«Hygge»: Κάντο όπως οι Δανοί και απόλαυσε κάθε στιγμή της ζωής!

Η Κλινική Ψυχολόγος και Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα, γράφει για την άγνωστη λέξη-στάση ζωής που μας έρχεται από τη Δανία και μας καλεί να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε στιγμές ευτυχίας στην καθημερινότητά μας


*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς


«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα...

και με τα πιο μικρά...

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών...

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές….

Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους».

Οδυσσέας Ελύτης

Η λέξη «hygge» είναι, πιθανότατα, άγνωστη στους περισσότερους. Η πρώτη φορά που την άκουσα και εξοικειώθηκα προσωπικά με το νόημά της ήταν όταν ήμουν φοιτήτρια Ψυχολογίας στη Μεγάλη Βρετανία και μία συμφοιτήτριά μου, η Κορίνα από τη Δανία, μου εξήγησε το βαθύτερο νόημα της λέξης και στάσης ζωής. Ακριβή μετάφραση της συγκεκριμένης λέξης, που έχει «ρίζες» στη Δανία και τη Νορβηγία, δεν υπάρχει -αν και σημασιολογικά σχετίζεται με την αγκαλιά, την θαλπωρή και την ζεστασιά ως βαθύτερο νόημα.



«Αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος, επειδή κάνει καλό στην υγεία» -Βολταίρος

Σύμφωνα με το World Happiness Report του ΟΗΕ για το 2017, οι Δανοί είναι μέσα στους τρεις πρώτους λαούς με το υψηλότερο επίπεδο ζωής και είναι από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Μήπως τελικά είναι η αντιμετώπιση τους απέναντι στη ζωή, που βελτιώνει την ικανοποίηση που αντλούν από αυτήν; Οι Δανοί φαίνεται ότι χαίρονται την κάθε στιγμή με αυτά που έχουν, απολαμβάνοντας και αξιοποιώντας το περιβάλλον -π.χ. ευχάριστη διακόσμηση του σπιτιού, που αποπνέει αίσθημα θαλπωρής- στο οποίο περνάνε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας. Το σπίτι τους είναι το προσωπικό τους «καταφύγιο», όπου ενισχύονται οι ανθρώπινοι δεσμοί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με ένα φιλικό γεύμα.



«Η γη είναι γεμάτη από όμορφα πράγματα» -Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

Για μια χώρα πανέμορφη όπως η Ελλάδα, όπου το κλίμα σε προδιαθέτει θετικά, φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η ημέρα σας, εάν χαρείτε την κάθε στιγμή με τους πόρους που έχετε στην διάθεση σας -π.χ. μια χαλαρή βόλτα στη γειτονιά, στην παράλια, στο βουνό με την παρέα σας ή με τον σκύλο σας, ακόμα και μόνος να αφεθείτε στην ομορφιά της στιγμής, αποβάλλοντας όλες τις αρνητικές σκέψεις.

Δυστυχώς, οι απαιτήσεις της ζωής δεν αφήνουν τον άνθρωπο να απολαύσει ούτε μια ταινία, καθώς η πίεση ότι πρέπει να κάνει κάτι εποικοδομητικό, τον εμποδίζει να επανατροφοδοτήσει τις μπαταρίες του, καθώς δεν απολαμβάνει την στιγμή. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα μέσα στις υποχρεώσεις και η ζωή μας προσπερνά, όταν το άγχος κυριεύει ακόμα και τις μικρές απολαύσεις, όπως π.χ. ένα ποτήρι κρασί ή μια ζεστή σοκολάτα στον καναπέ με τον/την σύντροφό σας, μπροστά στο αναμμένο τζάκι, ένα χειμωνιάτικο δειλινό.



Η ευτυχία κρύβεται στα απλά και καθημερινά πράγματα
Το εγώ εξελίσσεται μέσα από το εμείς

Συνεπώς, για να μπορέσει κάποιος να ευτυχήσει, θα πρέπει να είναι διαθέσιμος να το κάνει και να εστιάζει στην στιγμή. Το μυστικό των Δανών, που κρύβεται πίσω από αυτή την γεμάτη νόημα λέξη, είναι να απολαμβάνετε τις στιγμές της καθημερινότητας και να δημιουργείτε ένα κλίμα θαλπωρής και ζεστασιάς στο «καταφύγιό» σας, στο σπίτι σας, δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρωπινούς δεσμούς.

Η αληθινή ευτυχία είναι να χαίρεσαι τις στιγμές και να ζεις για το παρόν, δίχως μοναχα να αναπολείς το παρελθόν... 

- Βρείτε την Έλσα Μπάρδα στις σελίδες της στο Facebook, πατώντας εδώ και εδώ
- Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr