Κορωνοϊός: Χωρίς μέτρα προφύλαξης οι πυροσβέστες και όχι οι αστυνομικοί κάνουν ελέγχους στο Βόρειο Αιγαίο  

Κορωνοϊός: Χωρίς μέτρα προφύλαξης οι πυροσβέστες και όχι οι αστυνομικοί κάνουν ελέγχους στο Βόρειο Αιγαίο  

Χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως μάσκες γάντια και αντισηπτικά, αλλά και κατά παράβαση του καθήκοντός τους, αφού δεν είναι αστυνομικοί, λέει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

pirosvestesnisia
Σε μια απίστευτη καταγγελία σχετικά με τον τρόπο που ωθούν τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να ελέγχουν την κυκλοφορία μεταναστών και προσφύγων χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, όπως μάσκες γάντια και αντισηπτικά, αλλά και κατά παράβαση του καθήκοντός τους, αφού δεν είναι αστυνομικοί, προχώρησε η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με επιστολή της προς τις αρμόδιες Ενώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή με θέμα «Αρμοδιότητες Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και Μέσα Ατομικής Προστασίας» με προφορική εντολή οι πυροσβέστες εκτελούν περιπολίες με σκοπό την παροχή βοήθειας στις αντίστοιχες αστυνομικές περιπολίες που ελέγχουν τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φεύγουν από τα κατά τόπους Κέντρα Ταυτοποίησης και Κράτησης για τις καθημερινές δουλειές τους.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται στην επιστολή η διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος στη Σάμο έχει δώσει εντολή σε πυροσβεστικά περιπολικά να φυλάττουν κεντρικό δρόμο του νησιού και να αποτρέπουν την διέλευση μεταναστών προς την πόλη, χωρίς όμως να υπάρχει αστυνομία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Πέραν του γεγονότος ότι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι δεν έχουν τη δικαιοδοσία γι’ αυτό, είναι προφανές ότι θέτει σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια και υγεία. Κατά πρώτον δεν είναι ούτε εξουσιοδοτημένοι αλλά ούτε εξοπλισμένοι για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ή ακόμη και επίθεσης εναντίον τους, και, κατά δεύτερον, δεν τους παρέχονται βασικά μέσα ατομικής προστασίας όπως αντισηπτικά και μάσκες».

Συγκεκριμένα στην επιστολή της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφέρει: «Η πρωτοφανής κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας αλλά και όλος ο πλανήτης απαιτεί από όλους μας σοβαρότητα, ψυχραιμία και κυρίως αίσθημα ευθύνης. Ως υπάλληλοι Πυροσβεστικού Σώματος αποδεχόμαστε την ευθύνη αυτή και πράττουμε τα μέγιστα ώστε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Με γνώμονα όμως το ίδιο αίσθημα ευθύνης, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Με προφορική εντολή, οι υπάλληλοι Π.Σ. εκτελούν περιπολίες με σκοπό την παροχή βοήθειας στις αντίστοιχες αστυνομικές περιπολίες. Ως εκ τούτου, η παρουσία των πυροσβεστικών υπαλλήλων είναι αυστηρά επικουρική. Ωστόσο, κατόπιν εντολής της Διοίκησης Π.Υ. Σάμου, ανατίθεται σε πυροσβεστικά περιπολικά η φύλαξη κεντρικού δρόμου με σκοπό την αποτροπή της διέλευσης μεταναστών προς την πόλη, χωρίς ταυτόχρονη παρουσία της Αστυνομίας. Πέραν του γεγονότος ότι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι δεν έχουν τη δικαιοδοσία γι’ αυτό, είναι προφανές ότι θέτει σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια και υγεία. Κατά πρώτον δεν είναι ούτε εξουσιοδοτημένοι αλλά ούτε εξοπλισμένοι για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ή ακόμη και επίθεσης εναντίον τους, και, κατά δεύτερον, δεν τους παρέχονται βασικά μέσα ατομικής προστασίας όπως αντισηπτικά και μάσκες.

Ομοίως, δεν διατίθενται μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) στους υπαλλήλους των Υπηρεσιών και Κλιμακίων ευθύνης σας, όπως επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η απολύμανση όλων των χώρων εργασίας. Διανύουμε, κατά γενική ομολογία, την πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Εύλογα λοιπόν διερωτώμαστε με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλεια η δική μας, των οικείων μας αλλά και όλης της κοινωνίας, καθώς μια ραγδαία εξάπλωση του ιού στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια θα σημάνει αναπόφευκτα ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νόσου αλλά και πλήρη κατάρρευση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα νησιά μας.Υπενθυμίζουμε ότι: «Οι υπηρεσίες όλων των υπηρεσιών να εφαρμόσουν με προσήκοντα τρόπο τις οδηγίες του Αρχηγείου σχετικά με την αποφυγή εξάπλωση του ιού COVID-19.»
, καταλήγει η επιστολή.


Διαβάστε την καταγγελία:

Μυτιλήνη 30-03-2020
Κλείσιμο
Αριθ. Πρωτ. 27

Προς: ΔΙ.Π.Υ.Ν. Μυτιλήνης
ΔΙ.Π.Υ.Ν. Σάμου
Κοιν.: Μέλη της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Θέμα: Αρμοδιότητες Πυροσβεστικών Υπαλλήλων και Μέσα Ατομικής Προστασίας

Η πρωτοφανής κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας αλλά και όλος ο πλανήτης απαιτεί από όλους μας σοβαρότητα, ψυχραιμία και κυρίως αίσθημα ευθύνης. Ως υπάλληλοι Πυροσβεστικού Σώματος αποδεχόμαστε την ευθύνη αυτή και πράττουμε τα μέγιστα ώστε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στη διαχείριση αυτής της κρίσης. Με γνώμονα όμως το ίδιο αίσθημα ευθύνης, οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Με προφορική εντολή, οι υπάλληλοι Π.Σ. εκτελούν περιπολίες με σκοπό την παροχή βοήθειας στις αντίστοιχες αστυνομικές περιπολίες. Ως εκ τούτου, η παρουσία των πυροσβεστικών υπαλλήλων είναι αυστηρά επικουρική.

• Ωστόσο, κατόπιν εντολής της Διοίκησης Π.Υ. Σάμου, ανατίθεται σε πυροσβεστικά περιπολικά η φύλαξη κεντρικού δρόμου με σκοπό την αποτροπή της διέλευσης μεταναστών προς την πόλη, χωρίς ταυτόχρονη παρουσία της Αστυνομίας. Πέραν του γεγονότος ότι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι δεν έχουν τη δικαιοδοσία γι’ αυτό, είναι προφανές ότι θέτει σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια και υγεία. Κατά πρώτον δεν είναι ούτε εξουσιοδοτημένοι αλλά ούτε εξοπλισμένοι για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ή ακόμη και επίθεσης εναντίον τους, και, κατά δεύτερον, δεν τους παρέχονται βασικά μέσα ατομικής προστασίας όπως αντισηπτικά και μάσκες.

• Ομοίως, δεν διατίθενται μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) στους υπαλλήλους των Υπηρεσιών και Κλιμακίων ευθύνης σας, όπως επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η απολύμανση όλων των χώρων εργασίας.


Διανύουμε, κατά γενική ομολογία, την πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Εύλογα λοιπόν διερωτώμαστε με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλεια η δική μας, των οικείων μας αλλά και όλης της κοινωνίας, καθώς μια ραγδαία εξάπλωση του ιού στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια θα σημάνει αναπόφευκτα ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νόσου αλλά και πλήρη κατάρρευση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα νησιά μας.

Υπενθυμίζουμε ότι:
«Οι υπηρεσίες όλων των υπηρεσιών να εφαρμόσουν με προσήκοντα τρόπο τις οδηγίες του Αρχηγείου σχετικά με την  αποφυγή εξάπλωση του ιού COVID-19.»


Σε αναμονή των δικών σας ενεργειών

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων


Ειδήσεις σήμερα: 

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Κορωνοϊός: Την έβγαλαν από τη θάλασσα και της έκοψαν πρόστιμο για «αναίτια κυκλοφορία»

Το πρώτο μήνυμα του πρίγκιπα Κάρολου από την απομόνωση: Θα έρθουν καλύτερες μέρες

Δράμα: Ρήμαξαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και έφυγαν για τη Βουλγαρία











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης