. Το ΠΘ δεν έγραψε τίποτα.

19.06 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ. ΝΟΜΙΜΗ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ. ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ....

.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία