Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια: Πότε θα καταβάλλονται και πότε όχι

sxolio-arthrou

Πότε θα σταματά η χρέωση και πότε υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης - Δεν θα πληρώνονται υπηρεσίες που δεν προσφέρονται όπως μεταφορά, σίτιση και απογευματινές δραστηριότητες

Την απόφαση για την καταβολή διδάκτρων σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, δίδακτρα δεν θα καταβάλλονται αν σχολεία και φροντιστήρια δεν προχωρούν σε εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Σε διαφορετική περίπτωση «εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου κατ’ αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης/τηλεκατάρτισης».

Παράλληλα δεν θα γίνεται χρέωση για υπηρεσίες που δεν παρέχονται όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι δεν υπάγονται στις κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος 800 ευρώ οι εκπαιδευτικοί που έχουν λάβει διοριστήριο ενώ απαγορεύονται οι απολύσεις από τις 18 Μαρτίου ενώ περιγράφονται και τα μέτρα στήριξης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών.

Η πλήρης απόφαση έχει ως εξής:

Εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων-εργοδοτών όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών αποφασίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, σε συνέχεια των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19. Τα κυριότερα σημεία της Απόφασης είναι τα εξής:

Ι. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

1. Δεν αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών που έχουν λάβει διοριστήριο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία (τηλεκπαίδευση) και οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά από τους εργοδότες τους. Ως εκ τούτου, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).

2. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν λάβει διοριστήριο, καθώς και το πάσης φύσεως εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικών δομών, μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως (τηλεκπαίδευση/τηλεκατάρτιση) και σε αυτήν την περίπτωση οι συμβάσεις εργασίας τους δεν αναστέλλονται και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τους εργοδότες τους. Ομοίως, στην περίπτωση αυτή δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).

3. Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω δύο κατηγορίες, τελούν σε αναστολή για το χρονικό διάστημα από 15/3/2020 έως και 30/4/2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας). Για όσους από τους εργαζομένους της παρούσας παραγράφου παρέχουν υπηρεσίες σε διοικητικές λειτουργίες ή εξ αποστάσεως εργασία με σκοπό την υποστήριξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης ή των λοιπών λειτουργικών αναγκών της εκπαιδευτικής δομής, οι συμβάσεις εργασίας κατ’ επιλογή της επιχείρησης-εργοδότη δεν αναστέλλονται. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης και οι αποδοχές τους καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους.

4. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης).

5. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, τότε αναστέλλονται οι συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού όλων των κατηγοριών, το οποίο δικαιούται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα λοιπά μέτρα στήριξης.

ΙΙ. ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

1. Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.ά., από τους εργοδότες-επιχειρήσεις δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους.

2. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις-εργοδότες και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της προηγούμενης παραγράφου κατ’ αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης/τηλεκατάρτισης.

3. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το ανωτέρω διάστημα.

ΙΙΙ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες από 18/3/2020, ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη δήλωσαν:

«Μέριμνά μας είναι πρωτίστως η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η διατήρηση της στενής επαφής μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Εξίσου σημαντική, η πρόβλεψη στήριξης του προσωπικού και των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και των οικογενειών που καλούνται να καταβάλουν δίδακτρα στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές. Καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προχωρά, με την πολύτιμη συνδρομή εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης και μαθητών, εξασφαλίζουμε όρους βιωσιμότητας για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την επόμενη ημέρα της κρίσης πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, πιο δυνατοί και έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε να βγούμε και από αυτήν την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».

Ειδήσεις σήμερα:

Χωρίς μεγάφωνα οι Λειτουργίες το Πάσχα - Περιφορά Επιταφίου μέσα στους ναούς

Από την Μεγάλη Τετάρτη το επίδομα των 800 ευρώ

Γιατί θερίζει ο κορωνοϊός στην Καστοριά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Φανης

Τι είναι αυτά ρε; Έτσι στον αέρα και βρείτε τα μεταξύ σας. Φτιάξτε ένα πλαίσιο για την επιστροφη διδάκτρων. Με μια ανάρτηση ενός βίντεο και απιστολη φυλλαδιων μεσω μαιλ, ο άλλος μπορεί να σου πει "σου παρείχε εκπαιδευση" και άντε μετά δικαστήρια κλπ. Κλασσική ελληνική δημόσια διοίκηση, κοίταμε και δεξιά και αριστερά και όλοι οι ψηφοφόροι ικανοποιημένοι.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ

Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΤΙ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ!

Δημόσιο για πάντα.

Οι δημόσιοι δεν έχουν τέτοια θέματα. Ο μισθός ολόκληρος κ στο σπίτι. Αν τους ζητηθεί να δουλέψουν μετά εκτός προγράμματος θα κάνουν επανάσταση.

Πόντιος Πιλάτος

Η κυβέρνηση έπρεπε να θέσει τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και παιδικούς σταθμούς σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας με αναστολή συμβάσεων εργασίας του προσωπικού και ένταξη στα μέτρα στήριξης. Τηλε-εκπαίδευση υφίσταται μόνο ως φάρσα γιατί δεν υπήρχε ούτε προετοιμασία ούτε εμπειρία. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν η ιδιωτική εκπαίδευση οδηγείται στην καταστροφή. ΥΓ. Παρακαλώ να μην λογοκριθεί, το ΠΘ δεν προσφέρει καλή υπηρεσία στην ΝΔ γλύφοντας την κυβέρνηση.

Π.Θ.

Τι απαραδεκτη λογοκρισια ειναι αυτη απο μερους σασ. Δεν το περιμενα.

Χαρης _δασκαλος

Αυτοαποκαλεισαι γιδι...οποτε τι να προσθεσω

"Εναπόκειται στα μέρη να συμφωνήσουν για την αναπροσαρμογή των διδάκτρων".

Αν δεν συμφωνήσουν τα μέρη τι γίνεται;

Ο ΝΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ!

Για υπηρεσίες που ΔΕΝ λαμβάνεις, ΔΕΝ έχεις υποχρέωση πληρωμής. Στα δίδακτρα δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για εξ αποστάσεως διδασκαλία. Οπότε ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ !

Γεωργία

Και στη σύμβαση των υπολοίπων δεν υπήρχε ο όρος τηλεργασία. Αυτό σημαίνει ότι όσους εβαλε να δουλεψουν ετσι δεν πρεπει το αφεντικό να τουσ πληρωσει;

ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΑΚΡΙΒΩΣ!ΤΩΡΑ ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ??? ΜΕ ΤΗΛΕΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.....ΑΥΤΟ ΝΟΕΙΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑ??

Γιωργος

Δεν μας λέει ομως το υπουργείο,εμεις που κλείσαμε αναγκαστικά τις επιχειρήσεις μας,εδω και τοσο καιρο,και απο τοτε εχει να μπει εστω κι ενα ευρω στο οικογενειακό εισόδημα,πού θα βρούμε λεφτα να πληρωσουμε ολους αυτους τους προνομιούχους επαγγελματίες;

ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΑΚΡΙΒΩΣ!!

Nantucket16

Τι αποφαση ειναι αυτη! Αυτα ολα εχουν προπληρωθη! Σιγα μην μας επιστρεψουν τα χρηματα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης