LIVE

Κορωνοϊός

Άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό: Σήμερα συνεδριάζει η task force των λοιμωξιολόγων

mhtsotakhs-tsiodras-arthrou

Συσκέψεις σε Μαξίμου και υπουργείο Υγείας -  Την επόμενη εβδομάδα το διάγγελμα Μητσοτάκη - Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής αναμένεται να ανοίξουν στις 4 Μαΐου - Πέτσας: Τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου θα έχουμε επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα

Έναν καθαρό διάδρομο για την επάνοδο στην κανονικότητα προετοιμάζει πυρετωδώς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκπνέει στις 27 Απριλίου η ισχύς των περιοριστικών μέτρων, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια «νέα εποχή». Με εντατικούς ρυθμούς κυλούν στα τελευταία εικοσιτετράωρα οι σχετικές προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μια «task force» υπουργών, αξιωματούχων και επιστημόνων επεξεργάζεται επιδημιολογικά και αριθμητικά δεδομένα, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια και υφιστάμενες δυνατότητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας, συντάσσοντας δηλαδή μέχρι τότε σελίδα σελίδα το «στρατηγικό σχέδιο» για την επανεκκίνηση της χώρας.

Ο λόγος στους λοιμωξιολόγους

Με δηλωμένη την πρόθεση το σχέδιο της επαναφοράς να ανακοινωθεί στο σύνολό του με διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο χρόνος κυλά σχεδόν αμείλικτα για το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ ως βαρύνουσα για τη σύνταξη του εθνικού σχεδίου αποτιμάται η σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, η οποία με τη συνδρομή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα οριοθετήσει τόσο το πλαίσιο όσο και τον τρόπο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της εθνικής επανεκκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα.

Οι ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα 21/04/2020


Στην έξοδο με μαθηματική ακρίβεια

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι έχουν αναπτυχθεί «ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο» και πρόσθεσε ότι τα ίδια εργαλεία «θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας».

Προετοιμάζοντας ήδη όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές για τη στενή παρακολούθηση του ιού με την έναρξη του σχεδίου επαναφοράς στην πραγματική ζωή, «με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυνται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ» περιέγραψε χθες ο Καθηγητής Τσιόδρας, προϊδεάζοντας άπαντες για την ανάγκη προσαρμογής στην νέα κανονικότητα.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Στις πολλές μεταβλητές που συνθέτουν τη μετάβαση στην μετά την έξαρση της πανδημίας περίοδο έρχονται να προστεθούν και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία θα εκλαμβάνονται ως προαπαιτούμενα για τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες στο εξής. Πέρα από το συστηματικό πλύσιμο των χεριών, χρήση γαντιών και μάσκας, αποστάσεις ασφαλείας σε όλους τους χώρους και αποφυγή σωματικής επαφής (χειραψίες κτλ) θα συνθέτουν τον νέο τρόπο ζωής, ιδίως σε περιστάσεις μαζικής συνύπαρξης, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για τα τελευταία δεν αποκλείεται να υπάρξουν ειδικές προδιαγραφές τις επόμενες ημέρες, καθώς η αποκλιμάκωση των μέτρων θα σημάνει τον κατακόρυφο πολλαπλασιασμό του επιβατικού κοινού.

Επιστροφή με εξαιρέσεις

Τα πρώτα βήματα, ωστόσο, στο σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα δεν θα είναι προσβάσιμα για ευάλωτες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, δηλαδή για άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και πολίτες με χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, για αμιγώς προληπτικούς λόγους. «Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που - όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί - έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ αντίστοιχες προβλέψεις ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες βαδίζουν στην πορεία επιστροφής από την καραντίνα.

Χαράσσοντας το χρονοδιάγραμμα

Στον αντίποδα, το εθνικό σχέδιο ολικής επαναφοράς αναμένεται να εκκινήσει «από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου» τόνισε ο κ. Πέτσας, με την επαναλειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής να τοποθετείται για τις 4 Μαΐου, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές προστασίας (αποστάσεις, γάντια κά).

Προηγουμένως και σε μια συμβολική κίνηση, ως αφετηρία της επαναφοράς στην κανονικότητα επιλέχτηκε η Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν υποθηκοφυλακεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία και ως μια κίνηση τόνωσης του συλλογικού ηθικού. Στο μεσοδιάστημα από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 4 Μάϊου θα έχει παρουσιαστεί στο σύνολο ο οδικός χάρτης, «ώστε όλοι οι Έλληνες να ξέρουν τι τους ξημερώνει», όπως επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ με περιοριστικούς όρους στις μετακινήσεις προβλέπεται να εορταστεί και η επέτειος της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Από την 4η Μάϊου, η οποία αποτελεί το δεύτερο ορόσημο στον οδικό χάρτη της επανόδου, ξεκινά η πορεία των εμπορικών καταστημάτων, για να λάβουν παράλληλα τη σκυτάλη και τα σχολεία. Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων συνιστά ένα από τα μείζονα ζητούμενα για το κυβερνητικό επιτελείο, με την υψηλή προτεραιότητα να δίνεται σε κάθε περίπτωση στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, στον κεντρικό σχεδιασμό υπάρχει ρητή πρόβλεψη για χρονική απόσταση μεταξύ των βημάτων, ώστε να αξιολογείται καθ’ οδόν η επιτυχής εκτέλεση του σχεδίου, με αποτέλεσμα το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης να τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ακολουθώντας μια κλιμακούμενη λογική. Από τις υγειονομικές προδιαγραφές κάθε άλλο παρά εξαιρούνται εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, καθώς το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα προβλέπει…τραπεζάκια έξω και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Η έλευση, ωστόσο, του καλοκαιριού στις αρχές Ιουνίου αυξάνει κατακόρυφα τις απαιτήσεις ασφαλείας, καθώς στον πολύπλοκο καμβά επαναλειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αθροίζεται και η παράμετρος του τουρισμού. Μολονότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απευθύνουν συστάσεις στους πολίτες τους να στραφούν προς εγχώριες λύσεις, ενθαρρύνοντας τον εσωτερικό τουρισμό, ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα και η ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ένα κλαδικό πρόγραμμα στήριξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Το παράδειγμα, όμως, της Ελλάδας ως χώρας -πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού διεθνώς είναι ένας «άσος» πάνω στο τραπέζι για όσους ταξιδιωτικούς πράκτορες κατευθύνουν επισκέπτες σε χώρες του εξωτερικού, γεγονός που ωθεί το κυβερνητικό επιτελείο να μην θεωρεί τη φετινή σεζόν χαμένη. Υπό αυτό το πρίσμα, η επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων θα ανεβάσει το επίπεδο του συναγερμού και των ελέγχων για τον κορονοϊό στις πύλες εισόδου της χώρας (κυρίως στα αεροδρόμια με κοινή ευρωπαϊκή οδηγία), υπαγορεύοντας ταυτόχρονα αυστηρές προδιαγραφές για τη λειτουργία, όσων από τα καταλύματα το επιλέξουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Λαμία: Αυτόφωρο και 5.000 πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου

Σύψας: Ιατρικό μυστήριο ο θάνατος του 35χρονου

Διευθυντής CDC ΗΠΑ: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως είναι πιο θανατηφόρο  
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (107)

Χ.Π.

Εγώ δεν θα ρωτήσω τον κ. Μητσοτάκη για τον Κορωνοιό και για το πώς μας ...έσωσε!!! (πραγματική θνησιμότητα 0.1 έως ο,3%) από αυτόν! Αυτό το αφήνω στον ίδιο και στους "ειδικούς" του να κομπάζουν. Εγώ θα ήθελα να αρχίσει να μας λέει όχι για το πως θα βγούμε από την χούντα που επίσης αυτός επανέφερε με τις παντελώς παράνομες ΠΝΠ, αλλά για το πως και πότε θα βρεθούμε στην "οινονομική κανονικότητα" μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που ίδιος και οι περί αυτόν φωστήρες, εδημιούργησε. Γιατί αν δεν δουλέψουμε όλοι εμείς στην πραγματική οικονομία του ιδιωτικού τομέα, ούτε ακόμη και οι στρατιές των μπάτσων που μας δυσκολεύουν ακόμη και στην δουλειά μας να πάμε , δεν θα μπορούν να πληρωθούν.. Γιατί το δημόσιο δεν παράγει χρήματα, ούτε κάν φόρους πληρώνει (απλά ανακυκλώνει ένα μέρος από αυτά που παίρνει με την φορολογία από εμάς που παράγουμε). Περιμένω λοιπόν από τον κ. Μητσοτάκη ένα άμεσο σχέδιο επανεκίνησης της οικονομίας, μέ έμφαση στην πρωτογενή εγχώρια παραγωγή αλλά και στην μεταποίηση, στην ποντοπόρο ναυτιλία, η οποία ακόμη και τώρα μόνη στηρίζει την έλλάδα χωρίς να παίρνει τίποτα πίσω, στο μικροεμπόριο,τις κάθε είδους κατασκευές και τέλος στον τουρισμό, αρχής γενομένης από τον εσωτερικό τουρισμό με μοχλό τα μικρά ξενοδοχεία και τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικά και επαγγελματικά. Τα υπόλοιπα όλα που διαβάζω από τους φωστήρες της κυβέρνησης και τους διάφορους ειδικούς, είναι εγγυημένη συνταγή καταστροφής.. Αυτά λοιπόν εγώ ό "άσχετος" περιμένω από τον κύριο μητσοτάκη και την περίφημη!! κυβερνηση του (εξαιρώ τον Σταικούρα που αξίζει πραγματικά)!

ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΑΘΕΙΑ

Είναι σωστό να ασκούμε κριτική στην εκάστοτε Κυβέρνηση, όταν σφάλει στους χειρισμους της, αλλά ας είμαστε και λίγο αντικειμενικοί.. Θα δοθεί η ευκαιρία για αντιπολίτευση!!

Ησυχαστης

Όταν έρθει η κανονικοτητα, μήπως γίνεται παρακαλώ να κρατήσουμε κάτι από όλο αυτό που ζούμε τις μέρες της απαγόρευσης; Αυτή την ευλογία της ησυχίας από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές και τον κάθε ελληναρα που θέλει να διασκεδάσει και ξελαρυγγιαζεται πόσο καλά περνάει κάτω από το μπαλκόνι μου μεσα στη νύχτα;

Ali

Και γιατί δεν πηγαίνεις σε μια ήσυχη βουνοπλαγιά να ζήσεις ήσυχα; Μιας και είσαι ησυχαστής. Το να βρίσκεσαι μέσα στην πόλη και να ζητάς ησυχία, αυτό με ξεπερνάει.

αντωνης

το πρωτο μετρο που πρεπει να αρθει στις 4 μαιου ειναι τα sms και τα χαρτια διοτι ειναι και χαζο αφου φτιαχνει ο κοσμος οσα χαρτια θελει και στελνει οσα μηνυματα θελει και μπορει να ειναι συνεχεια εξω. το δευτερο μετρο ειναι να ανοιξουν ολα τα εμπορικα καταστηματα ολες οι επιχειρησεις και να υπαρχουν πρωτοκολλα ασφαλειας ωστε να μην υπαρχει συνωστισμος ατομων.τι σημαινει ανοιγω μονο τα μικρα??αναλογα τα τετραγωνικα θα υπαρχει και ο αντιστοιχος αριθμος ατομων μεσα.ενα καταστημα π.χ 50 τετραγωνικων θα εχει 3 ατομα μεσα...ενα 100 τετραγωνικων θα εχει 7 ατομα μεσα.και τα μπαρ οι καφετεριες τα φαγαδικα εξω μονο τραπεζια να καθονται καλοκαιρι ειναι.

το πρωτο μετρο που πρεπει να αρθει στις 4 μαιου ειναι τα sms και τα χαρτια

Σωστός αλλά ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ! Τουλάχιστον προς το παρόν.....ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΜΕΤΡΟ...ΤΟΤΕ ΘΑ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ αν όχι σε πλήρη ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#πέρασε το Πάσχα, πέρασε ο κίνδυνος!!!!!!!!!

θα κάνουμε 1 συναυλία με τον Νταλάρα, με 75.000 κόσμο στο ΟΑΚΑ να γιορτάσουμε την επιστροφή στην κανονικότητα!_____Μόνο οι ναοί να μείνουν κλειστοί!!!______Ζήτωωωω!!

Απόλαυση

Οι ίδιοι παπαρολόγοι που κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι καταστρέφει την οικονομία, τώρα θα φωνάζουν ότι θυσιάζει την υγεία για το χρήμα. Θα πέσει πολύ γέλιο!

Τρολ

Μα τον Θεό ελληνικά μιλάμε. Ο Πολυχρονεμενος μας Πρωθυπουργός δεν σκέφτεται το χρήμα μόνο τους πολίτες. Για αυτό δεν θα άρει τα μέτρα εκτός αν εμβολιαστουμε όλοι ή εξαλειφθεί πλήρως ο ιός. Το λέει και η διαφήμιση που τόσο μας κόστισε ( είπαμε δεν τον νοιάζει το κόστος )... " Όσο ο ιός είναι έξω εγώ μένω μέσα " !!!

ΖΟΟ

Ο κος ΠΟΛΛΑΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ;

Τρολ

Γιατί τώρα είναι η σειρά των Άξιων !!!

Δε μπορει

τον εχουν φωναξει στο τσίρκο

Ο Μπακάλης της γειτονιάς

Τα μέτρα πρέπει να κρατήσουν για πάντα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Μόνο έτσι ήμαστε ασφαλείς. Εντομεταξύ η δουλειά μου έχει ανέβει 200%. Παλιά όλοι έτρεχαν στα μεγάλα σουπερμάρκετ για να κάνουν τα ψώνια τους μπας καο γλυτώσουν 1-2€. Τώρα με τα μέτρα έχω ξεσκιστεί στη δουλειά γι'αυτό όλοι μέσα. Ειναι για το καλο μάς.

Κοψε τη κόκκα

θα μεινεις χαζός

εδωσε το σκονακι ο αιθιοπας στον τσιορδα

και αφου εφτιαξε ενα καινουργιο μαθηματικο μπορντελο ... θα βγεις και το παρουσιασει σαν μια καινουργια μαρθα βουρτση ,,, ρε καλα τα λεει ο τραγκας ,,, μολις ο τραμπακουλας εκοψε τα δολλαρια στο αιθιοπικο κατακαθι νατη και η λυρωση .... ααα ξεχασα θα υπαρξει μονο περιορισμος στην εκκλησια στους ορθδοξου χριστιανους στα μπριτζολαδικα σε μαγαζια που πουλανε καταναλωνουν αλκοολ ... και αρση σε σφηγκοφωλιες λαθρο ... θελω να βλεπω να πεφτουν βροχη τα προστιμα σε μαναδες που αμολανε τα παιδια τους σε παραλιες απεναντι απο το σπιτι τους και σε κακομηριδες με ψησταριες ...

ΜΜΕ τρομοκρατία ΝΤΠ πολιτικοι

Απάτη ο κορονοιος,θα το καταλάβετε οτανσεν θα έχετε να φάτε και να πάτε στο νοσοκομείο για κάτι απλο

@

Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του. Πρόσεχε μόνο μην την πεις σε τίποτα Γάλλους, Άγγλους, Ιταλούς, Ισπανούς, κλπ γιατί θα σε κάνουν τόπι στο ξύλο

Φαγοθηκατε με την επιστροφη

Στην κανονικοτητα. Χωρις εμβολιο και φαρμακο αυτο ειναι αδυνατο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης