Μέτρα για τον κορωνοϊό: Παρατείνονται εως τις 4 Μαΐου

2metra-arthro

Παράταση για μια εβδομάδα των μέτρων που έληγαν στις 27 Απριλίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Πρόθεση της κυβέρνησης όταν θα ανοίξουν τομείς της οικονομίας να σταματήσουν τα SMS και οι βεβαιώσεις για μετακίνηση

Παράταση κατά μία εβδομάδα -μέχρι τις 4 Μαΐου- στα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό που έληγαν στις 27 Απριλίου έδωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια το «σχέδιο εξόδου» από την πανδημία αλλά και να αφομοιωθεί στο σύνολό του από τους Έλληνες πολίτες, μετά την ανακοίνωσή του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.Άνοιγμα χωρίς sms

Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η επανεκκίνηση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας από τις 4 Μάϊου και εξής χωρίς το υφιστάμενο πλαίσιο ελέγχου για τις μετακινήσεις, δηλαδή «το sms ή το έγγραφο μετακίνησης να φύγουν από τη ζωή μας», όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Η «πρόθεση πάντα με γνώμονα την γνώμη των ειδικών είναι να αρθεί η υποχρέωση αποστολής sms ή του σχετικού εγγράφου που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις» ανέφερε ο ίδιος, την ώρα που η παράταση της μίας εβδομάδας περιλαμβάνει και τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. «Με την παράταση θα ισχύουν λίγο πολύ τα μέτρα που είχαμε εφαρμόσει με επιτυχία το Πάσχα» γνωστοποίησε ο κ. Πέτσας, με τις συνολικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Παράταση και για τους πρόσφυγες

Λόγω της εβδομαδιαίας παράτασης, «θα καθυστερήσει λίγο» και το πλάνο μετεγκατάστασης προσφύγων στην ενδοχώρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ υπενθύμισε τη λήψη δέσμης μέτρων για τους χώρους υποοδοχής και φιλοξενίας από την αρχή κιόλας της επιβολής των περιορισμών, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των εξόδων, η ενίσχυση με υγειονομικούς σταθμούς, ο περιορισμός των μετακινήσεων και οι οδηγίες προφύλαξης σε πολλές γλώσσες.

Επιστροφή με τις παλιές συνήθειες

Η μετάβαση στην «νέα κανονικότητα» θα συνοδεύεται, ωστόσο, από «πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει» εξήγησε ο κ. Πέτσας, αφού αναμένεται να «συνεχίσουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να αποφεύγουμε τις χειραψίες, να αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και να τηρούμε αποστάσεις. Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί» ενώ έγινε ειδική αναφορά και στην αναγκαιότητα χρήσης μάσκας προστασίας το επόμενο διάστημα.

Αισιοδοξία για το ΕΣΥ

Αναφερόμενος στις τρέχουσες υποδομές υγείας, «έχουν γίνει άλματα τον τελευταίο μήνα για το ΕΣΥ», τη στιγμή που «φτάσαμε να έχουμε στη χώρα μας την εγχώρια παραγωγή μασκών» υποστήριξε ο κ. Πέτσας, εκτιμώντας ότι ο «Μάιος και Ιούνιος δεν θα είναι ίδιος με τον Μάρτιο», αναφορικά με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί με την ίδια επιτυχία» την πανδημία.

Aπό τη γνωμοδότηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων αύριο, Παρασκευή, θα εξαρτηθεί ο χρόνος και ο τρόπος ανοίγματος των σχολικών μονάδων σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος παρέπεμψε στις τελικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα και ως προς την επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού και για τον μήνα Μάϊο.

Οι δύο θέσεις Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής -καθώς ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε νωρίτερα και στην προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΛΚ- ο κ. Πέτσας επισήμανε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, με τις οποίες προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση ο Πρωθυπουργός, συνοψίζοντας πως «πρώτον, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις».

Στο ίδιο πλαίσιο, «δεύτερον η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη» πρόκειται να εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, απόψε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς» αναμένεται να αναφέρει προς τους ομολόγους του ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών» επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, στάση την οποία επικύρωση συνυπογράφοντας την κοινή επιστολή με τους επικεφαλής των 8 κρατών μελών της ΕΕ.

Ερωτηθείς για το επίδομα των 800 ευρώ και προς τους επιστήμονες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι «θα διεκδικήσουμε τα 600 ευρώ των επιστημόνων να τύχουν συγχρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς πόρους» και ταυτόχρονα επανέλαβε ότι ο κ. Βρούτσης «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού», με αφορμή τα vouchers.


Ειδήσεις σήμερα:

Δύο «στρατόπεδα» για το άνοιγμα των σχολείων: Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν οι ειδικοί

Κρούσμα κορωνοϊού σε μετανάστη στη δομή της Μαλακάσας - Θρίλερ με 10 αστυνομικούς

Κορωνοϊός - Καλοκαίρι: Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πώς θα κάνουμε μπάνια φέτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Ώστε τους ξαναδαφτίζει ...''πρόσφυγες''

''Λόγω της εβδομαδιαίας παράτασης, «θα καθυστερήσει λίγο» και το πλάνο μετεγκατάστασης προσφύγων στην ενδοχώρα''. Καλά, είμαστε σοβαροί; Ξαναλέμε στους φορείς κορωνοιού του Ερδογάνη: ''ανοίξαμε και σας (ξανα)περιμένουμε''; Από ποιον έχουν εντολή για κάτι τέτοιο; Από τον Ελληνικό Λαό πάντως Όχι...

Όλοι αυτοί

Όλοι αυτοί που κατακρίνετε, τι θέλετε δηλαδή; Να γίνουμε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία; Να λέμε δόξα τω Θεό που ο Κυριάκος πήρε εγκαίρως μέρα και αποφύγαμε τα χειρότερα! Τα media πρέπει να προβάλλουν συνεχώς σποτάκια με το πως γίνεται η σωστή χρήση μάσκας και γαντιών και πως πρέπει να καθαρίζουμε τρόφιμα και προιόντα πριν τη χρήση τους. Δυστυχώς βλέπω ότι η πλειοψηφία δεν τηρεί τα μέτρα προφύλαξης και αποστάσεων σε super markets, ή, ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, στους οποίους αναγκάζομαι να αλλάξω πεζοδρόμιο απ το φόβο μου. Καλό θα ήταν να υποχρεωθούν όλοι σε χρήση μάσκας, τουλάχιστον σε κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα, supermasrkets κ.λ.π.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΟΜΑΛΟΙ

ΟΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΙ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΝΕΙΣ.

@

Κατσε σπιτι σου αμα φοβασαι και ασε μας να δουλεψουμε.

αντωνης

η κυβερνηση ειναι ξεκαθαρο πλεον οτι εχει χωρισει σε 2 μερη το τριμηνο 15 μαρτιου-15 ιουνιου.το πρωτο διαστημα απο 15 μαρτιου με 4 μαιου ειναι το διαστημα της καραντινας. το δευτερο διαστημα απο 4 μαιου με 15 ιουνιου ειναι το διαστημα της σταδιακης αρσης των μετρων οπου πιστευω οτι θα γινεται εβδομαδιαια δηλαδη 4-11-18-25 μαιου και 1-8-15 ιουνιου.καθε εβδομαδα απο τις 4 μαιου θα γινεται αρση καποιων μετρων απαγορευσης μεχρι και τις 15 ιουνιου.

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ...!!!

θρηνούμε εκατομμύρια νεκρούς Λαθρο κ Γύφτους που πλένουν τα χεράκια....κ μένουν σπίτι.....Τι να σας πω βρε ζώα... ξέρετε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα πεθαίνουν 1000 άτομα από πνευμονία....ότι πεθαίνουν χιλιάδες συμπολίτες μας μας με επικείμενα νοσήματα. 70 80 90 ετών;;;;

Υποκειμενα

Εσυ που δεν εισαι ζωο σαν εμας επρεπε να το ξερεις

Εργοστάσιο μασκών

Μήπως να φτιαχτεί και ένα για τις ανάγκες των γειτονικών βαλκανικών χωρών;

καλά να πάθετε αριστεροί!!!

μου στερήσατε το Πάσχα το ναό με τις ρουφιανές σας, Πρωτομαγιά στον καναπέ σας να κάνετε!!!εκεί να ακουσετε την τσιμινιέρα κ το γελαστό παιδί!!!!!!!!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

εγω τωρα τι να πω; θα ανηξει ποτε η οικονομια κουλη;αχ σασ το αφησε ολο μια χαρα ο αλεξησ και εσυ το κανεις μαπα. κριμα.

Nii

Μέσα στο Νομό μπορούμε να ταξιδέψουμε?? πχ από τα Τρίκαλα στην Καλαμπάκα???

κα

Μέχρι την 4η Μαΐου θα έχουν παρουσιαστεί αρκετά νέα κρούσματα λόγω Πάσχα για να μας πουν άρση μέτρων την 15η Μαΐου.

Θέλουν χρόνο για να προετοιμαστούνε οι καθυστερημένοι...

Ο χρόνος "προετοιμασίας" (δεν τους έφτανε τόσος) να κοπεί από τις απολογίες τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης