LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνoϊός- Ικαρία: Ποιοι ζητούν να πληρώσει την αεροδιακομιδή ο 25χρονος

Ikaria_ios_krousma_2

Διαβάστε την αίτηση που κατέθεσαν οι τρεις νομικοί στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Η αίτηση κατατέθηκε χθες στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον δικηγόρο και Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Τιμολέων Κοσμίδη και τους συναδέλφους δικηγόρους κ.κ. Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη και Χρήστο Χασάπη- Διδάκτορα Νομικής με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση αεροδιακομιδής από την Ικαρία στην Αθήνα του 25χρονου φορέα Covid-19, ο οποίος φέρεται να παραβίασε την καραντίνα επιστρέφοντας από το Λονδίνο.

Ο 25χρονος είχε επιστρέψει από το Λονδίνο στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου και στις 17 Μαρτίου φέρεται να έσπασε την καραντίνα και να ταξίδεψε με το Blue Star Mykonos στο νησί της μακροζωίας, μαζί με την Ολλανδέζα φίλη του, ίσως και με ένα ακόμη άτομο Βρετανικής καταγωγής. Σύμφωνα με μαρτυρίες προσώπων που ήρθαν σε επαφή μαζί του, ο νεαρός ήταν ήδη άρρωστος και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε λίγες μέρες μετά όταν και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Επέστρεψε άμεσα στην Αθήνα με πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε ειδική κάψουλα του ΕΚΑΒ, τη μοναδική που υπάρχει γι αυτές τις περιπτώσεις και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά τη μέρα.

Οι δικηγόροι αναφέρουν στην αίτηση που κατέθεσαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ότι από την απερίσκεπτη ενέργεια του 25χρονου "αισθανθήκαμε προβληματισμό, όπως αναμφισβήτητα κάθε εχέφρων συμπολίτης μας".

Θεωρούν ότι θα ήταν απαράδεκτο τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού υποβάλλεται σε πρωτόγνωρους περιορισμούς και θυσίες, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να διαφυλαχθεί η κρατική ευστάθεια και η κοινωνική συνοχή, κάποιοι μεμονωμένοι συμπολίτες να αγνοούν επιδεικτικά να συμμορφωθούν σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του protothema.gr, θέτοντας σε κίνδυνο τα παραπάνω αγαθά.

Και μάλιστα, τονίζουν, θα ήταν αδιανόητο μία τέτοια αντικοινωνική συμπεριφορά να επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις κρατικές δομές και τον Έλληνα φορολογούμενο.

Με την κατάθεση της αίτησης, ζητούν να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάκτησης της προκληθείσας δαπάνης (κόστος καυσίμων, κόστος πληρώματος κλπ) καθώς και να δοθεί ένα μήνυμα εμπέδωσης της ατομικής ευθύνης που βαρύνει τον καθένα μας απέναντι στην κοινωνία και στην πατρίδα πάντοτε, αλλά προπάντων στις ιδιαίτερα κρίσιμες καταστάσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Διαβάστε την αίτηση που κατέθεσαν οι τρεις νομικοί στο Ελεγκτικό Συνέδριο


ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΑΙΤΗΣΗ-ΑΝΑΦΟΡΑ

1. Αλεξάνδρου-Γεωργίου Σπυριδωνίδη του Χαραλάμπους, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατοίκου Θεσσαλονίκης,
2. Τιμολέοντος Κοσμίδη του Θεοδώρου, Επίκουρου Καθηγητή του Αστικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατοίκου Θεσσαλονίκης και
3. Χρήστου Χασάπη του Στεφάνου, Διδάκτορος Νομικής, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατοίκου Αθηνών.

********************************

Κυρία Επίτροπε,

Περιήλθε σε γνώση μας από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι στις 27-3-2020 έλαβε χώρα αεροδιακομιδή από τη νήσο Ικαρία στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας, με χρήση στρατιωτικού μεταφορικού αεροσκάφους C-27 J, άρρενος ασθενούς πάσχοντος από μολυσματική ασθένεια (κορωνοϊό). Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες πληροφορίες εγκρίτων εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, εμπροθέτως παραβίασε τις σαφείς υποδείξεις και οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Διότι ο προαναφερόμενος ασθενής, καίτοι είχε επιστρέψει στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου 2020, προερχόμενος από το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή από αστικό χώρο, στον οποίο κατά τα παγκοίνως γνωστά η ρηθείσα μολυσματική ασθένεια ευρίσκεται σε έξαρση, και συνεπώς όφειλε να παραμείνει απομονωμένος στην κατοικία του για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εντούτοις ενσυνειδήτως επέλεξε να ταξιδεύσει στη Νήσο Ικαρία, στις 20-3-2020, ήτοι μόλις οκτώ ημέρες μετά την έλευσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο και μάλιστα με χρήση δημόσιου συγκοινωνιακού μέσου (πλοίου). Τούτο δε παρότι, αυτονοήτως, εγνώριζε άριστα ότι ενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εξέθετε σε άμεσο κίνδυνο τα απόλυτα έννομα αγαθά (ζωής και υγείας) πλήθους προσώπων, δηλαδή τόσο αυτών που συνεπέβαιναν στο πλοίο με προορισμό την Ικαρία ή και άλλες νήσους του Αιγαίου, όσο και εκείνων που ήρθαν σε συναλλακτική επαφή μαζί του στη μνησθείσα νήσο. Περαιτέρω, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες τεκμηριωμένες ειδησεογραφικές αναφορές, το προαναφερόμενο πρόσωπο εξεδήλωσε, ενόσω ευρίσκετο στη νήσο Ικαρία, συμπτώματα της ρηθείσας μολυσματικής νόσου. Ακολούθως δε, αποφασίστηκε η διακομιδή του στην Αττική με πτητικό μέσο της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενόψει των ανωτέρω, γίνεται φανερό ότι η ιδιαιτέρως δαπανηρή για το Δημόσιο Ταμείο αερομεταφορά του συγκεκριμένου ασθενούς τελεί σε ευθεία και αδιαμεσολάβητη αιτιακή σχέση προς την ιδιάζουσας απαξίας αντικοινωνική συμπεριφορά τούτου, η οποία ήδη αναλυτικώς ιστορήθηκε.

Αιτούμεθα, συνεπώς, όπως κατ’ ενάσκηση της αρμοδιότητας της Γενικής Επιτροπείας, που ρητώς τυποποιείται στο άρθρο 7 παρ.1 του Κανονισμού Λειτουργίας (ΦΕΚ Β’ 3471/4-10-2017) αυτής, παράσχετε τις κατάλληλες οδηγίες προς τον σκοπό της αναζήτησης του συνόλου της προκληθείσας δαπάνης από το υπαίτιο πρόσωπο στους οικείους στρατιωτικούς υπολόγους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας [βλ. ως προς την αρμοδιότητα περί την οργάνωση αεροδιακομιδής άρθρο 1 της κανονιστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ.290/12/163819 Σ.2265 (ΦΕΚ Β’ 2758/18-12-2015)], καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό ή στρατιωτικό υπάλληλο( Οικονομικού και Λογιστικού Κέντρου Αεροπορίας ή έτερης εμπλεκόμενης υπηρεσιακής μονάδας), στην αρμοδιότητα του οποίου ανάγεται η μέριμνα για την ανάκτηση από το Δημόσιο Ταμείο του κόστους της γενόμενης αερομεταφοράς. Η δαπάνη αυτή, της οποίας η ανάκτηση είναι κατά νόμον εφικτή με την έκδοση μονομερούς πράξεως καταλογισμού σε βάρος του υπαιτίου ασθενούς, περιλαμβάνει όλα τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο (κόστος καυσίμων, κόστος πληρώματος κ.λπ.) για την αεροδιακομιδή τούτου.

Δοθέντος ότι το διατυπούμενο αίτημα συνέχεται με τη διαφύλαξη του δημοσίου χρήματος και την αποφυγή επίρριψης στο κοινωνικό σύνολο των οικονομικών συνεπειών, που πηγάζουν από εγωιστικές και εχθρικές προς τα ιερά έννομα αγαθά της ζωής και της υγείας συμπεριφορές μεμονωμένων προσώπων, προσβλέπουμε στις άμεσες ενέργειές σας για την περιφρούρηση της δημοσιολογιστικής νομιμότητας.

Αθήνα, 3-4-2020
Οι αιτούντες-αναφέροντες
Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης Χρήστος Χασάπης

Τιμολέων Κοσμίδης christoshasapis@hotmail.com


Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Τέσσερις ακόμη θάνατοι σε λίγες ώρες - Στα 63 τα θύματα

Κορωνοϊός: Ποιο είναι το φάρμακο για το οποίο μίλησε ο Τσιόδρας

Κορωνοϊός: «Παγώνει» η ΑΑΔΕ τις μεταβολές μόνιμης κατοικίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (238)

Κωστας

Γιατί δεν γράφετε το όνομα του;

αφαφιας

τυπαδες σαν και του λογου του που το παιζουν, και δεν καταλαβαινω τιποτα και κανω οτι γουσταρω, θα πρεπει καποτε η πολιτεια να τους μαθει να πληρωνουν για τις μα....κιες τους. ο κρατικος μηχανισμος εχει πληρωσει πολυ ακριβα διασωσεις βλαμενων που παρα τις προειδοποιησεις αυτοι κανουν το δικο τους. ας πληρωσουν λοιπον και ας σκασουν.

ΕΙΜΑΙ ΓΙΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΕΧΩ ΜΕΙΝΗ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΦΡΕΓΑΤΑ ΝΑ ΜΕ ΜΑΖΕΨΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΥΩΣΗ......................

Επαναπατρισμένος

Γένηθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο,στην πανδημία σκέφτηκε να κάνει διακοπές Ικαρία.

Ποιός θα πληρώσει για μένα;

Πριν τρία χρόνια, που αποφάσισα κι εγώ να γνωρίσω το νησί της μακροζωίας και των πανηγυριών, έπαθα ένα πολύ σοβαρό στομαχικό πρόβλημα μετά από κατανάλωση κρέατος σε ντόπιο πανηγύρι (το είχα καλοπληρώσει κιόλας). Λίγο αργότερα έμαθα ότι κάποια κοπάδια ζώων εκεί παρουσίασαν κρούσματα μιας νόσου (αφθώδη ή καταροϊκό πυρετό, δεν θυμάμαι ακριβώς). Τους γιατρούς και τα φάρμακα αλλά και τα μεροκάματα που έχασα, από ποιόν θα τα πάρω; Φυσικά ούτε λόγος να ξαναπατήσω πόδι εκεί. Ούτε οι γνωστοί κι οι φίλοι μου...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΔΩΝΕΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΕ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ! ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ! ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΔΕΡΦΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗ ΤΖΕΠΗ! ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΤΙΑ, ΑΔΕΡΦΙΑ, ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ

ΟΥΣΤ ΤΣΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ

Βαλεντίνη

Αν φταίει ή όχι θα πρέπει να το κρίνουν επιτόπου οι σχετικές εγκύκλιοι. Αλλά για σκεφτείτε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ιδιωτικό που πληρώνεις ασφάλιστρα και όποτε συμβεί να σε νοσηλεύσουν. Το σύστημα στην Ελλάδα είναι αλληλεγγύης που σημαίνει ότι πληρώνεις και τα δικά σου χρήματα μπορεί να πάνε σε άλλη νοσηλεία. Που σημαίνει ότι εγώ πληρώνω μια ζωή στο ΙΚΑ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να την χρησιμοποιήσω ποτέ, καθότι υγιέστατη, αλλά πληρώνω έμμεσα τον καρκινοπαθή που κάπνιζε 60 χρόνια και έχει πληρώσει τα μισά. Κάποια στιγμή θα πρέπει ο καθένας μας να λαμβάνει θεραπείες ανάλογα και αν το κόστος ξεπερνά τις συνολικές καταβολές να πληρώνει τη διαφορά. Όχι εμείς που διάγομε βίον σωστό να χρεωνόμαστε και την περίθαλψη του κάθε εισφορο-φυγά.

Άλλος

Στα οργανωμένα κράτη ισχύει ο Νόμος. Στις 20 Μαρτίου 20 επεβλήθη δια νόμου (κυα) η υποχρεωτικη καραντίνα. Άρα, δεν παρανόμησε ο κύριος στις 17. Υποκριτικά, φαρισαϊκά και λαϊκίστικα τα όσα του καταλογίζουν. Εκτίθενται οι "ο θεός να τους κάνει" νομικοί. Στην ισχυρή Ελλάδα του σκληρού πυρήνα του ευρώ ισχύει ο Νόμος ή το "φθηνό" λαοδικείο με βάσει ότι μου αρέσει εμένα?

Χρήστος Χασάπης

Φάγαμε τη ζωή μας στην επιστήμη για να μας σχολιάζει ο κάθε άσχετος εάν πράξαμε ορθώς ή όχι. Ας επιληφθεί η Διοίκηση και ενδεχομένως η δικαιοσύνη και εκεί θα πει όσα έχει να πει. Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί επιστρέφονται ως το πολλαπλάσιο.

ΑΝΤΕ ΡΕ ΖΩΟ

ΠΟΥ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Άγγελος

Πρός γνώσιν, συμμόρφωσιν και παραδειγματισμόν, να πέσει βαρύς ο πέλεκυς.

ΖΟΥΣΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΕΖΑ

Ο 25ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ! ΜΙΛΑΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ! ΚΟΛΛΗΣΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΙΚΑΡΙΩΤΕΣ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΟΥΝΕ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ!

Θες γιατρο

Χθες . Δεν εισαι στα καλα σου . Ποιο κορονοιο ρε ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης