Κορωνοϊός: Παράταση και διακοπή αναστολής συμβάσεων για το Μάιο

Κορωνοϊός: Παράταση και διακοπή αναστολής συμβάσεων για το Μάιο

Εργαζόμενοι 4 ταχυτήτων το Μάιο -Η αναστολή παρατείνεται για έως το 60% των συμβάσεων -Εως 534 ευρώ η αποζημίωση

01grafeia_ergazomenoi-2-thumb-large-thumb-large
Σε 4 ταχύτητες θα χωριστούν οι εργαζόμενοι αυτόν το μήνα με βάση τη δυνατότητα που δίνει στις επιχειρήσεις η νέα ΠΝΠ να παρατείνουν έως τις 31 Μαΐου την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

- Η πρώτη κατηγορία περικλείει τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο.

- Η δεύτερη αφορά τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ανοίγουν σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαίου αλλά μπαίνουν σε παράταση αναστολής από τους εργοδότες τους.

- Η τρίτη αφορά τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που είχαν παραμείνει ανοικτές αλλά θεωρήθηκαν πληττόμενες βάσει ΚΑΔ για τους οποίους επίσης θα παραταθεί η αναστολή.

- και η τέταρτη αφορά τους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στο πόστο τους, δουλεύοντας με πλήρες η μειωμένο ωράριο.

Η αποζημίωση για τον εργαζόμενο το μήνα Μάιο θα καθορίζεται κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης της αναστολής. Επομένως για τις 30 ημέρες θα είναι 534 ευρώ , για 15 ημέρες 267 ευρώ κοκ.

Κλείσιμο
Το δεύτερο πακέτο στήριξης έχει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς επιτρέπεται η κατάργηση μετά τις πρώτες 15 μέρες αναστολής ενώ επιτρέπεται και η προσωρινή διακοπή της αναστολής για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να ισχύει η ρήτρα μη απολύσεων για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της παράτασης της αναστολής το Μάιο ενώ έως τις 15 Ιουλίου οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ οι εργοδότες που πλήττονται και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων ατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαΐου. Προσοχή, καθώς σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσοστού, ο εργοδότης καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το 60%.

Επομένως οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν σταδιακά υποχρεούνται να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 40% των εργαζομένων τους.

Τον Ιούνιο θα ισχύσουν δυνητικά οι αναστολές συμβάσεων με οικονομική ενίσχυση του κράτους μόνο για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής. ( για παράδειγμα εστιατόρια που σερβίρουν σε εσωτερικό χώρο)

Για παράδειγμα: Κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών απασχολεί 5 εργαζόμενους . Τη Δευτέρα ο εργοδότης θα δηλώσει ότι παρατείνει την αναστολή για τους 3 εργαζόμενους έως το τέλος Μαΐου ενώ οι δύο επανέρχονται στο πόστο τους. Ωστόσο στις 15 Μαΐου διακόπτει την παράταση οριστικά καθώς χρειάζεται τους 3 υπαλλήλους πίσω στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν ειδική αποζημίωση 267 ευρώγια το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου από το κράτος. Από τις 15 Μαΐου και μετά πρέπει να λάβουν μισθό από τον εργοδότη τους.

Προσωρινή ανάκληση – διακοπή

Επιτρέπεται επίσης η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες σε επιχειρήσεις, των οποίων η δραστηριότητα είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ. Για το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπόχρεος καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων είναι ο εργοδότης. Δηλαδή, οφείλονται από τον εργοδότη οι συμβατικές αποδοχές κατ’ αναλογία των ημερών απασχόλησης στο "διάλειμμα της αναστολής". Μετά από τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας συνεχίζεται η αναστολή της σύμβασης μέχρι της συμπληρώσεως του πλήρους χρονικού διαστήματός της. Η προσωρινή ανάκληση – διακοπή προδηλώνεται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα ξενοδοχεία που «επιτάχθηκαν» προκειμένου να φιλοξενήσουν επιβάτες σε καραντίνα. Αν διακόπηκε η αναστολή για 15 ημέρες , οι υπάλληλοι γι αυτό το διάστημα θα πληρωθούν από τους ξενοδόχους ενώ για τις υπόλοιπες 15 ημέρες θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ.

Ακόμη, οι επιχειρήσεις – εργοδότες, των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, βάσει των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους. Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Ειδήσεις σήμερα:

New York Times: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους «πραγματικούς ηγέτες που ξεχωρίζουν στην κρίση»

Χρέη και νέες περιπέτειες για την οικογένεια Αγγλούπα

Πειρατική επίθεση δέχθηκε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στη Νιγηρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης