Κορωνοϊός - Πανελλαδικές: Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Παιδείας

keramews-gia-sxoleia

Η υπουργός επισημαίνει ότι  δεν θα χαθεί ούτε η σχολική, ούτε η ακαδημαϊκή χρονιά, και  ότι  στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι οι  Πανελλαδικές να γίνουν όσο πιο κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξής τους

Παράταση  του σχολικού  έτους και  μετάθεση των Πανελλαδικών Εξετάσεων για  τα τέλη  Ιουνίου  αρχές Ιουλίου  με παράλληλη  δραστική μείωση της  εξεταστέας ύλης  προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης  του υπουργείου Παιδείας

To  σενάριο για Πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας, εφόσον τέτοιες οδηγίες δώσουν οι ειδικοί για τον κορωνοϊό.

Η όλη ετοιμασία αφορά και στους εκπαιδευτικούς , οι οποίοι απαιτούνται για τις Πανελλαδικές καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου αρχίζει το σχολικό έτος  το οποίο μπορεί να πάρει μία μικρή μετάθεση.

Για να μην χάνεται καθόλου χρόνος  από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση  και λόγω κάποιων ελλείψεων  τεχνολογικού υλικού που σημειώθηκαν το υπουργείο Παιδείας θα δώσει  τάμπλετ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που αποδεδειγμένα το έχουν ανάγκη , θα μοιρασθούν τάμπλετ  σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μέσω ΕΣΠΑ και προσφορών  θα από ιδιώτες  θα ενισχυθεί η εκπαιδευτική κοινότητα , ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας  Νίκη Κεραμέως  καθώς ορατή είναι η παράταση κλεισίματος των σχολείων και για μετά το Πάσχα.

Όπως δήλωσε στο Πρώτο Θέμα  για την εκ αποστάσεως εκπαίδευση  η υπουργός «Από τις 13 Μαρτίου, 2 ημέρες μετά την καθολική αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ένα μεγάλο, φιλόδοξο εγχείρημα ώστε να συνεχιστή η μαθησιακή διαδικασία, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε. Δημιουργήσαμε εργαλεία και μεθόδους εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε τρεις άξονες: σύγχρονη τηλεκπαίδευση, δηλαδή ψηφιακές τάξεις που διενεργούνται ζωντανά διαδικτυακά, ασύγχρονη εκπαίδευση, δηλαδή εκπαιδευτικό υλικό που αναρτάται σε ψηφιακές πλατφόρμες, και εκπαιδευτική τηλεόραση για μαθητές δημοτικού που προβάλλει τα πρωινά η ΕΡΤ2. Η έως τώρα συμμετοχή ξεπερνά κάθε προσδοκία. Περισσότεροι από 55.000 εκπαιδευτικοί έχουν διενεργήσει περισσότερες από 72.000 ζωντανής μετάδοσης ψηφιακές τάξεις με πάνω από 1.096.311 παρακολουθήσεις μαθητών. Πάνω από 850.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. 114 από τα 126 Δημόσια ΙΕΚ της χώρας ανταποκρίθηκαν άμεσα, λειτουργώντας ή στήνοντας πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης και διενεργώντας σύγχρονα μαθήματα εξ αποστάσεως».

Σε ότι αφορά στα Πανεπιστήμια, όπως λέει η κ. Κ. Κεραμέως «Υψηλότατο ποσοστό μαθημάτων ανά Τμήμα ΑΕΙ υλοποιείται, συνδυάζοντας την ήδη χρησιμοποιούμενη ασύγχρονη τηλεκπαίδευση καθώς και με μέσα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Τα δείγματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και μας δίνουν ώθηση να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Αυτή η κρίση ας γίνει η αφορμή να αξιοποιήσουμε δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας, να δημιουργήσουμε ψηφιακά εργαλεία, να εξελίξουμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες, να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την πρωτόγνωρη κρίση»

Σε ότι αφορά σε αυτά που θα ισχύσουν μετά το Πάσχα σύμφωνα με την υπουργό οι  προτάσεις των ειδικών θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για  παράταση κλεισίματος των σχολείων και μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η πολιτεία έχει λάβει πολύ σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και απαιτείται να μην υπάρξει καμία χαλάρωση καθώς  τώρα είναι η κρίσιμη περίοδος.

Η υπουργός επισημαίνει ότι  δεν θα χαθεί ούτε η σχολική, ούτε η ακαδημαϊκή χρονιά, και  ότι  στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι οι  Πανελλαδικές να γίνουν όσο πιο κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξής τους.

Το πότε θα γίνουν  οι Πανελλαδικές σύμφωνα με την κ. Κεραμέως θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. 

Κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αποφύγουμε το σενάριο του Σεπτεμβρίου για πάρα πολλούς λόγους», είπε η  υπουργός  συμπληρώνοντας , ότι ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα ήταν αν οι ειδικοί έλεγαν ότι δεν επιτρέπουν συγχρωτισμούς σε μια αίθουσα.

Μέχρι την Μεγάλη  Δευτέρα το υπ. Παιδείας  αναμένεται να έχει πλήρη εικόνα για την ύλη που έχουν διδαχθεί οι μαθητές στο κάθε μάθημα, κάθε τμήματος της Γ τάξης, όλων των Λυκείων της χώρας,  προκειμένου  να ανακοινώσει σε πρώτη φάση πριν το Πάσχα τη  μείωσης της εξεταστέας ύλης των μαθητών της Γ Λυκείου, που  έχει προαναγγείλει η υπουργός    Η  εικόνα που  δίνουν οι εκπαιδευτικοί  είναι ότι οι μαθητές  κατά μέσω όρο έχουν διδαχθεί  το 75 με 85% της ύλης σε όλα τα μαθήματα. Μετά την διανομή των τάμπλετ εντείνονται τα σενάρια που λένε ότι μπορεί να υπάρξει και κάποια μορφή εξ αποστάσεως διδασκαλία, όχι μόνο αναπλήρωση , με ταυτόχρονη δραστική μείωση της ύλης.

Κ. Ζούλας: Διευρύνεται το παιδικό πρόγραμμα της ΕΡΤ με  επιμορφωτικό χαρακτήρα

 Διευρύνεται το παιδικό πρόγραμμα στην κρατική τηλεόραση, καθώς όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας  στο «Πρώτο θέμα» ότι θα διευρυνθεί από την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα με επιμορφωτικό χαρακτήρα . 

Και τόνισε οτι « στην υβριδική ΕΡΤ θα μπορούν να παρακολουθούν τα παιδιά όλα τα παιδικά προγράμματα που προβάλλονται στην ΕΡΤ , όποια στιγμή το θελήσουν».

Όπως είπε ο κ. Ζούλας  σύντομα  ξεκινάει στην κρατική τηλεόραση το διάβασμα παραμυθιών και παιδικών από  ηθοποιούς και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες οι οποίοι θα μεταφέρουν στην  τηλεοπτική οθόνη αποσπάσματα από τα βιβλία  με πιο ζωντανό τρόπο. Στο θέμα αυτό  γίνονται συζητήσεις για να εμπλακεί και το Εθνικό Θέατρο. Οκ. Ζούλας  τονίζει ότι η τηλεθέαση έως σήμερα είναι εξαιρετική καθώς 100.000 άτομα παρακολουθούν κατά μέσο όρο την εκπαιδευτική τηλεόραση καθημερινά . Χαρακτηρίζει το εγχείρημα ως επιτυχημένο και ότι μπορεί να βελτιωθεί  και να αποτελέσει το  μοντέλο για το επόμενο βήμα , καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιο αξιόπιστο  σύστημα . Ο κ. Ζούλας χαρακτήρισε ως άθλο την εκπαιδευτική τηλεόραση καθώς  βγήκε πολύ γρήγορα ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά θα εμπλουτίζεται συνέχεια  ενώ το επόμενο βήμα θα είναι με δασκάλα που επαφή με το .youtube  για να γίνει πιο ελκυστικό το μάθημα στα παιδιά.

Η  Σοφία Πανταζή  δασκάλα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές της Β΄και Γ΄δημοτικού έως σήμερα και δασκάλα της Στ δημοτικού σε σχολείο των Μελισσίων λέει ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με την τάξη , όπως έχει συνηθίσει έως τώρα , δημιουργείται μία νέου τύπου τάξη και το εγχείρημα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. «Ακούω πολύ καλά σχόλια από συναδέλφους και γονείς» λέει η δασκάλα ενώ « οι μαθητές θέλουν  περισσότερες ώρες  μαθημάτων».

Ειδήσεις σήμερα: 

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Παραλίες και διόδια τα τελευταία «οχυρά» στην μάχη κατά του ιού

Κορωνοϊός: Μάχη για την αντιμετώπιση του ιού - Οι βασικότερες πιθανές θεραπείες

Κορωνoϊός- Ικαρία: Ποιοι ζητούν να πληρώσει την αεροδιακομιδή ο 25χρονος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

κι οτι προλαβει να σωθει..

μεχρι τελη ιουλιου σιγουρα μαθηματα.

SIERRA

Για ποιο ακαδημαϊκο ετος μιλαμε; Μονο ενας καθηγητης απο το ΕΚΠΑ ανεβαζει στο Youtube Μαθηματα.Οι υπολοιποι απαξιουν ουτε που ασχολουνται. Ελληνικο πανεπιστημιο 2020.

Αντωνης

Δεν ξέρει τι λέει και αυτή ..... Η άρση των μέτρων θα συζητηθεί για μετά τις 10 μαϊου και αναλογαv πως θα είναι η κατάσταση τότε....τον ιό τον ρώτησε που βάζει και ημερομηνίες;;;

giorgos

Και εσείς λοιπόν ως ειδικός τι προτείνετε? Γιατί εύκολο να τα βρίσκεις ολα και όλους άχρηστα...καλό θα ήταν όμως να υπήρχε και μια αντιπρόταση...περιμένω...

swiss

Εάν δώσουν παράταση στις πανελλήνιες για Σεπτέμβριο πόσο θα πληρώσει τα επιπλέον χρήματα στα φροντιστήρια ;;;

Sesc

τα φροντιστηρια δεν λειτουργουν οπως ξερεις

Αγύριγο κεφάλι

ΕΓΩ και τότε που έλεγε η Υπουργός ότι προς αναπλήρωσιν θα γίνουν μαθήματα το ΠΑΣΧΑ, έλεγα ότι αυτά που λέγει είναι ΑΝΕΔΑΦΙΚΑ και ΤΩΡΑ λέω επίσης ότι όσα λέγονται γιά μάθημα γιά τα τέλη ΙΟΥΝΙΟΥ είναι ΠΑΛΙ ΑΝΕΔΑΦΙΚΑ!__________Το Σχολικό και Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 είτε το θέλουμε είτε όχι ΕΛΗΞΕ!..

Τρολ

Συγνώμη αλλά έχει δίκιο πάλι η κυρία Υπουργός. Όπως τότε που έλεγε ότι θα γίνουν μαθήματα και το Πάσχα και η άλλη, η τυχαία η Μακρή, της έγραφε να κάνει μόνη της μαθήματα. Καλώς την κραξαμε τότε όλοι οι σχολιαστές... Συνεχίζουμε δυναμικά όλοι μαζί !!!

lmargy

Ας είναι καλά οι γονείς που πληρώνουν τα φροντιστήρια χρόνια τώρα. Πανελλαδικά για 3.400 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν 2.600 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Αν εξαιρέσεις τα απομακρυσμένα σχολεία που πιθανόν να μην υπάρχουν φροντιστήρια, λειτουργεί σχεδόν ένα φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης για κάθε σχολείο. Εκτός τα ιδιαίτερα μαθήματα. Αυτό είναι δημόσια εκπαίδευση;

Ο Σεπτέμβριος είναι η πιο λογική επιλογή!

Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα.Χιλιάδες μαθητές,γονείς,εξεταστές,φροντιστήρια,υπάλληλοι του Υπουργείου,παρατρεχάμενοι θα ξεχυθούν στους δρόμους τον... ΙΟYΛΙΟ;Αποκλείεται σας λέω!Ξεκαθαρίστε τις πραγματικές σας προθέσεις νωρίς και μην τις κρύβετε.Για το καλό των παιδιών,μην παίζετε με τα Ήξεις αφήξεις ουκ, εν πολέμω θνήξεις!Γιατί έχουμε πόλεμο!

Αγύριγο κεφάλι

Γιά ποιά ..."παράταση" μιλάει η Υπουργός;_____Γιά ...τέλη Ιουνίου 2020, έ;____Και στα ... τέλη Ιουνίου ...πιστεύει ότι θα πάνε ...ΚΑΘ΄ ΟΜΑΔΑΣ όπως πρώτα τα παιδιά και οι Φοιτητές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα!..____Μάαααλιστα!_________Κατάλαβα!_____Τελείως ΑΝΕΔΑΦΙΚΕΣ εκτιμήσεις!..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης